ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πάτησε το φρένο στην κατηφόρα

Ο Παπαπέτρου πανηγυρίζει τη νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο στην EuroLeague 2020/21
Ο Παπαπέτρου πανηγυρίζει τη νίκη του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Η νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο ήρθε σε ένα παιχνίδι που... μπήκε φρένο στην κατηφόρα της δεύτερης περιόδου. Ο διακόπτης γύρισε πριν να είναι αργά, ο εγωισμός έκανε (δειλά) την εμφάνισή του κι οι πράσινοι βρήκαν αφορμή για να χαμογελάσουν. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Μέσα σε τρία βράδια, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έδειξε το χειρότερο και το (περίπου) καλύτερο πρόσωπό του, αφού το Astroballe από το Mediolanum Forum απείχαν πάρα πολύ σε επίπεδο εικόνας για το τριφύλλι. Κι αυτό γιατί το διαφορετικό αποτέλεσμα στα δύο παιχνίδια είχε ως θύτη την άμυνα. Επί γαλλικού εδάφους, οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα εμφανίστηκαν νωχελικοί και άνευροι, απέναντι σε μια ομάδα (Βιλερμπάν) που στηρίζει πολλά στην αθλητικότητα, με το αποτέλεσμα να μην κολακεύει κανέναν και να αυξάνει την πίεση. Δύο βράδια αργότερα, ήταν πολύ διαφορετικοί. Προς το καλύτερο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ "ΠΡΕΠΕΙ" ΣΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Από τη διάρκεια της offseason κιόλας, επισημάνθηκε από όλα τα πράσινα χείλη πως η άμυνα θα αποτελέσει την πυξίδα για την πορεία της ομάδας φέτος. Δεδομένου ότι το ταλέντο είναι πολύ περιορισμένο, κι οι επιθετικές επιλογές ακόμη περισσότερο, ήταν εκ προοιμίου σαφές πως για να μπορεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να διεκδικεί τη νίκη σε κάθε παιχνίδι, θα πρέπει να κάνει σπουδαίες αμυντικές εμφανίσεις.

Αυτό είναι το μοναδικό "πρέπει" που συνοδεύει τους παίκτες του Γιώργου Βόβορα από την εκκίνηση της σεζόν. Κανένα άλλο.

Γι αυτό, η κριτική σε ό,τι είχε να κάνει με τις βαριές ήττες από Βαλένθια, Μπασκόνια και Βιλερμπάν αφορούσε κατά βάση σε όσα (δεν) έγιναν στο πίσω μέρος του παρκέ. Εξ ου κι οι 90+ πόντοι στο παθητικό σε αυτούς τους αγώνες. Ουδείς περιμένει άλλωστε πως ξαφνικά οι πράσινοι θα προσθέσουν στο επιθετικό ρεπερτόριό τους πτυχές που είναι άγνωστες προς εκείνους εδώ και χρόνια.

ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΠΟΝΤΩΝ

Ως εκ τούτου, για να μπορεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να παίρνει νίκες στην EuroLeague, το μείζον είναι να κάνει τη δουλειά στο πίσω μέρος του παρκέ. Όταν το καταφέρνει, χαμογελάει στο τέλος της βραδιάς. Στο Mediolanum Forum έτσι έγινε. Από τους 1.11 πόντους ανά κατοχή που δεχόταν το τριφύλλι στα έξι προηγούμενα παιχνίδια (επίδοση που οδήγησε στους χειρότερους αμυντικούς δείκτες της πενταετίας), έπεσε -εντυπωσιακά- στους 0.92 ανά κατοχή με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο. Το ότι αυτό συνοδεύτηκε από νίκη, προφανώς δεν είναι τυχαίο. Ανάλογη ήταν η αμυντική συνέπεια στα άλλα τρία παιχνίδια που κέρδισε, πριν από αυτό με την ομάδα του Έτορε Μεσίνα.

Από εκεί προκύπτει, εν συνεχεία, η εκάστοτε δυνατότητα να διεκδικήσουν οι πράσινοι τη νίκη. Με βάση όσα έχουν δείξει φέτος άλλωστε, οι 80 πόντοι αποτελούν ενός είδους... όριο. Αν καταφέρουν να κρατήσουν τον αντίπαλο κάτω από αυτό το νούμερο, τότε είναι σε θέση να νιώσουν ότι μπορούν να κερδίσουν. Αν όχι, τότε μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να ακολουθήσουν σε (πολύ) υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.

ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Σε μια ομάδα που η έλλειψη ποιότητας έχει αρχίσει να συνδυάζεται με αυτή της ποσότητας (δεδομένου ότι το rotation είναι περιορισμένο λόγω των... χαμηλών πτήσεων κάποιων παικτών), το να προκύπτει -έστω- ένας παίκτης που μπορεί να δώσει σταθερή βοήθεια στο σύνολο, είναι ικανό να κάνει τη διαφορά. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, για παράδειγμα, ο Άαρον Γουάιτ βελτιώνει διαρκώς την απόδοσή του.

Στο Mediolanum Forum (επαν)εμφανίστηκε ο Ντίνος Μήτογλου για να θυμίσει (κυρίως στον εαυτό του) πως μπορεί να δώσει ποιοτικά λεπτά στη front line και να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για τον αγώνα. Κάπως έτσι, ο Γιώργος Βόβορας δεν χρειάστηκε να επιστρατεύσει τα χαμηλά σχήματα με τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο "4" δίπλα σε έναν ψηλό. Κράτησε τη δομή που είχε εξαρχής κατά νου, πήρε μπόλικα ποιοτικά λεπτά από τον Ντίνο Μήτογλου, τον Άαρον Γουάιτ και τον Γιώργο Παπαγιάννη, και είχε κέρδος.

Την ίδια ώρα, ο Ζακ Όγκαστ κατέγραφε ακόμη ένα "DNP" στο φετινό βιογραφικό του, δείγμα του γεγονότος πως -τη δεδομένη χρονική στιγμή τουλάχιστον- δεν λογίζεται ως παίκτης ικανός να δώσει πράγματα σε άμυνα (κυρίως) και επίθεση.

ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ

Παρά τη νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο, είναι σαφές πως το βράδυ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Για την ακρίβεια, δεν έχει λυθεί κανένα μέχρι στιγμής, αφού το μείζον είναι η διάρκεια κι όχι οι εκλάμψεις. Απλά κόντρα στην ιταλική ομάδα, το τριφύλλι πάτησε το φρένο στην κατηφόρα. Όταν η διαφορά έφτασε στο -15, υπήρξε αντίδραση και όχι άνευ όρων παράδοση.

Ο Γιώργος Βόβορας γνωρίζει καλά πως η ομάδα του δεν αποδίδει καλά στην επίθεση, όπως επίσης ότι στην άμυνα είναι ευάλωτη και ασταθής. Όσο επίπονη ήταν όμως η ήττα στο Astroballe, άλλο τόσο ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί αυτή στο Mediolanum Forum.

Όλα είναι θέμα ανάγνωσης των δεδομένων και κατανόησης του ρόλου που μπορεί να έχει κάθε παίκτης στο rotation.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ