ΑΕΚ

ΑΕΚ όπως παλιά

Ο Σέρχιο Αραούχο με τον Ντομαγκόι Βίντα
Ο Σέρχιο Αραούχο με τον Ντομαγκόι Βίντα EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την ΑΕΚ της OPAP Arena που ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει τους αγωνιστικούς της στόχους μπορεί να κάνει περήφανο τον κόσμο της για το ποδόσφαιρο που προσπαθεί να παίξει, κάτι που έχει πολλά χρόνια να συμβεί.

Η ομάδα που παρουσίασε ο Αλμέιδα στην OPAP Arena μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια την ιστορία του συλλόγου. Ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει ή όχι τους αγωνιστικούς της στόχους, είχε όλες τις ποδοσφαιρικές αξίες, την κουλτούρα που εκπροσωπεί η ποδοσφαιρική ιστορία της ΑΕΚ.

Η ιστορική επιστροφή της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια ήταν όπως ακριβώς την ονειρευόταν για χρόνια ο κόσμος της. Είναι δεδομένο πως το νέο γήπεδο δημιουργεί δυναμική, έξτρα αυτοπεποίθηση όμως από μόνο του δεν φθάνει. Για να το υποστηρίξει και να πάρει την ενέργεια που μπορεί να του δώσει πρέπει να υπάρχει μία καλά δουλεμένη ομάδα.

Με την φιλοσοφία των μεγάλων ομάδων της ΑΕΚ

Στην πρώτη του ΑΕΚ στην OPAP Arena, ο Αλμέιδα παρουσίασε ένα σύνολο που δημιουργεί προσδοκίες. Εμφάνισε μία πραγματική ομάδα που άξιζε να μπει σε αυτό το γήπεδο. Μία ΑΕΚ από τα παλιά. Με τη νοοτροπία, τη φιλοσοφία, τους ποδοσφαιρικούς κανόνες που είχαν ιστορικά όλες οι μεγάλες ομάδες της ΑΕΚ που είχαν γράψει την ιστορία τους στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Ένα ανοιγόκλειμα των ματιών

Σε όλη αυτήν την διαδρομή των 19 ετών μακριά από τη φυσική της έδρα η ομάδα κάπου έχασε και την ποδοσφαιρική της ταυτότητα. Μαζί με τον ξεριζωμό έχασε και την ποδοσφαιρική της ψυχή, το DNA της. Για πολλά χρόνια η ΑΕΚ είχε σταματήσει να είναι μία επιθετική ομάδα ικανή να προσφέρει στον κόσμο της το ποδόσφαιρο που θέλει να βλέπει.

Η ΑΕΚ του Φάντροκ, του Μπάγεβιτς κέρδισε τίτλους. Φίλους όμως περισσότερο έκανε για το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζαν εκείνες οι ομάδες. Αυτές οι μνήμες γέμιζαν τους φίλους της ομάδας και για πολλά χρόνια τους πλήγωνε η εικόνα που έβλεπαν στο γήπεδο.

Ξαφνικά στο πρώτο παιχνίδι, στην επιστροφή στην φυσική της έδρα μετά από 19 χρόνια όλα ήταν εκεί, λες και δεν πέρασε μία ημέρα. Ο χρόνος είναι παράξενος, μία πορεία που στην διάρκεια της είναι σκληρή μοιάζει αιωνιότητα. Κάποια στιγμή νομίζεις πως πέρασε με ένα ανοιγόκλειμα των ματιών. Ο κόσμος της ΑΕΚ όσοι άξιζαν να προλάβουν το νέο γήπεδο αλλά δεν τα κατάφεραν και το πιο σημαντικό από όλα, η πραγματική ΑΕΚ, όλοι τους ήταν εκεί.

Αφηνιασμένοι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό

Δεν μένω στο γεγονός πως κέρδισε τον Ιωνικό. Η ομάδα του Σπανού δεν είναι καλά, τέσσερα έφαγε και από τον Ατρόμητο και στο τελευταίο της παιχνίδι έχασε εύκολα και από τον Βόλο. Στέκομαι στην νοοτροπία, στην επιθετικότητα που έβγαλαν οι παίκτες του Αλμέιδα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Παρουσίασε ένα σύνολο αφηνιασμένο, έτοιμο να τρέξει, να πιέσει σε όλο το γήπεδο και να επιτεθεί από όλες του τις γραμμές. Μία ΑΕΚ που ακόμη και ο τρόπος που αγωνίστηκε θύμισε πολύ την Ένωση του Μπάγιεβιτ. Με εξαίρεση πως δεν υπήρχε η ίδια κλάση στους ακραίους μπακ.

Υπήρχε όμως πολύ ταχύτητα, ποιότητα από τον δίδυμο άξονα, Πινέδα, Σιμάνσκι, από τον αριστερό χαφ Γκατσίνοβιτς, αξιοποίηση του πλάτους του γηπέδου και γέμισμα της αντίπαλης περιοχής, μόνιμα με πολλούς ποδοσφαιριστές.

Πειστικές απαντήσεις για τις επιλογές του Αλμέιδα

Το 4-4-2 του Αλμέιδα κέρδισε τις εντυπώσεις, γέμισε τον κόσμο της ομάδας και υπήρξαν στιγμές που οι ποδοσφαιριστές έδωσαν τις απαντήσεις τους για το αν μπορεί να βγει το συγκεκριμένο πλάνο.

Η πρώτη απάντηση δόθηκε νωρίς. Ο Γκατσίνοβιτς στους προηγούμενους αγώνες ταλαιπωρούταν παίζοντας στα αριστερά. Στο πρώτο παιχνίδι στο νέο γήπεδο έδειξε πως έχει μάθει άψογα την θέση. Ο Σέρβος στο πρώτο γκολ που πέτυχε αξιοποίησε πως παίζει με ανάποδο πόδι και βάζοντας εσωτερικό φάλτσο έστειλε την μπάλα στο απέναντι παραθυράκι του Χουτεσιώτη γράφοντας ιστορία πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ στην OPAP Arena και μάλιστα βάζοντας την υπογραφή του στην ιστορία της ΑΕΚ, με μία γκολάρα.

Το πιο σημαντικό για το μέλλον είναι πως για πρώτη φορά έδειξε να απολαμβάνει τον νέο του ρόλο. Βοηθούσε παίζοντας πιο εσωτερικά στην δημιουργία και ήταν μόνιμα τρίτος επιθετικός και πατούσε σε κάθε ευκαιρία περιοχή.

Σε κάθε επίθεση γεμάτη η περιοχή του Ιωνικού

Ο Αλμέιδα έπαιρνε το πλάτος από τον Ελίασον στην απέναντι πλευρά και όποτε ο γρήγορος εξτρέμ είχε την μπάλα αυτόματα έκαναν κίνηση οι Αραούχο, Γκασία και ο Γκατσίνοβιτς. Σε όλες τις επιθέσεις η περιοχή του Ιωνικού ήταν γεμάτη και τα μαρκαρίσματα δεν έβγαιναν.

Με αυτόν τον τρόπο μπήκαν τα υπόλοιπα τρία τέρματα, τα δύο από δημιουργία του Ελίασον. Στο δεύτερο γκολ ο Πινέδα πέρασε μία υπέροχη πάσα στο τρέξιμο του Ελίασον -έδωσε πολλές διαγώνιες πάσες στο παιχνίδι που άνοιγαν την αντίπαλη άμυνα- και ο γρήγορος εξτρέμ της ΑΕΚ έκανε μία πολύ ωραία σέντρα για την κίνηση του Γκαρσία που πέτυχε το δεύτερο τέρμα.

Στο τέταρτο τέρμα ο Ελίασον με την σέντρα του βρήκε στο δεύτερο δοκάρι την κίνηση του Γκατσίνοβιτ. Κοινό σημείο και στα δύο τέρματα πέρα από την δημιουργία του Ελίασον το γεγονός πως ο Αραούχο πήρε μαζί του και τα δύο στόπερ κάτι που βοήθησε τους Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς να εκτελέσουν χωρίς αντίπαλο.

Ο Γκαρσία φορ

Δεύτερο στοίχημα του Αλμέιδα η θέση του Γκαρσία. Ο γρήγορος εξτρέμ κινήθηκε στο δεύτερο τέρμα σαν φορ, έδειξε πως σε αυτήν την θέση μπορεί να αξιοποιήσει το εντυπωσιακό επιτόπιο που διαθέτει να πάρει χώρους από τον Αραούχο και να δημιουργήσει χώρους για τον Αργεντινό. Επίσης με τα τρεξίματα του ανεβάζει πολύ την ένταση στην πίεση στην τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου.

Ο Γκατσίνοβιτς ασφαλώς και μπορεί να σκοράρει

Να επιστρέψω όμως στον Γκατσίνοβιτς που ήταν ο πρωταγωνιστής σε ένα παιχνίδι που κανείς δεν υστέρησε. Ο Σέρβος χαφ είχε δείξει στο δεύτερο μισό της περσινής περιόδου και στον Παναθηναϊκό πως είναι αξιόλογος ποδοσφαιριστής. Καλός στο τακτικό κομμάτι, με ισόποση συμμετοχή στην πίεση στον αντίπαλο και στην δημιουργία. Παρότι στον Παναθηναϊκό αγωνιζόταν στον φυσικό του χώρο και είχε τον τρόπο να πηγαίνει σε τελικές, δεν είχε καταφέρει να σκοράρει.

Βέβαια είχε δώσει σημαντικές στιγμές στον Παναθηναϊκό, τελικές πάσες που έγιναν γκολ, με χαρακτηριστική στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο αλλά και το κερδισμένο πέναλτ, στον τελικό με τον ΠΑΟΚ. Όταν έγινε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ έγραψα πως παρότι δεν πέτυχε γκολ στον Παναθηναϊκό δεν πρέπει να ανησυχεί το γεγονός αυτό τους φίλους της Ένωσης.

Ο ποδοσφαιριστής ήταν μέσα στις φάσεις, ξέρει καλά πώς να κόβει στην αντίπαλη περιοχή και είναι δεδομένο πως τα γκολ θα έρθουν καθώς έχει ποιοτικά χτυπήματα. Το γνώριζε και ο Γιοβάνοβιτς που υπολόγιζε στα γκολ που θα έρθουν από τα πόδια του για την επόμενη σεζόν, όμως λογάριαζε χωρίς την κίνηση της ΑΕΚ στα μέσα Ιουλίου.

Ο Γκατσίνοβιτς στο ξεκίνημα του στην ΑΕΚ ήταν κάπως μπλεγμένος στα αριστερά. Στο πρώτο παιχνίδι στο νέο γήπεδο ήταν απολαυστικός. Έπαιξε τέλεια τον ρόλο του εσωτερικού αριστερού χαφ που πρέπει να προσφέρει, σε δημιουργία απειλή ως επιπλέον φορ και πίεση στην μπάλα. Έκανε το τέλειο παιχνίδι και ξεμπλόκαρε επιθετικά με τα δύο τέρματα που πέτυχε.

Μία ομάδα που μπορεί να εκπροσωπήσει την ιστορία του συλλόγου

Ο Αλμέιδα, παρουσίασε μία ομάδα που μπορεί να εκπροσωπήσει την ιστορία του συλλόγου. Το στοιχείο που πάντοτε παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο και τελικά κρίνει και την δουλειά του κάθε προπονητή είναι η ατομική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, είναι δεδομένο πως αν είναι καλά οι παίκτες τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Ο Αργεντινός προπονητής παρουσίασε ένα σύνολο έτοιμο να παίξει γρήγορο επιθετικό ποδόσφαιρο. Έτοιμοι όλοι οι ποδοσφαιριστές να τρέξουν, να πιέσουν και να καλύψουν τον ρόλο τους. Η ΑΕΚ του Αλμέιδα τρέχει, πιέζει πολύ, επιτίθεται από τα πλάγια, γεμίζει την περιοχή, παίρνει ποιοτικές μεταβιβάσεις από το δίδυμο Σιμάνσκι, Πινέδα και διαθέτει δύο φορ, με ενέργεια, τρεξίματα και διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η ΑΕΚ στην επιστροφή της στην Νέα Φιλαδέλδια το πιθανότερο ήταν τον Ιωνικό να τον κέρδιζε. Αυτό όμως που έκανε την διαφορά είναι ο τρόπος που κέρδισε. Με ένα επιθετικό πειστικό ποδόσφαιρο που έκανε όσους πήγαν στο γήπεδο, να μετράνε αντίστροφα τις ημέρες για να ξαναπάνε.

Όχι μόνο για να απολαύσουν το νέο γήπεδο αλλά για να δουν την ομάδα του Αλμέιδα. Τόσα χρόνια υπήρχε άγχος. Τι ομάδα θα μπει στο νέο γήπεδο; Ήταν σημαντικό για τον σύλλογο να εμφανίσει στο στολίδι μία ομάδα που θα μπορεί να εκπροσωπήσει την ιστορία του συλλόγου.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Αλμέιδα, παρουσίασε μία τέτοια ομάδα, που ανεξάρτητα το αν θα πετύχει τους αγωνιστικούς της στόχους μπορεί να κάνει περήφανο τον κόσμο της ΑΕΚ για το ποδόσφαιρο που προσπαθεί να παίξει, κάτι που έχει πολλά χρόνια να συμβεί.

Παρακολουθήστε την εκπομπή του SPORT24 από την OPAP Arena:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE OPAP ARENA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ