ΣΤΗΛΕΣ

Οι ρόλοι στην πεντάδα

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ANADOLU EFES (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ANADOLU EFES (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ) EUROKINISSI SPORTS

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα ακούς διαρκώς χαρακτηρισμούς για τους παίκτες, οι ταμπέλες που τους συνοδεύουν δεν υπάρχουν βέβαια τυχαία. Τι είναι γκαρντ, φόργουορντ και σέντερ; Έλα να μάθεις...

Επί τη ευκαιρία της έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αύριο (31/8), είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε το πλέον σημαντικό κομμάτι του μπάσκετ. Τις θέσεις. Εντάξει, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά σε σχέση με το ποδόσφαιρο, αφού μιλάμε για ένα άθλημα που παίζουν "πέντε εναντίον πέντε" (ελπίζουμε να το ξέρεις), κι όχι "έντεκα εναντίον έντεκα".

Επειδή λοιπόν όλα παίζουν τον ρόλο τους, στο να καταλαβαίνεις καλύτερα αυτό που θα δεις, είναι σημαντικό να σε ενημερώσουμε πως οι ταμπέλες που συνοδεύουν τους παίκτες, είναι ενδεικτικές του ρόλου τους στην ομάδα. Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν. Σε κάθε ομάδα υπάρχει ένας πόιντ γκαρντ (PG), ένας σούτινγκ γκαρντ (SG), ένας σμολ φόργουορντ (SF), ένας πάουερ φόργουορντ (PF) και ένας σέντερ (C).

Εν συντομία λοιπόν, η δράση τους είναι η εξής:

PG: Είναι αυτός που "κατεβάζει" την μπάλα και οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του, ο πλεϊμέικερ κατά το κοινώς λεγόμενο (μπορεί να το έχεις ακούσει κι έτσι, μην σε μπερδεύει, το ίδιο είναι)

SG: Είναι αυτός που βοηθάει στη δημιουργία, αλλά κατά βάση έχει εκτελεστικό ρόλο. Ήτοι, πρέπει να είναι καλός σκόρερ για να βοηθάει την ομάδα του, κυρίως επιθετικά.

SF: Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ "κοντών" και "ψηλών", αυτός που προσφέρει σε πολλούς τομείς, ανάλογα με το τι θέλει ο εκάστοτε προπονητής.

PF: Είναι ο πρώτος από τους δύο ψηλούς μιας ομάδας, με τον ρόλο του πάουερ φόργουορντ να είναι αυτός που ποικίλλει και διαφέρει περισσότερο από κάθε άλλου σε μια ομάδα.

C: Είναι το πιο βαρύ κορμί της ομάδας, ο πιο αργός παίκτης (λόγω κιλών) και πιθανότατα ο ψηλότερος όλων. Θα τον δεις κατά κύριο λόγο κοντά στο καλάθι, να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα... μούσκουλά του.

Μπες στο olagiatokalathi.gr και θα βρεις όσα πρέπει να ξέρεις για το μπάσκετ, αλλά και όσα χρειάζεσαι για να το απολαύσεις!

powered by Typeform
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ