MEDIA

Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση

Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έστειλε επιστολή στην ΕΡΤ και καταγγέλλει συζητήσεις του κρατικού καναλιού με ΠΑΕ πέρα από τις επτά που έχει συμβόλαιο και ζητά τα κριτήρια με τα οποία δεν έχει συζητήσει μαζί της. Τι απαντά η διοίκηση της ΕΡΤ.

Επιστολή στην κρατική τηλεόραση έστειλε ο Ολυμπιακός και ζητά εξηγήσεις αναφορικά με συζητήσεις που φέρεται να κάνει η ΕΡΤ με ΠΑΕ πέρα των επτά που έχει συμβόλαιο για τη νέα σεζόν και πως με τους ερυθρόλευκους δεν έχει κάνει την παραμικρή κουβέντα.

Ουσιαστικά, οι Πειραιώτες ζητούν να μάθουν με ποια κριτήρια η ΕΡΤ διαπραγματεύεται με άλλες ομάδες, προσφέροντας μάλιστα πολύ μεγάλο τηλεοπτικό συμβόλαιο για τρία χρόνια, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, αγνοώντας τους ίδιους, αν και ο Ολυμπιακός "είναι η πλέον λαοφιλής ομάδα και διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία και δυναμική στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά".

Η ΕΡΤ, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Γιάννη Δρόσου, απάντησε στην επιστολή του Ολυμπιακού που υπέγραφε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Δημήτρης Αγραφιώτης. Η Αγία Παρασκευή κάνει λόγο για εσφαλμένη πληροφόρηση των Πειραιωτών και απαντάει σε όσα της καταλογίζει, λέγοντας πως δεν έχει υποβάλει πρόταση σε κανέναν.

H επιστολή του Ολυμπιακού αναφέρει:

"Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούμαστε ότι η ΕΡΤ Α.Ε, πέραν των συμβάσεων που έχει ήδη συνάψει με Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Π.Α.Ε.) που θα αγωνίζονται την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν στα πρωταθλήματα της SUPERLEAGUE 1 και SUPERLEAGUE 2, και παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον εκλείψει – αν ποτέ υπήρξαν – οι λόγοι «διάσωσης» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου που είχε επικαλεστεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού το προηγούμενο καλοκαίρι για να αιτιολογήσει την απόκτηση των δικαιωμάτων των παραπάνω ομάδων από την Δημόσια Τηλεόραση, διαπραγματεύεται και με άλλες ΠΑΕ προτάσεις για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους για τα επόμενα τρία (3) χρόνια.

Και μάλιστα, με οικονομικούς όρους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνθήκες της αγοράς, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με τα κριτήρια που οδηγούν μια δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να προβαίνει σε τέτοιου τύπου συμφωνίες.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και εφόσον ισχύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, είναι σαφές ότι η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. εκδηλώνει την πρόθεσή της να αποκτήσει δικαιώματα ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών του ελληνικού ποδοσφαίρου με εμπορικούς πλέον όρους και όχι για λόγους που υπαγορεύονται από «εξαιρετικές» συνθήκες, αγνοώντας πλήρως τους κανόνες της αγοράς, καιμάλιστα με όρους απολύτως αδιαφανείς.

Ενδείκτης των όρων αδιαφάνειας με τους οποίους κινείται η εν λόγω διαδικασία είναι το γεγονός ότι ενώ η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. εκδηλώνει μια τέτοια πρόθεση δεν έχει καν συζητήσει με έτερες ομάδες, μεταξύ των οποίων ούτε με την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η οποία ως η πλέον λαοφιλής διαθέτει την μεγαλύτερη εμπορική αξία και δυναμική στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εκδηλωνόταν τέτοιο ενδιαφέρον προς την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, θα αρνούμασταν να συνδιαλλαγούμε με όρους οι οποίοι δεν θα ήταν εκ προοιμίου γνωστοί και διαφανείς στο σύνολο των λοιπών ΠΑΕ της SUPER LEAGUE.

Σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν, ότι εφόσον η πραγματικότητα επαληθεύσει τα ανωτέρω, τα ζητήματα που εγείρονται δεν θα είναι μόνο ηθικής φύσεως αλλά και νομικής, καθώς με την παραπάνω πρακτική θα έχετε προκαλέσει ζημία σε τμήμα της περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων, η επιμέλεια και η διαχείριση του οποίου σας έχει ανατεθεί.

Τέλος, με δεδομένα την αδιαμφισβήτητη λαοφιλία του Ολυμπιακού, την ιδιότητα του Συλλόγου μας ως η πρώτη σε τίτλους ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την εμπορικότητα του Ολυμπιακού (ακόμα και εκτός συνόρων) και εκ τούτου τον προνομιακό χαρακτήρα του εν λόγω τηλεοπτικού προϊόντος, που θα έπρεπε να αποτελούν θεμελιώδη κριτήρια ενδιαφέροντος ενός τηλεοπτικού παρόχου στην αναζήτηση του βέλτιστου προγράμματος, πολλώ δε μάλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης που αποφασίζει να εισέλθει σε τομείς που δραστηριοποιείται η ελεύθερη αγορά και επομένως θα πρέπει να δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία που δαπανά τα χρήματά των φορολογουμένων, σας καλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε με ποια κριτήρια η Διοίκησή σας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ έστω να συζητήσει με την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ το ενδεχόμενο της συνεργασίας δια της υποβολής μίας οποιαδήποτε πρότασης ενώ αντιθέτως το έπραξε με άλλους συλλόγους, και μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου με πολλαπλάσιο τίμημα από της ελεύθερης αγοράς και δη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας,

Για την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δημήτρης Αγραφιώτης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ:

Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση

Η απάντηση της ΕΡΤ

"Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία λάβαμε ηλεκτρονικά στις 9.24 το βράδυ χθες Παρασκευή πριν από την τριήμερη εορτή του Αγίου Πνεύματος και η οποία, διαβιβασθείσα από την προσωπική μου ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία την αποστείλατε στον φάκελο εισερχομένων μου στην ΕΡΤ, έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων 660/14.6.2019. Πριν από ο,τιδήποτε άλλο, συγκρατώ, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, το ενδιαφέρον της ΠΑΕ Ολυμπιακός να εισέλθει σε συζήτηση, με όρους αμοιβαία αποδεκτούς, για ενδεχόμενη διάθεση των τηλεοπτικών του δικαιωμάτων στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον αυτό, το οποίο, προερχόμενο από την πράγματι λαοφιλή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μεγάλη ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που είναι ο Ολυμπιακός τιμά την ΕΡΤ και αναγνωρίζει τον ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο της και στην αθλητική ενημέρωση, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Όσον αφορά τα λοιπά θέματα που θίγει η επιστολή σας, προκειμένου να μην εμπίπτετε σε εσφαλμένη πληροφόρηση, παρακαλώ λάβατε σε γνώση τα παρακάτω. Η ΕΡΤ είχε υπογράψει την γνωστή και σε σας Σύμβαση με την Super League (εκ μέρους της οποίας υπέγραψε στις 28.12.2018 ο τότε Πρόεδρός της κ. Μπαταγιάννης) και επτά ΠΑΕ για την απόκτηση των τηλεοπτικών του δικαιωμάτων για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 με ρήτρα ενδεχομένου ανανέωσής της και για την νέα περίοδο, καθώς και αντίστοιχη σύμβαση, επεκτεινόμενη όμως αυτομάτως και στην αγωνιστική περίοδο 2019-2020 με την Football League. Επομένως γνωρίζετε.

Έκτοτε η ΕΡΤ δεν έχει υπογράψει καμία απολύτως σύμβαση ούτε με οποιαδήποτε ΠΑΕ είτε της Super League 1, είτε της Super League 2, αλλά ούτε και με τις Super League 1 ή Super League 2. Η ΕΡΤ πράγματι συζητά, με όχι μόνον μία αλλά με περισσότερες ΠΑΕ το ενδεχόμενο να αποκτήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα για την αγωνιστική περίοδο 2019 2020, όπως και με ΠΑΕ των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα είχε κατά την περσινή, αλλά ενδέχεται να μην αναλάβει κατά την νέα αγωνιστική περίοδο. Σε όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω περιπτώσεις την πρωτοβουλία έλαβαν οι ενδιαφερόμενες ΠΑΕ.

Εσφαλμένως λοιπόν νομίζετε (προφανώς από παραπληροφόρηση στη οποία δώσατε περισσότερη πίστη από όση της αξίζει) ότι η ΕΡΤ «το έπραξε με άλλους συλλόγους», δηλαδή ότι η ΕΡΤ υπέβαλε σε συλλόγους προτάσεις αγοράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δεν υποβάλαμε καμία πρόταση σε κανέναν. Εξετάσαμε, εξετάζουμε και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε με καλή πίστη και θετική δημιουργική διάθεση τις προτάσεις που μας υποβάλλονται, αν και, ως την παρούσα στιγμή, δεν έχουμε υποβάλει καμία αντιπρόταση ούτε αποδεχθεί ή απορρίψει κάποια από τις προτάσεις που μας υποβλήθηκαν.

Θα το θεωρούσαμε δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον από άποψη τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και ιδιαίτερα τιμητικό δεδομένου ότι θα προέρχεται από τον δικό σας μεγάλο σύλλογο, να υποβάλατε και σεις, όπως και άλλοι, τους όρους (οικονομικούς και πραγματικούς) μιας τηλεοπτικής συνεργασίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ, και, εφόσον μας το ζητήσετε, ευχαρίστως να συζητήσουμε την πρότασή σας, όπως αντιστοίχως το πράττουμε και με άλλους συλλόγους. Συναφώς με την αναφορά σας στα περί «διάσωσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου κ.λπ., αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο που εμπίπτει στον καταστατικό ρόλο της ΕΡΤ, αλλά ανήκουν στα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας. Άρα κάθε περαιτέρω σχόλιό μας ως προς αυτό παρέλκει.

Δεν παρέλκει όμως να επισημάνουμε ότι όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία η ΕΡΤ συγκροτεί το αθλητικό της πρόγραμμα, χωρίς να παραγνωρίζει την αγοραστική αξία των τηλεοπτικών προϊόντων που προμηθεύεται, γνωρίζει ότι δεν είναι αγοραίο κατάστημα. Θεωρούσε και θεωρεί ότι ανήκει στον πάγιο ρόλο της ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα να προσφέρει, ως μέρος του ανταλλάγματος των τριών ευρώ ανά λογαριασμό της ΔΕΗ που εισπράττει μηνιαίως, ελεύθερη τηλεοπτική πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό στους αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων, ικανοποιώντας έτσι τα εκατομμύρια Ελλήνων φιλάθλων -μεταξύ των οποίων και οπαδούς του Ολυμπιακού- οι οποίοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το ακριβό κόστος των συνδρομητικών καναλιών για να δουν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. Παράλληλα με αυτήν την υπηρεσία, η ΕΡΤ θεωρεί ότι, αγοράζοντας τα αντίστοιχα τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών, συμβάλλει και πρέπει να συμβάλλει στην οικονομική τους κατάσταση, ενισχύοντας έτσι το λαοφιλέστερο άθλημα στην χώρα.

Η ΕΡΤ εξάλλου αγοράζει δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης και άλλων αθλημάτων ή αθλητικών διοργανώσεων, όπως το μπάσκετ (παγκόσμιο και ευρωπαϊκό), οι αγώνες στίβου Diamond League, οι ελληνικές διοργανώσεις στίβου του ΣΕΓΑΣ, τένις (Ρολάν Γκαρός), βόλεϊ και beach volley, ενόργανη γυμναστική, Ευρωπαϊκοί Αγώνες (European Games -που περιλαμβάνουν στίβο, τοξοβολία, ποδηλασία, γυμναστική, πινγκ-πονγκ, τζούντο, καράτε σκοποβολή, ταεκβοντό, πυγμαχία κ.λπ.), καλλιτεχνικό πατινάζ πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης, βεβαίως Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και άλλες εκτός ελληνικών πρωταθλημάτων τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, όπως Copa America, παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 21, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών κ.λπ.

Επιτρέψατέ μου επίσης να εκφράσω την απορία μου για τον «προειδοποιητικό» τόνο της επιστολής σας, οποίος εκδηλώνεται τόσο με την (αυτονόητη για κάθε διοικούμενο ή συναλλασσόμενο, άρα περιττή αν δεν συντρέχει ειδικός λόγος) επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός σας. Καλώς επιφυλάσσεσθε, κι εμείς το ίδιο επιφυλασσόμεθα κ.λπ., κ.λπ., αλλά υπάρχει λόγος να βαρυνθεί η ευπρόσδεκτη από εμάς έναρξη διαλόγου και με τον σύλλογό σας με τέτοιες δηλώσεις; Επισημαίνω επίσης ότι ενώ η διεύθυνση, ταχυδρομική και ηλεκτρονική, της ΕΡΤ είναι δημοσίως γνωστή, επιλέξατε να αποστείλετε την επιστολή σας στις προσωπικές ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις, γνωστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο προσωπικά δεδομένα χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή μας, για να δείξετε τι; Ότι τις γνωρίζετε; Μα κανείς και καμία από εμάς ποτέ δεν κρύψαμε το πρόσωπό μας από κανέναν.

Επιτρέψατέ μου επίσης, τέλος και εν παρόδω, να σημειώσω ότι η επιστολή σας στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε αορίστως αναφερόμενα δημοσιεύματα. Πράγματι υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, προερχόμενα κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από έντυπα ή ηλεκτρονικούς τόπους εντόνως φιλικούς προς την ομάδα σας.

Δυστυχώς όμως τα δημοσιεύματα στα οποία στηρίξατε την επιστολή σας είναι προϊόν δημοσιογράφων που, τουλάχιστον στην παρούσα περίπτωση, αποδείχθηκαν ανενημέρωτοι και απλώς κατασκεύασαν γεγονότα, χωρίς να μπουν στον κόπο να κάνουν το απλούστερο: μία ερώτηση, ακόμη και τηλεφωνική, προς τους αρμοδίους της ΕΡΤ ή και προς το γραφείο μου θα ήταν αρκετή για να μην παραπληρούν και παρασύρουν. Επειδή το θέμα που θέτει η επιστολή σας απασχολεί, ευλόγως, το ευρύτερο κοινό, δίνω στην δημοσιότητα την επιστολή σας και την παρούσα απάντηση, απαλείφοντας όμως τις προσωπικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ, με τα οποία, για θέματα αναφερόμενα στην ΕΡΤ μπορείτε να επικοινωνείτε είτε στην διεύθυνση ΕΡΤ ΑΕ, Μεσογείων 432, 15242, Αθήνα, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Με φιλικούς χαιρετισμούς και ειλικρινή εκτίμηση

Γιάννης Δρόσος Διευθύνων Σύμβουλος».

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ:

Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
Ολυμπιακός: Η επιστολή στην ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά και η απάντηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ