MEDIA

"Η Προσφυγική Κρίση Μέσα από τα Κινητά των Προσφύγων"

"Η Προσφυγική Κρίση Μέσα από τα Κινητά των Προσφύγων"

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 01.15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει αποκλειστικά στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Η Προσφυγική Κρίση μέσα από τα Κινητά των Προσφύγων".

Η έρευνα του VICE επικεντρώνεται στο ταξίδι των προσφύγων κατά την προσπάθεια της διαφυγής τους στην Ευρώπη. Ακολουθεί τις διαδρομές τους από τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν, παρακολουθώντας το χερσαίο αλλά και το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι, όπως καταγράφεται μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους, πολλοί πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν τις εφαρμογές των «έξυπνων κινητών» ως πλοηγό για το ταξίδι τους. Ήταν το πλέον χρήσιμο εργαλείο που διέθεταν για να επικοινωνούν με τους δικούς τους και να ενημερώνονται για τις δυσκολίες που συνεχώς προέκυπταν στους δρόμους που ακολουθούσε η μεταναστευτική ροή.

Το 2015 ήταν η χρονιά έξαρσης της προσφυγικής κρίσης και η μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ αλλά και από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, έφτασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης. Τουλάχιστον 800.000 εξ’ αυτών πέρασαν από την Ελλάδα μέσω των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η κύρια πύλη εισόδου ήταν το νησί της Λέσβου. Καθημερινά, έφευγαν κατά μέσον όρο τρεις χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, χρησιμοποιώντας τα κυκλώματα των διακινητών. Επιβιβαζόμενοι σε υπερφορτωμένες και σαθρές βάρκες διέσχιζαν τα θαλάσσια σύνορα.

Η δημοσιογράφος-παραγωγός Δάφνη Τόλη παρακολούθησε και κατέγραψε την προσφυγική κρίση των τελευταίων δύο χρόνων. Ταξίδεψε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην Ειδομένη, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο Καλαί της Γαλλίας. Συνάντησε πρόσφυγες και μετανάστες στα σημεία αφίξεών τους αλλά και σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα. Συλλέγοντας συγκλονιστικά και αδημοσίευτα βίντεο ιχνογραφεί τις παράνομες διαδρομές, όπως τις κατέγραψαν οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας το πιο διαδεδομένο τεχνολογικό αντικείμενο: το κινητό τηλέφωνο.

Έρευνα – Παρουσίαση: Δάφνη Τόλη

Σκηνοθεσία – Μοντάζ : Γιάννης Χαριτίδης

Κάμερα: Κώστας Κουκούλης, Αποστόλης Κρυσταλλίδης, Φάνης Καραγιώργος

Ήχος: Σίμος Λαζαρίδης, Ανδρόνικος Καρακατσάνης

Δείτε όλα τα επεισόδια της εκπομπής αλλά και τα VICE Specials και τα VICE on HBO στο επίσημο minisite της εκπομπής: www.antenna.gr/vice

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ