EUROLEAGUE

Ένας βιαστικός κι απρόσεκτος ταξιδιώτης

Ο Τσαρλς Τζένκινς, σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός για την πέμπτη αγωνιστική της κανονικής περιόδου της EuroLeague 2020/21
Ο Τσαρλς Τζένκινς, σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός EUROKINISSI

Οι δυο στιγμές που έδειξαν βιασύνη, ο Σλούκας που αντιμετωπίζεται όπως οι κορυφαίοι γκαρντ της EuroLeague κι ο Ολυμπιακός που πρέπει να μάθει να κερδίζει και στις κακές βραδιές του. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Με τρεις σερί νίκες και τέσσερα εντός συνόρων ματς στο ξεκίνημα της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός μπήκε ομαλά στη νέα πραγματικότητα της EuroLeague 2020/21. Το πρώτο ταξίδι ήρθε στην 5η αγωνιστική, ο αντίπαλος δεν είχε κόσμο στο γήπεδό του, όμως οι Πειραιώτες σπατάλησαν μια καλή ευκαιρία για να πείσουν ακόμη περισσότερους πως έχουν το ταλέντο, το βάθος, τη φιλοδοξία και την εμπειρία για να διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα και τα playoffs.

Η εικόνα των ερυθρόλευκων στο AUDI Dome, δεν ήταν καλή το βράδυ της Παρασκευής. Ουδείς μπορεί να μιλήσει για υποτίμηση του αντιπάλου από τη στιγμή που η Μπάγερν είχε μία ήττα στο σουτ (από την Αρμάνι στην πρεμιέρα) και προερχόταν από εκτός έδρας νίκη επί της Φενέρμπαχτσε με ανατροπή από το -20 του ημιχρόνου (45-25). Ουδείς μπορούσε να υποτιμήσει τον Αντρέα Τρινκέρι που δεν έχει πλέον κάτι να αποδείξει, ως "φτασμένος" coach σε αυτό το επίπεδο και ως κακός μπελάς του Ολυμπιακού.

Σύμφωνοι, οι Βαυαροί δεν είναι δα και contenders, έχουν όμως ένα ισορροπημένο ρόστερ και αυτή την περίοδο παίζουν καλό, αποτελεσματικό μπάσκετ. Κι όταν δεν λάμπουν, απέδειξαν χθες βράδυ ότι πάλι κερδίΖουν. Αυτό πρέπει να είναι το μάθημα που πρέπει να πήραν οι Πειραιώτες από τον αγώνα στο Μόναχο, πως πρέπει στις κακές βραδιές τους να βρίσκουν τρόπους έστω με καλά τρίλεπτα-πεντάλεπτα να κερδίζουν, να "κλέβουν" νίκες για να χτίσουν τον χαρακτήρα και την αυτοπεποίθησή τους.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΒΙΑΣΥΝΗ

Υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορεί να κρατήσει ο Μπαρτζώκας για το video session με τους παίκτες του. Υπάρχουν πολλοί αριθμοί που "χτυπούν" στο μάτι, όπως τα 6/28 τρίποντα (21.4%), το αρνητικό πρόσημο στη σχέση ασίστ/λαθών (13/15), οι πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο (8-2), οι πόντοι από λάθη του αντιπάλου (21-10), η κακή βραδιά των περισσότερων, τα 0/15 τρίποντα που είχαν οι Σλούκας, Σπανούλης, Χάρισον, Πρίντεζης.

Για όλα αυτά τα στατιστικά είπε ο Μπαρτζώκας πως ο Ολυμπιακός δεν άξιζε να κερδίσει, για την ενέργεια που δεν είχε απέναντι στα αγρίμια της Μπάγερν, δύο όμως φάσεις δείχνουν ότι οι Πειραιώτες δεν είχαν καθαρό μυαλό και βιάστηκαν για να γυρίσουν το ματς.

Στα τέλη της τρίτης περιόδου κι ενώ ο Παπανικολάου έχει δώσει για πρώτη φορά το προβάδισμα (49-50 στα 5:33), η Μπάγερν αντιδρά με επί μέρους 12-3, κρατά τον Ολυμπιακό χωρίς καλάθι, του επιτρέπει να σκοράρει μόνο με βολές και ο Τζέντοβιτς κάνει λάθος στα 20 δευτερόλεπτα με το σκορ στο 61-53. Με το μομέντουμ απέναντί τους, οι ερυθρόλευκοι δεν πήγαν σε μία επίθεση, δεν έψαξαν τη συνεργασία, ο Σλούκας εκτέλεσε τρίποντο στα 14" και έδωσε στους Βαυαρούς την ευκαιρία να μεγαλώσουν τη διαφορά, γνωρίζοντας πως θα έχουν και την πρώτη κατοχή στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Σίσκο έκανε λάθος στο φινάλε της τρίτης, ο Τζόνσον αστόχησε σε δίποντο στην έναρξη της τέταρτης κι ο Τζένκινς σκόραρε για το 61-55. Ο Σλούκας ρίσκαρε, η Μπάγερν μπορούσε να πάρει το maximum και να στείλει τη διαφορά μέχρι το +14, ευτυχώς όμως για τον Ολυμπιακό δεν το έκανε. Σε φάσεις σαν κι αυτή, σε λεπτομέρειες κρίνονται όχι απλώς αγώνες, αλλά τίτλοι και οι Πειραιώτες θα πρέπει να είναι πιο ψύχραιμοι.

Η δεύτερη στιγμή που έδειξε θολωμένο μυαλό, ήταν αυτή του Σακίλ ΜακΚίσικ στα 50". Με επί μέρους 2-7 οι ερυθρόλευκοι είχαν πλησιάσει στους τέσσερις, είχαν την κατοχή, όμως με τους Σλούκα - Σπανούλη στον πάγκο ο ΜακΚίσικ βιάστηκε μετά από το ριμπάουντ του Βεζένκοβ, πήρε τρίποντο υπό κακές προϋποθέσεις (δεν είναι σουτέρ, δεν είχε ισορροπία, δεν υπήρχε συμπαίκτης του για τη διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ), αστόχησε και καταδίκασε τον Ολυμπιακό στην ήττα.

Στο τέλος της βραδιάς είχε κερδίσει αυτός που άξιζε περισσότερο τη νίκη. Κι αν η Μπάγερν είχε σταθεί λίγο πιο τυχερή στην πρεμιέρα, τώρα θα καθόταν μόνη στην κορυφή της κατάταξης με ρεκόρ 5-0. Εκπληκτικοί overachievers οι Γερμανοί, με τον Γουέιντ Μπάλντουιν να ψάχνει συνεχώς το pull-up jumper από μέση απόσταση, να πληγώνει την πρώην ομάδα του και να έχει πλέον 13.8 πόντους στη διοργάνωση. Ακόμη καλύτερος ο 31χρονος πια Βλάντιμιρ Λούτσιτς που σε πέντε αγώνες έχει 17.2 πόντους από 75% στο δίποντο (9/12), 65% στο τρίποντο (13/20), 88% στις βολές (29/33) και 22.6 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ... ΝΒΑ

Δεν είναι μεγάλη ζημιά για τον Ολυμπιακό η ήττα στο Μόναχο. Και δεν είναι γιατί η φετινή EuroLeague δείχνει ότι θα έχει απίθανα σκαμπανεβάσματα για όλες τις ομάδες. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχασε στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα και βρίσκεται στο 2-3. Η Ρεάλ Μαδρίτης έπεσε στο 1-4, η Φενέρμπαχτσε έχει και εκείνη αρνητικό ρεκόρ (2-3) έχοντας διαλυθεί από τη Μπάγερν στο γήπεδό της. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι κι αυτή στο 2-3. Η Αναντολού Εφές έχει τρεις ήττες σε τέσσερις αγώνες πριν από το παιχνίδι του ΣΕΦ. Καλωσήλθατε στη νέα πραγματικότητα...

Ο Ολυμπιακός χτίζεται. Το σημαντικότερο είναι να αποκτήσει πλέον νοοτροπία ΝΒΑ. Όχι για να μην τον ακουμπάνε οι ήττες, αλλά να διαχειρίζεται τα αρνητικά αποτελέσματα με ψυχραιμία. Προφανώς και υπάρχει πίεση, προφανώς και οι απαιτήσεις βρίσκονται στο dna του οργανισμού και οπαδών του, φέτος όμως ζούμε μια νέα κατάσταση και δεν υπάρχει χώρος για ακραία συναισθήματα, για σχόλια που υποτιμούν τους αντιπάλους και για συζητήσεις περί ελλείψεων, αδυναμιών και... ηλικιών. Αυτό το ρόστερ επέλεξαν στο λιμάνι, με αυτό θα δουλέψουν και γι' αυτό το ρόστερ θα κριθούν στο τέλος της χρονιάς.

Ακολουθεί μια "καυτή" εξάδα αγώνων τον Νοέμβριο, που θα ανοίξει στις... 30 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ απέναντι στην Εφές του Σέιν Λάρκιν και θα ολοκληρωθεί στις 26/11 και πάλι στο Φάληρο με αντίπαλο τη Μπασκόνια. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν τρία ταξίδια, στην Αγία Πετρούπολη, στη Βαρκελώνη και τη Λιόν, αλλά και ένα ματς με την Άλμπα Βερολίνου στο Ειρήνης και Φιλίας.

Τι θα ήθελαν στον Ολυμπιακό σε αυτή την εξάδα αγώνων; Έναν Σλούκα που θα έχει προσαρμοστεί στον ρόλο του, δεν θα "πνίγεται" από τις αντίπαλες άμυνες που δεν βλέπουν άλλο δημιουργό του επιπέδου του στο ερυθρόλευκο ρόστερ και προετοιμάζονται για να τον περιορίσουν όπως προετοιμάζονται για κάθε σπουδαίο γκαρντ αυτής της διοργάνωσης. Ο 30χρονος πλέι μέικερ έχει τέσσερα άσχημα ματς και μια μεγάλη εμφάνιση απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, μετράει 8.2 πόντους αλλά από 33.3% στο δίποντο (6/18), 35% στο τρίποντο (7/20) και 5.6 ασίστ ανά 2.2 λάθη, ξέρει σε τι βαθμό εξαρτάται αυτός ο Ολυμπιακός από εκείνον και χωρίς ενδιάμεσους αγώνες σε άλλη διοργάνωση προσπαθεί να χτίσει χημεία με όσους βρίσκονται γύρω του την ώρα που οι αντίπαλοι προπονητές τον αντιμετωπίζουν ως το Α και το Ω των ερυθρόλευκων. Προς το παρόν έχει δει της τέταρτες περιόδους των δύο τελευταίων αγώνων από τον πάγκο, όμως ο Σλούκας είναι, θα την βρει την άκρη.

Προς το παρόν ο Ολυμπιακός μαθαίνει, ψάχνει τρόπους για να μη ζει και να πεθαίνει από την απόδοση ενός. Ο Μπαρτζώκας πέρασε από τη Χίμκι του Αλέξι Σβεντ και ξέρει ότι αυτό το μπάσκετ δεν μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ