ΣΤΗΛΕΣ

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Τότεναμ - ΠΑΟΚ, η απόλυτη έκσταση

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Τότεναμ - ΠΑΟΚ, η απόλυτη έκσταση

Ένα παιχνίδι σαν παραμύθι. Ο κοσμοπολίτης Μπόλονι που έκανε πλάκα στον Ρέντναπ, ο Γιώργος Γεωργιάδης στο παιχνίδι της ζωής του, η αποβολή του Σταφυλίδη στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο, ο πόλεμος του Γκαρσία και το πρόσωπο που σημάδεψε την μνήμη όλων. Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τη μεγαλύτερη βραδιά του ΠΑΟΚ στο Europa League.

Το ποδόσφαιρο ίσως περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα έχει την ικανότητα να δημιουργεί ωραίες ιστορίες που με το πέρασμα του καιρού μπορούν να φτάσουν στα όρια του μύθου, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις του… παραμυθιού.

Ένας τέτοιος μυθικός αγώνας ήταν αναμφίβολα ο αγώνας Τότεναμ - ΠΑΟΚ την τελευταία βραδιά του Νοέμβρη του 2011. Σκεφτείτε πολλά χρόνια μετά το Γιώργο Γεωργιάδη- ούτε του Χαραλάμπους το γνωστό ΓΧ, ούτε του Σάββα, το Γεωργιάδη που το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς αποκτήθηκε από τον Πανσερραϊκό- να μιλά στα εγγόνια του για το Γουάιτ Χαρτ Λέιν, τους περισσότερους από 2.000 φίλους του ΠΑΟΚ που κατάφεραν να μπουν στο γήπεδο, για εκείνους που έμειναν έξω από αυτό και να περιγράφει πως έκανε το… παιχνίδι της ζωής του.

Η ΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕΝΑΜ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙ

Θα φτάσουμε και εκεί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στο Λονδίνο στην προτελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EUROPA LEAGUE για να αντιμετωπίσει την Τότεναμ του Χάρι Ρέντναπ που εκείνη την εποχή είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Αγγλία. Έχοντας κατακτήσει τους 28 από τους 30 βαθμούς που έχουν διεκδικήσει στην Πρέμιερ, τα «σπιρούνια» πραγματοποιούν το καλύτερο ξεκίνημα σε μια σεζόν από την περίοδο 1960-61, όταν και είχαν κατακτήσει το μοναδικό νταμπλ της ιστορίας τους.

Οι Άγγλοι βλέπουν, ως συνήθως, την ευρωπαϊκή συμμετοχή τους ως πάρεργο, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς όπως ο Χάρι Κέιν και ο Κάιλ Γουόκερ, ωστόσο ο Ρέντναπ τονίζει την προηγούμενη του παιχνιδιού ότι θέλει οπωσδήποτε την νίκη για να παραμείνει σε τροχιά πρόκρισης, καθώς έχασε εκτός έδρας την προηγούμενη αγωνιστική από τη Ρούμπιν Καζάν και στοιχηματίζει και ένα κινητό παλιάς τεχνολογίας που είχε μαζί του ένας από τους Έλληνες απεσταλμένους .

ΧΩΡΙΣ ΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του παίζει για δύο αποτελέσματα. Είναι πρώτος με 8 βαθμούς στον όμιλο μετά από το 0-0 με την Τότεναμ στην Τούμπα, με χαμένο πέναλτι του Λίνο, το 2-2 στο Καζάν με αντίπαλο την Ρούμπιν και τις δύο νίκες επί των Σάμροκ Ρόβερς που αποτελούν το σάκο του μποξ για όλους στον όμιλο.

Ο Στέφανος Αθανασιάδης, που έχει να σκοράρει περίπου δύο μήνες στην συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα ούτε λίγο, ούτε πολύ παραδέχεται ότι ο ΠΑΟΚ και έναν βαθμό να πάρει θα είναι ευχαριστημένος. Ο Λάσλο Μπόλονι έχει τα δικά του προβλήματα.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: Τότεναμ - ΠΑΟΚ, η απόλυτη έκσταση

Ο Δικέφαλος βλέπετε πήγε στο Λονδίνο χωρίς Λίνο και Βιεϊρίνια έμειναν στη Θεσσαλονίκη λόγω τραυματισμού. Όταν τον ρωτούν πως θα καλύψει τα κενά στην αριστερή πλευρά της ομάδας του αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση. « Με έναν αριστερό μπακ και έναν αριστερό χαφ» περιορίζεται να πει.

Ο Ρουμάνος ξεκινά τον ΠΑΟΚ με τον Χαλκιά κάτω από τα δοκάρια, τον Βραζιλιάνο Έτο στο δεξί άκρο της άμυνας, Κοντρέρας- Μαλεζά στα στόπερ και στα αριστερά βάζει τον Κώστα Σταφυλίδη. Ο «Στάφι» έπαιξε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου 10 ημέρες νωρίτερα σε ένα παιχνίδι με τον Παναιτωλικό και πραγματοποιεί το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο δύο ημέρες πριν κλείσει τα 18 του χρόνια.

Ο Πάμπλο Γκαρσία με το Ρουμάνο Κοστίν Λαζάρ είναι το δίδυμο στα αμυντικά χαφ με το Γιώργο Φωτάκη μπροστά τους. Ο «Κλάους» Αθανασιάδης είναι στην κορυφή με το Σαλπιγγίδη δεξιά και το Γιώργο Γεωργιάδη αριστερά.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα στο Λονδίνο επικρατεί πανικός από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που έχουν εξαντλήσει τα 2000 εισιτήρια που έχει πάρει η ΠΑΕ, αλλά έχουν φτάσει πολύ περισσότεροι στην πρωτεύουσα της Αγγλίας και ψάχνουν εναγωνίως ένα μαγικό χαρτάκι.

Ο Μπόλονι το πρωί μαζεύει την ομάδα του για θεωρία και τους εξηγεί τι θέλει να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Κάποια στιγμή, έχοντας ξεπεράσει την μια ώρα θεωρίας και θέλοντας να αποβάλει το άγχος από τους παίκτες του τους προτείνει να βγουν έξω. « Άντε» τους λέει. « Πάμε τώρα καμία βόλτα να πάρουμε λίγο αέρα».

Οι περισσότεροι ακολουθούν την οδηγία του προπονητή τους εκτός από τον Πάμπλο Γκαρσία. « Τι βόλτα μίστερ να κάνουμε; Το βράδυ έχουμε να πάμε σε πόλεμο».

ΙΔΑΝΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το παιχνίδι ξεκινά με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του Γκάρι Σπιντ του προπονητή της Εθνικής Ουαλίας που αυτοκτόνησε λίγες ημέρες νωρίτερα. Η Τότεναμ παίζει με τον Γκόμεζ στην εστία των Άγγλων και τους Τσόρλουκα, Γκαλάς, Μπασόνγκ και Ρόουζ τετράδα στην άμυνα. Λένον και Πιέναρ είναι οι δύο ακραίοι χαφ, Μόντριτς και Λίβερμορ στον άξονα και τους Ντεφό και Κέιν δίδυμο στην επίθεση σε ένα κλασσικό βρετανικό 4-4-2.

Νωρίς στο ματς ο Γκαλάς αποφασίζει να ανεβάσει την μπάλα προς την μεσαία γραμμή, ο Φωτάκης του την κλέβει και την προωθεί στο Γεωργιάδη. Ο Τσόρλουκα περιμένει το Σερραίο και του δίνει το χώρο που χρειάζεται για να βγάλει μια σέντρα τόσο ζυγισμένη που ο Σαλπιγγίδης, στα 5΄και 8΄΄ του αγώνα, δεν χρειάζεται καν να πηδήξει να πάρει τη κεφαλιά και να στείλει την μπάλα στη δεξιά γωνία του Γκόμεζ. Τότεναμ- ΠΑΟΚ 0-1 και η ελληνική κερκίδα παραληρεί. «Διπλό μες στο Λονδίνο ΠΑΟΚ ολέ, ολέ».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στο 13΄ ο Μόντριτς προσπαθεί να κλέψει την μπάλα από τον Σαλπιγγίδη, αλλά ο Γκαρσία – που δεν πήγαινε βόλτα αλλά για πόλεμο- σώζει την κατοχή για τον ΠΑΟΚ. Κινείται διαγώνια προς τα αριστερά για λίγα μέτρα και όταν ο Λίβερμορ αποφασίζει να τον μαρκάρει περνά την μπάλα στην πλάτη του Τσόρλουκα και βρίσκει τον Γεωργιάδη.

Έχετε δει και εσείς αυτό το παιχνίδι στην τηλεόραση; Τι σας έρχεται πρώτα από όλα στο μυαλό; Παραδεχθείτε το… Το εκστασιασμένο πρόσωπο του οπαδού του ΠΑΟΚ στην κερκίδα τον οποίο συνέλαβε ο τηλεοπτικός φακός στην ύψιστη στιγμή έκστασης . Να μην πιστεύει αυτό που βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του και να μην ξέρει πως να το πανηγυρίσει… «Μην σταματάς Δικέφαλε…»

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Η αλήθεια είναι ότι μετά το πέναλτι και την αποβολή του Σταφυλίδη για χέρι πάνω στην γραμμή της εστίας του Χαλκιά σε προσπάθεια του Κέιν ο ΠΑΟΚ δεινοπάθησε. Ο αρχηγός της Εθνικής βγάζει μια κεφαλιά πάνω από την γραμμή και την προσπάθεια του Κέιν αλλά ο Ολλανδός Μπαζ Νιχάουζ θεωρεί ότι υπάρχει πέναλτι για χέρι και τιμωρεί τον νεαρό τότε αμυντικό του ΠΑΟΚ

Από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μόντριτς στο 38 μέχρι και το 5ο λεπτό των καθυστερήσεων οι 11 της Τότεναμ πίεσαν ασφυκτικά τους 10 του Δικεφάλου .

Ο κοσμοπολίτης Λάσλο Μπόλονι τα έλεγε γελαστός με τον Ρέντναπ την ώρα που η άμυνα του ΠΑΟΚ αντιστεκόταν με επιτυχία στην επιθετικότητα των Άγγλων. Η είσοδος του Γκάρεθ Μπέιλ στο παιχνίδι ανέβασε πρόσκαιρα το ηθικό των οπαδών της Τότεναμ στην κερκίδα, αλλά οι ποδοσφαιριστές του Δικέφαλου πάλευαν με κάθε τρόπο και κατάφεραν να αντέξουν.

Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΡΕΡΑΣ

Η προσπάθεια του Πάμπλο Κοντρέρας στο 76' που βγάζει την μπάλα πάνω στην γραμμή στην αριστερή γωνία της εστίας του Χαλκιά και προλαβαίνει τον Ντεφό στη δεξιά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί είναι επική και η πλέον ενδεικτική του πάθους με το οποίο αμύνθηκαν οι παίκτες του Δικεφάλου.

Και αυτό το πάθος τους επέτρεψε να φτάσουν σε μια ιστορική νίκη και να πετύχουν μια δεύτερη θριαμβευτική πρόκριση στο Λονδίνο μετά από αυτή σε βάρος της Άρσεναλ με το “Zizis the end”…

ΔΕΝ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ

Ο ΠΑΟΚ τελικά αποκλείστηκε από την Ουντινέζε στην φάση των 32 του Europa League. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά έγιναν στην προ- Σαββίδη εποχή και τα οικονομικά προβλήματα ολοένα και μεγάλωναν.

Άλλωστε ούτε ένα μήνα μετά από τον αγώνα με την Τότεναμ θα αναγκαστεί να παραχωρήσει το Βιεϊρίνια στη Βόλφσμπουγκ και να λύσει το συμβόλαιο του Κοντρέρας εξαιτίας αυτών των οικονομικών προβλημάτων. Ωστόσο οτιδήποτε έγινε πριν και οτιδήποτε συνέβη μετά από αυτό το ιστορικό «δίωρο» για την ομάδα της Θεσσαλονίκης λίγη σημασία έχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ