ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το hedge out δεν μπορούσε να σβήσει τη φωτιά

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ συνομιλούν στη διάρκεια του εντός έδρας αγώνα με την Αναντολού Εφές
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού συνομιλούν στο παιχνίδι με την Αναντολού Εφές EUROKINISSI

Ο Βασίλιε Μίτσιτς εξέθεσε την άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο πικ εν ρολ, κάτι που αρκούσε για να κρίνει το παιχνίδι. Το τρικ με τον Χάουαρντ Σαντ Ρος που έπιασε, το hedge out που δεν έφτανε για να "σβήσει" τη φωτιά και το βουνό της Ισπανίας. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Γι ακόμη ένα βράδυ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έμεινε με το "αχ" μιας ανατροπής που δεν ήρθε, μιας τεράστιας προσπάθειας που δεν μετουσιώθηκε σε νίκη. Όπως ακριβώς συνέβη στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, αλλά -ως ένα βαθμό- και στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πριν από μια βδομάδα. Η Αναντολού Εφές πέρασε νικηφόρα από το ΟΑΚΑ για πρώτη φορά μετά από δέκα σερί ήττες, με τον Βασίλιε Μίτσιτς να αποφασίζει γι αυτό.

Το ρεκόρ καριέρας που σημείωσε με τους 33 πόντους (οι 17 εκ των οποίων στο τρίτο δεκάλεπτο) δεν προέκυψε εκτός λογικής. Αντίθετα, ήρθε χάρη στο ταλέντο του και το. δικαίωμα που του έδωσε το τριφύλλι, για να νιώσει ανίκητος μέσα στο παρκέ. Γι αυτό κιόλας, έχασε ένα σουτ όλο κι όλο στο δεύτερο μέρος. Κουβαλούσε την μπάλα και δεν... έβλεπε κανέναν, όπως ακριβώς συμβαίνει ως με τον Σέιν Λάρκιν, ο οποίος αυτή τη φορά βρισκόταν στην άκρη του πάγκου με πολιτικά, αδυνατώντας να βοηθήσει την ομάδα του.

Η ΜΠΑΛΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤ ΡΟΣ

Πριν από μια βδομάδα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας εξέθεσε τον Χάουαρντ Σαντ Ρος, στο κομμάτι της δημιουργίας και της εκτέλεσης μετά το πικ εν ρολ. Ο Δημήτρης Ιτούδης είχε δώσει την εντολή στους παίκτες του να περνούν κάτω από τα σκριν όσες φορές χρειαζόταν, όσο βαθιά κι αν ήταν αυτά, δίνοντας στον 29χρονο περιφερειακό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ το... ελεύθερο να εκτελέσει όσες φορές θέλει. Το αποτέλεσμα; Τελείωσε με 0/4 δίποντα και 0/4 τρίποντα, πέταξε οκτώ κατοχές στα... σκουπίδια και έφερε εκνευρισμό στον ίδιο και την ομάδα του.

Αυτή τη φορά, υπό τον φόβο της επανάληψης ενός τέτοιου σκηνικού, ο Γιώργος Βόβορας πήρε την μπάλα από τα χέρια του Χάουαρντ Σαντ Ρος. Όχι άμεσα όμως. Συνέχισε να τον εμπιστεύεται ως κουμανταδόρο, δεν οδήγησε όμως τα plays του τριφυλλιού με τέτοιο τρόπο ώστε να "τρέχει" εκείνος τα πικ εν ρολ. Αυτή τη δουλειά ανέλαβαν ο Ιωάννης Παπαπέτρου με τον Μάρκους Φόστερ, κάτι που έφερε γρήγορα κέρδος στο τριφύλλι.

Ο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ

Από την στιγμή που ο Νεμάνια Νέντοβιτς έλειπε από το rotation, ο προπονητής των πρασίνων έβαλε ακόμη μεγαλύτερο βάρος του επιθετικού του παιχνιδιού στις πλάτες του Ιωάννη Παπαπέτρου. Δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές άλλωστε, ειδικά από την στιγμή που ο Μάρκους Φόστερ πήγε στον πάγκο πιο γρήγορα απ' ότι θα ήθελε ο 43χρονος τεχνικός (στα 3'46'' για το πρώτο δεκάλεπτο), φορτωμένος με δύο φάουλ.

Ο αρχηγός του τριφυλλιού ήταν εξαιρετικός στο κομμάτι της δημιουργίας και του διαβάσματος της αντίπαλης άμυνας, με τα πικ εν ρολ που έτρεξε να είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους από τον αριστερό αγκώνα (στις 45 μοίρες, στην αριστερή πλευρά του γηπέδου). Έτσι είχε την άνεση είτε να κόψει προς το καλάθι αμέσως μετά το σκριν που του γινόταν μακριά από την μπάλα (curl) είτε να παίξει πικ εν ρολ, πατώντας στο high post. Το αποτέλεσμα ήταν τα 2/4 δίποντα (ως επί το πλείστον σουτ μέσης απόστασης) και οι 3 ασίστ. Pas mal.

Ο ΜΙΤΣΙΤΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ FLAT

Όλα όμως καθορίστηκαν από τον τρόπο δράσης του Βασίλιε Μίτσιτς. Το πρώτο μέρος βρήκε τον γκαρντ της Αναντολού Εφές να έχει 12 πόντους, πλην όμως χρειάστηκε έντεκα προσπάθειες για να τα καταφέρει (3/8 δίποντα και 2/3 τρίποντα). Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επέλεξε να κρατήσει μέσα τον ψηλό στα πικ εν ρολ που έτρεξε ο ίδιος, με τον προσωπικό του αντίπαλο να είναι υποχρεωμένος να σπάσει όσο πιο γρήγορα το σκριν για να βρεθεί μπροστά του.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν οι πράσινοι μετά την ανάπαυλα, μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν εξίσου αποτελεσματική. Ο -εν τη απουσία του Σέιν Λάρκιν- καλύτερος παίκτης των φιλοξενούμενων ξεκίνησε με 5/5 σουτ, για να φέρει την ανατροπή στο 26ο λεπτό, σημείο κατά το οποίο ο Γιώργος Βόβορας κάλεσε τάιμ άουτ και έδωσε εντολή για πιο δυναμική αντιμετώπιση στα πικ εν ρολ. Το flat έδωσε τη θέση του στο hedge out, το αποτέλεσμα όμως δεν άλλαξε. Από την στιγμή που ο γκαρντ της Αναντολού Εφές είχε βρει ρυθμό, όλα πήραν τον δρόμο τους.

Η αλλαγή τακτικής στην αντιμετώπισή του μετά το τάιμ άουτ, δεν τον αιφνιδίασε. Έδιωξε την μπάλα γρήγορα από τα χέρια του στα πρώτα πικ εν ρολ που ακολούθησαν, κι εν συνεχεία ξαναπήρε τον ρόλο του εκτελεστή. Το κοντέρ έγραψε 17 πόντους με 3/3 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 2/2 βολές σε ένα δεκάλεπτο. Για να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Η απόδειξη ήρθε από το γεγονός πως έχασε μόλις ένα (!) σουτ σε όλο το δεύτερο μέρος. Ποιο ήταν αυτό το σουτ; Όταν πέταξε την μπάλα σχεδόν από το κέντρο, για να μην του μείνει στα χέρια στο τέλος των 24'' της τουρκικής επίθεσης.

Στο ίδιο γήπεδο που πριν από ένα χρόνο τα είχε κάνει... μαντάρα με 3/13 σουτ και 7 λάθη με αποτέλεσμα το ξέσπασμα του Εργκίν Αταμάν στην press conference, αυτή τη φορά έκανε career high στην EuroLeague.

ΠΛΗΓΩΘΗΚΕ Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είναι η πιο ταλαντούχα ομάδα της EuroLeague. Το ξέρουν τόσο ο Γιώργος Βόβορας όσο κι οι παίκτες του. Δεν έχουν λοιπόν πρόβλημα όταν δεν σκοράρουν με συνέπεια, όταν τα σουτ δεν καταλήγουν στον στόχο. Κι αυτό γιατί επενδύουν διαρκώς στην άμυνα, από εκεί βρίσκουν ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.

Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο εκτέθηκαν στο τρίτο δεκάλεπτο με το μαρκάρισμα του Βασίλιε Μίτσιτς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία του αγώνα. Οι πράσινοι ήταν εμφανές πως αγχώθηκαν γιατί ένιωσαν έξω από τα νερά τους (από την στιγμή που δεν είχαν την αμυντική σταθερά για να δομήσουν το παιχνίδι τους), οι επιλογές τους στην επίθεση δεν ήταν κατά βάση ορθές και χαρακτηρίστηκαν είτε από διστακτικότητα (ιδίως στην εισαγωγική πάσα στο low post, κυρίως προς τον Ιωάννη Παπαπέτρου) είτε από βεβιασμένες ατομικές επιλογές.

ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Όταν χάνεις, χάνεις. Αυτή είναι η ουσία. Δεν είναι όμως το μοναδικό που έχει σημασία, γιατί πάντα παίζει ρόλο ο τρόπος. Οι πράσινοι γνώρισαν ακόμη μία εντός έδρας ήττα, την τρίτη σε τέσσερις αγώνες (προηγήθηκαν ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ), αλλά η μεγάλη εικόνα δείχνει πως παραμένουν πιστοί στο δόγμα που έχει προαναγγείλει ήδη από το καλοκαίρι ο Γιώργος Βόβορας. Μαχητικότητα και προσπάθεια μέχρι το φινάλε. Αυτό έγινε κι απέναντι στην Αναντολού Εφές, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να οδηγεί έναν αγώνα που έμοιαζε χαμένος στο -8 με 1'06'' για το τέλος, στη διαδικασία ενός σουτ.

Το τριφύλλι έφτασε τις τέσσερις ήττες σε έξι αγώνες, συνεχίζει όμως να χτίζει χαρακτήρα. Γίνεται αυτό όταν χάνεις; Γίνεται, αρκεί να καταθέτεις στο παρκέ ό,τι έχεις και να μην παίζεις κάτω από τις δυνατότητές σου.

Η επόμενη βδομάδα βρίσκει τους πράσινους να παίζουν σε Βαλένθια (17/11) και Βιτόρια (19/11), στη Fontenta και τη Fernando Buesa Arena. Δύο γήπεδα που μόνο φιλόξενα δεν είναι. Ο πήχης των απαιτήσεων παραμένει εξαιρετικά ψηλά, εν αναμονή κιόλας των νέων για την κατάσταση της υγείας του Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος είναι απαραίτητος για το συγκεκριμένο σύνολο -κι ας έκανε απόψε ο Σέλβιν Μακ πράγματα και θαύματα στην επίθεση, με 18 πόντους (με 2/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 5/6 βολές.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ