MEDIA

Η πορεία του Γιώργου Κουρή στα αθλητικά ΜΜΕ

Η πορεία του Γιώργου Κουρή στα αθλητικά ΜΜΕ

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Γιώργος Κουρής, μια πολυσχιδής προσωπικότητα στον χώρο των media, με νεωτερισμούς ("Φίλαθλος" και Sprint FM), κόντρες και ανατροπές. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Σε ηλικία 81 ετών "έφυγε" από τη ζωή, νικημένος στη μάχη με τον καρκίνο, ο Γιώργος Κουρής, έχοντας πολυετή και ταραχώδη πορεία στον χώρο των εκδόσεων αλλά και των ελληνικών media γενικότερα. Με τη σύζυγό του Ντίνα απέκτησαν έναν γιο, τον Ανδρέα, ο οποίος του χάρισε δυο εγγόνια, τον Γιώργο και την Ελένη. Η οικογένειά του θα τον αποχαιρετήσει στο αγαπημένο του νησί, την Κεφαλλονιά, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Γεννημένος το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, εξέδωσε μαζί με τον αδερφό του, Μάκη, την τοπική εφημερίδα "Η Φωνή της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης" για να φτάσει στη δημιουργία του Kouris Media Group με εφημερίδες, sites και ραδιόφωνα.

Μεταξύ άλλων είχε εκδώσει τις "Νέα Εφημερίδα", "Αυριανή", "Φίλαθλος", "Star", "Δημοκρατικός Λόγος", "Νίκη" και "Kontranews", ενώ ίδρυσε και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Ράδιο Αθήνα, Ράδιο Θεσσαλονίκη και Sprint FM.

Είχε επίσης ιδρύσει και τον τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 29 και μετά τη μετατροπή του στο σημερινό Star Channel το 1993, συνέχισε με την ίδρυση του Καναλιού 5 που μετεξελίχθηκε στο Alter, αργότερα άνοιξε το Extra Channel ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel. Στο τελευταίο του άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε σήμερα , έγραψε για τα F16 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πρωτοπορία στα αθλητικά media με "Φίλαθλο" και Sprint FM

Στις 30 Νοεμβρίου 1982 κυκλοφόρησε "Ο Φίλαθλος", μια καθημερινή αθλητική εφημερίδα υπό τον Κουρή που έγραψε ιστορία έως και το τέλος της. Ηταν το δεύτερο εκδοτικό εγχείρημα των αδελφών Κουρή μετά την "Αυριανή" και έφερε μια πρωτοποριακή, νέα αντίληψη στον αθλητικό Τύπο, καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη μη οπαδική εφημερίδα.

Στην ιστορία έμειναν οι στήλες "Χωρίς παρωπίδες" του Ηλία Μπαζίνα, και "Αποδυτηριάκιας", που συνήθως την έγραφε ο διευθυντής Νίκος Καραγιαννίδης, ενώ πέρασαν από τα γραφεία του και "ανδρώθηκαν" δημοσιογραφικά δύο γενιές σπουδαίων συναδέλφων.

Ο "Φίλαθλος" έκλεισε οριστικά πριν μερικά χρόνια, με ορισμένους συναδέλφους ακόμη να περιμένουν τα δεδουλευμένα τους…

Στον Κουρή πιστώνεται και ο Sprint FM 89.2, το πρώτο αθλητικό ραδιόφωνο της χώρας που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1992 ως… αδερφάκι του "Φιλάθλου". Με πλήρες πρόγραμμα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, παρά τα προβλήματα που είχε στη μετάδοση του σήματος, προσπάθησε να βγάλει αυθεντικό αθλητικό πρόγραμμα αλλά η προσπάθεια δεν μακροημέρευσε. Η ΕΡΑ Σπορ ακολούθησε το εγχείρημα του Sprint FM, αρκετούς μήνες αργότερα (την Πρωτομαγιά του 1993). Από τον Sprint FM άρχισε μάλιστα τη ραδιοφωνική του καριέρα, ο Γιώργος Γεωργίου.

Τον Μάρτιο του 2013 ο Γιώργος Κουρής οδηγήθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου για το " κακούργημα της μη καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών από το Alter, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου του 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου του 2011", στο οποίο φερόταν να είναι ο ηθικός αυτουργός. Αποφυλακίστηκε όμως δύο μήνες αργότερα.

Σήμερα ο γιος του, Ανδρέας Κουρής είναι συνιδιοκτήτης, μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου του Real Media Group, που ελέγχει την κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", το enikos.gr και τον σταθμό Real FM.

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ