MEDIA

10 + 1 mediaκά σημεία που μας άφησε το debate

10 + 1 mediaκά σημεία που μας άφησε το debate

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, παρουσιάζει τον απόηχο του χθεσινού debate σε 10 + 1 mediaκά σημεία. Από το γιατί είναι τόσο σπουδαία μια τηλεμαχία (βλ. 1950) και οι ατάκες που δεν ακούσαμε, έως φωτογραφίες παρασκηνίου, κριτική, άποψη, παραλειπόμενα και κορυφαία tweets.

Το πρώτο ημίχρονο, του debate, ολοκληρώθηκε με σούπα (0-0), απομένει το δεύτερο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη την προσεχή Δευτέρα. Απορίας άξιον πόσοι... επέζησαν από χθες για να δουν μια ακόμη "τηλεμαχία", λαϊκή απαίτηση να είναι συντονίστρια η... Ζωή ειδάλλως θα μας πάρει ο ύπνος πάλι.

Η διαδικασία αποδείχθηκε τόσο άθλια που, εντέλει, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν ρωτούσαν οι πολιτικοί και απαντούσαν οι... δημοσιογράφοι. Η μεϊμαρακίστικη ατάκα «Τι κάνουμε εδώ πέρα; Στο τέλος το κοινό θα βαρεθεί, θα κλείσει τις τηλεοράσεις και θα πάει να ψηφίσει όσους δεν είναι εδώ» τα αποτύπωσε όλα.

Οπως σωστά έγραψε και ο Λευτέρης Σαββίδης, "Αφού κανείς δεν το θέλει το debate, επιμένουν σε αυτό το τηλεοπτικό προϊόν-παρωδία;" .

1. Γιατί έχει τόσο σημασία ένα debate;

Εχετε αναρωτηθεί γιατί ένα debate μετράει τόσο πολύ για κάποιους πολιτικούς αλλά και το κοινό που ψηφίζει; Προφανώς είναι θέμα επικοινωνιακής πολιτικής αλλά η απάντηση έρχεται από ένα story... 55 ετών πια. Το 1960 ο ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τους Αμερικανούς και ανερχόμενος υποψήφιος, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ήρθε σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Ρίτσαρντ Νίξον εν έτει 1960. Και ήταν το πρώτο debate στην ιστορία των ΗΠΑ αλλά και αυτό που έμεινε αξέχαστο μιας και έκανε την... ανατροπή.

Πριν από την 26η Σεπτεμβρίου του '60, ο Κένεντι ήταν ένας άσημος γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη. Νέος και καθολικός, γεγονός που τον έφερνε σε ακόμη δυσκολότερη θέση, με αντίπαλο το κατεστημένο της εποχής, τον έμπειρο και πολλές φορές αδίστακτο αντιπρόεδρο Νίξον. Η διαφορά τους ήταν τεράστια και όσοι άκουσαν από το ραδιόφωνο τη συζήτηση είχαν σχηματίσει τη γνώμη ότι νικητής ήταν ο Νίξον. Ωστόσο, όσοι στήθηκαν μπροστά στους (μαυρόασπρους, ακόμη) τηλεοπτικούς τους δέκτες και είδαν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να ιδρώνει, με κακό μακιγιάζ, και χλωμό από γρίπη, ντυμένο στα γκρι, να αναζητά πολλές φορές αποκούμπι στο βήμα που βρισκόταν μπροστά του λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατό του, κατάλαβαν πως ο Κένεντι τον... είχε για τα καλά.

10 + 1 mediaκά σημεία που μας άφησε το debate

Μετά το debate όλα άλλαξαν. Ο Κένεντι ήταν ο σταρ, ο μεγάλος νικητής. Μακιγιαρισμένος και άνετος, σε αντίδραση με τον καταϊδρωμένο Νίξον, κέρδισε τις καρδιές των Αμερικανών αλλά και τις εκλογές με διαφορά λιγότερες από 100.000 ψήφους, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή. Χωρίς άγχος και με πίστη στις ικανότητές του βγήκε νικητής σε μια πορεία που τερματίστηκε με τη δολοφονία του στο Ντάλας, το 1963.Ήταν τέτοιο το σοκ από την καταστροφική εμφάνιση Νίξον, που χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια για να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι σε νέο debate. Η μάχη ανάμεσα στον Τζίμι Κάρτερ και τον Τζέραλντ Φορντ το 1976 ανέδειξε νικητή τον πρώτο χάρη σε γκάφα του Φορντ για την εξωτερική πολιτική.

2. Ολα σε ένα, προκαθορισμένα

" Αυτή η αντιδημοκρατική διαδικασία δεν είναι απλώς ξεπερασμένη! Βλάπτει σοβαρά την πολιτική και τη δημοσιογραφία!" πόσταρε στο Twitter κατά τη διάρκεια του debate o Νίκος Χατζηνικολάου. Δεν ξέρω αν ο ίδιος ήταν ικανοποιημένος βέβαια, από τα debates που είχε μετάσχει ο ίδιος, το 2000 ως συντονιστής και το 2007 υποβάλλοντας ερωτήσεις, αλλά για χθες το δίκιο του βουνό. Το ζήτημα είναι ότι, αν και η όλη διαδικασία κράτησε τρεις ώρες, η βαρεμάρα είχε αρχίσει από το μισάωρο. Ερωτήσεις (κατά πλειονότητα) προκαθορισμένες και αρκετές ανούσιες (εδώ η χώρα χάνεται....) και όταν, επιτέλους, φτάσαμε στον τελευταίο κύκλο και προβλεπόταν οι αρχηγοί να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις μεταξύ τους, ουδείς το έπραξε.

3. Φουλ επίθεση με ξαφνικές άμυνες

Από τους δημοσιογράφους (πλην Γιομπαζολιά, βλ. παρακάτω) η Σία Κοσιώνη έδειχνε πολύ πιο αποφασισμένη από τους συναδέλφους της να στριμώξει τον εκάστοτε αποδέκτη των ερωτήσεών της, λάμποντας στο πάλλευκο ταγέρ της (αχ...) και αντιμετωπίζει με συμπάθεια ότι μπερδεύτηκε με τις σημειώσεις της σε κάποια φάση. Η Ολγα Τρέμη ήταν η κλασική, παγερή Ολγα ως τη στιγμή που διαπληκτίστηκε με τον Τσίπρα (επίσης βλ. παρακάτω), η Μάρα Ζαχαρέα χαμηλών τόνων, η Μαρία Χούκλη με τη σοβαρότητα που τη διέπει (και τη διακρίνεις από την αντίθεση όταν προλογίζει ενίοτε στο δελτίο του ΑΝΤ1 κάποια γκομενοείδηση) και ο Αντώνης Σρόιτερ έκανε τη διαφορά.

Ο παρουσιαστής του Alpha, ο οποίος νωρίτερα είχε αρνηθεί ευγενικά σε site να κάνει δήλωση ενόψει debate επειδή έβλεπε την Εθνική μπάσκετ (άριστος μπασκετμπολίστας και ο ίδιος) με κάποιες εύστοχες ερωτήσεις έκλειψε την παράσταση. Θυμίζω ότι, βάση των στοιχείων του ΕΣΡ, ο Alpha ήταν το μόνο κανάλι εν μέσω δημοψηφίσματος που "έπαιξε" οριακά (52 όχι, 48 ναι) τότε, εν αντιθέσει π.χ. με τον ΑΝΤ1 (75 ναι, 25 όχι).

4. Ο διάλογος Αλέξη, Βαγγέλη που δεν ακούσαμε

Έναν έντονο διάλογο είχαν off camera Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

- Μεϊμαράκης: «Ξέρω ότι θες να με χτυπήσεις, αλλά γιατί βάζεις τον Πάνο να κάνει τη βρώμικη δουλειά και δεν το κάνεις εσύ;».

- Τσίπρας: «Μην με μπλέκεις σε τέτοια. Και εσύ με την υπογραφή σου έκανες τον υπασπιστή του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου αρχηγό του ΓΕΕΘΑ μία ημέρα πριν παραιτηθείς».

Τον παραπάνω διάλογο δεν κατάφεραν, όμως, να «πιάσουν» οι κάμερες, αφού η σκηνοθετική οδηγία για το debate ήταν να είναι στραμμένες σε όποιον απαντούσε σε κάθε ερώτηση, ενώ τα μικρόφωνα των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν εκείνη την ώρα κλειστά.

5. Τηλεθέαση

Το debate μεταδόθηκε από ΕΡΤ αλλά και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Όπως αποτυπώνεται από τις μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen, η πλειονότητα των τηλεθεατών επέλεξε τη συχνότητα της ΕΡΤ1 που ήταν και η «οικοδέσποινα» της διαδικασίας, σημειώνοντας από τις 21:00έως τις 00:15 μέσο όρο τηλεθέασης 22,4% στο γενικό σύνολο και 19,6% στο δυναμικό κοινό 15-44.

Ακολούθησαν Mega με 14,4% και 12,9%, ΣΚΑΪ με 10,1% και 7,9%, ALPHA με 9,6% και 11,4%, STAR με 6,8% και 8%, ΑΝΤ1 με 4,6% και 6,2%, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV με 1,4% και 2,1% και E TV με 1,3% και 1,1%. Η τηλεθέαση των σταθμών εθνικής εμβέλειας που μετέδωσαν το debate καλύπτει το 70,6% του τηλεοπτικού κοινού.

Συνάμα, άνευ προηγουμένου ήταν τα διαδραστικά δεδομένα του χθεσινού debate αρχηγών, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ αναφορών στο σύνολο της μπλογκόσφαιρας και ιδιαιτέρως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς περισσότερες από 125.000 αναφορές καταγράφηκαν από τις 19:00 ως τη 1:30 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση του debate. Το 90% των αναφορών αφορούσε το επίσημο hashtag της ΕΡΤ, #ERTdebate2015 καθώς 106.000 χρήστες παρακολουθούσαν το twitter της ΕΡΤ (@ertsocial), ενώ περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι χρησιμοποίησαν της σελίδα facebook της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του debate, καθώς σε αμφότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε πρωτογενές περιεχόμενο εικόνας και video.

Παρακάτω, ενσταντανέ από την ταινία που μετέδωσε την ίδια ώρα η ΕΡΤ2 και με σήμα «κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών». Η βουλγαρική ταινίας "ZIFT" (σ.σ. Πίσσα) που επέλεξε η ΕΡΤ2 να προβάλει το βράδυ του debate μετά τις 23:00 κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον το 2,4% των τηλεθεατών.

10 + 1 mediaκά σημεία που μας άφησε το debate


6. Οποιος έχει τη μύγα (κυρία Ολγα μου)

Ολα τα... λεφτά χθες ήταν βέβαια η κόντρα Αλέξη Τσίπρα και Ολγας Τρέμη. Για όσους, λιγοστούς πιθανώς, δεν το γνωρίζουν η τελευταία κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει το... άναρχο, εδώ και 25 χρόνια, status quo των καναλιών αλλά πιθανότατα να μείνει εκ νέου όπως έχει. Ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία και κατέληξε λέγοντας ότι "θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες".

10 + 1 mediaκά σημεία που μας άφησε το debate

Η εν λόγω τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τρέμη η οποία τον διέκοψε με έντονο ύφος ζητώντας διευκρινίσεις γιατί δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις (όπως είπε, αρκετοί διαφωνούν για το "εσφαλμένες" πάντως), ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος εξηγούσε πως ο διάλογος αυτός δεν προβλέπεται και οι φωνές συνεχίστηκαν. "Ποιοι είναι αυτοί;" ρωτούσε η Τρέμη, "έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε;" απάντησε ο Τσίπρας. Δείτε το βίντεο (viral πλέον). Μάλιστα ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν δείλιασε να γράψει (πάντα στο Twitter) και για την Όλγα Τρέμη: «Αν η έκρηξη της δημοσιογράφου δεν αφορούσε τα κανάλια, αλλά την απουσία προτάσεων για την ανεργία, θα είχε σώσει την τιμή της δημοσιογραφίας»!

7. Γιατί καθυστέρησε να ξεκινήσει;

Πολλά ακούστηκαν γύρω από τους λόγους που καθυστέρησαν την ώρα έναρξης του debate. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι Αλέξης Τσίπρας και Σταύρος Θεοδωράκης πρότειναν να γίνει ζωντανός διάλογος μεταξύ των αρχηγών, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Πάνος Καμμένος. Ωστόσο έντονη διαφωνία εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν ελαφρώς αρνητικός. Ιδού και γιατί ξεκίνησε με καθυστέρηση 15 λεπτών: διότι πολιτικοί αρχηγοί αδυνατούσαν να συμφωνήσουν στο εάν θα υπάρξει ή όχι απευθείας διάλογος μεταξύ τους, στο τελευταίο μέρος της όλης διαδικασίας όπως είχε συμφωνηθεί όπως από τη διακομματική, έξι μέρες νωρίτερα!

8. Με αυτά που έζησε ο συντονιστής και δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος μάλλον θα καταθέσει αίτηση αλλαγή ονόματος σε "Τέλος Χρόνου". ΟΚ, ο ρόλος του επιτηρητή είναι άχαρος, ομολογουμένως κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα προκειμένου να διατηρήσει ένα επίπεδο αλλά στο τέλος επί δικαίω χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως τυπολάτρης.

10 + 1 mediaκά σημεία που μας άφησε το debate

Δεν επέτρεψε να... φύγει από τα τετριμμένα η τηλεμαχία. Ως πολεμικός ανταποκριτής ήταν εξαιρετικός, ως παρουσιαστής ειδήσεων στην ΕΡΤ είναι τυπικός, ως συντονιστής debate ήταν απλά απογοητευτικός.

9. Περί δημοσιογραφίας

Στάθηκαν οι δημοσιογράφοι στο ύψος των περιστάσεων; Ως επί το πλείστον ναι, με κακή εξαίρεση την αντίδραση της Ολγας Τρέμη όταν γινόταν κουβέντα για τις τηλεοπτικές άδειες. Τρία σημεία, σε ερωτήσεις, σημείωσα. Κυριότερη η πολύ καλή ερώτηση της Μαρίας Χούκλη για το μεταναστευτικό στον Βαγγέλη Μειμαράκη, αναφέροντας (χωρίς να κατονομάζει) βουλευτές της ΝΔ που -ούτε λίγο ούτε πολύ- ζητούσαν να βουλιάζει το λιμενικό τις λέμβους. Ηταν τόσο καλή η ερώτηση που ο Μεϊμαράκης δεν απάντησε!

10 + 1 mediaκά σημεία που μας άφησε το debate

Δεύτερον, όταν η Σία Κοσιώνη ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά αν θα πρότεινε τον Γιώργο Παπανδρέου ως υπουργό Εξωτερικών, ερώτηση-παγίδα με γυναικεία πονηριά και τσαχπινιά. Κερδισμένος χθες; Μάλλον κανείς, ίσως λιγότερο χαμένοι Τσίπρας και Μεϊμαράκης και περισσότερο η Γεννηματά. Η οποία Γεννηματά πιάστηκε μάλλον αδιάβαστη (η τρίτη μου σημείωση) στην ερώτηση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ από τον Αντώνη Σρόιτερ καθώς εκνευρίστηκε και το έδειξε ενώ κάλυψε απόλυτα τους πάντες και τα πάντα.

10. Ατάκες, μαργαριτάρια, σαρκασμός και το fail της χρονιάς!

Το χιούμορ έλειψε γενικά χθες, αν και πετάχτηκαν μερικές ατάκες που... έγραψαν, όπως αυτή του Αντώνη Σρόιτερ όταν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν ο ίδιος έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε ακίνητο που κληρονόμησε ή έγινε "ο πρώτος πρωθυπουργός που χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο". Αργότερα ο Τσίπρας, εμφανώς αγχωμένος και εκνευρισμένος, πέταξε το "έθρεψε δάφνες" (αντί του "έθρεψε") και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, βλέποντας τον αντίπαλό του σε δυσχερή θέση, είπε ότι «αυτός μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα έχει γίνει αντιμνημονιακός». Του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν του το είχα, ούτε για χιούμορ ούτε για σαρκασμό, εξ ου και εντυπωσιάστηκα με το «στο επόμενο σποτ θα δείξω πώς πήρα τα 22 δισ.» αναφερόμενος στην κατηγορία περί ριφιφί στο Νομισματοκοπείο.

Οσο για τον Πάνο Καμμένο; Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά καθώς ανέγνωσε, σε debate πολιτικών αρχηγών, μια (υποτιθέμενη) έκθεση μαθητή Δημοτικού για το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, το επιτελείο του δεν ήταν καλά "διαβασμένο" και η ψεύτικη παιδική έκθεση, είναι του @beatBukowski και είχε δημοσιευθεί στο provocateur !

10 + 1. Τρολιές!

Αναμενόμενο ότι στα social media τα... έσπασαν, ποστάρω λίγα tweets (δάκρυα), περισσότερα θα βρείτε στο news247.gr , με πρώτο στη σειρά από τον αγαπημένο μου επίτιμο:



Μεγάλη απορία.



Από τις αδυναμίες μου και ο naumaxos.



Για όσους δεν γνωρίζετε τη ₯ του Ίτερ, χάνετε!



FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos Ε-mail: [email protected] Hashtag #s24media
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ