ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σταμάτησε την αιμορραγία

Ο Μήτογλου σε φάση από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Βιλερμπάν για την EuroLeague
Ο Μήτογλου σε φάση από το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν EUROKINISSI

Το παιχνίδι με τη Βιλερμπάν σταμάτησε την αιμορραγία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, για να ξεκινήσει με πιο ομαλό τρόπο η εποχή του Όντεντ Κάτας. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Το εντός έδρας παιχνίδι με τη Βιλερμπάν ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Την παραμονή της άφιξης του νέου προπονητή της ομάδας, τώρα που οι πράσινοι χρειάζονταν μια μικρή ψυχολογική ώθηση για να μπουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην εποχή του Όντεντ Κάτας.

Η αφέλεια στο πίσω μέρος του γηπέδου και η έλλειψη εναλλακτικών τρόπων εκτέλεσης από τη Βιλερμπάν ήταν τα δύο στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε το τριφύλλι προκειμένου να πάρει τη νίκη. Μόλις σταθεροποίησε την απόδοσή του στην άμυνα, όλα έγιναν πιο απλά.

Η αιμορραγία των τριών τελευταίων εβδομάδων σταμάτησε, κι ο νέος προπονητής φτάνει στο ΟΑΚΑ για να ανακατέψει την τράπουλα και να επιχειρήσει να πάρει το κάτι παραπάνω από τους παίκτες που θα διαχειριστεί.

ΕΝΝΙΑ ΛΕΠΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ROTATION

Η επιστροφή του Ζακ Όγκαστ στην δράση επέτρεψε στον Κώστα Χαραλαμπίδη να υλοποιήσει το πλάνο που δεν επέτρεψαν οι συνθήκες να δούμε από την αρχή της σεζόν. Αυτό της ταυτόχρονης παρουσίας του Ντίνου Μήτογλου και του Γιώργου Παπαγιάννη στην πράσινη πεντάδα. Τα δύο μεγάλα διαστήματα απουσίας του από την δράση σε συνδυασμό με την τακτική του αδυναμία αποτέλεσαν τις αιτίες για τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής που είχε ως τώρα στην EuroLeague.

Κόντρα στη Βιλερμπάν όμως, φάνηκε πόσο σημαντική είναι η παρουσία ακόμη ενός καθαρού σέντερ στο rotation. Δίχως να θέλξει με την απόδοσή του ή να ξεχωρίσει, απλά κάνοντας τα... βασικά, ο ομογενής σέντερ επέτρεψε στο τεχνικό επιτελείο των πρασίνων να αναπροσαρμόσει το rotation και να παντρέψει τους δύο διεθνείς ψηλούς στη front line -με τα γνωστά αποτελέσματα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΓΙΝΕ Η ΛΥΣΗ

Παρεμπιπτόντως, η παρουσία του Μουσταφά Φαλ στην πεντάδα της Βιλερμπάν έγινε πολύ γρήγορα η λύση, κι όχι το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο θηριώδης σέντερ αποτέλεσε το άρμα μάχης για το +8 (7-15) των φιλοξενούμενων μέχρι το 4' της αναμέτρησης, στο υπόλοιπο του σαρανταλέπτου όμως ήταν ο λόγος για τον οποίο η γαλλική άμυνα αποδείχθηκε τόσο ευάλωτη.

Οι πράσινοι τον σημάδεψαν είτε μέσα από off screen που έβγαιναν από τη δική του πλευρά είτε μέσα από το πικ εν ρολ, για να εκμεταλλευτούν τα αργά πόδια του. Πάνω σε αυτό δομήθηκε το παιχνίδι του τριφυλλιού για να βρει τις 6 ασίστ του ο Νεμάνια Νέντοβιτς στο παιχνίδι.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Από την αρχή κιόλας της σεζόν, είχε επισημανθεί πως η προφανής έλλειψη ποιότητας της φετινής ομάδας θα μπορούσε να καλυφθεί από την προσφορά πολλών (από λίγο) στο παιχνίδι. Για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε πως, αν κι είμαστε στα μισά της regular season, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσει το τριφύλλι ώστε να βρουν όλοι τον ρόλο τους μέσα στο rotation. Απέναντι στη Βιλερμπάν, αυτοί που δεν σηκώθηκαν ποτέ από τον πάγκο ήταν ο Μάρκους Φόστερ και ο Μπεν Μπεντίλ.

Δύο παίκτες που οφείλουν να δουν την αλλαγή προπονητή ως ευκαιρία για να ανανεώσουν την εικόνα τους και να διαφοροποιήσουν τον ρόλο που έχουν στην ομάδα. Ειδικά ο πρώτος, που αποδεδειμένα έχει το επιθετικό ταλέντο για να βοηθήσει. Ενδεχομένως μάλιστα όχι ως back up του Νεμάνια Νέντοβιτς, αλλά ως συνοδοιπόρος του μέσα στο παρκέ.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΟΝΤΕΝΤ ΚΑΤΑΣ

Ο Όντεντ Κάτας θα προπονήσει το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου τους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για πρώτη φορά. Έχει ενημερωθεί για τα δεδομένα που υπάρχουν στην ομάδα, όπως επίσης για τα σημεία στα οποία πονάει το τριφύλλι τη φετινή σεζόν. Με κυριότερο την αμυντική προσήλωση και συνέπεια.

Θα ήταν βέβαια σκόπιμο να αναφερθεί πως στη διάρκεια της προπονητικής καριέρας του, ο 46χρονος τεχνικός δεν έχει παρουσιάσει ομάδες που στηρίχθηκαν στη λειτουργία τους στο πίσω μέρος του παρκέ.

Όπως και να έχει, η εβδομάδα που ξεκινά με την άφιξή του επί αθηναϊκού εδάφους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσαρμογής. Παρά το γεγονός πως το τριφύλλι δεν έχει χρόνο ούτε για χάσιμο, ούτε για πειράματα.

Κι αν το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε είναι από εκείνα που δεν προσθέτουν ιδιαίτερη πίεση για το αποτέλεσμα, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου έρχεται η μονομαχία με τη Χίμκι στο ΟΑΚΑ. Εκεί όπου θα φανούν επί της ουσίας οι πρώτες τροποποιήσεις στη λειτουργία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ εντός παρκέ.

Για να πάρουν όλοι μια γεύση από αυτά που θέλει να περάσει ο Όντεντ Κάτας στους παίκτες του, πριν ξεκινήσει ένα πολύ απαιτητικό καρέ αγώνων με Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός), Βαλένθια (εντός), Ολυμπιακό (εκτός) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εκτός).

Τότε που θα γίνει το πρώτο ταμείο από τα πεπραγμένα του 46χρονου τεχνικού στον πάγκο του τριφυλλιού.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ