ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Απαιτείται η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στον Παναθηναϊκό

Απογοητευμένος ο Νέντοβιτς μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπασκόνια
Απογοητευμένος ο Νέντοβιτς σε παιχνίδι του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Στην Ισπανία, η άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ εκτέθηκε σε τέτοιο βαθμό, που δημιουργήθηκαν εύλογοι προβληματισμοί. Η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα σε σχέση με τον πρώτο μήνα της σεζόν και η ανάγκη για επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Το ταξίδι στην Ισπανία για τη δεύτερη διαβολοβδομάδα της EuroLeague ήταν εκ προοιμίου δύσκολο και άκρως απαιτητικό, από αγωνιστικής άποψης, για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Η Βαλένθια και η Μπασκόνια εξέθεσαν με πολύ έντονο τρόπο την άμυνά του, η οποία δεν θύμιζε σε τίποτα αυτή του πρώτου μήνα της σεζόν. Μέσα σε μερικές ημέρες, αυτό που ο Γιώργος Βόβορας είχε χαρακτηρίσει ως τη βάση πάνω στην οποία θα δομηθεί το τριφύλλι φέτος, έφτασε να είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά του.

Από τακτικής άποψης τα ζητήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά: έλλειψη επικοινωνίας στα βασικά (back screen, κοψίματα στην πλάτη της άμυνας, περιστροφές, βοήθειες), λίγες επιλογές στη front line, εύκολο λάθος στην επίθεση. Υπάρχουν όμως κι αυτά που δεν άπτονται των τεχνικών λεπτομερειών, αλλά αφορούν σε μη μετρήσιμα μεγέθη, όπως η διάθεση, η προσωπικότητα και ο εγωισμός. Κομμάτια στα οποία κάποιοι πράσινοι έχουν πάρει κάτω από τη βάση.

Εξ ου κι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Ιωάννης Παπαπέτρου για να περιγράψει την κατάσταση στα πράσινα αποδυτήρια, μετά το τέλος του αγώνα.

ΔΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΟΥΤ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ

Η αναποτελεσματικότητα της άμυνας αποτυπώνεται ανάγλυφα από το παθητικό τόσο στη Fonteta όσο και στη Fernando Buesa Arena. Κι αν το βράδυ της Τρίτης 17 Νοεμβρίου, το ζήτημα ήταν η ευστοχία των παικτών της Βαλένθια από την περιφέρεια, δύο μέρες μετά το ζήτημα που προέκυψε αφορούσε στην καρδιά της ελληνικής ρακέτας. Το 71.4% που είχε στο δίποντο η Μπασκόνια αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην ιστορία της ισπανικής ομάδας (μπήκε στο Top 10) και προέκυψε ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να περιορίσει τους τρόπους δράσης των γηπεδούχων στο βαμμένο.

Έτσι έγινε η αρχή προκειμένου οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς να βρουν ρυθμό και να νιώσουν άνετα. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από την περιφέρεια στην τελευταία περίοδο. Τότε που οι γηπεδούχοι είχαν 6/9 τρίποντα, οδηγώντας τη διαφορά από το +8 στο +23 με συνοπτικές διαδικασίες. Κι αν το 66.7% που είχε η Μπασκόνια στο τελευταίο δεκάλεπτο από τα 6μ75 φαντάζει ως μη φυσιολογική συνθήκη, η ουσία κρύβεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες σούταραν οι γηπεδούχοι. Δίχως χέρι στην μπάλα, δίχως την παραμικρή αίσθηση δυσκολίας.

Αυτό που στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως "uncontested shot" αποτέλεσε τον... κανόνα των σουτ που πήρε η Μπασκόνια.

Όλα αυτά οδήγησαν την ισπανική ομάδα να "απογειωθεί" από τους 0.93 πόντους ανά κατοχή (στους οκτώ αγώνες που είχε δώσει μέχρι χθες στην EuroLeague) στους 1.17 πόντους ανά κατοχή απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Διαφορά εξίσου μεγάλη με αυτή που καταγράφηκε στον αγώνα με τη Βαλένθια.

Μοιραία, το παθητικό ήταν στους 90+ πόντους και το παιχνίδι ξέφυγε από τον έλεγχο των παικτών του Γιώργου Βόβορα.

ΤΟ ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΝ ΨΗΛΩΝ

Το αμυντικό πρόβλημα του τριφυλλιού δεν αφορά σε έναν ή δύο παίκτες, δεν έχει να κάνει με τις δεδομένες αδυναμίες κάποιου, που συμπαρασύρουν το σύνολο. Έχει να κάνει όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό με το γεγονός πως ο πάγκος μοιάζει τόσο άδειος κάποιες φορές, που δεν δίνει επιλογές στον 43χρονο τεχνικό να αλλάξει τον ρυθμό ενός αγώνα μέσα από αλλαγές προσώπων -γι αυτό τα τρικ με χαμηλά σχήματα έχουν γίνει πλέον συνήθεια.

Τι σημαίνει αυτό;

Κάθε παιχνίδι που περνάει επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι η front line του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι ευάλωτη και μοιάζει αμυντικά αδύναμη να προσφέρει το ελάχιστο. Κι ας βρίσκονται πέντε παίκτες στη δωδεκάδα.

Ο Ζακ Όγκαστ δεν μπορεί να υιοθετήσει έναν ρόλο που θα ξεκινάει από την άμυνα (δεν το έκανε ποτέ ως τώρα και δεν πρόκειται να το κάνει), αφού το πρόβλημα σε πικ εν ρολ και low post είναι γνωστό και δεν αλλάζει. Όπως αντίστοιχα, ο Μπεν Μπεντίλ δεν δείχνει ικανός να προσφέρει σε σταθερή βάση κάποια πράγματα (έστω στα ριμπάουντ) στη δεύτερη σεζόν του ως παίκτης των πρασίνων. Τα 4'58'' που χρησιμοποιήθηκε ο πρώτος και το "DNP" που έγραψε ο δεύτερος (σ.σ.: δεν υπήρχε ενημέρωση για κάποιο ιατρικό πρόβλημα που του απαγόρευε τη συμμετοχή) στη Fernando Buesa Arena εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω.

Το γεγονός πως ο Γιώργος Παπαγιάννης, που ξεκίνησε ως συνήθως στην αρχική πεντάδα, έπαιξε όλο το πρώτο δεκάλεπτο και κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο στο 12'23'' ενώ στο τρίτο (ξεκίνησε μετά την ανάπαυλα) αποσύρθηκε με 1'16'' για το τέλος του δεν είναι φυσιολογικό.

Μπορεί να αλλάξει κάτι σε μια βδομάδα, εν όψει του αγώνα με την Μπάγερν; Ρητορικό το ερώτημα.

Η ΑΜΥΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Μοιραία, όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αδυνατεί να προστατεύσει το καλάθι της και να αμυνθεί με συνέπεια, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επίθεση. Αυτός είναι ο κανόνας, τουλάχιστον σε ομάδες που δεν επιβιώνουν βάσει φιλοσοφίας από τα ποσοστά που θα έχουν στα σουτ και την παραγωγικότητά τους. Από εκεί που οι πράσινοι αντλούσαν αυτοπεποίθηση και σιγουριά από την άμυνά τους με αποτέλεσμα να εκτελούν στην επίθεση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο σωστές επιλογές, πλέον παρουσιάζονται μπερδεμένοι και χωρίς καθαρό μυαλό.

Η εικόνα στη Fernando Buesa Arena ήταν απογοητευτική σε μεγάλο βαθμό, με επιμονή στο isolation και με τέσσερις παίκτες να... παρακολουθούν πολλές φορές έναν να προσπαθεί να επιτίθεται απέναντι σε μια απολύτως προσαρμοσμένη άμυνα.

ΤΟ RESET ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Γιώργος Βόβορας τόνισε πως ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να φανεί απειλητικός και να διεκδικήσει νίκες στην EuroLeague είναι η προσπάθεια στην άμυνα και η μαχητικότητα. Αυτά δηλαδή που τον χαρακτήριζαν ως ομάδα στον πρώτο μήνα της διοργάνωσης. Κάποιοι πήραν το (πρώτο) μήνυμα στο παιχνίδι με την Μπασκόνια από τον 43χρονο τεχνικό.

Το τριφύλλι ψάχνει το reset button στη λειτουργία του, αναζητά τρόπους για επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεών του. Ειδάλλως, βράδια σαν κι αυτά που βίωσε σε Βαλένθια και Βιτόρια θα γίνουν ο κανόνας της φετινής σεζόν. Κάτι που δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς, όσο χαμηλά κι αν έχει μπει ο πήχης φέτος.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ