MEDIA

Αφιερώματα της ΕΡΤ3 στα 75 χρόνια από το Άουσβιτς

Αφιερώματα της ΕΡΤ3 στα 75 χρόνια από το Άουσβιτς

Μία ταινία τεκμηρίωσης, "Η χορωδία του Ολοκαυτώματος" και μία μυθοπλασίας, "Η Δίκη του Αϊχμαν", σε α’ προβολή, καθώς και το ντοκιμαντέρ "Τα Βρέφη της Άριας Φυλής" περιλαμβάνει το αφιέρωμα της ΕΡΤ3 για τη συμπλήρωση 75 χρόνων (15 Μαρτίου 1943) από την αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη του πρώτου τρένου για το Αουσβιτς.

Την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018, στις 22:00, μεταδίδεται σε α’ προβολή η ταινία "Η Χορωδία του Ολοκαυτώματος" (Defiant Requiem) του Νταγκ Σουλτς. Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Τσέχο διευθυντή ορχήστρας Rafael Schächter, ο οποίος, μαζί με τους συγκρατούμενούς του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αποφάσισε να αντιδράσει στη βία και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης με την τέχνη και τη μουσική. Η δράση τους είχε ως αποκορύφωμα τη δημιουργία χορωδίας 150 κρατουμένων, οι οποίοι ερμήνευσαν το "Ρέκβιεμ" του Βέρντι για να πουν, μέσω της μουσικής, όσα δεν θα τολμούσαν ποτέ.

Στις 23:30, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ "Τα Βρέφη της Άριας Φυλής" (The Nazi Nurseries), του Sylvain Oizan Chapon. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί εφάρμοσαν ένα μυστικό πρόγραμμα αναπαραγωγής της "Άριας φυλής" που ονομαζόταν Lebensborn. Γεννημένα σε ειδικά βρεφοκομεία, τα παιδιά έπρεπε να ανανεώσουν τις τάξεις των SS για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της "άριας φυλής".

Όλα τα αρχεία των βιολογικών γονέων τους διαγράφηκαν. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εξακολουθούν να ζουν και έχουν προσπαθήσει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Εικονογραφημένο με τις μαρτυρίες των θυμάτων, αυτό το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα εγκλήματα του Αδόλφου Χίτλερ και των ακολούθων του.

Την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, στις 23:00, μεταδίδεται σε α’ προβολή η ταινία "Η Δίκη του Αϊχμαν" (The Eichmann Show), παραγωγής BBC, 2015, σε σκηνοθεσία Πολ Άντριου Ουίλιαμς. Η ταινία περιγράφει την τηλεοπτική μετάδοση της επονομαζόμενης "Δίκης του Αιώνα". Ήταν η δίκη του Άντολφ Αϊχμαν, του επικεφαλής του ειδικού τομέα των SS περί εβραϊκού ζητήματος, κεντρικού υπεύθυνου συντονισμού των εκτοπίσεων των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Η δίκη μεταδόθηκε μέσω της τηλεόρασης σε 37 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και έφερε στο φως για πρώτη φορά στον τηλεοπτικό φακό τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρωταγωνιστές, ένας τηλεοπτικός παραγωγός και ένας σκηνοθέτης που αναλαμβάνουν την τηλεοπτική μετάδοση, καθημερινά, για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μοντάροντας πλάνα και μαγνητοσκοπώντας τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την ζωή των αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ