LONGREADS

Στο σχολείο του Μίλος

Στο σχολείο του Μίλος

Πώς ήταν ο μαθητής Μίλος Τεόντοσιτς, τι θα έκανε ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα αν δεν έπαιζε μπάσκετ κι, εν πάσει περιπτώσει, ποιος είναι ο επόμενος Σέρβος σούπερ σταρ; Το SPORT24 βρέθηκε στην Ακαδημία του Βελιγραδίου κι έχει τις απαντήσεις (PHOTOS).

Το 1950, οι Γιουγκοσλάβοι μάθαιναν τα βασικά του μπάσκετ από Βούλγαρους, Ούγγρους και Τσέχους προπονητές! Από εκείνη τη γενιά ''βγήκε'' ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς κι άρχισαν να ξεμυτίζουν οι πρώτοι σπουδαίοι κόουτς.

Κορωνίδα, βέβαια, ήταν ο μυθικός πια Αλεξάντερ ''Άτσα'' Νίκολιτς, που το σχέδιό του για την παραγωγή προπονητών και, κατά συνέπεια, παικτών συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά. Ο προφέσορ του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ έχει φύγει από τη ζωή όμως οι… προφητείες και οι γραφές του παραμένουν για να θυμίζουν πώς άρχισε αυτή η ανεξάντλητη παραγωγή παικτών και πώς συνεχίζεται. Όχι βέβαια στην ίδια εμβέλεια αλλά με τον ίδιο τρόπο που εξακολουθεί να φέρνει αποτελέσματα. Η παραγωγική διαδικασία δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα στη Γιουγκοσλαβία. Το καταλάβαμε κατά την επίσκεψή μας στην Ακαδημία του Βελιγραδίου , εκεί όπου έμαθαν μπάσκετ ορισμένοι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σταρ της Σερβίας όπως ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο Νεμάνια Μπιέλιτσα και ο Μίλαν Μάτσβαν!

Ο Διευθυντής της Ακαδημίας, Ντέγιαν Ιγκνάτοβιτς, μιλάει στο SPORT24 για τα ''δικά'' του παιδιά που οδήγησαν τη Σερβία ως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θυμάται ιστορίες από τα μαθητικά τους χρόνια, αποκαλύπτει τον επόμενο σούπερ σταρ και μοιράζεται μαζί μας τον τρόπο που οι Σέρβοι βγάζουν ταλέντα!

Κατ' αρχάς, ζητήσαμε από τον Ντέγιαν Ιγκνάτοβιτς να μας βάλει στο κλίμα της Ακαδημίας. Τι ακριβώς γίνεται εκεί στο Ζελέζνικ, σχεδόν 20 λεπτά από το κέντρο του Βελιγραδίου; ''Τα προηγούμενα χρόνια οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας φιλοξενούσαν πολλά παιδιά όμως υπήρχε πρόβλημα με το σχολείο και την εκπαίδευσή τους. Βλέπεις, έπρεπε να… μοιράζουν τη μέρα τους και να ταξιδεύουν αλλού για τα μαθήματα. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να έχουμε μορφωμένους παίκτες! Το σχολείο είναι πολύ-πολύ σημαντικό. Ακόμα κι αν είσαι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, θα έχεις πρόβλημα στο μέλλον αν δεν λάβεις νωρίς τη σωστή εκπαίδευση! Πλέον το σχολείο, οι αίθουσες διδασκαλίας, τα δωμάτια των παιδιών και τα γήπεδα βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ, στο Ζελέζνικ, και φιλοξενούν παιδιά ηλικίας 15-18 ετών. Ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα, Νεμπόισα Τσόβιτς και η σύζυγός του ίδρυσαν το σχολείο το 2002. Προσωπικά, ξεκίνησα να δουλεύω ως δάσκαλος εδώ τα δυο πρώτα χρόνια. Το 2004 ανέλαβα τη Διεύθυνση της Ακαδημίας''.

Στο σχολείο του Μίλος

Ο Ντέγιαν Ιγκνάτοβις μιλάει με περηφάνια στο SPORT24 για τα ''δικά'' του παιδιά

Θα έλεγες ότι νυστάζει στην τάξη, αλλά…

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σέρβικου μπάσκετ έχουν περάσει από την Ακαδημία, τα τελευταία χρόνια. Ο Ραντούλιτσα και ο Κέσελ το 2002, ο Νεμάνια Μπιέλιτσα, ο Μίλαν Μάτσβαν και ο Φίλιπ Τσόβιτς το 2003, ο Μούσλι και ο Μιλουτίνοβιτς το 2004. Παρ' όλα αυτά, πιο γνωστός μαθητής της σχολής γεννήθηκε στο Βάλιεβο και πέρασε τις πύλες της Ακαδημίας, πριν από 12 ολόκληρα χρόνια. ''Τα δυο πρώτα χρόνια που εργάστηκα στην Ακαδημία ως δάσκαλος, ήμουν καθηγητής του Τεόντοσιτς στη Γεωγραφία. Αν έβλεπες τον Μίλος την ώρα του μαθήματος, θα έλεγες ότι νυστάζει, ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το μάθημα (γέλια). Όταν, όμως, του έκανες πρακτικές ερωτήσεις, είχε απαντήσεις για όλα!''.

Ο Ντέγιαν Ιγκνάτοβιτς περιγράφει μια χαρακτηριστική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μίλος, κοντά στο χωριό του Κουστουρίτσα! ''Θυμάμαι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 2002 πήγαμε εκδρομή στο Ζλάτιμπορ. Εκεί κοντά υπάρχει το πάρκο Μόκρα Γκόρα, όπου έστησε το δικό του χωριό ο Εμίρ Κουστουρίτσα. Από αυτό το πάρκο, λοιπόν, μπορείς να δεις το πιο παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας. Κατασκευάστηκε πριν από 200-250 χρόνια, σε μια περιοχή με ψηλούς λόφους ύψους 800 μέτρων. Καταλαβαίνεις τις δυσκολίες... Τούνελ, κύκλοι κι ένα δίκτυο με ράγες που κάνουν ''8άρια''. Ενώ λοιπόν ταξιδεύαμε, ο Μίλος σχεδόν κοιμόταν ενώ ο Ραντούλιτσα ήθελε να μάθει και να ακούσει τα πάντα! Καταλαβαίνετε τη διαφορά, ε;

Ο Μίροσλαβ ήταν πάντα ο καλός μαθητής, ενώ ο Μίλος ήταν σε φάση ''μην με ενοχλείτε! Δεν θέλω να ακούσω! Γιατί είμαι εδώ;''

Κάποια στιγμή ένα τουρίστας γύρισε προς το μέρος μας και ρώτησε τα παιδιά πόσα ''8άρια'' είχαμε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Ραντούλιτσα το σκέφτηκε όμως ο Μίλος απάντησε αμέσως! ''Μην με ενοχλείτε, έχουμε κάνει εφτά 8άρια''. Αυτός, ακριβώς, είναι ο Τεόντοσιτς! Τον βλέπεις στην αίθουσα και λες δεν έχει κίνητρο, δεν νοιάζεται όμως αν του κάνεις πρακτικές ερωτήσεις, θα σου απαντήσει στη στιγμή! Το ίδιο συμβαίνει και στο παρκέ. Είναι απρόβλεπτος, δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει''.

Στο σχολείο του Μίλος

Ο πιτσιρικάς Μίλος Τεόντοσιτς έχει γίνει... κορνίζα σε διάδρομο της Ακαδημίας

Σύμφωνα με τους Σέρβους, ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε τη διαφορά από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στην Ακαδημία. ''Ξέραμε ότι μια μέρα ο Τεόντοσιτς θα γίνει ο καλύτερος! Το καταλάβαμε από την πρώτη μέρα που ήλθε στην Ακαδημία! Όλοι μας καταλάβαμε ότι θα γίνει σταρ. Τον υποστηρίξαμε και τον βοηθήσαμε σε ό,τι κι αν χρειάστηκε. Στα 15 σου χρόνια, δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι προσγειωμένος και να έχεις το μυαλό στο κεφάλι σου όταν όλοι λένε ότι θα γίνεις ο νέος Τζόρτζεβιτς. Ό,τι δηλαδή συνέβη με τον Ντάρκο Μίλιτσιτς, ο οποίος έφυγε νωρίς για το ΝΒΑ κι έχασε το μυαλό του. Ο Τεόντοσιτς δεν είχε πολύ χρόνο για τα μαθήματα, έκανε ατομικές προπονήσεις για πολλές ώρες όμως ήταν πολύ καλός κι ευγενικός με τους δασκάλους του. Πραγματικός τζέντλεμαν απέναντι σε όλους!

Ο Μίλος είναι ένα πολύ καλό παιδί, ένας σπουδαίος τύπος. Θα σας πω μια ιστορία. Ένας φίλος μου, Ισπανός δημοσιογράφος, παρακολούθησε από κοντά το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μου είπε, λοιπόν, ότι ο Γκασόλ και ο Ναβάρο είχαν περίεργο στυλ εκτός γηπέδου. Όταν όμως είδε τον Μίλος σε ένα εστιατόριο και τον ρώτησε αν μπορεί να του μιλήσει, ο Τεόντοσιτς του είπε ''Ναι, φυσικά! Κανένα πρόβλημα''. Σίγουρα ήταν ηλιθιότητα αυτό που έγινε στο μεταξύ μας παιχνίδι (σ.σ. τα επεισόδια στο τουρνουά Ακρόπολις), από τη στιγμή που οι Σέρβοι και οι Έλληνες είμαστε οι καλύτεροι φίλοι. Είναι ένα παιδί που όταν αγαπάει κάτι, αγαπάει πραγματικά. Ένας φανταστικός τύπος. Όταν τελειώνει η χρονιά, μας παίρνει πάντα τηλέφωνο να δει τι γίνεται στο παλιό σχολείο του! Μεγάλωσε μαζί μας, εδώ είναι η οικογένειά του!''.

Στο σχολείο του Μίλος

Ο Σέρβος γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έμαθε τα βασικά του μπάσκετ σε αυτό το γήπεδο

Καλύτερος της γενιάς του, ο Ραντούλιτσα

''Από την άλλη πλευρά, ο Ραντούλιτσα είχε το μυαλό του μόνο στα μαθήματα! Είχε πολύ καλούς βαθμούς, ήταν ο καλύτερος μαθητής της γενιάς του. Άκουγε με προσοχή, ρώταγε για τα πάντα, ήθελε να έχει περαιτέρω πληροφορίες. Αν δεν έπαιζε μπάσκετ, σίγουρα θα είχε τελειώσει ένα καλό πανεπιστήμιο! Ο Μίροσλαβ είναι ένα φανταστικό παιδί. Αυτά τα παιδιά δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν. Όταν τελειώνουν τα εθνικά πρωταθλήματα, οι περισσότεροι έρχονται στο Ζελέζνικ, περνούν μια-δυο ώρες με τους πρώην δασκάλους τους, ανταλλάζουμε συμβουλές και, φυσικά, μιλάμε για όλα. Τους βοηθάμε σε ό,τι κι αν χρειαστούν, ακόμα και τώρα που είναι επαγγελματίες''.

Έτσι βγαίνουν τα ταλέντα

Πώς ακριβώς γίνεται η στελέχωση της Ακαδημίας του Βελιγραδίου; Τι πρόγραμμα ακολουθούν οι μαθητές; ''Όλα τα μεγάλα ταλέντα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, από τη Σλοβενία ως τα Σκόπια, έρχονται εδώ. Τα παιδιά μας έχουν δυο προπονήσεις την ημέρα και στο ενδιάμεσο, μαθήματα. Τους παρέχουμε τα πάντα! Σκεφτείτε ότι τα δωμάτια και οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα γήπεδα. Οι μαθητές της Ακαδημίας έχουν προπόνηση από τις 8:15 ως τις 10:00 το πρωί, εν συνεχεία έρχονται για μάθημα και το απόγευμα ακολουθούν το πρόγραμμα προπονήσεων. Κάθε τμήμα έχει μάξιμουμ 15 μαθητές ενώ οι πιο ταλαντούχοι παίκτες μας έχουν προσωπικούς γυμναστές. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενούμε νεαρούς αθλητές από την Αμερική ως την Αυστραλία. Πριν από δυο χρόνια, ήταν μαζί μας κι ένα παιδί από τα Ιωάννινα! Μπορώ να σας πω ότι έχουμε στις τάξεις μας 30 παιδιά από το εξωτερικό που ήλθαν στο Ζελέζνικ για να μάθουν τα σπορ και να ακολουθήσουν το πρόγραμμά μας.

Ξέρουμε ότι κάθε γωνιά της Γιουγκοσλαβίας βγάζει διαφορετικούς παίκτες! Αν πας στο βόρειο Μαυροβούνιο, θα δεις ''γίγαντες''!

Στο δυτικό μέρος της Σλοβενίας βγαίνουν καλοί σουτέρ. Είναι πολύ σημαντικό να εντάξεις αυτά τα παιδιά στο πρόγραμμα της Ακαδημίας. Αυτή τη στιγμή, 43 άνθρωποι δουλεύουν πάνω στο πρόγραμμα σπουδών και στο κομμάτι των προπονήσεων.

Επίσης, δεν μιλάμε μόνο για μπάσκετ. Τα παιδιά μαθαίνουν , ποδόσφαιρο, βόλεϊ, γουότερ πόλο και δεν ξέρω κι εγώ πόσα άλλα σπορ (γέλια)! Πολλά από τα παιδιά που πέρασαν από την Ακαδημία μας τα προηγούμενα χρόνια πλέον παίζουν μπάλα στη Σερβία και στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας! Υπάρχουν, επίσης, Γιοβάνα Μπρακόσεβιτς, μια από τις καλύτερες διαγώνιες του ευρωπαϊκού βόλεϊ, ο Φίλιπ Γιάνκοβιτς της Πάρμα και, εσχάτως, ο Νίκολα Μιλόγεβιτς. Ο καλύτερος τενίστας U-18 στον κόσμο είναι δικό μας παιδί. Λένε, μάλιστα, ότι στην ηλικία του είναι καλύτερος από τον Νόβακ Τζόκοβιτς! Έχει κατακτήσει τα πάντα στις μικρές κατηγορίες και μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά''.

Στο σχολείο του Μίλος

Μια από τις αίθουσες διδασκαλίας των νεαρών αθλητών

Μπόρισα Σίμανιτς, ο επόμενος Σέρβος σταρ!

Ο Ντέγιαν Ιγκνάτοβιτς αποκαλύπτει στο SPORT24 τον επόμενο Σέρβο σταρ. Το next big thing του σέρβικου μπάσκετ που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. ''Μπόρισα Σίμανιτς! Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη και, σίγουρα, το πιο μεγάλο ταλέντο αυτή τη στιγμή στη Σερβία! Είναι 16 χρονών, ένας all-around παίκτης, που αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της FMP Ζελέζνικ. Δεν κάθεται στον πάγκο, επαναλαμβάνω! Παίζει βασικός στα 16 του χρόνια και πρέπει να κρατήσετε το όνομά του. Όταν ξεκίνησε η συνεργασία της Ζελέζνικ με τον Ερυθρό Αστέρα (σ.σ. 2011), η FMP ξεκίνησε να λειτουργεί ως θυγατρική ομάδα, συγκεντρώνοντας τα μεγάλα ταλέντα του Βελιγραδίου.

Σκεφτείτε πως τα παιδιά του Ερυθρού Αστέρα που κατέκτησαν το Euroleague NIJ tournament (τουρνουά εφήβων)στο Μιλάνο έχουν βγει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα! Ο Λαζάρεβιτς, ο Στογιάνοβιτς, ο Ντανίλο Όστοϊτς, ο Μάρκο Ραντοβάνοβιτς, ο Μιλαντίνοβιτς… Όλα αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά κι έχουν επιτυχίες με τις μικρές εθνικές της Σερβίας! Σίγουρα δεν είναι εύκολο να τους εξηγήσεις πως πρέπει να έχουν το μυαλό τους στο κεφάλι τους. Σε αυτές τις ηλικίες, νομίζουν πως έχουν τον κόσμο στα πόδια τους. Ευτυχώς στην Ακαδημία μας, όλοι ξέρουν τις δυνατότητές τους, που βρίσκονται και τι πρέπει να κάνουν.

Στο σχολείο του Μίλος

Το μέλλον του Ερυθρού Αστέρα ετοιμάζεται να κατακτήσει την Ευρώπη

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα ταλαντούχα παιδιά θέλουν να μείνουν στον Ερυθρό Αστέρα! Τα τελευταία χρόνια ο Αστέρας γιγαντώθηκε, πλέον παίζει στην Euroleague. Τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν μαζί με την ομάδα. Όλα τα νέα παιδιά στη Σερβία θέλουν να παίξουν στoν Ερυθρό Αστέρα, να νιώσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί μας. Αν είναι καλοί, θα έχουν την ευκαιρία τους. Για παράδειγμα, ο Στογιάνοβιτς και ο Λαζάρεβιτς έπαιξαν πέρσι στην Αδριατική Λίγκα. Αν δεν κάνω λάθος, ο Στογιάνοβιτς έπαιξε επίσης στο EuroCup. Μιλάμε για παιδιά 16 χρονών, που έχουν συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις!''.

Twitter @Giannis_Stavr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ