ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κάθε βράδυ ψάχνει μια μικρή υπέρβαση

Ο Νέντοβιτς στο αιώνιο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
Ο Νέντοβιτς στο αιώνιο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν κατάφερε να προσεγγίσει το τέλειο σε τακτικό επίπεδο. Κάτι που έφερε εκνευρισμό στην επίθεση και μια βραδιά πολύ ανηφορική. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Κακά τα ψέματα, το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2021, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπήκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με την ταμπέλα του αουτσάιντερ. Παρά τη νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου πριν από ένα μήνα, η εικόνα των δύο ομάδων στο διάστημα που ακολούθησε εκείνο το παιχνίδι του ΣΕΦ προδιέθετε για υπεροχή των ερυθρολεύκων στο ΟΑΚΑ, η οποία βέβαια έπρεπε να αποτυπωθεί στο παρκέ.

Γιατί στο ντέρμπι της Stoiximan Basket League, η τακτική προετοιμασία και η προσήλωση με την οποία την αποτύπωσαν οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη αρκούσε για να τους δώσει τη νίκη. Αυτή τη φορά όμως, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη δεν ήταν τόσο συνεπείς στο αμυντικό κομμάτι, γεγονός που επηρέασε την επιθετική συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους.

Οι λίγοι έγιναν λιγότεροι

Όταν λοιπόν, μια ομάδα με ξεκάθαρο έλλειμμα ποιότητας σε σχέση με τον αντίπαλο χάνει παίκτη από το rotation (βλ. Χάουαρντ Σαντ Ρος) είναι σαφές πως το όποιο ποιοτικό θέμα γίνεται ταυτόχρονα ποσοτικό.

Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, έχει εναλλακτικές από τον πάγκο για να καλύψει το κενό της μιας βραδιάς είτε στην περιφέρεια είτε στη ρακέτα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ σε καμία περίπτωση. Κάτι που φάνηκε στην πράξη, παρά την -δεδομένα καλή και γεμάτη- εμφάνιση του Λευτέρη Μποχωρίδη.

Κυρίως γιατί ο Χάουαρντ Σαντ Ρος θα μπορούσε να προσφέρει πολυπλεύρως στην άμυνα, όσο και να πάρει από τα χέρια του Ντάριλ Μέικον αρκετές κατοχές -τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Το χαμηλό ποσοστό είχε εξήγηση

Για να αντισταθμίσει όσα προβλήματα γεννούσε η απουσία του Χάουαρντ Σαντ Ρος λοιπόν, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έπρεπε να κάνει πολλά πράγματα (σχεδόν) τέλεια. Από τη δημιουργία μέχρι τα λάθη κι από τα ποσοστά στο τρίποντο μέχρι τα αμυντικά ριμπάουντ.

Σε αρκετά εξ αυτών όμως πήρε χαμηλό βαθμό, με το 22.2% στο τρίποντο (6/27) να εξηγεί εν πολλοίς τη χαμηλή παραγωγικότητα της βραδιάς.

Το ποσοστό από μόνο του βέβαια δεν λέει την πλήρη αλήθεια, αφού τα περισσότερα εκ των σουτ που κατέληξαν στο σίδερο δεν ήταν προϊόν καλής κυκλοφορίας, έξτρα πάσας και ευνοϊκών συνθηκών. Οι πράσινοι εγκλωβίστηκαν σε μια άμυνα που κατάφερε να έχει χέρι σε κάθε μπάλα και υποχρεώθηκαν σε σουτ υπό κακές προϋποθέσεις. Κι όταν μιλάμε για μια ένα σύνολο που εκ των πραγμάτων δεν είναι καλό στο περιφερειακό σουτ, η κατάληξη είναι προφανής.

Η διαφορά είναι δεδομένη, αλλά...

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν μπορεί να συγκριθεί επί ίσοις όροις με τον Ολυμπιακό. Μια ματιά στην κατάταξη της EuroLeague εξηγεί τους λόγους. Από την άλλη βέβαια, όσα (δεν) έχουν γίνει ως τώρα, μηδενική σημασία έχουν γι αυτά που έρχονται. Όχι τόσο στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα.

Ούτως ή άλλως, το τριφύλλι δεν προσδοκά σε κάτι ιδιαίτερο στην EuroLeague, παρά έναν -όσο το δυνατόν πιο- αναίμακτο δεύτερο γύρο, χωρίς πολλές αρνητικές συνέπειες. Τόσο σε θέματα υγείας (βλ. κορονοϊός) όσο και αγωνιστικά (βλ. απόδοση και αποτελέσματα).

Μοιάζει ξεκάθαρο άλλωστε πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι πράσινοι θα ενισχυθούν στην περιφέρεια, αργά ή γρήγορα. Το θέμα βέβαια είναι η προσθήκη που θα γίνει να αποφέρει πραγματικό κέρδος και να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση κι όχι να ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο ένα ήδη αρκετά ταλαιπωρημένο σύνολο.

Όλα αυτά, με φόντο το Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας και τα Playoffs της Stoiximan Basket League. Αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι για φέτος άλλωστε...

Στην Game Night της Πέμπτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Παντελή Διαμαντόπουλο, Σπύρο Καβαλιεράτο σχολίασαν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, ενώ οι Βασίλης Σκουντής και Γιάννης Φιλέρης μετέφεραν όλες τις εξελίξεις από το γήπεδο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ