MEDIA

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, άνοιξε το αρχείο του και θυμήθηκε σε… Α-Ω style, 2.171 λέξεις και 114 links ό,τι απασχόλησε τη μιντιακή επικαιρότητα τις τελευταίες 360 και… κάτι ημέρες.

Θα μπορούσαν να γραφτούν… 2.017 κομμάτια για την πλουσιότατη μιντιακή επικαιρότητα μέσα 2017. Ένα έτος που φεύγει και αφήνει πίσω του αρκετές αλλαγές, αλλά και αρκετές εκκρεμότητες. Ηταν μια, ακόμη, δύσκολη χρονιά για τον ταλαίπωρο, στα χρόνια της κρίσης, χώρο των ελληνικών ΜΜΕ. Το "κάθε πέρυσι και καλύτερα" βρήκε εκ νέου… εφαρμογή.

Κυρίως όμως ήταν μια χρονιά αλλαγών. Μεγάλων αλλαγών! Είτε με το τελευταίο κεφάλαιο σε μεγάλα βιβλία των ελληνικών media, είτε με σημαντικές απώλειες από τον χώρο, είτε με τηλεοπτικά δικαιώματα. Σε 24 γράμματα, ό,τι έγινε μέσα στη χρονιά, η μιντιακή ανασκόπηση του 2017.

Αθλητικές εφημερίδες. Δεν ήταν δα και λίγες οι αλλαγές μέσα σε 12 μήνες στον αθλητικό Τύπο. Η «Goal News» κρεμάστηκε για τελευταία φορά στα περίπτερα την 1 Ιουνίου, ελέω του λουκέτου στον «Πήγασο». Η «Sportday» και το «Φως των Σπορ» άλλαξαν διευθυντές, με τον Γιώργο Μαζιά να αναλαμβάνει την πρώτη και τον Στράτο Μακρή να διαδέχεται ο… δικός μας Γιάννης Φιλέρης στο ιστορικό «Φως». Η «Sportime» επανακυκλοφόρησε, όπως είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η στήλη, στα περίπτερα ύστερα από απουσία εννέα ετών από τα περίπτερα, με νέα δημοσιογραφική ομάδα φυσικά. Αλλαγή, και μάλιστα διπλή, στον «Πρωταθλητή» που από τις 27 Οκτωβρίου μετονομάστηκε σε «Κόκκινος Πρωταθλητής» και από τις 4 Δεκεμβρίου… απορρόφησε πρακτικά την εφημερίδα «Γαύρος» , η οποία ανέστειλε την έκδοσή της. Παραλίγο μάλιστα να υπάρξει στο περίπτερο και «Φίλαθλος»! Η νέα εφημερίδα «Ειδήσεις» του Real Group θέλησε να… βαφτίσει το αθλητικό της ένθετο ως «Φίλαθλος» ωστόσο οι αντιδράσεις που υπήρξαν χάρη στη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τούτη εδώ τη στήλη , εντέλει το απέτρεψαν, με τον τίτλο «Pamesports» να συνοδεύει εντέλει το ένθετο…

Βαρύ σαν ιστορία το όνομα της «Αθλητικής Κυριακής», της εκπομπής που έχει συνοδέψει αμέτρητα κυριακάτικα βράδια της ζωής μας. Μια ιστορία που ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 1972 όταν η «Αθλητική Κυριακή» αντικατέστησε την εκπομπή «Ματιές στα σπορ». Και εδώ και λίγο καιρό, άλλαξε παρουσιαστές και τους Βασίλη Μπακόπουλο, Πέτρο Μαυρογιαννίδη και Κατερίνα Αναστασοπούλου διαδέχθηκαν ο Γιώργος Λυκουρόπουλος, ο Ηλίας Χριστογιαννόπουλος και η Μαρία Παπαδοπούλου .

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!


Γράφουν… πολλά «χιλιόμετρα» στο αθλητικό τηλεοπτικό γυαλί. Ο Δημήτρης Τσακίρης περιγράφει φέτος, γι την Cosmote TV, αγώνες Premier League για 22η συνεχόμενη σεζόν ενώ η εκπομπή «Traction» με τον Κώστα Στεφανή βγήκε νέα τηλεοπτική «στέγη» στο Star και προβάλλεται για 19η συνεχόμενη χρονιά .

Δελτία ειδήσεων. Αρκετές οι αλλαγές, με πρώτη την επάνοδο του Νίκου Χατζηνικολάου στο πόστο, τυχαία δεν βγήκε το μότο «ο γνωστός άνκορμαν»! Από τον Ιανουάριο ανέλαβε το δελτίο του ΑΝΤ1 , το οποίο μεταδιδόταν τότε στις 19:00 αλλά η εν λόγω αλλαγή αποδείχθηκε αποτυχημένη και στο β’ μισό της –τηλεοπτικής- σεζόν επανήλθε στην περιβόητη «ζώνη των 20:00» ενώ λίγο αργότερα στην ίδια ζώνη μπήκε και το δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη . Την ίδια περίοδο η πάντα σαγηνευτική Φαίη Μαυραγάνη ανέλαβε το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Epsilon TV και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το βραδινό δελτίο της ΕΡΤ.

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

Εθνος. Ενας ιστορικός τίτλος, με έτος ίδρυσης το 1913 και ύστερα από δύο διαφορετικές εκδοτικές περιόδους, επέστρεψε στα περίπτερα από το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με καθημερινή έκδοση και, λίγο αργότερα, με κυριακάτικη. Με νέο λογότυπο και ανανεωμένο σχεδιασμό, πλούσιο περιεχόμενο και με τη σφραγίδα της 24MEDIA, στη δεύτερη σημαντική κίνηση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης digital media εταιρείας, μετά την έναρξη του ραδιοσταθμού Ραδιόφωνο 24/7 , ενός «χειροποίητου ραδιόφωνου» όπως λέχθηκε στην παρουσίασή του.

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

Μαζί με το "Εθνος της Κυριακής" δε, επέστρεψε και ο θρυλικός Ερίκ Καστέλ αλλά και ο διαγωνισμός που έγραψε ιστορία, «Γίνε πρόεδρος» .

Ζήτημα ζωής. Ζήτημα ανθρωπιάς. Η 24MEDIA σε συνεργασία με την ActionAid Ελλάς και τον φωτογράφο Νικόλα Μάστορα διοργάνωσαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Tales from Uganda" με αφορμή το ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid Ελλάς στην Ουγκάντα και τη συμμετοχή σε αυτό 45 Ελλήνων και Κύπριων Αναδόχων Παιδιού. Η 24MEDIA στήριξε το έργο της ActionAid Ελλάς με τη δημιουργία καθημερινού blog ανταπόκρισης στο Oneman.gr με κείμενα του Χρήστου Χατζηιωάννου, ο οποίος συμμετείχε στο ταξίδι.

Ηγήθηκαν των επιχειρήσεών τους επί σειρά δεκαετιών, έγραψαν τη δική τους ιστορία στον χώρο του ελληνικού Τύπου και «έφυγαν» από κοντά μας μέσα στο έτος. Στις 18 Μαρτίου σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του μεγάλου Θόδωρου Νικολαΐδη , ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας «Φως των Σπορ» (που τον αποχαιρέτισε με ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο ), στις 17 Μαΐου πέθανε στα 93 του ο Αριστείδης Αλαφούζος που το 1988 αγόρασε την «Καθημερινή» και λίγο αργότερα τον ΣΚΑΪ, στις 2 Ιουλίου στα 75 του ο ιδρυτής του ΑΝΤ1 Μίνως Κυριακού , στις 13 Νοεμβρίου, στα 88 του, ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιάννης Καψής και στις 4 Δεκεμβρίου ο ιδρυτής της ΕΡΑ Σπορ, Κώστας Μότσης .

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

Μέσα στο 2017 «έφυγαν» επίσης από κοντά μας, μεταξύ άλλων, η ιστορική παρουσιάστρια της ΕΡΤ Κέλλυ Σακάκου , οι αθλητικοί συντάκτες Νίκος Σωτηρίου , Λάζαρος Πατσουράκος , Χάρης Παπαγεωργίου και οι δημοσιογράφοι Κώστας Εφήμερος , Βασίλης Μπεσκένης , Δημήτρης Αλειφερόπουλος και Νανά Καραγιάννη .

Θρίλερ… παίχτηκε φέτος με την κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων της Super League, ένα «θρίλερ» που ολοκληρώθηκε… τελευταία στιγμή. H Nova είχε ζητήσει , μεταξύ άλλων, μείωση των ομάδων και play offs με τη συμμετοχή του πρωταθλητή αλλά από τη Λίγκα αρνήθηκαν να μπουν σε διαδικασία αλλαγών, η συνδρομητική επανήλθε ζητώντας «κούρεμα» 20% στο συμβόλαιο , η λίγκα αντιπρότεινε 8% , η ΕΡΤ μπήκε σφήνα ζητώντας αγώνες και εντέλει η συμφωνία επιτεύχθηκε και ήταν… διμερής: με ορισμένες παροχές στους «μικρούς» του πρωταθλήματος και με ξεχωριστή, διετή συμφωνία της Nova με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ που αφορά και στα φιλικά και τα ευρωπαϊκά προκριματικά του καλοκαιριού.

Ιβάν Σαββίδης και Epsilon TV ήταν ίσως ο… γάμος της χρονιάς με την απόκτηση του καναλιού από τον Φίλιππο Βρυώνη. Η κίνηση του επιχειρηματία ήρθε λίγο καιρό μετά την είσοδό του στη μετοχική σύνθεση του Mega και δημιούργησε ένα νέο, ισχυρό «πόλο» στο ελληνικό τηλεοπτικό status quo, ενόψει και του νέου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Όχι τυχαίες και οι πρώτες, «ηχηρές» μεταγραφές του καναλιού .

Κλείδωσαν πολλά τηλεοπτικά δικαιώματα μέσα στο 2017. Εκκρεμούσαν τα δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 της Ρωσίας, τα σενάρια ήταν πολλά , η ΕΡΤ εντέλει πήρε το… πράσινο φως από την κυβέρνηση για να τα διεκδικήσει και τα κατάφερε έναντι 10 εκατ. ευρώ , νωρίτερα μάλιστα είχε κλείσει για τέσσερα χρόνια τα Eurobasket και Mundobasket , όπως και το καλοκαιρινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών , και ακολούθησαν οι αγώνες έντεκα ΚΑΕ της Stoiximan.gr Basket League ( όπως είχαμε αποκαλύψει ) αλλά και οι χειμερινοί και θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες . Κατόπιν η δημόσια τηλεόραση έκλεισε μεταδόσεις από τη Handball Premier και από τη Volley League κι ακολουθούν η Α2 Ανδρών και η Α1 μπάσκετ Γυναικών .

Η Cosmote TV πήρε την πορτογαλική Primeira Liga και τα εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού στη Stoiximan.gr Basket League.

Για την EuroLeague και ό,τι την καπάρωσε αποκλειστικά η Nova για την τριετία 2017-20 το γνωρίζαμε, με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της στήλης, από τον Ιούνιο του 2016 και η … τριετία της αποκλειστικότητας ξεκίνησε το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου. Συνάμα η Nova πήρε την αγγλική Championship (σε μια ακόμη αποκάλυψη της στήλης), το Λιγκ Καπ Αγγλίας , την ολλανδική Eredivisie ενώ το Action24 έκλεισε έναν αγώνα κάθε Κυριακή από τη Superligaen Δανίας.

Α, μην το ξεχάσω: από τον Ιούλιο γράψαμε ότι η Bundesliga έχει ανανεώσει με την Cosmote TV. Θα ανακοινωθεί προσεχώς…

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!


Λουκέτα. Δυστυχώς πολλά και οι περισσότερες μιντιακές αποτυχίες και καταρρεύσεις δεν είχαν τη μοίρα των εντύπων του Πήγασου ή του ΔΟΛ που επανακυκλοφόρησαν λίγο καιρό μετά. Από τον όμιλο των «Παραπολιτικών» έκλεισε η «Freddo» , από τον Real Group οι «Ειδήσεις» που βγήκαν στις αρχές του έτους, κατόπιν όμως έμειναν μόνο ως σαββατιάτική έκδοση για να κλείσουν τελείως λίγο καιρό μετά. Ούτε 40 μέρες δεν… άντεξε η «Ελευθερία στην Ενημέρωση» που βγήκε την ίδια ημέρα με την «Ελευθερία του Τύπου» προσπαθώντας να πάρει ό,τι φύλλα μπορούσε από τη… σύγχυση του ονόματος .

Αντέχουν, όσο μπορούν, αλλά με πολλά οικονομικά προβλήματα οι περισσότερες εφημερίδες, κυρίως η «Αυγή» , άλλες προέβησαν σε άλλες κινήσεις, όπως ο «Ριζοσπάστης» που κατήργησε την κυριακάτικη έκδοσή του.

Μega. Πέρασε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος… κλειστό, το megaλο κανάλι. Στις αρχές του ’17 οι ελπίδες (επανα)λειτουργίας του έδειχναν, και ήταν, φρούδες ωστόσο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είχε τονίσει ότι επιθυμία του είναι να παραμείνει ανοιχτό . Όπως και έγινε, με τη χρονιά να συνδυάζεται με την έλευση δύο νέων μετόχων: του Βαγγέλη Μαρινάκη με 22,11% (μέσω του ΔΟΛ) και του Ιβάν Σαββίδη με 19,63% (μέσω του «Πήγασου»).

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

Στις 20 Νοεμβρίου το κανάλι… έσβησε 28 κεράκια και οι εργαζόμενοί του, με βίντεο, μας θύμισαν ότι το κανάλι ζει . Προς το παρόν, εκπέμπει πρόγραμμα με επαναλήψεις και ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει.

Netflix α λα ελληνικά; Κι όμως, η κορυφαία διαδικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγίας παγκοσμίως είναι πλέον διαθέσιμη και στα ελληνικά , προσφέροντας το πολυβραβευμένο πρόγραμμα σειρών και ταινιών της. Εκτός από την προσαρμογή της γλώσσας, οι συνδρομητές της έχουν επίσης πρόσβαση σε αποκλειστικές σειρές και ταινίες σε Ultra HD, 4K και HDR αλλά και δυνατότητες για τους χρήστες κινητών.

Ξέρετε ότι, με τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, χάθηκε και το όνειρο του Panathinaikos TV ; Άλλη μια αποκάλυψη της στήλης αναφορικά με ένα παλιό όραμα του Γιάννη Αλαφούζου αναφορικά με την ΠΑΕ, όραμα που έμεινε στις… καλένδες.

Όχι ψήφισε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα του 2015 και σχεδόν… δύο χρόνια μετά το ΕΣΡ έβγαλε πρόστιμα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορικά με την κάλυψη του «Ναι» και του «Όχι». Πάλι καλά που δεν περίμεναν το επόμενο δημοψήφισμα…

Ενας από όσους είχαν έμμεσα (καθότι δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) τιμωρηθεί, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, προέβη σε εμετικό σχόλιο κατά του Αλέξη Τσίπρα και απολύθηκε από τον ΣΚΑΪ .

Περίπτερα υποδέχθηκαν νέες εκδοτικές προσπάθειες μέσα στο έτος. Πλην των αθλητικών που αναφέρθηκαν πιο πάνω, μέσα στο 2017 κυκλοφόρησαν, μεταξύ άλλων, η εβδομαδιαία «Κυριακάτικη» του Νίκου Μανεσιώτη της «F&M Voice», η «Ελευθερία του Τύπου» από τον όμιλο των «Παραπολιτικών» και συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη και η «Νέα Σελίδα» από τις εκδόσεις Λιβάνη,

Ριάλιτι. Αλλαξε το τηλεοπτικό status quo με την επάνοδο των reality shows, ουδείς φανταζόταν άλλωστε την τεράστια εμπορική επιτυχία που είχε το «Survivor» για τον ΣΚΑΪ, το οποίο γέμισε από διάσημους αλλά… έφτιαξε και νέους (σ.σ. δεν ξέρω, εσείς ξέρετε που τα βλέπετε, χεχε!), μάζεψε ανά επεισόδιο πάνω από 2,5 εκατ. τηλεθεατές αλλά ο μέσος όρος του δεν κατέταξε κάποιο ξεχωριστό επεισόδιο στη λίστα με τις κορυφαίες τηλεθεάσεις στην Ελλάδα όλων των εποχών .

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

Λίγο καιρό αργότερα ο ΑΝΤ1… απάντησε με το «Nomads» , το Epsilon TV είχε βγάλει νωρίτερα το «Survival Secrets» και η ελληνική τηλεόραση επανήλθε πια σε ρυθμούς τέτοιων σόου…

Συγκρότημα, στη δημοσιογραφική «πιάτσα», αποκαλούσαμε πάντα τον ΔΟΛ. Από τις αρχές του 2017 μπήκε σε διαδικασία… αντίστροφης μέτρησης ο Δημοσιογραφικός Ομιλος Λαμπράκη: από το την απειλή για λουκέτο , την πρώτη φορά ύστερα από 86 χρόνια που δεν κυκλοφόρησαν «Τα Νέα» ( στις 9 Φεβρουαρίου ) με ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο , την ποινή φυλάκισης 30 μηνών στον ( τέως ) εκδότη Σταύρο Ψυχάρη και το ενδιαφέρον Μαρινάκη και Σαββίδη για τον πλειστηριασμό, ο οποίος ανέδειξε υπερθεματιστή έναντι σχεδόν 23 εκατ. ευρώ τον Βαγγέλη Μαρινάκη και πέρασαν στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες «Τα Νέα» και «Βήμα».

Τηλεοπτικές άδειες. Μας… βασανίζουν εδώ και ενάμισι χρόνο. Από τις 13 Ιανουαρίου 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε νέο διαγωνισμό , αφού ο προηγούμενος είχε κριθεί ως αντισυνταγματικός και λίγο αργότερα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε, αυτή τη φορά, τη συμμετοχή του ΕΣΡ στην όλη διαδικασία, το οποίο ενόψει του νέου διαγωνισμού αφορά αυτή τη φορά σε επτά άδειες (και όχι τέσσερις), με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ και με τους καναλάρχες να απαντούν με εξώδικα, προσφυγές και επιχειρήματα είτε περί 12 αδειών είτε περί 18 αδειών !

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!
EUROKINISSI

Τέσπα, που λένε και οι νέοι, ό,τι πρέπει να ξέρετε για τον νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το γράψαμε, και περιμένουμε από… του χρόνου τα νεότερα…

Υπηρεσίες για την ΙPΤV πλατφόρμα τους απέκτησαν και η Wind και η Vodafone , καθώς μεταδίδουν εδώ και λίγες εβδομάδες τα προγράμματα των καναλιών Novasports. Η Vodafone TV ήδη αναπτύσσεται, η Wind TV θα ξεκινήσει μέσα στο 2018.

Φατσοβιβλίο, κοινώς Facebook που αλλάζει την ιστορία των live μεταδόσεων . Πλέον παγκοσμίως πολλές live streaming μεταδόσεις αγώνων γίνονται και μέσω Facebook Live ή μόνο στο πλέον διαδεδομένο social media Μέσο. Μάλιστα επιτεύχθηκε και η πρώτη μεγάλη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Facebook με επιλεγμένους αγώνες του Champions League στις ΗΠΑ μέσω του Fox Sports.

Χαμός έγινε και αυτή τη φορά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα για Champions League και Europa League ενόψει της τριετίας 2018-2021. Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν , κυρίως λόγω των αλλαγών στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League και στη… μετατόπιση του ελληνικού ενδιαφέροντος στο Europa, όπως είχαμε αναλύσει σχετικά .

Η μιντιακή ανασκόπηση του 2017!

«Υπερθεματιστής» του διαγωνισμού αναδείχθηκε εντέλει, στη… μάχη του με τη Nova, η Cosmote TV η οποία για την επόμενη τριετία τα πήρε όλα, και αποκλειστικά, χωρίς την παρουσία άλλου καναλιού.

Ψηφοφορία με συμμετοχή 3.109 μελών της ΕΣΗΕΑ διεξήχθησαν τον Ιούνιο οι εκλογές της Ενωσης , με την παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» έχοντας επικεφαλής τη Μαρία Αντωνιάδου να επικρατεί, αυξάνοντας τις έδρες της στο 11μελές συμβούλιο από 4 σε 5. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, καθώς οι ψηφίσαντες ήταν περίπου 100 λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου Δ.Σ. ήταν να αναγνωρίσει, κανονικά και με τον νόμο, ως «ισότιμους» τους δημοσιογράφος των sites .

Ωραία, από τις ωραιότερες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση, είναι φυσικά η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Παλιότερα επεισόδια σε επανάληψη βλέπουμε στην ΕΡΤ, νέα, ολόφρεσκα επεισόδια προβάλλονται πλέον στο Cosmote History της Cosmote TV, κάθε Δευτέρα στις 21:00.

Γενικώς τέτοιες παραγωγές σπανίζουν. Μια ανάλογη, αθλητικού περιεχομένου, έβγαλε η Nova σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, την «Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου» .

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ