MEDIA

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Κυκλοφόρησαν, άλλες έγραψαν τη δική τους ιστορία, άλλες όχι. Αναδρομή στον αθλητικό Τύπο. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Η ιστορία του ελληνικού Τύπου είναι… υπεραιωνόβια, προφανώς. Γνωρίζατε ότι η πρώτη έντυπη εφημερίδα που εκδόθηκε σε ελεύθερο, μετά την Επανάσταση του ’21, ελληνικό έδαφος ονομαζόταν "Σάλπιγξ Ελληνική" και ήταν στην Καλαμάτα;

Το πρώτο φύλλο της κυκλοφόρησε μάλιστα την 1η Αυγούστου 1821 με συντάκτη τον ρασοφόρο, γνωστό την εκδοτική του δράση στη Βιέννη, Θεόκλητο Φαρμακίδη. Ωστόσο η πρώτη ελληνική εφημερίδα που εκδόθηκε ποτέ ήταν με έδρα τη Βιέννη, από τον Γεώργιο Βεντότη, τον Μάιο του 1784.

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Προ διετίας (2015) και ύστερα από 50 χρόνια πορείας, έκλεισε το ιστορικό έντυπο της Μακεδονίας που έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο. Η ίδρυση των "Σπορ του Βορρά" το 1971, ήταν μετεξέλιξη των "Μακεδονικών Σπορ". Η συμπόρευσή τους με τον όμιλο της Μακεδονίας όμως έφερε προβλήματα τελικά και την πτώχευση της εκδότριας εταιρείας.

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

GOAL NEWS

Στις 8 Μαρτίου 2002 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, με διευθυντή τον Χάρη Ξύδη στον δρόμο για ένα νέο "Sportime". Με τον πέρασμα των ετών καθιερώθηκε στις πωλήσεις αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, όπως όλος ο όμιλος του "Πήγασου" και έπαψε να κυκλοφορεί από την 1Ιουνίου 2017. Ουδείς γνωρίζει αν μελλοντικά γίνει κάποια προσπάθεια για να επανέλθει.

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Το έντυπο που έγραψε ιστορία δεκαετίες πριν ήταν η «Εφημερίς» του Δημήτριου Κορομηλά: αφενός ήταν η πρώτη καθημερινή πολιτική εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Αθήνα του νέου ελληνικού κράτους, από το 1873 μέχρι το 1922, αφετέρου αποδείχθηκε… φυτώριο νέων δημοσιογράφων και από τους συνεργάτες της βγήκαν μελλοντικά έξι πρωθυπουργοί και έντεκα υπουργοί! For the record, κυκλοφορούσε όλες τις ημέρες του έτους αφού τότε οι δημοσιογράφοι δεν είχαν καμία αργία, ούτε καν Πάσχα ή Χριστούγεννα. Κόστιζε 5 λεπτά ενώ η ετήσια συνδρομή Αθηνών ανερχόταν στις 13 δραχμές και της επαρχίας στις 20 δραχμές. Ο δε, εξειδικευμένος, αθλητικός Τύπος έχει τη δική του ιστορία. Πολλά έντυπα δεν υπάρχουν ποια, άλλα έκλεισαν και ξανάνοιξαν. Ας σας φρεσκάρουμε τη μνήμη…

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Πρωτοκυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 1945 υπό τη διεύθυνση των Αθανασίου Σέμπου και Νικολάου Ζιρώ και έκλεισε στις 24 Οκτωβρίου 2007. Χαρακτηριστικό γνώρισμά της ήταν το πλήθος θεμάτων στην πρώτη σελίδα, με την ανάλυση να γίνεται επιτόπου κάτω από τον τίτλο. Συνεργάτες της στην πορεία των χρόνων υπήρξαν πολλοί κορυφαίοι Έλληνες αθλητικογράφοι ενώ απέκτησε το προσωνύμιο "η μεγαλυτέρα", που έπαιζε κάτω από λογότυπό της, "εφημερίς των Βαλκανίων".

ΦΙΛΑΘΛΟΣ

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982 υπό τους αδελφούς Γιώργο και Μάκη Κουρή της "Αυριανής", για να κλείσει στις 3 Οκτωβρίου 2011. Έφερε τότε μια νέα αντίληψη στον αθλητικό Τύπο, καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη μη οπαδική εφημερίδα, γράφοντας ιστορίες με τις στήλες "Χωρίς παρωπίδες" του Ηλία Μπαζίνα, και φυσικά τον "Αποδυτηριάκια". Ό,τι προσπάθειες επανέκδοσης έγιναν έκτοτε, ναυάγησαν.

DERBY

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Αρχικά εκδόθηκε το 2001 με τον επίσημο τίτλο "Derby Sports", έκλεισε για δέκα ημέρες το καλοκαίρι του 2009 και επανακυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου ως "Derby News", για να κλείσει οριστικά στις 9 Φεβρουαρίου 2013. Εφημερίδα για τον Παναθηναϊκό, απέκτησε φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς…

SCORE LIVE

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Φίλα… προσκείμενη στην ΑΕΚ, κρεμάστηκε στα περίπτερα τον Απρίλιο του 2002 για να κλείσει στις 28 Φεβρουαρίου 2011 καθώς αποδείχθηκε από τις πωλήσεις ότι δεν "χωρούσαν" δύο εφημερίδες για το κοινό της "Ενωσης", ελέω της παρουσίας και της "Ωρας των σπορ".

SPORT XL

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Από τις πλέον φιλόδοξες εκδοτικές προσπάθειες στην ιστορία, που όμως δεν έμελλε να αντέξει για πάνω από δύο μήνες. Με διευθυντή τον Χάρη Ξύδη, εκδότη τον Γιάννη Τζέτζα και πλειάδα γνωστών δημοσιογράφων, κυκλοφόρησε από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2007.

ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Ήταν, τον Μάρτιο του 2008, η πρώτη προσπάθεια του ακόμη κραταιού τότε ΔΟΛ στον αθλητικό Τύπο. Η "Εξέδρα" καθιερώθηκε, εκμεταλλευόμενη πρακτικά το κενό του "Sportime", ωστόσο το 2011 μεταβιβάστηκε στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη, οι πωλήσεις κατέρρευσαν και έκλεισε στις 18 Μαρτίου 2012.

ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Άλλη μια "ηχηρή" προσπάθεια, υπό τον Πέτρο Κωστόπουλο με την ΙΜΑΚΟ μάλιστα, που δεν έμελλε να αντέξει πολύ: από τις 5 Απριλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1998, μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει ο «Πρωταθλητής» υπό τον Θέμο Αναστασιάδη ύστερα από την κόντρα του με τον Κωστόπουλο. Η εφημερίδα ήταν πλήρης αλλά δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί στις πωλήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσει το "Sportime".

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αθλητικές εφημερίδες που δεν κυκλοφορούν πια

Εφημερίδα… προπολεμική που είχε γράψει τη μίνι δική της ιστορία. Μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της 13ης Μαΐου 1931, ενόψει αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, είχε διοργανώσει «προγνωστικό διαγωνισμό», ολόκληρα χρόνια πριν από την ίδρυση του ΟΠΑΠ και την καθιέρωση του ΠΡΟ-ΠΟ.

Και ακόμη…

Ομάδα: πρόδρομος του αθλητικού ενθέτου των «Νέων», κρεμάστηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα την Πρωτοχρονιά του 1959 και έκλεισε ακριβώς 15 χρόνια μετά, το 1974.

Basket Today: μια μπασκετική προσπάθεια που δεν έμελλε να τελεσφορήσει, το φθινόπωρο του 1995.

Replay: δεν έκλεισε ούτε μήνα κυκλοφορίας, τον Απρίλιο του 1994.

Sport + Match: εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1998 αλλά κράτησε μόνο ένα μήνα.

Ενωση: άλλη μια προσπάθεια, του 2008, προς το κοινό της ΑΕΚ που όμως δεν έμελλε να κρατήσει πολύ.

Νοκ Αουτ: εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1995 υπό τον Νίκο Καραγιαννίδη αλλά άντεξε μόνο ένα μήνα.

Νταμπλ Σπορ: κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2006 και έκλεισε ένα μήνα μετά.

Ρεκόρ: βγήκε μόλις για 35 ημέρες, Δεκέμβριο ’90 με Ιανουάριο 1991.

Φλόγα των Σπορ: από τον Σεπτέμβριο του 1987 μέχρι τον Μάρτιο του 1988.

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ