MEDIA

Νοθευμένος ο ανταγωνισμός στις μετρήσεις ακροαματικότητας!

Νοθευμένος ο ανταγωνισμός στις μετρήσεις ακροαματικότητας!

Πώς ο Sfera 102,2 κατάφερε να αλλοιώσει το δείγμα της ακροαματικότητας, παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος! Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ξανά οι μετρήσεις ακροαματικότητας των ελληνικών ραδιοφώνων και η άνοδος του Sfera 102,2 αποδείχθηκε ότι είχε… λόγο και αιτία, και όχι επειδή απλώς τον σταθμό τον επέλεγε ο ακροατής.

Από τις 2 Μαΐου «έτρεξε» ένας διαγωνισμός υπό μορφή έρευνας: οι παραγωγοί του σταθμού καλούσαν σε τυχαίους αριθμούς σταθερών τηλεφώνων, κι εφόσον εκείνος που απαντούσε έλεγε ότι άκουγε Sfera 102,2 τότε κέρδιζε ένα μερίδιο από 20.000 ευρώ ή διάφορα δώρα. Κι από τις αρχές του μήνα τούτο συνέπεσε με την άνοδο της ακροαματικότητας στις σχετικές μετρήσεις για τον εν λόγω σταθμό, όπως ανέφερε το e-tetradio.gr. Ανάλογος διαγωνισμός έγινε και πιο πριν, και «τρέχει» ακόμη, από τον Hit 88,9. με τα χρήματα να είναι… 30.000 ευρώ. Και αυτός ο σταθμός παρουσίασε αύξηση στις μετρήσεις.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή «Live News στις 2» με τον Δημήτρη Χατζηνικόλα και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν αλλοιώσεις μετρήσεων ακροαματικότητας από συγκεκριμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, μέσω διαγωνισμών που υπόσχονται χρηματικά έπαθλα στους ακροατές.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «νόθευση του ανταγωνισμού τις συγκεκριμένες ενέργειες» και είπε με νόημα πως «αν υπάρχουν καταγγελίες ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του», δείχνοντας προς τις εισαγγελικές Αρχές.

Ωστόσο, όπως σημείωσε σε παρέμβασή του ο Κώστας Αρβανίτης οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν ήδη αλλοιώσει το δείγμα της ακροαματικότητας, και έχουν διαμορφώσει το κλίμα για το επόμενο διάστημα, το οποία λαμβάνεται ως κριτήριο για τον καταμερισμό της διαφημιστικής πίτας.

Ο κ. Κρέτσος, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού τόσο για την καθιέρωση ενός αξιόπιστου συστήματος μέτρησης της ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών και της τηλεθέασης όσο και για την εισαγωγή barcode για την κυκλοφορία των εφημερίδων.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

E-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ