OPINIONS

Ο "κήπος" του Τιάγκο

Ο "κήπος" του Τιάγκο

Η νέα, μοναδική παράσταση του Λιονέλ Μέσι, προκαλεί μια βασική απορία: Που είναι το όριο του Αργεντινού μεγάλου μπαλαδόρου; Ο Αλέξανδρος Λοθάνο το ψάχνει, μάλλον μάταια.

Οι παιδικοί σταθμοί λέγονται "κήποι" στην Αργεντινή. Και, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο "κήπος" που πηγαίνει ο Τιάγκο Μέσι στην Βαρκελώνη είναι καλός. Υπερβολικά κάλος. Τόσο καλός, που ο πρωτότοκος γιος του Λιονέλ και της Αντονέλα Ροκούτσο δεν ήθελε να φύγει, όταν τα μεσημέρια ο μπαμπάς του πήγαινε να τον πάρει για να γυρίσουν σπίτι.

" Ο Τιάγκο δεν θέλει να φύγει από τον κήπο. Διαμαρτύρεται για θέλει να μείνει. Εδώ δεν είναι όπως στην Αργεντινή. Τα παιδιά στην χώρα μου πηγαίνουν στον κήπο σε ηλικία τεσσάρων ετών" ήταν η ανησυχία του Λέο, ο οποίος από την μια χαίρονταν που ο Τιάγκο είναι ευτυχισμένος ακόμα και όταν δεν βρίσκεται υπό την φροντίδα του ή της μητέρας του, αλλά από την άλλη ανησυχούσε γιατί ο μικρός δεν ένιωθε πλέον τόσο μεγάλη εξάρτηση από τους γονείς του.

Γκουαρδιόλα: "Το ταλέντο έκανε την διαφορά"

" Λέο, στην χώρα σου τα παιδιά ξεκινούν σε πολύ μικρή ηλικία το σχολείο, γιατί οι γονείς δουλεύουν, όπως εδώ" του είπε ένας συμπαίκτης στα αποδυτήρια, για να τον καθησυχάσει. Ο Μέσι περιμένει δεύτερο παιδί (θα το βγάλει Μπενχαμίν, όπως ο κολλητός του Σέρχιο Αγουέρο το δικό του) και έχει τις φυσιολογικές ανησυχίες ενός πατέρα. Ανησυχίες που τον έχουν κάνει να ωριμάσει, ενδεχομένως απότομα, βγάζοντας τον από την "χρυσή" φούσκα που ουσιαστικά τον είχε απομονώσει το οικογενειακό - φιλικό του περιβάλλον, από τότε που φάνηκε ότι, με την μπάλα στα πόδια, θα μπορούσε να βγάλει όλο το σόι από την οικονομική ανέχεια.

Partido de ida de la semifinal de la Champions League disputado entre Barcelona y Bayern Múnich. En la imagen, Neymar celebra su segundo gol. 

First leg of the Champions League semifinals match played between Barcelona and Bayern Munich. In this picture, Neymar celebrates his second goal.
Partido de ida de la semifinal de la Champions League disputado entre Barcelona y Bayern Múnich. En la imagen, Neymar celebra su segundo gol. First leg of the Champions League semifinals match played between Barcelona and Bayern Munich. In this picture, Neymar celebrates his second goal. GERMAN PARGA

Το βράδυ της Τετάρτης, λίγο μετά το 17λεπτο "σόου" που περιλάμβανε δύο γκολ, το ένα που παρέπεμπε σε ποδοσφαιρική τέχνη, μια ασίστ και, λογικά, πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, εις βάρος του ποδοσφαιρικού του "πατέρα" (λέγε με και Πεπ), η πρώτη έγνοια του Λέο δεν ήταν να απολαμβάνει την βροχή εγκωμίων, παρ' ότι παραδέχθηκε ότι δεν τον χαλάει ποτέ. "Τώρα πάω σπίτι με την γυναίκα μου για να είμαι με το παιδί μου, το οποίο λογικά θα κοιμάται" είπε με την φυσικότητα ενός πατέρα που θέλει να γυρίσει στο σπίτι, ύστερα από μια δύσκολη (;) μέρα στην δουλειά, να ξαποστάσει, να τα αφήσει όλα έξω από το κατώφλι της οικίας του και να απολαύσει την οικογένειά του.

Ο ώριμος Μέσι είναι ένας άλλος, πιο εξελιγμένος, πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Αλλά και ποδοσφαιριστής. Ο Χόρχε Βαλδάνο, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονος φιλοσόφους του ποδοσφαίρου, το εξήγησε πρόσφατα σε ραδιοφωνική του παρέμβαση, σε μια σύγκριση (μια ακόμα) με το θεωρούμενο από πολλούς (όχι από τον υπογράφοντα) ποδοσφαιρικό του alter ego: "Είναι απίστευτο ότι Κριστιάνο και Μέσι έχουν αλλάξει το ποδοσφαιρικό τους στιλ με εντελώς αντίθετο τρόπο. Ο Κριστιάνο πήγε είκοσι μέτρα πιο μπροστά μέσα στο γήπεδο και ο Μέσι βρήκε την καλύτερή του εκδοχή οπισθοχωρώντας είκοσι μέτρα. Και αν φαίνεται φυσιολογικό ο Κριστιάνο να διατηρεί τον ρυθμό του στο σκοράρισμα, προσεγγίζοντας περισσότερο το τέρμα, μοιάζει παράλογο ο Μέσι να το διατηρεί έχοντας οπισθοχωρήσει". Και όμως, δεν είναι.

Χαμός στο twitter με τον Μέσι

Γιατί ο Μέσι έγινε ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, στην καλύτερη ομάδα του πλανήτη, χάρη και στην άριστη συνεργασία με τους συμπαίκτες του και κυρίως τους Τσάβι και Αντρές Ινιέστα. Αλλά, σε κάθε αγώνα που περνάει, αποδεικνύει όλο και οι εμφατικά ότι έχει την ικανότητα να φορέσει τον "μανδύα" του Τσάβι ή του Ινιέστα, ανάλογα με το αν το απαιτούν οι περιστάσεις. Με τον Νεϊμάρ, με τον οποίο οι κακές γλώσσες προέβλεπαν ότι θα έτρωγαν τα μουστάκια τους, συνεννοούνται με κλειστά μάτια, σε σημείο που ο Λέο του δίνει να εκτελέσει πέναλτι για να τον ανεβάσει ψυχολογικά, παρ' ότι παλεύει με τον Κριστιάνο για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.

Η άφιξη του Λουίς Σουάρες, αν και οι ίδιες Κασσάνδρες υποστήριζαν πως θα ρίξει σημαντικά τις επιθετικές του επιδόσεις, τον απελευθέρωσε. Ο Ουρουγουανός, μάλλον με κάποια αφέλεια, ουσιαστικά παραδέχθηκε πρόσφατα πως ο ίδιος ο Μέσι τον προέτρεψε να κινηθεί κεντρικά, επιστρέφοντας ο ίδιος στο δεξί άκρο. Εκεί όπου άρχισε να γράφεται η λαμπρή, η ένδοξη ιστορία ενός ποδοσφαιριστή που δεδομένα πικαρίστηκε όταν ο Ρονάλντο "απείλησε" πως θα τον φτάσει στις "Χρυσές Μπάλες", αμφισβητώντας ανοιχτά την κυριαρχία του.

Τα διεθνή πρωτοσέλιδα για Μέσι

Πως αντέδρασε; Όχι με λόγια, γιατί ποτέ δεν ήταν το φόρτε του. Δούλεψε κι άλλο, συνεργάζεται με τον Ιταλό διατροφολόγο Τζουλιάνο Ποσέρ, έχασε 4-5 κιλά και άφησε στην άκρη τις όποιες, κακές διατροφικές συνήθειες. Όπως, δηλαδή, είχε κάνει από τους πρώτους μήνες του ερχομού του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τότε, είχε κόψει μαχαίρι τα πολλά κρέατα, τα αναψυκτικά, τα παγωτά και τα γλυκά. Στην διατροφή του μπήκαν και μονιμοποιήθηκαν το ψάρι και τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να νιώθει καλύτερα, αλλά να ανταποκρίνεται και το σώμα του, αφού σταμάτησαν και οι συχνοί μυϊκοί τραυματισμοί που τον ταλαιπωρούσαν μέχρι τότε.

Partido de ida de la semifinal de la Champions League disputado entre Barcelona y Bayern Múnich. En la imagen, Messi celebra su primer gol. 

First leg of the Champions League semifinals match played between Barcelona and Bayern Munich. In this picture, Messi celebrates his first goal.
Partido de ida de la semifinal de la Champions League disputado entre Barcelona y Bayern Múnich. En la imagen, Messi celebra su primer gol. First leg of the Champions League semifinals match played between Barcelona and Bayern Munich. In this picture, Messi celebrates his first goal. GERMAN PARGA

Στα 27 του, ο Λέο είναι στην πιο ώριμη (και) ποδοσφαιρική του ηλικία. Φέρτε απλά στο μυαλό σας την εικόνα του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα όσα είδατε το βράδυ της Τετάρτης. Ο αντίπαλος, επί της ουσίας, ήταν ο ίδιος. Ο απροσπέλαστος Μάνουελ Νόιερ, ο Ζερόμ Μπόατενγκ, ο Φίλιπ Λαμ, ο Τόμας Μίλερ. Το γερμανικό τείχος έπεσε και ο γκανεζικής καταγωγής αμυντικός θα μείνει πλέον στην ιστορία όπως ο Νίκος Νταμπίζας (συγνώμη Νίκο), ο Νταβίντ Λουίζ ή ο Ράφα Αλκόρτα, όταν τους "χόρευαν" ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Λουίς Σουάρες ή ο Ρομάριο αντίστοιχα.

Τα γκολ του Μέσι σε διάφορες γλώσσες

Δεν έχει την έκρηξη προηγούμενων ετών στο πρώτο του βήμα, αλλά το σώμα του έχει την ελαστικότητα ενός σπρίντερ, βρήκε σημείο συνεννόησης με τον Λουίς Ενρίκε (πολλά credit και στον Αστουριανό προπονητή), έχει πάντα την μπάλα "μέσα" στο αριστερό του πόδι (έτσι είχε περιγράψει ο προσφάτως εκλιπών συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, την ιδιαίτερη επαφή του με το τόπι), εκτόξευσε ξανά τους αριθμούς του και είναι εξίσου απειλητικός με το παρελθόν, απ' όπου και αν ξεκινάει τις προσπάθειές του. Όπως, άλλωστε, εύστοχα επισήμανε ο εκ των αντιπάλων του την Τετάρτη και παλιών του συμπαικτών στην Μπάρτσα, Τιάγκο Αλκάνταρα, "αν ο Λέο έπαιζε τερματοφύλακας, θα έβαζε 25 γκολ κάθε σεζόν. Είναι ένα τέρας ανταγωνιστικότητας". Τολμάει να διαφωνήσει κανείς;

Όχι, όπως δεν το έκανε ούτε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, πριν και μετά το ματς. Αν ο Μέσι είναι σε αυτή την κατάσταση, είναι απλά ασταμάτητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ