OPINIONS

"Speedy" Ερνάνι!

"Speedy" Ερνάνι!

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο παρουσιάζει τον Ερνάνι Ζόρζε Σάντος Φόρτες, ένα "μηχανάκι" που ετοιμάζεται να αποκτήσει ο Ολυμπιακός (photos, videos)

Ο Σπίντι Γκονζάλες ήταν ένα αξιολάτρευτο ποντικάκι, δημιούργημα των «LooneyTunes», που μιλούσε αγγλικά με ισπανική προφορά και καυχιόνταν πως, σε ολόκληρο το Μεξικό, δεν υπήρχε πιο γρήγορο ποντικάκι από αυτό. Ο Ερνάνι Ζόρζε Σάντος Φόρτες δεν ανήκει στον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, είναι υπαρκτό πρόσωπο που παίζει ποδόσφαιρο και, παρ' ότι δεν διεκδικεί τέτοια πρωτεία στην Πορτογαλία, έχει την ταχύτητα ως ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του. Και σε αυτό ποντάρει πρωτίστως ο Μάρκο Σίλβα, ο οποίος τον θέλει πολύ στον Ολυμπιακό.

«Κάποιοι με αποκαλούν τον «γρήγορο», ότι θα μπορούσα να είμαι ο «Σπίντι Γκονζάλες». Γκονζάλες, όμως, υπάρχει ήδη. Οπότε προτιμώ το 'Σπίντι Ερνάνι'» ήταν η δήλωση - βάφτιση που έκανε ο ίδιος ο 23χρονος (θα γίνει 24 στις 20 του μηνός) ακραίος μεσοεπιθετικός, λίγες ημέρες μετά την μεταγραφή - όνειρο στην Πόρτο.

Μια μεταγραφή που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είχε την εξέλιξη που ονειρεύονταν ο γεννημένος στην Λισσαβόνα, αλλά με ρίζες από το Πράσινο Ακρωτήρι ποδοσφαιριστής. Όχι, πάντως, ότι παραπονιέται γι' αυτό. Τρία χρόνια πριν προσγειωθεί στο «Ντραγκάο», άλλωστε, ο Ερνάνι έπαιζε στην άσημη Μιραντέλα της τρίτης κατηγορίας!

"Speedy" Ερνάνι!

«Να πιστέψεις σε εσένα»

«Ο Ερνάνι προέρχεται από μια ταπεινή οικογένεια και, κάθε μέρα, «έτρωγε» έξι με εφτά ώρες σε λεωφορείο για να έρθει στην προπόνηση» εξηγεί ο Ρικάρντο Κράβο, ο οποίος προπόνησε τον Ερνάνι στους μικρούς της Ατλέτικο Κλούμπε. Εκεί απ' όπου ο «Ανελκά», όπως τον φώναζαν επειδή φυσιογνωμικά «φέρνει» λίγο στον Γάλλο επιθετικό και ήταν φαν της Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε το άλμα στην Βιτόρια Γκιμαράες.

Ο ίδιος, πάντως, προτιμούσε να χαζεύει στην τηλεόραση τον Ρονάλντο (το «φαινόμενο») και αργότερα τον Ροναλντίνιο, από τους οποίους προσπαθούσε να «ξεπατικώσει» ενέργειες, κάνοντας μάλιστα με αρκετή επιτυχία την ντρίμπλα με την ονομασία «elastica», όπου η μπάλα «κολλάει» στο πόδι και ο επιτιθέμενος, με ένα μικρό άγγιγμα, εκθέτει τον αμυντικό με προσποίηση.

«Είναι ένας πολύ δυνατός παίκτης στο ένας εναντίον ενός και διαθέτει φανταστική ταχύτητα» συνεχίζει ο Κράβο, ο οποίος βοήθησε τον Ερνάνι όταν έφυγε από την ομάδα Κόβα ντα Πιεδάδε, διαπιστώνοντας πως είχε στα χέρια του ένα αυθεντικό ταλέντο, το οποίο χρειάζονταν απλώς καθοδήγηση.

Στα μείον που εντόπισε ο Κράβο στην συνεργασία του με τον Ερνάνι ήταν πως απογοητεύονταν εύκολα: «Μια ημέρα ήρθε στην προπόνηση με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς διάθεση. Του συνέβαινε που και που. Μίλησα μαζί του και του είπε: «Πρέπει να έχεις αποφασιστικότητα. Δεν σπουδάζεις και δεν δουλεύεις, πρέπει να γραπωθείς στο ποδόσφαιρο και να πιστέψεις σε εσένα. Πρέπει να έχεις θέληση για προπόνηση και να αρπάξει τις ευκαιρίες».

Και αυτό ακριβώς έκανε ο Ερνάνι. Με όπλα την ταχύτητα και την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, για τα οποία έχει να λέει και ο παλιός του συμπαίκτης και καλός του φίλος, Φάμπιο Φόρτες, με τον οποίο ο Ερνάνι συνέπεσε στην Μιραντέλα (δανεικός για έναν χρόνο από την Ατλέτικο) και, στη συνέχεια, στην Γκιμαράες, έναντι 15 χιλιάδων ευρώ (τόσο στοίχισε η μεταγραφή του).

«Για εμένα, στο ένας εναντίον ενός, δεν υπάρχει καλύτερος παίκτης από αυτόν στην Πορτογαλία. Τα έχει όλα: Ταχύτητα, τεχνική, είναι απρόβλεπτος και χρησιμοποιεί καλά και τα δύο πόδια» υποστηρίζει ο Φόρτες.

"Speedy" Ερνάνι!

Το «μπαμ» και η Πόρτο

Ο Ρουί Βιτόρια, νυν προπονητής της Μπενφίκα, ήταν αυτός που ανέβασε σταδιακά τον Ερνάνι από την δεύτερη στην πρώτη ομάδα της Βιτόρια Γκιμαράες. Δούλεψε πολύ μαζί του και αυτός τον αντάμειψε με μια σειρά από εξαιρετικές εμφανίσεις, οι οποίες αρχικά του έδωσαν την αναγνώριση όλων, με ατομικούς τίτλους ως ο καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριo.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεσαι η δουλειά σου» έλεγα για τα βραβεία το «7» της Γκιμαράες, το οποίο είχε ως στόχο «να συνεχίζω να βοηθάω την Βιτόρια». Δεν το έκανε για πολλές εβδομάδες ακόμα, πάντως, αφού την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η Πόρτο τον έκανε δικό της.

Έναντι 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και τον δανεισμό τριών ποδοσφαιριστών (Οτάβιο, Ίβο Ροντρίγκες, Σάμι), ο Ερνάνι έκανε πραγματικότητα το όνειρο κάθε Πορτογάλου ποδοσφαιριστή: Να πάρει μεταγραφή σε μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες της χώρας. Εν προκειμένω, στην «μεγαλύτερη», όπως την χαρακτήρισε κατά την παρουσίασή του με το «17» ο Ερνάνι, ο οποίος άφηνε έτσι πίσω του όσες δυσκολίες συνάντησε στο παρελθόν, εξαιτίας και κάποιων κρουσμάτων απειθαρχίας, σε επίπεδο τμημάτων υποδομής, τα οποία όμως αποδίδονται στο μικρό της ηλικίας.

"Speedy" Ερνάνι!

«Προτιμώ να παίζω στα δεξιά»

Ο Ολυμπιακός απέκτησε για τα δεξιά της μεσοεπιθετικής γραμμής τον Φελίπε Πάρδο και, εφόσον κάνει δικό του και τον Ερνάνι, πιθανόν να τους εναλλάσσει στα δύο άκρα. Ο εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι, πάντως, δηλώνει ότι προτιμά την δεξιά πλευρά, χωρίς βεβαίως να «σνομπάρει» την αριστερή, θέτοντας πάντα εαυτόν στην διάθεση του προπονητή του.

Στο πρώτο μισό της περυσινής περιόδου, όταν έκανε το οριστικό «μπαμ» με την φανέλα της Βιτόρια Γκιμαράες, έπαιξε σε 13 ματς πρωταθλήματος και, στα δώδεκα από αυτά, το έκανε ως δεξί χαφ, μετρώντας τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ. Στο μοναδικό παιχνίδι όπου ξεκίνησε στα αριστερά, πάντως, έδωσε την ασίστ για τη νίκη της ομάδας του στο Σετούμπαλ επί της τοπικής Βιτόρια.

Στην Πόρτο, όπου ο Ρικάρντο Κουαρέσμα τον είχε πάρει υπό την προστασία του, ο Τζούλεν Λοπετέγι τον χρησιμοποίησε σε οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος και στα πέντε εξ' αυτών ήταν δεξί χαφ. Στο ένα από τα τρία όπου ξεκίνησε στα αριστερά, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο «Ντραγκάο», όντας μάλιστα οMVPτων «Δράκων» στη νίκη επί της Ακαδέμικα με 1-0.

«Προτιμώ να παίζω στα δεξιά, αλλά μπορώ να το κάνω και στις δύο πλευρές» τονίζει ο Ερνάνι, ο οποίος παραδέχεται πως ένας από τους τομείς που πρέπει να βελτιώσει, είναι αυτός του τελειώματος των φάσεων. «Πρέπει να πετυχαίνω περισσότερα γκολ» λέει σχετικά.

"Speedy" Ερνάνι!

Στα υπόψη του Σάντος

Ο Ερνάνι έχει δύο υπηκοότητες: Αυτή της Πορτογαλίας και αυτή του Πράσινου Ακρωτηρίου. Ο Ρουί Άγκουας, άλλοτε διεθνής επιθετικός των Πόρτο και Μπενφίκα, είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής στο Πράσινο Ακρωτήρι και έχει ήδη συζητήσει με τον Ερνάνι για το ενδεχόμενο να τον καλέσει στην εθνική ομάδα, αλλά αυτός προτιμάει να περιμένει.

Ο Φερνάντο Σάντος, άλλωστε, τον παρακολουθούσε όταν έπαιζε στην Βιτόρια Γκιμαράες και, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι «ο Ερνάνι αποτελεί μέρος ενός γκρουπ ποδοσφαιριστών που αξιολογούμε και έτσι θα συνεχίσει». Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας και νυν της Πορτογαλίας τον έχει στα υπόψη και, η πιθανότητα του να έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ με την φανέλα του Ολυμπιακού, μπορεί να τον βοηθήσει σημαντικά για να ανοίξουν οι πόρτες της εθνικής ομάδας.

Πέρυσι και για δέκα λεπτά, έζησε το όνειρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μπαίνοντας ως αλλαγή στο σπουδαίο 3-1 επί της Μπάγερν Μονάχου, στα προημιτελικά. Φέτος, ποιος ξέρει, ίσως να έχει πολλές ευκαιρίες για να ακούσει από την αρχή την γλυκιά μουσικούλα ευρισκόμενος στον αγωνιστικό χώρο και ποζάροντας μπροστά από το σεντόνι.

Στον λογαριασμό του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερνάνι έχει αναρτήσει το εξής μήνυμα: «Ποτέ μην μπερδεύεις τις ήττες με την αποτυχία, ούτε τις νίκες με την επιτυχία. Στην ζωή ενός πρωταθλητή πάντα θα υπάρξουν κάποιες ήττες, όπως και στην ζωή ενός χαμένου πάντα θα υπάρξουν νίκες. Η διαφορά είναι, ότι ενώ οι πρωταθλητές μεγαλώνουν με τις ήττες, οι χαμένοι επαναπαύονται στις νίκες».

"Speedy" Ερνάνι!






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ