ΣΤΗΛΕΣ

Το πικ εν ρολ ποτέ δεν "πεθαίνει"

Serbia's Milos Teodosic (4) reacts after making a three-point basket during a quarterfinal round basketball game against Croatia at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Charlie Neibergall)
Serbia's Milos Teodosic (4) reacts after making a three-point basket during a quarterfinal round basketball game against Croatia at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Wednesday, Aug. 17, 2016. (AP Photo/Charlie Neibergall) AP

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι η χαρά του "πικ εν ρολ". Έστω κι αν απουσιάζει ο Μίλος Τεόντοσιτς. Τι εννοούμε; Έλα και θα διαπιστώσεις πως τα πράγματα είναι πιο απλά απ' ό,τι νομίζεις...

Αν υπάρχει ένας όρος που θα ακούς κατά κόρον στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αυτός είναι το "πικ εν ρολ". Σε ρυθμούς που ούτε εσύ θα καταλάβεις, θα επαναλαμβάνονται αυτές οι τρεις (περίπου) λέξεις. Κι εσύ θα αναρωτιέσαι τι λέει ο ποιητής.

Για να στο κάνουμε όσο πιο λιανά γίνεται, πρόκειται για επιθετική συνεργασία δύο παικτών, όπου ο ένας εξ αυτών έχει την μπάλα στα χέρια του (ξέρεις την πορτοκαλί, με τα σπυριά). Ο συμπαίκτης του λοιπόν λέμε ότι στήνει "pick" ή "screen" (μην κολλάς σε αυτά, δεν έχει νόημα), με αυτόν που έχει την κατοχή της μπάλας να διαθέτει τρεις επιλογές: να απειλήσει το αντίπαλο καλάθι με σουτ ή διείσδυση (το λεγόμενο "drive", θα τα πούμε άλλη ώρα γι' αυτό), να πασάρει στον συμπαίκτη που του έκανε το screen ή να δώσει την μπάλα σε άλλον. Αν τώρα, αυτός που έκανε το screen κάνει το λεγόμενο "ρολάρισμα", δηλαδή κάθετη κίνηση προς το καλάθι, ολοκληρώνει τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Σε περίπτωση που ο Μίλος Τεόντοσιτς έπαιζε, το "πικ εν ρολ" που θα άκουγες, θα συνοδευόταν ως επί το πλείστον από το δικό του όνομα. Είναι ο μετρ του είδους άλλωστε, στην Ευρώπη. Μην ανησυχείς όμως! Η Ισπανία φρόντισε για σένα (ναι, εσένα) που δεν έχεις ιδιαίτερη επαφή με το άθλημα, προκειμένου να σε βοηθήσει να το μάθεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Παρακολούθησε τις προσπάθειες του Σέρχιο Ροντρίγκεθ και του Ρίκι Ρούμπιο και θα μάθεις τα απαραίτητα για το πικ εν ρολ. Ποιοι είναι; Τα πιο κοντά αγόρια που θα συναντήσεις στη σύνθεσή της, με τη γενειάδα τους να είναι χαρακτηριστική.

AP Photo/Charlie Neibergall



powered by Typeform
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ