ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κάποιος να ανάψει το φυτίλι

Ο Κώστας Σλούκας πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (25/2/2021)
Ο Κώστας Σλούκας πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (25/2/2021) EUROKINISSI

Η αντίδραση και η ανατροπή των 26 πόντων, ο Γκάμπριελ Λούντμπεργκ που ενθουσίασε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ και ο Κώστας Κουφός που οι φίλοι του Ολυμπιακού ελπίζουν ότι θα δώσει "χρώμα" στους τελευταίους οκτώ αγώνες της σεζόν. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Έξι σερί ήττες, 11 αρνητικά αποτελέσματα στα τελευταία 15 παιχνίδια και η σεζόν που χάθηκε πιθανότατα στο Κάουνας το βράδυ της 22ης Ιανουαρίου, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε άγριο εφιάλτη τη νύχτα της Πέμπτης (25/2).

Το 26-44 του ημιχρόνου και το 26-51 στο 23' του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ "φορούσαν" στον Ολυμπιακό την ταμπέλα της παραίτησης, την ώρα που στο ξεκίνημα του β' μέρους ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπαθούσε να πείσει τους παίκτες για το αυτονόητο. Για να μοχθήσουν για την επόμενη φάση, για το επόμενο ριμπάουντ, για το επόμενο φάουλ.

"Παλέψτε, όλοι σας, παλέψτε για κάθε κατοχή" φώναζε ο προπονητή των ερυθρόλευκων 26 δευτερόλεπτα μετά από την έναρξη της τρίτης περιόδου, όταν ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ προσπάθησε να κλέψει την μπάλα από τον Φόγκτμαν και τελικά ο Έλις του έκανε φάουλ για βολές. Ακολούθησε ένα σερί 0-7, με την ΤΣΣΚΑ να πηγαίνει στο +25 (26-51 στο 23'), πριν ο Ολυμπιακός "ξυπνήσει" και προσφέρει κάτι από τα παλιά.

Η ανατροπή ήταν σπουδαία. Από το -25 στο +1 σε 14 λεπτά (λίγες ημέρες μετά από την μετατροπή του δικού του +15 σε -25 στην Κωνσταντινούπουλη απέναντι στην Εφές), θα ήταν ωραίο η εμφάνιση του β' μέρους να συνδυαστεί με νίκη, στο τέλος της ημέρας όμως, με δεδομένο ότι ο στόχος των playoffs έχει χαθεί, το σημαντικό για τον Ολυμπιακό δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Δεν είναι εύκολο για τους παίκτες του Μπαρτζώκα να την αντιμετωπίσουν, γνωρίζοντας πως έχουν ακόμη οκτώ αγώνες για το τέλος της χρονιάς, πως η σεζόν τους θα ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου, πως στη συνέχεια δεν θα έχουν ένα πρωτάθλημα ή ένα κύπελλο να διεκδικήσουν. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα.

Ο Ολυμπιακός μοιάζει με ομάδα δίχως κίνητρο. Οι 11 ήττες στα τελευταία 15 ματς δημιουργούν αμηχανία, τα ξεσπάσματα δεν είναι αρκετά σε αυτή τη EuroLeague και οι Πειραιώτες χρειάζονται κάποιον να τους ενθουσιάσει, έναν παίκτη να ανάψει το φυτίλι.

Μπορεί να είναι ο Κώστας Κουφός αυτός που θα δώσει "χρώμα" στους οκτώ αγώνες που έμειναν;

Η ΤΣΣΚΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ... ΜΑΚΚΙΣΙΚ

Το ιδανικό σενάριο ήταν να βρεθεί ένας νέος ΜακΚίσικ, ένας παίκτης που θα ερχόταν από το πουθενά πριν από τη διορία της 24ης Φεβρουαρίου, θα "δοκιμαζόταν" εν όψει της σεζόν 2021/22 και θα βοηθούσε τους πάντες να αναθαρρήσουν.

Η ΤΣΣΚΑ, για παράδειγμα, πλήρωσε την Ζιελόνα Γκόρα και πήρε τον Γκάμπριελ Λούντμπεργκ. Ο 26χρονος γκαρντ έκανε ντεμπούτο στο ΣΕΦ, ήταν εντυπωσιακός τηρουμένων των αναλογιών (13 πόντοι από 2/4 δίποντα και 3/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, κανένα λάθος σε 26:26) και ο Δημήτρης Ιτούδης έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση. Τέτοια κίνηση δεν έγινε, ακόμα κι ο Κουφός από ανάγκη αποκτήθηκε, ο Κώστας Παπανικολάου παραμένει εκτός δράσης, ο Χασάν Μάρτιν δεν θα ξαναπατήσει φέτος παρκέ κι ο Ολυμπιακός πρέπει απλώς να βγάλει τη σεζόν γνωρίζοντας ότι το τρένο έχει φύγει.

Δεν υπάρχουν πολλά από το χθεσινό ματς με την ΤΣΣΚΑ που μπορεί να κρατήσει ο Μπαρτζώκας, που θα φανούν χρήσιμα για τη συνέχεια της χρονιάς. Ο Άαρον Χάρισον σταθερά εκτός κλίματος, ο Τσαρλς Τζένκινς σταθερά ακίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες, ο Οκτάβιους Έλις σταθερά ανεπαρκής γι' αυτό το επίπεδο, ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ σταθερά μαχητικός αλλά... μέχρι εκεί, ο Σακίλ ΜακΚίσικ σταθερά οδοστρωτήρας. Τέτοιους παίκτες χρειάζονται οι Πειραιώτες, αποφασιστικούς, ακόμη κι αν έχουν αδυναμίες, τις καλύπτουν με το πείσμα και την αφοσίωσή τους, με τη θέλησή τους να κερδίσουν.

Για τον ΜακΚίσικ του "έλα να βγάλεις τη χρονιά και βλέπουμε", για τον παίκτη που μέσα σε λίγους μήνες εξελίχθηκε στο νούμερο 2 του Ολυμπιακού πίσω από τον Κώστα Σλούκα, διαβάσατε στην ανάλυση του Αλέξανδρου Τρίγκα στο Sport24.gr. Ο Αμερικανός αποτελεί μια κατά κάποιον τρόπο case study, ένα παράδειγμα/υπόδειγμα αθλητή και τέτοιες επιλογές θα πρέπει να κάνουν οι Πειραιώτες για το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Όπως άλλωστε δήλωσε χθες βράδυ ο Γιώργος Μπαρτζώκας "στον Ολυμπιακό πρέπει πάντα να κερδίζεις, αν δεν κερδίζεις έχεις πρόβλημα σε αυτή τη EuroLeague με τους τελικούς από την αρχή της χρονιάς".

Πράγματι, αυτή η διοργάνωση δεν επιτρέπει χαλάρωση. Οι τραυματισμοί δεδομένα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατρακύλα των τελευταίων εβδομάδων, όλες οι ομάδες έχουν όμως προβλήματα και όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να τα αντιμετωπίζουν. Ο φετινός Ολυμπιακός απέδειξε πως δεν ήταν αρκετά ταλαντούχος για την οκτάδα και τα playoffs, η αποτυχία είναι κομμάτι του παιχνιδιού, αυτή είναι η αλήθεια και με δικαιολογίες ουδείς προχώρησε προς τα εμπρός.

Στη συνέχεια της σεζόν ο Ολυμπιακός έχει τη Μπασκόνια εκτός (3/3), τον Ερυθρό Αστέρα και τη Ζενίτ εντός (5/3 και 12/3), την Άλμπα Βερολίνου εκτός (18/3), τη Φενέρμπαχτσε εντός (26/3), τη Βαλένθια και τη Ρεάλ Μαδρίτης εκτός (31/3 και 2/4) και τη Χίμκι εντός (9/4) στο φινάλε της χρονιάς.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ