ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Κάτας αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος

Ο Όντεντ Κάτας στον πάγκο του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε
Ο Όντεντ Κάτας στον πάγκο του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε δεν έδωσε την παραμικρή αφορμή για χαμόγελα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Αντίθετα, επιβεβαίωσε την αίσθηση πως ο Όντεντ Κάτας έχει να αλλάξει πολλά, σε ελάχιστο χρόνο. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Μέσα σε πέντε λεπτά τελείωσαν όλα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στον εκτός έδρας αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε. Από το 5' μέχρι το 10' το τριφύλλι ήταν ωσεί παρόν στο παρκέ της Ulker Sports Hall, είδε τη διαφορά να εκτοξεύεται στο +19 (31-12) και το παιχνίδι να τελειώνει, πριν καν αρχίσει.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή, δεν τέθηκε ποτέ το παραμικρό θέμα να φανεί η οποιαδήποτε επίδραση του Όντεντ Κάτας στο σύνολο που ανέλαβε μόλις πριν από μία μέρα. Όχι σε αμιγώς αγωνιστικό επίπεδο (αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί), αλλά σε ψυχολογικό.

Επί της ουσίας, είδαμε μια... κόπια του αγώνα με τη Ζενίτ. Ένα σύνολο παραδομένο από νωρίς, χωρίς την ενέργεια και την προσωπικότητα να κοντράρει τον αντίπαλο. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το "74" που έγραψε η επίθεση (η ποιότητα δεν αλλάζει), αλλά με το "100" που καταγράφηκε στην άμυνα.

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Μετά από αλλαγή προπονητή και με δεδομένα τα επιθετικά προβλήματα, το επόμενο διάστημα οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα. Ο Όντεντ Κάτας είναι γνωστός για το πώς επιδρά στην ψυχολογία και τη νοοτροπία των παικτών του, δεν είναι όμως από εκείνους που θα αλλάξουν ριζικά την αμυντική κατεύθυνση σε ομαδικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στην προσωπική άμυνα, στην ενέργεια και τον εγωισμό των παικτών του. Στοιχεία που δεν εμφανίστηκαν σε κανένα σημείο του σαρανταλέπτου στην Ulker Sports Hall. Το ακριβώς αντίθετο.

Όπως και να το κάνουμε, με όλους τους ρόλους του rotation να είναι υπό αξιολόγηση (ελέω της αλλαγής προπονητή), η προσφορά στην άμυνα θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο για να ξέρει ο 46χρονος τεχνικός σε ποιους μπορεί να στηριχτεί. Κι επειδή η σεζόν τρέχει, ο χρόνος που θα έχουν όλοι για να αποδείξουν στον προπονητή τους ότι αξίζουν να βρίσκονται στο παρκέ, είναι ελάχιστος.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να μένει στην Αθήνα λόγω προβλήματος στο γόνατο, ο Όντεντ Κάτας ήξερε εκ προοιμίου πως θα πρέπει να διαχειριστεί το rotation με τρόπο που πιθανότατα να μην χρειαστεί ξανά στο άμεσο μέλλον. Ξεκίνησε με τον Λεωνίδα Κασελάκη στην αρχική πεντάδα, στην πορεία της αναμέτρησης μάλιστα φάνηκε να προτιμά τα ψηλά σχήματα (με τον Άαρον Γουάιτ στο "3") παρά αυτά με τρεις κοντούς.

Σε αυτό ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο το γεγονός πως η Φενέρμπαχτσε επιχείρησε από νωρίς να χτυπήσει τα mismatch κοντά στο καλάθι, με τον Μάρκο Γκούντουριτς να ποστάρει τον Νεμάνια Νέντοβιτς (από το "2") και τον Εντγκάρας Ουλανόβας να οδηγείται επίσης στο low post απέναντι στον Λεωνίδα Κασελάκη.

Τίποτα όμως δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο πίσω μέρος του γηπέδου, γιατί -την ίδια ώρα- θυσίαζε σε ταχύτητα αντίδρασης στην περιφέρεια, εκεί όπου τα close out ήταν παθητικά και επέτρεπαν στους γηπεδούχους να βρουν ελεύθερα σουτ, σε δεύτερο και τρίτο χρόνο.

Ο ΑΛΛΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ

Το γεγονός πως ο Νεμάνια Νέντοβιτς τελείωσε με 6 πόντους (από 1/5 δίποντα, 0/4 τρίποντα και 4/4 βολές), αλλά με 6 ασίστ και 3 κλεψίματα δεν είναι τυχαίο. Πολύ απλά γιατί ο νέος προπονητής του τριφυλλιού επιχείρησε να του δώσει περισσότερες οργανωτικές αρμοδιότητες, παρά εκτελεστικές.

Μέχρι τώρα, ο 29χρονος γκαρντ ήταν αυτός που σημάδευαν οι πράσινοι για να σκοράρει, κυρίως με off screen. Στο παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης, αυτές οι κατοχές που πήρε ήταν ελάχιστες. Λειτούργησε περισσότερο με σκριν στην μπάλα, κι από την στιγμή που η τουρκική άμυνα ήταν προσαρμοσμένη πάνω του, με όλους τους παίκτες να κάνουν ένα βήμα προς την μπάλα, υποχρεώθηκε να πασάρει.

Στα πρώτα λεπτά δικαιώθηκε, με τον Χάουαρντ Σαντ Ρος να ξεκινά με 2/2 τρίποντα, προϊόντος του χρόνου όμως, αυτή η επιλογή τον έβγαλε εκτός -εκτελεστικού- ρυθμού.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟΥΣ ΦΟΣΤΕΡ

Σε προηγούμενο κείμενο του SPORT24, είχε επισημανθεί η βαρύτητα που δίνει ο Όντεντ Κάτας στο πικ εν ρολ και τον χρόνο με τον οποίο παίζουν με την μπάλα στα χέρια οι κοντοί. Εν τη απουσία χειριστή/δημιουργού ικανού να κάνει τη διαφορά από το "1" δεν αποκλείεται ο Νεμάνια Νέντοβιτς να συνεχίζει να λειτουργεί έτσι.

Τόσο γιατί υπάρχει η (μεγάλη) ανάγκη, όσο κι επειδή ενδεχομένως να προσπαθήσει με αυτόν τον τρόπο ο Όντεντ Κάτας να δώσει κάποια έξτρα λεπτά στον Μάρκους Φόστερ στο "2" για να τον αξιολογήσει και να αποφασίσει την παραμονή του (ή όχι) στο ρόστερ για το υπόλοιπο της σεζόν.

Αν ο πρώην παίκτης της Χάποελ Χολόν δείξει σημάδια αντίδρασης και κάνει τα... βασικά, τότε δεν αποκλείεται να τους δούμε να παίζουν μαζί στην πεντάδα. Αν όμως, συνεχιστεί η ευθεία γραμμή του πρώτου μισού, τότε απλά θα επισπευθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του με έναν χειριστή για να τη θέση του βασικού πόιντ γκαρντ.

Σε δύο βδομάδες με έναν μήνα οριοθέτησε άλλωστε ο 46χρονος τεχνικός το διάστημα αξιολόγησης του έμψυχου δυναμικού. Τόσος είναι λοιπόν ο καιρός που έχει ο Μάρκους Φόστερ για να κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία στο τριφύλλι.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Δεδομένα λοιπόν, όλοι οι πράσινοι περνούν από... εξετάσεις το προσεχές διάστημα. Όπως συμβαίνει άλλωστε, κάθε φορά που αλλάζει ο προπονητής. Μόνο που το πρόγραμμα που ακολουθεί δεν είναι τέτοιο, που θα βοηθήσει για να συνδυαστεί η μετάβαση από τη μία προπονητική φιλοσοφία στην άλλη με κάποιες μαζεμένες νίκες, για να αλλάξει η ψυχολογία και να βελτιωθεί η αυτοπεποίθηση.

Εξάλλου, το παιχνίδι με τη Χίμκι στο ΟΑΚΑ σε μια βδομάδα θα ήταν "του χεριού του" αν δεν άλλαζε προπονητή η ρωσική ομάδα πριν από μερικές ώρες. Τώρα, ο Αλεξέι Σβεντ και οι συμπαίκτες του θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να εκθέσουν τον Ρίμας Κουρτινάιτις και να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη της παταγώδους αποτυχίας στην EuroLeague. Οπότε, ο βαθμός δυσκολίας αυξήθηκε απότομα.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η συνέχεια είναι πολύ πιο απαιτητική. Τι υπάρχει μετά τη Χίμκι; Τα παιχνίδια με Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός), Βαλένθια (εντός), Ολυμπιακό (εκτός) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εκτός). Αυτές κι αν είναι εξετάσεις λοιπόν. Για όλους.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ