ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ

Honda, KTM, Piaggio και Yamaha, μαζί για μπαταρίες ηλεκτρικών

Honda, KTM, Piaggio και Yamaha, μαζί για μπαταρίες ηλεκτρικών

Οι εταιρείες υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας εναλλασσόμενων μπαταριών για μοτοσυκλέτες και ελαφριά ηλεκτρικά οχήματα.

Η συνένωση δυνάμεων στο χώρο της αυτοκίνησης είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να μειωθούν τα κόστη έρευνας, εξέλιξης και παραγωγής, προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να προχωρήσουν με πιο γρήγορα βήματα, και να είναι οικονομικά πιο προσιτές στο καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επικείμενη κοινοπραξία, μεταξύ των Honda, KTM AG, Piaggio & C SpA και Yamaha Motor Co., Ltd., η οποία θα αφορά την παραγωγή εναλλασσόμενων μπαταριών για μοτοσυκλέτες και ελαφριά ηλεκτρικά οχήματα.

Με τον όρο εναλλασσόμενες, εννοούμε τις μπαταρίες που μπορούν να αφαιρεθούν από τη μοτοσυκλέτα, προκειμένου να επαναφορτιστούν και στη θέση τους να τοποθετηθούν, άλλες, ήδη φορτισμένες και ούτω καθ’ εξής.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού και τη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα, τα ιδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας πιστεύουν ότι η διαθεσιμότητα ενός τυποποιημένου συστήματος ανταλλαγής μπαταριών θα προωθούσε αφενός την ευρεία χρήση ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων και αφετέρου, θα συμβάλει σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση του κύκλου ζωής των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στον τομέα των μεταφορών. Επίσης, επεκτείνοντας το εύρος αυτονομίας, μειώνοντας το χρόνο φόρτισης και ταυτόχρονα περιορίζοντας το κόστος οχήματος και υποδομής, οι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στις κύριες ανησυχίες των πελατών σχετικά με το μέλλον της ηλεκτροκινητικότητας.

Ο στόχος της κοινοπραξίας θα είναι, συνεπώς, ο καθορισμός των τυποποιημένων τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος ανταλλαγής μπαταριών για οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία L, ήτοι μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τρίκυκλα και τετράκυκλα.

Μάλιστα, σε στενή συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς και εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης, τα ιδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας θα συμμετάσχουν στη δημιουργία διεθνών τεχνικών προτύπων.

Η Κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Μάιο του 2021.

«Η παγκόσμια προσπάθεια ηλεκτροκίνησης, για τη μείωση του CO2 σε παγκόσμια κλίμακα επιταχύνεται, ειδικά στην Ευρώπη. Για την ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, προβλήματα όπως η απόσταση ταξιδιού και οι χρόνοι φόρτισης πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι εναλλασσόμενες μπαταρίες είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση. Η Honda θεωρεί ότι θα προσφέρει καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες μέσω του ανταγωνισμού», ανέφερε ο Νοριάκι Αμπε, διευθύνων σύμβουλος για τις μοτοσυκλέτες της Honda Motor Co., Ltd.

Υβριδικό ή Συμβατικό; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Η απάντηση βρίσκεται στο ‘On The Road Again’. Το νέο podcast του SPORT24 με τον Δημήτρη Μπαλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ