Είναι και για τον Ολυμπιακό αυτή η εποχή του χρόνου

Οι παίκτες που δεν υπολογίζονται σε αυτή τη φάση της σεζόν, τα επτά ματς του πρωταθλήματος που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο Ολυμπιακός και η σκληρή πραγματικότητα του σύγχρονου μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδό του. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.
Οι επτά διαδοχικές νίκες, από το χαμένο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι στις 13 Δεκεμβρίου κι έπειτα, ήταν ένα καλό σερί για τον Ολυμπιακό. Ένα σερί που κάπως... μεγεθύνθηκε από το σπουδαίο διπλό στη Μαδρίτη.
Σε αυτή την επτάδα αγώνων συνέβησαν πολλά, υπήρξαν αρκετοί πρωταγωνιστές, ρεκόρ από τον Βεζένκοβ και ραψωδίες από τον Φουρνιέ, ωστόσο η προσγείωση ήταν ανώμαλη για τους Πειραιώτες. Και αυτοί είναι οι πρώτοι που το παραδέχονται.
Η εικόνα στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ δεν ήταν καλή. Ενεργειακά, οι ερυθρόλευκοι απέτυχαν στο ματς με τον Παναθηναϊκό και λίγα βράδια μετά, απέτυχαν και στο ματς κορυφής με την Φενέρμπαχτσε. Οι Τούρκοι πέρασαν χθες βράδυ (24/1) από το ΣΕΦ, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μετράει προβλήματα και εκεί που έβλεπε καθαρό απουσιολόγιο, να σημειώνει πλέον τους υγιείς.
Δύο ώρες πριν από το τζάμπολ έμαθε ότι ο Γουόκαπ δεν μπορεί να βοηθήσει εξαιτίας ενοχλήσεων στη μέση κι ο ΜακΚίσικ θα μείνει εκτός εξαιτίας ίωσης.
Στο ημίχρονο του αγώνα ενημερώθηκε πως ο Λούκα Βιλντόσα πρέπει να αποχωρήσει εξαιτίας θλάσης στον ορθό κοιλιακό, την ώρα που ο Μουστάφα Φαλ έπαιζε με μπανταρισμένο το μικρό δάχτυλο του δεξιού του χεριού, στο οποίο έχει υποστεί κάταγμα!
Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έχασε για δεύτερη φορά φέτος από την Φενέρμπαχτσε, η οποία έχει στα χέρια της την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου από τη στιγμή που είναι μία νίκη πίσω, αλλά με ένα ματς λιγότερο, αυτό με την Παρί στις 3 Μαρτίου.
Και τώρα; Τι γίνεται;
Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά τους το ματς με την ΑΕΚ, το απόγευμα της Κυριακής (27/1 στις 17:15) στο ΣΕΦ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον. Την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στη Stoiximan GBL την έχουν χάσει, οπότε ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναμένεται να πάει σε εκτεταμένο ροτέισον για να δώσει ανάσες σε αυτούς που έχουν τραβήξει πολύ κουπί.
Ο Γουόκαπ λογικά θα προφυλαχθεί. Ο Βιλντόσα είναι τραυματίας. Ο Κίναν Έβανς δεν είναι ακόμη έτοιμος να βοηθήσει. Λογικά εκτός θα μείνει και ο ΜακΚίσικ. Ο Φουρνιέ πήρε 33:26 απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, ο Γουίλιαμς-Γκος έπαιξε για 35:36, οπότε και γι' αυτούς θα υπάρξει διαχείριση. Γενικώς, στον Ολυμπιακό βρίσκονται πλέον σε μία άβολη κατάσταση, σχεδόν στο μέσο της σεζόν.
Ίσως πάντως προκύψει και κάτι καλό. Για παράδειγμα, Μήτρου-Λονγκ, Λαρεντζάκης, Ντόρσεϊ, Μένσα αναμένεται να έχουν σημαντικότερο ρόλο στα επτά ματς του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος της regular season. Κι αν ο Λαρεντζάκης έχει αποδείξει ότι πάντα προσφέρει, οι υπόλοιποι έχουν βουνό να ανέβουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους.
Την ίδια στιγμή βέβαια έχει κι ο Μπαρτζώκας την ανάγκη να πάρει πράγματα από τους παίκτες που στο NBA χαρακτηρίζουν benchwarmers.
Στο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε και με το παραπάνω η ανάγκη να είναι ενεργοί ο Μήτρου-Λονγκ κι ο Ντόρσεϊ. Αν ο πρώτος μπορούσε να λειτουργήσει στον ρόλο του τρίτου άσου, στη δωδεκάδα θα ήταν ο ΜακΚίσικ αντί του Βιλντόσα. Κι αν ο Ντόρσεϊ είχε προσαρμοστεί στο σύνολο, ο Ολυμπιακός θα είχε ακόμα μία λύση στην επίθεσή ώστε να διεκδικήσει το ματς με καλύτερες πιθανότητες.
Ο Μπαρτζώκας δεν υπολογίζει αυτή την περίοδο ούτε τον πρώτο, ούτε τον δεύτερο, δεν εμπιστεύεται ούτε τον Νέιθαν Μένσα και η κατάσταση γίνεται προβληματική τα βράδια που υπάρχουν απουσίες.
Σε βράδια όπως αυτό στη Μαδρίτη, είναι όλοι ήρωες. Σε βράδια σαν το χθεσινό, όλοι φταίνε. Προφανώς δεν ισχύει στον απόλυτο βαθμό ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται δύο νίκες πάνω από Μονακό και Παναθηναϊκό (θα τους υποδεχθεί στο ΣΕΦ) και το μόνο που χρειάζεται, είναι ψυχραιμία.
Ψυχραιμία και σωστή διαχείριση των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Μπορεί στο ματς με την ΑΕΚ να κερδίσει τον Τάιλερ Ντόρσεϊ; Μπορεί στο ματς με τον Προμηθέα να κερδίσει τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ και στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ να δώσει μπάλες στον Νέιθαν Μένσα; Μπορεί να χωρέσει ειδικά τους δύο πρώτους στο ροτέισον για την Α1 και το Κύπελλο; Αυτή θα είναι μία καλή αρχή για να δει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.
Γουόκαπ και ΜακΚίσικ έλειψαν πολύ στον Ολυμπιακό χθες βράδυ. Όπως του λείπει κι ο Μόουζες Ράιτ, ο οποίος έπαιζε από πρώτος έως τρίτος σέντερ και έδινε instant scoring χάρη στην έφεσή του στην επίθεση. Δεν τον έχουν οι Πειραιώτες, αποφάσισαν να ψάξουν έναν διαφορετικού στιλ παίκτη και προς το παρόν δεν έχουν δικαιωθεί.
Τα λόγια του Μπαρτζώκα
Σαν κάπως πολλά να μαζεύονται τα... μείον, όπως είπαμε όμως, είναι αυτή η εποχή του χρόνου που πάντα έρχεται, αργά ή γρήγορα, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Οι πιο χαρακτηριστικές ατάκες του:
"Για εμάς, ήταν ένα από τα χειρότερα ματς των τελευταίων 4-5 χρόνων. Ήμασταν κάπως ζαλισμένοι. Κάναμε όσα έπρεπε να αποφύγουμε.
Ήταν δύσκολο να κερδίσουμε αυτό το ματς όταν όλοι έπαιξαν κάτω από το επίπεδό τους, αμυντικά και επιθετικά.
Όταν νομίζεις ότι είσαι κάτι σημαντικό, έρχεται μια κατραπακιά και σε επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Αυτός ο δρόμος είναι δύσβατος. Όποιος λέει στα 2/3 της σεζόν ότι πρέπει να βγούμε πρώτοι, ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα... Εμένα περισσότερο με ενοχλούν αυτά, παρά με κολακεύουν.
Στη Μπασκόνια κερδίσαμε στην παράταση μια ομάδα που είχε χάσει 30 πόντους από τη Ζιρόνα. Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Πρέπει να ακολουθείς το πλάνο, να είσαι συμπαγής. Το μπάσκετ το ίδιο σε επαναφέρει στην πραγματικότητα".
Υπάρχουν κάποια βράδια που είναι πιο δύσκολα από τα άλλα. Για τους προπονητές, για τους παίκτες, για τον κόσμο, για τους δημοσιογράφους που πρέπει από κάπου να πιαστούν. Υπάρχουν κι αυτά τα βράδια που φαίνονται ζόρικα, αλλά είναι απλά μέρος της διαδικασίας. Το χθεσινό, αν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, ήταν μέρος της διαδικασίας.
Τι περισσότερο να πει κάποιος για την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ, που δείχνει να μπαίνει σε μια περίοδο ντεφορμαρίσματος λόγω τραυματισμών, καταπόνησης και πίεσης; Η ζωή συνεχίζεται, τραβάς το καζανάκι και μπαίνεις στην επόμενη προπόνηση.
Ακούγεται κλισέ, αλλά η υγεία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας και το στοιχείο που μπορεί να χαρακτηρίσει/κρίνει μια ολόκληρη σεζόν. Οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είναι αυτή τη στιγμή υγιείς, όλοι περιμένουν μια ανάσα, όλοι περιμένουν ένα ρεπό, όλοι προσπαθούν να μείνουν μακριά από ιώσεις και παγίδες.
Αυτό είναι το σύγχρονο μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδό του. Κι αυτά που αντιμετωπίζουν στον Πειραιά, τα αντιμετωπίζουν πολλές ακόμη ομάδες.