ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Κάποιες βραδιές δεν φτάνει η προσπάθεια

Ο Ντάριλ Μέικον στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Ντάριλ Μέικον στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης PHOTO CREDITS: INTIME SPORTS

Η προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο WiZink Center δεν ήταν αρκετή, πολύ απλά γιατί η ποιότητα της Ρεάλ Μαδρίτης κάλυπτε τα πάντα. Αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα στο "ρεπό" και ο παίκτης που κερδίζει τη θέση του στο rotation. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Η (τελευταία) γεύση που άφησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επί ισπανικού εδάφους δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Όπως και να το κάνουμε βέβαια, το παιχνίδι του WiZink Center ήταν εκ προοιμίου πολύ δύσκολο και εξόχως απαιτητικό για το τριφύλλι, ειδικά στο επίπεδο που βρίσκεται φέτος. Η διαφορά ποιότητας με τη Ρεάλ Μαδρίτης αντικατοπτρίζεται από το -23 (88-65), αλλά πολύ περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο οι δύο προπονητές είχαν την ευκαιρία να διαχειριστούν την αναμέτρηση.

Από τη μία, ο Πάμπλο Λάσο μπόρεσε να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής και να προστατεύσει βασικούς παίκτες του ανά θέση, από την άλλη ο Δημήτρης Πρίφτης υποχρεώθηκε -βάσει συνθηκών- να μην αφήσει για πολλή ώρα στο παρκέ τον Ιωάννη Παπαπέτρου (19'33'') και τον Νεμάνια Νέντοβιτς (16'10''), τους δύο παίκτες δηλαδή που ορίζουν την επιθετική μοίρα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για δεύτερη σερί σεζόν.

Θα μπορούσε λοιπόν το τριφύλλι να είναι διεκδικήσει κάτι ουσιαστικό από αυτό το παιχνίδι, ειδικά όταν κλείνει τον αγώνα με 30.6% στα δίποντα, αλλά και με 19 λάθη (!) στα σαράντα λεπτά του αγώνα; Η απάντηση είναι προφανής και όχι ευχάριστη για τους πράσινους.

Η προσπάθεια δεν είναι πάντα αρκετή

Στο WiZink Center οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αντιλήφθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο πως η προσπάθεια -από μόνη της- δεν είναι αρκετή, απέναντι σε τέτοιου είδους αντιπάλους. Ουδείς μπορεί να ψέξει άλλωστε τους πράσινους ότι -έστω για τρεις περιόδους- δεν μόχθησαν στο πίσω μέρος του παρκέ για να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί και να φύγουν από το γήπεδο, με μια πιο... εύπεπτη διαφορά.

Αυτό από μόνο του δεν μπορεί όμως να είναι αρκετό στο συγκεκριμένο γήπεδο. Πολύ απλά γιατί η "Βασίλισσα" είναι τόσο γεμάτη σε κάθε θέση (κι ας παρατάχθηκε δίχως δύο βασικά στελέχη της front line, τον Τρέι Τόμπκινς και τον Άντονι Ράντολφ), που έχει την ευχέρεια να κάνει ζημιά στον αντίπαλό. Ειδικά αν δεν δέχεται η ίδια σημαντική απειλή στα νώτα της.

Κάτι που επ' ουδενί συνέβη από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, το βράδυ της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου.

Κάποιοι απαγορεύεται να πάρουν ρεπό

Πώς θα μπορούσε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να φτάσει σε θέση να ασκήσει πίεση και να αγχώσει τη Ρεάλ Μαδρίτης; Σίγουρα όχι, σουτάροντας με 30.6% στα δίποντα κι έχοντας τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Νεμάνια Νέντοβιτς σε βράδυ που θα θέλουν να αφήσουν πίσω. Πρόκειται άλλωστε για τους (δύο) μοναδικούς παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη που δεν τους... επιτρέπονται το ρεπό, οι κακές εμφανίσεις και η απουσία από τα πεπραγμένα ενός αγώνα.

Όταν λοιπόν οι δυο τους έχουν 10 πόντους με 1/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 2/2 βολές είναι σαφές πως το τριφύλλι δεν έχει τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα να ελπίζει -σε οτιδήποτε- σε έναν αγώνα της EuroLeague. Πόσο μάλλον όταν αυτός είναι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το μόνο που μπορεί να αγοράσει είναι ο χρόνος

Καλώς ή κακώς, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είναι σε (οικονομική) θέση να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Δεν έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το ρόστερ σε τέτοιο βαθμό που θα αλλάξει επίπεδο και θα παρουσιαστεί ραγδαία καλύτερος στο εγγύς μέλλον -κι ας είναι μια ένεση ποιότητας η απόκτηση του Γιόγκι Φέρελ.

Το μόνο που μπορεί να αγοράσει εν προκειμένω είναι ο χρόνος. Κάτι που αφορά κάθε αγώνα που θα δίνει το προσεχές διάστημα, ανεξαρτήτως της ποιότητας του αντιπάλου.

Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό; Μόνο με μικρές υπερβάσεις κάθε βράδυ, αποκλειστικά με κάθε παίκτη του rotation να αποδίδει στα "κόκκινα" και να αγγίζει το -προσωπικό του- ταβάνι. Σε οποιαδήποτε περίπτωση έκπτωσης, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο και η μεγάλη εικόνα δεν θα αλλάζει.

Ο Μέικον κερδίζει τη θέση του

Πέραν των αποτελεσμάτων σε Βιτόρια και Μαδρίτη, υπάρχει κάτι που προκύπτει ως (νέο) συμπέρασμα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ κι αυτό είναι ο βαθμός εξέλιξης του Ντάριλ Μέικον τον τελευταίο μήνα. Ενός παίκτη που βλέπει τις υποχρεώσεις του ως πόιντ γκαρντ/βασικού δημιουργού να αυξάνονται από αγώνα σε αγώνα.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος -σε αυτό το επίπεδο- περιφερειακός έχει βέβαια αρκετά χιλιόμετρα να διανύσει έως ότου αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ομάδα του, κυρίως μέσα από την αμυντική αξιοπιστία του. Από την άλλη όμως, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως βελτιώνεται στο επίπεδο των αποφάσεων, πως επιχειρεί να χαληναγωγήσει το ένστικό του και -κυρίως- πως αμυντικά προσπαθεί να βοηθήσει τον εαυτό και την ομάδα του.

Όλα αυτά λοιπόν συνηγορούν στο γεγονός πως σταδιακά ο Ντάριλ Μέικον κερδίζει και εδραιώνει τη θέση του, στο rotation. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μετά την άφιξη του Γιόγκι Φέρελ στην Αθήνα.

Τα δύο δεδομένα για τον Φέρελ

Παρεμπιπτόντως, η ανανεωμένη έκδοση της πράσινης περιφέρειας, όπως αυτή θα τη δούμε για πρώτη φορά σε μια βδομάδα κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, θα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: θα περιλαμβάνει περισσότερο επιθετικό ταλέντο, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί πηγή προβληματισμού για τα μετόπισθεν.

Όσο αξιόπιστος κι αν είναι άλλωστε ο Γιόγκι Φέρελ στην προσωπική άμυνα, το πρόβλημα του μεγέθους του θα γίνεται πιο έντονο όταν θα καλείται να συνυπάρξει με τον Ντάριλ Μέικον στην πεντάδα. Εκτός κι αν ο Δημήτρης Πρίφτης έχει αποφασίσει να μην τους χρησιμοποιεί ταυτόχρονα, αλλά να προτιμήσει να τους "παντρέψει" με τον Κέντρικ Πέρι και τον Νεμάνια Νέντοβιτς, εναλλάξ.

Παρακολουθήστε την Game Night με τον Παντελή Βλαχόπουλο και τον Βασίλη Σκουντή για τις αναμέτρησης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Euroleague:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ