ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Ο Αντρέι Βατούτιν στο Sport24.gr: "Θέλουμε τον Ιτούδη μέχρι το 2022, ο Μιλουτίνοβ υπέγραψε τον Ιούνιο"

Ο Αντρέι Βατούτιν στο Sport24.gr: "Θέλουμε τον Ιτούδη μέχρι το 2022, ο Μιλουτίνοβ υπέγραψε τον Ιούνιο"
CSKA MOSCOW BC

Η μεταγραφική πολιτική της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η ειλημμένη απόφαση για επέκταση του συμβολαίου του Δημήτρη Ιτούδη. Η απροσδόκητη αποχώρηση του Χάινς και η ανάγκη για πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Η δεύτερη και... φαρμακερή απόπειρα απόκτησης του Μιλουτίνοβ και το τριετές κυνήγι του Σενγκέλια. Ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Αντρέι Βατούτιν, μιλάει στο Sport24.gr για όσα έγιναν το καλοκαίρι και αυτά που θέλει να γίνουν.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά περίεργο για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία υποχρεώθηκε για δεύτερο σερί καλοκαίρι να αλλάξει περισσότερους παίκτες από αυτούς που υπολόγιζε. Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τις προτεραιότητες σε μεταγραφικό επίπεδο, η αποχώρηση του Κάιλ Χάινς ανέτρεψε άρδην τα σχέδια για τη δομή του ρόστερ και κάπως έτσι, ο Δημήτρης Ιτούδης χρειάστηκε να διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό του. Παρόλ' αυτά, η "ομάδα του στρατού" υπέγραψε τόσο τον Νίκολα Μιλουτίνοβ όσο και τον Τόρνικε Σενγκέλια, το συμβόλαιο του οποίου με την Μπασκόνια εξαγοράστηκε.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Τρίγκα

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σεζόν και το εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέι Βατούτιν, μιλάει στο Sport24.gr για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες. Ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού συλλόγου στέκεται σε μεταγραφικά σενάρια, φήμες και υπογραφές, ενώ παίρνει θέση για την ανακοίνωση αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗ

- Το πρώτο που νομίζω ότι οφείλω να σας ρωτήσω είναι πόσο υποχρεωθήκατε να αλλάξετε τα πλάνα σας φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Γιατί διαβάζαμε όλο αυτό το διάστημα για ριζικές αλλαγές, όχι μόνο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά συνολικά μεταξύ των ομάδων της EuroLeague.

"Όπως συνέβη με όλο τον κόσμο, έτσι κι εμείς αλλάξαμε ριζικά πλάνα. Το βασικότερο μεταξύ αυτών που συνειδητοποιήσαμε την περίοδο της πανδημίας πως κάθε είδους σχέδια και πλάνα μπορούν να πάνε στα σκουπίδια πολύ γρήγορα. Τώρα, είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από το ποσοστό εξάπλωσης του κορονοϊού, κι αντίστοιχα στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και τις αντιδράσεις των εθνικών και παγκόσμιων οικονομιών".

- Για ακόμη ένα καλοκαίρι, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών μεταγραφικών φημών, οι οποίες ενέπλεξαν -μεταξύ άλλων- τον Νικ Καλάθη και τον Κώστα Σλούκα. Οι δυο αυτοί παίκτες βρέθηκαν όντως στο ραντάρ σας;

"Δεν θα αποκαλύψω κάποιο μεγάλο μυστικό αν σου πω το εξής: όλες οι κορυφαίες ομάδες ενδιαφέρονται για τους κορυφαίους παίκτες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μπορεί να πρόκειται για μια απλή συζήτηση με έναν ατζέντη είτε για κάποιες προχωρημένες διαπραγματεύσεις, από εκεί και πέρα όλα είναι ασχετικά ανάλογα με την ερμηνεία που δίνουν τα media. Στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχουμε πολύ υψηλού επιπέδου περιφερειακούς, για τους οποίους έχουμε μεγάλες προσδοκίες".

- Μέσα σε όλα, είδατε τον Κάιλ Χάινς να αποχωρεί μετά από επτά χρόνια και να αφήνει ένα τεράστιο κενό εντός κι εκτός γηπέδου. Ήταν κάτι που είχατε συζητήσει μαζί του, πριν προκύψει η ανακοίνωση από την πλευρά του;

"Όχι, δεν είχαμε ποτέ συζητήσει κάτι τέτοιο. Η μετακίνηση του Κάιλ ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς, κι ήταν ένας από τους λόγους που υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε τα μεταγραφικά μας πλάνα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Κάιλ ήταν ζωτικής σημασίας φιγούρα για τον οργανισμό, ήταν ο αρχηγός μας, είναι αδύνατον να τον αντικαταστήσουμε σε ολόκληρο το φάσμα της προσφοράς και επιρροής του. Από την άλλη, αντιμετωπίσαμε τον ίδιο και ό,τι πέτυχε με την ομάδα μας, με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό. Ευχηθήκαμε καλή συνέχεια σε εκείνον και την οικογένειά του. Πλέον όμως, οι δρόμοι μας είναι διαφορετικοί".

- Στη διάρκεια του χειμώνα, υπήρχαν δεκάδες δημοσιεύματα στην Ελλάδα, πως είχατε ήδη έρθει σε συμφωνία με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Πότε συζητήσατε για πρώτη φορά μαζί του για το ενδεχόμενο της μεταγραφής του;

"Υπάρχουν συνέχεια πολλές φήμες γύρω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κάποιους διάσημους παίκτες. Το συμβόλαιο με τον Νίκολα υπεγράφη την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση από τον σύλλογο, στις αρχές του Ιουνίου. Οι πρώτες συζητήσεις με τον Νίκολα και τον ατζέντη του έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Τότε όμως, δεν καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό για το ύψος του ποσού που απαιτούνταν για την αποδέσμευσή του".

- Το περσινό καλοκαίρι τι πιθανότητες πιστεύατε ότι υπάρχουν για να τον υπογράψετε;

"Είναι δύσκολο να μιλήσεις και να αξιολογήσεις τα ποσοστά, σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι δύο ομάδες δεν τα βρήκαν για το buy out, αυτό είναι όλο. Είναι πάντα ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, αν μια ομάδα είναι έτοιμη να πουλήσει έναν παίκτη ή όχι. Ο Ολυμπιακός το περσινό καλοκαίρι δεν είχε αυτή την πρόθεση".

Ο Αντρέι Βατούτιν είναι πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ο Αντρέι Βατούτιν είναι πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας CSKA MOSCOW BC

- Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Τόρνικε Σενγκέλια, το δικό του όνομα προέκυψε στον Τύπο στα μέσα του Ιουνίου, ενώ ακόμη παιζόταν η σεζόν στην Ισπανία. Πόσο καιρό προσπαθούσατε να τον υπογράψετε;

"Το "μέσα του Ιουνίου" είναι ανακριβές ως ημερομηνία. Πρόκειται για ακόμη μία είδους ερμηνεία που δόθηκε από τα media. Φυσικά, ενδιαφερόμασταν για τον Τόρνικε επίσης τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια. Σε αμφότερες περιπτώσεις όμως, αυτή η μεταγραφή ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί".

- Επιτρέψτε μου να σας πάω στο θέμα του Κώστα Κουφού, ενός παίκτη στον οποίο επενδύσατε ένα πολύ μεγάλο ποσό πέρσι, αλλά δεν κατάφερε να αποδώσει αυτό που όλοι περίμεναν. Γιατί πιστεύετε ότι δεν είχε εικόνα εφάμιλλη με αυτή που είχαν όλοι στο μυαλό τους για εκείνον;

"Νομίζω πως μετά από έντεκα (11) χρόνια στο ΝΒΑ, ήταν δύσκολο για έναν παίκτη με ελάχιστη ευρωπαϊκή εμπειρία να προσαρμοστεί και να συνηθίσει όλες τις απαιτήσεις και χαρακτηριστικά ενός συλλόγου της EuroLeague. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από την προσπάθεια και την αφοσίωση που έδειξε ο Κώστας όλη την περσινή σεζόν. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να αποδείξει τις ικανότητές του στην Ευρώπη, εφόσον θέλει να επιστρέψει, αν και πιστεύω ότι προτεραιότητα για εκείνον είναι πλέον η επιστροφή στο ΝΒΑ".

- Σε όλη αυτή την παραγοντική σας διαδρομή, ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες επιτυχίες που είχατε και ποιες τις μεγαλύτερες αποτυχίες;

"Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και σε αυτή, έχουμε επιτυχίες και αποτυχίες. Είναι πάντα όμορφο να βλέπεις τον κόσμο να δικαιολογεί την εμπιστοσύνη μας. Σε αυτό το πιο τρανό παράδειγμα είναι ο Δημήτρης Ιτούδης: ήταν στο επίκεντρο της προσοχής για πάρα πολλά χρόνια, πέτυχε πολλά, αλλά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν η πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την απόδοση και εμφάνιση μιας ομάδας στο υψηλότερο επίπεδο. Από εκεί και πέρα, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατάφεραν ο Νάντο Ντε Κολό, ο Κόρι Χίγκινς και ο Γουίλ Κλάιμπερν να γίνουν πραγματικοί σούπερ σταρ. Ήρθαν σε εμάς είτε ως παίκτες που έρχονταν από το βάθος του πάγκου με ένα βιογραφικό που δεν ξεπερνούσε τον μέσο όρο, όπως ο Νάντο Ντε Κολό, είτε από πιο "μικρές" ομάδες χωρίς πολλές προσωπικές και ατομικές υποχρεώσεις, όπως ο Κόρι Χίγκινς και ο Γουίλ Κλάιμπερν. Μία πολύ σημαντική στιγμή ήταν η πρόταση στον Ντάνιελ Χάκετ το καλοκαίρι του 2018. Ήρθε στην ΤΣΣΚΑ ως ένας έμπειρος παίκτης, με ιατρικό παρελθόν, χωρίς σπουδαίες διακρίσεις στις πλάτες του. Κατάφερε όμως να γίνει ένας από τους ηγέτες πνευματικά σε αυτή την ομάδα, είχε τεράστια συνεισφορά και προσφορά για την κατάκτηση του τίτλου στη Βιτόρια.

Δεν θέλω να μιλήσω για τις απογοητεύσεις, αν μου επιτρέπεις. Όλοι οι παίκτες που έρχονται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έρχονται για προφανείς λόγους. Σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψαν τραυματισμοί, προβλήματα με την προσαρμογή στα δεδομένα της Ευρώπης ή της Ρωσίας, ή άλλες παράμετροι που δεν τους επέτρεψαν να λάμψουν. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι η ομάδα δούλευε πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο και με συνέπεια κατακτούσε τίτλους με διαφορετικού είδους παίκτες. Τα ευρήματά μας όλο αυτό το διάστημα πάντα υπερτερούσαν των συμβατικών αποτυχιών που είχαμε. Ο κόσμος κοιτάζει κατά βάση το αποτέλεσμα, υπάρχουν όμως κι η ποιότητα του παιχνιδιού, το θέαμα που προσφέρεις. Πώς αξιολογείται η παρουσία του Μίλος Τεόντοσιτς στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας; Πήρε μόνο μία φορά την EuroLeague, αλλά όλα όσα έκανε εδώ ήταν μαγικά".

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΤΟΥΔΗ

- Πριν από μερικούς μήνες, είπατε στο Izvestia πως είναι στα πλάνα σας η πρόωρη επέκταση της συνεργασίας με τον Δημήτρη Ιτούδη. Υπάρχει κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα; Για πόσα χρόνια ακόμη θέλετε να μείνει στην ομάδα;

"Μπορώ να στο επιβεβαιώσω αυτό: σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας τόσο με εκείνον όσο και με όλο το επιτελείο. Τουλάχιστον μέχρι το 2022 (σ.σ.: το υπάρχον συμβόλαιο ολοκληρώνεται το 2021), είναι το καλοκαίρι μέχρι το οποίο δεσμεύονται κάποιοι παίκτες - κλειδιά της ομάδας κιόλας".

- Επειδή η έναρξη της σεζόν είναι προ των πυλών, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, ποια θεωρείτε ότι είναι τα φαβορί για το Final Four;

"Νομίζω πως η Χίμκι έκανε μια πολύ δυνατή προσπάθεια με τους παίκτες που υπέγραψε, ήταν σαν να μην υπήρχε ποτέ η πανδημία. Θα είναι μεταξύ των φαβορί της διοργάνωσης, αν καταφέρουν να φτάσουν προς τον τερματισμό σε καλή κατάσταση και δίχως προβλήματα τραυματισμών. Η Αρμάνι Μιλάνο ενισχύθηκε επίσης πολύ σημαντικά. Η Αναντολού Εφές, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ η Μακάμπι είναι... το κρυφό φαβορί. Η Φενέρμπαχτσε, η Μπασκόνια και οι δύο ελληνικές ομάδες έκαναν επίσης πολύ ενδιαφέρουσες μεταγραφές. Για εμάς, λαμβάνοντας υπόψιν τις τόσες πολλές αλλαγές, την έλλειψη βάθους στον πάγκο, ο πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στα playoffs. Μετά από αυτό, θα λειτουργήσουμε με βάση τις καταστάσεις".

Ο Δημήτρης Ιτούδης βρίσκεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας από το 2014
Ο Δημήτρης Ιτούδης βρίσκεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας από το 2014 CSKA MOSCOW BC

- Υπάρχει στο πλάνο της EuroLeague το ενδεχόμενο για τη δημιουργία μίας "φούσκας" σαν αυτή που δημιούργησε το ΝΒΑ;

"Πριν από την έναρξη της σεζόν, στο Συμβούλιο των Μετόχων που έγινε, οι σύλλογοι έκαναν πολλές διαφορετικές προτάσεις για την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής, που θα μπορούσε να μειώσει την επιρροή των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Παρόλ' αυτά, η διοργάνωση αποφάσισε να μην αλλάξει το τοπίο ή το πρόγραμμα, κι ελπίζουμε πως η σεζόν θα κυλήσει ομαλά. Φυσιλογικά, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για διαφορετικές περιπτώσεις και δεδομένα της κατάστασης. Όπως είπα, πλέον κάθε σχεδιασμός μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια. Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιστάσεις πιο ήρεμα, να αντιδρούμε γρήγορα σε κάθε είδους αλλαγή που προκύπτει".

- Η αναβολή αγώνων υπάρχει σαν πλάνο/σχέδιο έσχατης ανάγκης;

"Όχι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο πλάνο η αναβολή αγώνων".

- Θα αλλάξω εντελώς θέμα, για την τελευταία ερώτηση. Το καλοκαίρι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οριστικά από τον Παναθηναϊκό. Ομοίως κι οποιαδήποτε σχέση της οικογένειάς του με την ομάδα. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις γι αυτο το γεγονός;

"Είναι δύσκολο για μένα να προβώ σε οποιουδήποτε είδους αξιολογήσεις, από την στιγμή που δεν έχω πλήρη γνώση και ενημέρωση όσων γίνονται στον σύλλογο. Ο Δημήτης είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα, λαμπρή προσωπικότητα, κι αν οριστικοποιηθεί η αποχώρησή του, τότε θα λείψει. Πάντα είχα εξαιρετική σχέση μαζί του, όπως με όλα τα μέλη της οικογένειάς του, που έκαναν σπουδαία δουλειά στην εξέλιξη και πρόοδο του αθλήματος. Εύχομαι ο Παναθηναϊκός να παραμείνει μεταξύ των πιο ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης".


TAGS ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ