Ντοκιμαντέρ για τον Μίκη Θεοδωράκη στην TV

Η ζωή, η πορεία και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη μεταδίδεται από την ΕΡΤ3 σε πέντε μέρη. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Το πρώτο από τα πέντε ωριαία μέρη του μοναδικού κινηματογραφικού ντοκουμέντου, από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, που είναι αφιερωμένο στη ζωή, την πορεία και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη μεταδίδεται από την ΕΡΤ3 αύριο Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, στις 20:00.

Η καταγραφή της ταινίας τεκμηρίωσης ξεκίνησε το 1983, όταν ο Μίκης ήταν 58 χρόνων και συνεχίστηκε με καταγραφές σε συναυλίες σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές. Οι καταγραφές συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο ντοκουμέντο για τον άγρυπνο στοχαστή, τον αγωνιστή καλλιτέχνη και δημιουργό, τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη.

Το ντοκιμαντέρ που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο, στις 20:00, χωρίζεται στα εξής μέρη:

* 1ο (1925-1949) - Ρίζες, καταγωγή οικογένειας, η εφηβεία, μουσικό τοπίο, μουσικές ασκήσεις, Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, γνωριμία με τη Μυρτώ, απελευθέρωση-παρανομία, εξορίες-Ικαρία και Μακρόνησος, το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων.

* 2ο (1949-1966) – Χανιά – Αθήνα, γάμος με τη Μυρτώ, Παρίσι, "Επιτάφιος", το μπουζούκι, τα λαϊκά τραγούδια, η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-"Μαουτχάουζεν", "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού", "Το Άξιον Εστί", Brendam Beham, "Όμορφη Πόλη", "Μαγική Πόλη", φιλμ "Ζορμπάς", οι Λαμπράκηδες, "Ρωμιοσύνη".

* 3ο (1966-1970) - "Ρωμιοσύνη", Δικτατορία, η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, φυλακές "Αβέρωφ", στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, "Ο Ήλιος και ο Χρόνος" και τα "Επιφάνια-Αβέρωφ", Βραχάτι, "Κατάσταση πολιορκίας", Ζάτουνα Αρκαδίας.

* 4ο (1968-1971) - Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2-Αρκαδία, Ζάτουνα 3-"Τα Λιανοτράγουδα", Ζάτουνα 4-"Πνευματικό Εμβατήριο", Ζάτουνα 5-Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, νοσοκομείο "Σωτηρία", η απαγωγή-ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, συναυλίες όπου γης.

* 5ο (1971-2000) - Συναυλίες όπου γης, "Πνευματικό Εμβατήριο", εκδηλώσεις κατά της χούντας, οι κινηματογραφικές ταινίες, "Canto General", επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, σκέψεις για τη μουσική, από το1983 στο 1993, ο Φιντέλ Κάστρο.

Nίκος Μποζιονέλος (nbozionelos@gmail.com)

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Αν ασχολείσαι με το Airbnb, το Syncbnb θα το λατρέψεις

Μια ελληνική startup φιλοδοξεί να γίνει το κορυφαίο εργαλείο του κόσμου για την βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24