ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Πάνω από τις δυνάμεις του

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς στη διάρκεια του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς στη διάρκεια του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα INTIME

Η προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι στην Μπαρτσελόνα ήταν σημαντική. Δεν αρκούσε όμως αυτή. Με το ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό να ακολουθεί όμως, δεν υπάρχει χρόνος για συναισθηματισμούς. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήξερε εκ προοιμίου ότι το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα δεν ήταν στα μέτρα του. Κι ας είχαν οι μπλαουγκράνα πέντε απουσίες. Η ποιότητα που διαθέτουν κι ο τρόπος με τον οποίο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει "περάσει" τη φιλοσοφία του είναι στοιχεία τα οποία έκαναν την ισπανική ομάδα να υπερτερεί.

Το +12 (49-37) του 18ου λεπτού έμοιαζε πάντως πολύ καλό για να είναι αληθινό για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος από το 12' έως το 18' του αγώνα έκανε την καλύτερη φετινή αμυντική του εμφάνιση. Πολύ απλά γιατί τα 3/14 σουτ και τα 3 λάθη που είχαν οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν κατά βάση απόρροια της πράσινης προσπάθειας και προσήλωσης στο πίσω μέρος του παρκέ.

Αρκούν όμως έξι λεπτά για να πάρεις τέτοια παιχνίδια;

Το ερώτημα είναι ρητορικό, ειδικά όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όπως αυτός παρουσιάζεται τη φετινή σεζόν. Μία ομάδα με εμφανείς αδυναμίες και μεγάλο έλλειμμα ποιότητας δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι, δίχως την ένταση αυτού του εξαλέπτου στο σύνολο μιας αναμέτρησης.

Το θέμα είναι αν μπορεί να το πετύχει αυτό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να "κλίνουν" προς αρνητική απάντηση. Όχι γιατί οι πράσινοι δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν. Εν προκειμένω, το θέμα είναι ποσοτικό κι έχει να κάνει με το κατά πόσο ο Δημήτρης Πρίφτης διαθέτει τα εφόδια για να παρουσιάζει κάτι τέτοιο επί μακρώ στη διάρκεια ενός αγώνα.

Δεν περισσεύει κανείς

Για μια ομάδα που δεδομένα μπαίνει κάθε φορά στο παρκέ, γνωρίζοντας ότι δεν είναι το φαβορί, η ενέργεια και η ένταση στην άμυνα είναι το ζητούμενο. Κι αντίστοιχα η πιθανότητα να παίξουν σχεδον όλοι οι παίκτες στο επίπεδο (ή και πιο πάνω από αυτό) των δυνατοτήτων τους. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα για το τριφύλλι, ειδικά απέναντι σε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα.

Αυτό δεν συνέβη όμως το βράδυ της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Πρίφτης είδε μεν τους αθλητές του να παλεύουν μέχρι τέλους και να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια, ακόμη κι όταν βρέθηκαν στο -9 (72-81) με 1'05'' να απομένει, από την άλλη όμως η "απουσία" του Ντάριλ Μέικον από το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας περιόρισε ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες επιλογές.

Όσο κέρδισε δηλαδή από την επιστροφή του Νεμάνια Νέντοβιτς στο rotation, τα έχασε απ' όσα (δεν) έκανε ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο οποίος έκλεισε την βραδιά με 1/8 σουτ, 2/3 βολές, 1 ασίστ και 2 λάθη σε 22'33'' συμμετοχής.

Το χτύπημα στην πλάτη

Μετά από μια βραδιά με τόσο μεγάλη προσπάθεια, το αρνητικό αποτέλεσμα πονάει πολύ. Είναι από τις περιπτώσεις που το φιλικό χτύπημα στην πλάτη δεν απαλύνει στο ελάχιστο τον "πόνο" όλων των εμπλεκομένων (βλ. προπονητής και παίκτες).

Από την άλλη, βέβαια οι πράσινοι έδειξαν πως διαθέτουν σφυγμό εν όψει του ντέρμπι που ακολουθεί. Χρειάζεται κανείς να εξηγήσει στα αποδυτήρια πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι που έπεται; Προφανώς και όχι. Απέναντι στον Ολυμπιακό όμως, η προσπάθεια και η διάθεση δεν αρκούν. Πολύ απλά γιατί είναι τέτοια η "φυσιογνωμία" των ντέρμπι, που το μόνο που μετράει είναι η νίκη. Ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτή θα έρθει.

Ισχύει ο γενικός κανόνας

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κέρδισε στο ΣΕΦ, σε έναν αγώνα που τα μεγάλα πράσινα σουτ έκαναν τη διαφορά. Αρκεί αυτό για να μπει το τριφύλλι με την ταμπέλα του φαβορί στο παρκέ του ΟΑΚΑ, σε μια βδομάδα; Όχι.

Ο λόγος δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαφορά ποιότητας που υπάρχει, αλλά και με το μομέντουμ. Πολύ γρήγορα ο Ολυμπιακός ξανάφτιαξε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του, την ώρα που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ξαναβρίσκεται στο (ψυχολογικό) σημείο που βρισκόταν πριν από το ντέρμπι της Stoiximan Basket League.

Πληγωμένος από μια ήττα στα σημεία, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν οι λεπτομέρειες λειτουργούσαν υπέρ του. Αυτές τις οποίες όλοι στο ΟΑΚΑ θέλουν να έχουν με το μέρος τους σε μερικές ημέρες...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ