ΣΤΗΛΕΣ

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Το 2009 στο ΟΑΚΑ, 18-19 στα πέναλτι, το ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Βαλβέρδε και όλος ο κόσμος! Με την ψυχή του Ντάρμπισιρ, η ματσάρα! Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για τον αγαπημένο του αγώνα, τον καλύτερο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία.

Σε αυτή την πολύ ωραία ενότητα με τον αγαπημένο μας αγώνα, όταν μου τέθηκε το θέμα, ήρθαν διάφορα ματς στο μυαλό μου. Μήπως αυτό που έζησα στο Λονδίνο 27 Φεβρουαρίου, δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό; Θα ήταν άδικο, όμως, να γράψω για ένα ματς που έγινε πριν λίγο διάστημα.

Χωρίς χρονοτριβή έτσι και επειδή το έζησα από μέσα, δεν μπορώ να μην οδηγηθώ στον καλύτερο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία. Αυτόν του 2009 στο ΟΑΚΑ. Στις 2 Μαΐου πήγαμε απόγευμα στο Μαρούσι και κοντέψαμε να φύγουμε… ξημερώματα. Ματς και παράταση με οχτώ γκολ, χωρίς νικητή. 34 πέναλτι, μία… ζέστη μία… κρύο, σε μια βραδιά που τα είχε όλα!

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΗΚΕ ΠΟΤΕ…

Πριν λίγες ημέρες είχε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της περιόδου 2008-09. Οι «ερυθρόλευκοι» με 71 βαθμούς σε 30 αγωνιστικές το είχαν κατακτήσει και έμενε το Κύπελλο, για να κάνουν το νταμπλ. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατεβάζει μια εντεκάδα χωρίς εκπλήξεις. Ο Νικοπολίδης κάτω από τα δοκάρια, στόπερ Άντζας με Αβραάμ Παπαδόπουλος, δεξιά ο Τοροσίδης και αριστερά ο Ντομί. Στα χαφ ο Ντουντού με τον Πατσατζόγλου, επιτελικός ο Μπελούτσι, δεξιά ο Γκαλέτι, αριστερά ο Λέτο και στην κορυφή της επίθεσης ο Ντιόγκο.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ο Μπλάνκο στο 4ο λεπτό με κεφαλιά ανοίγει το σκορ, στο 8’ κάνει το 2-0 με σουτ μέσα από την περιοχή και ο Ολυμπιακός είναι σαν να μην έχει μπει ποτέ στον τελικό…

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Στο ημίχρονο ο Βαλβέρδε, εκτιμά ότι πρέπει να ρισκάρει για να αλλάξει η εικόνα της ομάδας του. Βγάζει από το ματς τον Πατσατζόγλου, φέρνει πιο πίσω τον Μπελούτσι και στην επίθεση περνάει ο Ματ Ντάρμπισιρ. Ο Άγγλος φορ, εκείνη τη χρονιά ήταν το… παιδί της αλλαγής άλλωστε. Δεκατρείς συμμετοχές με οχτώ γκολ έκανε, μόλις τρία ματς βασικός. Έμελλε, όμως, να είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της βραδιάς.

Με το που μπήκε στο ματς, στο 47’ με κεφαλιά μειώνει σε 2-1 μετά από σέντρα του Ντομί. Στην πρώτη του επαφή με την μπάλα. Έχει δώσει το στίγμα του και περνάει το μήνυμα αντεπίθεσης.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Στο 62’ του τελικού, ήρθαν δύο αλλαγές που έπαιξαν ρόλο. Ο Κυργιάκος για την ΑΕΚ αντικαταστάθηκε ως τραυματίας. Ο Μπάγεβιτς έβαλε τον Αλεξόπουλο, ενώ την ίδια ώρα ο Βαλβέρδε πέρασε τον Τζόρτζεβιτς αντί του Λέτο. Στο τελευταίο ματς της καριέρας του Τζόλε, αλλά γι’ αυτό θα αναφερθώ πιο κάτω. Ο Ολυμπιακός οχτώ λεπτά αργότερα, στο 70ό, θα βρει γκολ ισοφάρισης σε 2-2 με τον Ντουντού, σε αναμπουμπούλα στην περιοχή.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ο Βραζιλιάνος πανηγυρίζει λες και έχει σκοράρει σε… Μουντιάλ, απίστευτο πάθος, δείχνει το σήμα με τον δαφνοστεφανωμένο στον κόσμο, γουστάρει! Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει στο ματς και φουλάρει για το νταμπλ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΟΚ

Μετά το 2-2, η εντολή του Βαλβέρδε είναι ξεκάθαρη. Η ομάδα του να πιέσει, να πετύχει ένα τρίτο γκολ και να πάρει το τρόπαιο. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, έβγαλε στιγμές, αλλά δεν το έβρισκε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 89:44 ο Σκόκο με ωραία προσωπική ενέργεια κάνει το 3-2.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ακολουθεί ο χαμός! Ο Κυργιάκος κάνει χειρονομίες στους οπαδούς του Ολυμπιακού που βρίσκονταν πίσω από τον πάγκο, αποβάλλεται λίγο μετά από τον Κάκο. Σοκ για τους «ερυθρόλευκους», που ωστόσο δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη…

ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ, ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ!

Ο Ολυμπιακός κάνει τη σέντρα μετά τους έξαλλους πανηγυρισμούς των ανθρώπων της ΑΕΚ που έχουν αγκαλιάσει το Κύπελλο. Σε ένα γέμισμα, ο Αλεξόπουλος γκρεμίζει τον Ντάρμπισιρ, ο διαιτητής Κάκος δεν είχε δώσει ούτε φάουλ. Ο Άγγλος ματώνει, χρειάζεται η παρέμβαση του τότε γιατρού των Πειραιωτών, Γιάννη Αναγνωστόπουλου, αλλά και του φυσιοθεραπευτή Θόδωρου Μπαλίδη.

Το ματς διακόπτεται για τρία λεπτά, ο Ντάρμπισιρ περνάει αναγκαστικά εκτός. Ζαλίζεται, έχει υποστεί διάσειση. Στη μύτη του έχουν βάλει βαμβάκι, δεν πατάει καλά, αλλά θέλει να ξαναμπεί. Και έτσι γίνεται…

Οι οπαδοί της ΑΕΚ στην εξέδρα φωνάζουν «σήκωσέ το το γ……, δεν μπορώ να περιμένω», αλλά δεν έχουν υπολογίζει τον τρελό της υπόθεσης που εκείνο το βράδυ δεν ήταν άλλος από τον Ματ Ντάρμπισιρ.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ο Τοροσίδης κάνει το γέμισμα, ο Ντιόγκο παίρνει την πρώτη κεφαλιά και ο Ντάρμπισιρ τη δεύτερη για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Σάχα. Γκολάρα, στη εστία που πίσω ήταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, ο… χαμός στο ΟΑΚΑ.

Στο 95:24 η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και έτσι, με το 3-2 οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Εκεί που φυσικά ο Ντάρμπισιρ δεν μπόρεσε να συνεχίσει, με τον Βαλβέρδε στο 97’ να περνάει στη θέση του τον Όσκαρ.

Η… ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Θα το γράψω απλά και λαϊκά. Βλέπαμε τι μας περίμενε, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι οδηγηθήκαμε στην τουαλέτα για την ανάγκη μας μετά το τέλος του ενενηντάλεπτου. Και εκεί, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις φάτσες των περισσοτέρων μας. Οι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού ανοίγαμε μικρή κουβέντα για τον Ντάρμπισιρ και το πως έμεινε ζωντανή η ομάδα μέσα στο Κύπελλο, οι ρεπόρτερ της ΑΕΚ προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί.

Να ήταν οι μόνοι; Η απίστευτη εξέλιξη στο τέλος, έμεινε στην ιστορία… Έβλεπες, όμως, ακόμη και εκείνη την ώρα, την αποτύπωση των στιγμών που είχαμε ήδη ζήσει. Που να ξέραμε τι ερχόταν…

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΟΝΤΑ, ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ 9 ΠΑΙΚΤΕΣ

Οι «ερυθρόλευκοι» πλέον είχαν τον αέρα, είχαν ψυχολογία, μπήκαν στην παράταση με στόχο να «καθαρίσουν» αυτή τη φορά το Κύπελλο. Ο Τζόρτζεβιτς κάνει την τελευταία ασίστ της καριέρας του στο 102’, με τον Γκαλέτι να σκοράρει και να βάζει μπροστά για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό. 4-3, αλλά βγάζει φανέλα στους πανηγυρισμούς και αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ο Βαλβέρδε και ο πάγκος φωνάζει για μία φάση νωρίτερα, αλλά το έργο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Έμενε ένα τέταρτο, αλλά ο Ολυμπιακός με δύο παίκτες λιγότερους στον αγωνιστικό χώρο.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ο Βαλβέρδε είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές του και σαν να μην έφτανε αυτό, είδε τον Σκόκο στο 107’ να φέρνει το ματς στα ίσα (4-4) με γκολάρα! Η ματσάρα, ο καλύτερος τελικός Κυπέλλου ήταν ήδη.

Σου δινόταν μια αίσθηση πως οι δύο ομάδες είχαν προσφέρει τόσα, που στη μέση να το έκοβαν το τρόπαιο, όλοι ευχαριστημένοι θα ήταν. Με το 4-4 ολοκληρώθηκε και η παράσταση και μετά ζήσαμε το απίστευτο…

34 ΠΕΝΑΛΤΙ, ΗΓΕΤΗΣ Ο ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ

Με 14-15 ο Ολυμπιακός πήρε αυτό το Κύπελλο, έκανε το νταμπλ. Το τελευταίο μάλιστα του Σωκράτη Κόκκαλη στο σύλλογο. Ακολούθησε μια κακή χρονιά το 2009-10, αλλαγή ιδιοκτησίας μετά. Ο Κόκκαλης βέβαια, έγινε GIF αρχείο στα social media για το τώρα, με την αντίδρασή του στο χαμένο πέναλτι του Τζόρτζεβιτς.

Εκεί, με το σκορ στο 4-4, ο Μαϊστόροβιτς είχε αστοχήσει και ο Σέρβος άσος και συνήθως αρχηγός (εκείνο το βράδυ το περιβραχιόνιο το είχε ο Νικοπολίδης), είχε το πέναλτι που έκλεινε καριέρα και έδινε κούπα! Αστόχησε, τον νίκησε ο Σα…

Ο Ολυμπιακός είχε και δεύτερη ευκαιρία στο 7-7. Ο Γεωργέας το έχασε, αλλά και ο Άντζας στη συνέχεια. Δεν ξεχνάω ποτέ την αλλαγή τότε στα πέναλτι. Ένα πέναλτι πριν, η ΑΕΚ προηγείται 7-6 και ο Άντζας πηγαίνει να εκτελέσει. Η απόφαση αλλάζει τελευταία στιγμή και ο Νικοπολίδης με το πρώτο του εύστοχο, έκανε το 7-7, κρατώντας τον Ολυμπιακό ζωντανό.

Ο αγαπημένος μου αγώνας: ΑΕΚ - Ολυμπιακός, τι ζήσαμε Θεέ μου;

Ακολούθησαν δεκατέσσερα εύστοχα πέναλτι, για να φτάσουμε στο τελειωτικό χτύπημα από τον ηγέτη στη διαδικασία. Ο Νικοπολίδης στο 14-14, λέει «όχι» στον Πελετιέρι, στη συνέχεια σκοράρει ο ίδιος και διαμορφώνει το τελικό 14-15. Με τη μπλε φανέλα του και το κόκκινο περιβραχιόνιο, έγραψε ιστορία εκείνο το βράδυ…

ΓΥΑΛΙΖΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΘΟΣ

Θυμάμαι σαν… τώρα, τους πανηγυρισμούς των «ερυθρολεύκων». Σε όλες τις φάσεις του ματς, όχι μόνο στο τέλος. Όλοι μια γροθιά, πανηγύρισαν με την ψυχή τους, την επικράτησή τους στον τελικό των… τελικών στην Ελλάδα!

Ο Βαλβέρδε βέβαια, ακόμη και σήμερα, έχει να λέει γι’ αυτό το ματς, δεν μπορεί να το βγάλει από το μυαλό του. Και πως να το βγάλει… Δεν γίνεται. Πάθος είχαν βέβαια και οι της ΑΕΚ. Μόνο το βίντεο να δει κανείς, έντεκα χρόνια μετά, διαπιστώνει πολλά. Απλά για τον Ολυμπιακό αυτό το Κύπελλο έμεινε στην ιστορία, ως η ομάδα που το κατέκτησε.

ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΕΙΧΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ 50.000 ΚΟΣΜΟ

Στο ΟΑΚΑ εκείνο το βράδυ «νεκρή ζώνη» υπήρχε, απέναντι από τα επίσημα. Λογικό γιατί είχαμε και κόσμο και των δύο ομάδων. Και πολύ κόσμο, όχι… πριβέ καταστάσεις. Θυμάμαι και τον τελικό επί ημερών Κοντονή, με το κεκλεισμένων και… πενήντα προσκλήσεις. Η παρωδία, όχι γιατί έχασε ο Ολυμπιακός. Ως κατάσταση.

Ναι, το 2009, έπεσε και ξύλο κάποιες στιγμές, υπήρξε ένταση. Ελέγχθηκε, όμως, η κατάσταση και κυρίως, κόπηκαν 48.594 εισιτήρια. Τι να πει κανείς; Ίσως είναι ένας οδηγός για το μέλλον, άλλη κουβέντα για το τι έχει αλλάξει… Ήταν, όμως, σημαντικό ότι αυτή η ματσάρα έγινε με 50.000 θεατές στο γήπεδο!

My favourite game: Κάθε μέρα ένας συντάκτης γράφει για τον αγαπημένο του αγώνα

Τα highlights της αναμέτρησης:

Η παρακάμερα του τελικού:

Όλο το ματς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ