ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γκάλης, Γιαννάκης, Φάνης απαντούν στον Μαρτσουλιόνις μέσω του SPORT 24: "Είκοσι φορές θα τους νικούσαμε"

Φωτογραφική σύνθεση με τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη και Φάνη Χριστοδούλου
Φωτογραφική σύνθεση με τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη και Φάνη Χριστοδούλου 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Τα ιερά και τα όσια του ελληνικού μπάσκετ δέχονται τα νερά και τα απόνερα των δηλώσεων του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και του Χέινο Εντεν και ο Βασίλης Σκουντής δίνει τον λόγο στους δικούς μας ήρωες. Τι απαντούν ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φάνης Χριστοδούλου και ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου.

Δουλειά, λέει, δεν είχε ο διάολος, απαύτωνε τα παιδιά του! Ζητώ συγνώμη για το αγοραίο ύφος και την άσεμνη διατύπωση μου, τέτοιες χρονιάρες και κατανυκτικές ημέρες, αλλά θαρρώ πως η παροιμία ταιριάζει γάντι σε όλη αυτή την ιστορία με τις δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και όλα τα συμπαρομαρτούντα αυτών!

Του απάντησε πρώτος με ανακοίνωση δίκην ανοικτής επιστολής ο Παναγιώτης Φασούλας, εν συνεχεία πήραν τη σκυτάλη ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο Νίκος Φιλίππου και ο Αλεξάντερ Βολκόφ, δευτερολόγησε ο Λιθουανός γκαρντ στη συνέντευξη του προς τον Αλέξανδρο Τρίγκα, ύστερα βγήκε και αυτός ο μυστήριος ο Χέινο Εντεν και μας τσαμπούναγε για μυστικές συναντήσεις σε ταράτσες ξενοδοχείων.

Ε, κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές πως χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!

ΗΜΑΡΤΟΝ!

Πριν απ’ όλα αυτά (πολύ φοβάμαι ότι) έχει χάσει το μέτρο και τη σοβαρότητα του ο Μαρτσουλιόνις, όσο για τον Εντεν, όπως έλεγε κάποιος κάποτε, "σημασία δεν έχει τι λέει κάποιος, αλλά ποιος είναι αυτός που το λέει"!

Δεν γίνομαι αυτόκλητος συνήγορος της "Επίσημης Αγαπημένης", αλλά δεν θα είχα κιόλας κανένα μα κανένα πρόβλημα να υποδυθώ αυτό τον ρόλο! Νιώθω ωστόσο πως η υπόθεση αρχίζει πια γίνεται όχι μόνο κουραστική, αλλά και ενοχλητική και πολύ προσβλητική για τα αθλητικά (και όχι μόνο) ιερά και όσια μας...

Η αρχική πεντάδα της Εθνικής στο EuroBasket 1987
Η αρχική πεντάδα της Εθνικής στο EuroBasket 1987 EUROKINISSI


"Ήμαρτον", όπως συνηθίζει να λέει στις εκπομπές του και ο Γιώργος Γεωργίου...

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουντής

"Ήμαρτον" μου είπε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, "χαζομάρες" σχολίασε ο Νίκος Γκάλης, "καραγκιοζιλίκια" τα χαρακτήρισε ο Φάνης Χριστοδούλου...

Μίλησα και με τους τρεις, όπως επίσης και με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και υπόσχομαι στη μνήμη του Κώστα Πολίτη να μην ξανασχοληθώ με αυτή την υπόθεση από εδώ και πέρα...

ΓΚΑΛΗΣ: "ΟΙ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 20 ΦΟΡΕΣ"

"Τι να πω; Πες μου εσύ τι να πω; Πρέπει να απαντήσω σε τέτοιες χαζομάρες; Τώρα τα θυμήθηκαν όλα αυτά;" αναρωτιέται ο "Γκάνγκστερ".

Και συνέχισε: "Εάν κάποιος πλησίαζε τον Μαρτσουλιόνις ή κάποιον άλλον, έπρεπε να το πει τότε και όχι να περιμένει 34 χρόνια για να κάνει τάχα την αποκάλυψη του αιώνα. Αυτά είναι ντροπής πράγματα και λυπάμαι πραγματικά για τον Μαρτσουλιόνις και όποιον άλλον βγαίνει και λέει τέτοιες χαζομάρες. Ας μας πουν λοιπόν τι έγινε και στον ημιτελικό του 1989 στο Ζάγκρεμπ... Μήπως τους δωροδοκήσαμε και τότε και είχαμε συμφωνήσει κιόλας να βάλει το τρίποντο ο Φάνης και να κάνει βήματα ο Βέτρα;".

Ο Νίκος Γκάλης με το τρόπαιο του EuroBasket 1987
Ο Νίκος Γκάλης με το τρόπαιο του EuroBasket 1987 EUROKINISSI

Και καταλήγει ο Νικ: "Να σου πω και κάτι άλλο, που δεν είναι αλαζονικό. Όπως παίζαμε τότε, είκοσι φορές να τους αντιμετωπίζαμε, είκοσι φορές θα τους νικούσαμε"!

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: "ΤΑ ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ"

Ο μεν Γκάλης έβαλε τα γέλια όταν του τηλεφώνησα, ο δε Γιαννάκης χαχάνιζε! "Αναρωτιέμαι εάν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτή την υπόθεση. Είπαν δηλαδή κάτι σοβαρό που να χρήζει σοβαρής απάντησης ο Μαρτσουλιόνις και ο Εντεν;" έδωσε το στίγμα του ο "Δράκος".

Ιδού ο συλλογισμός του: "Δεν κατάλαβα πού τους πλησίασαν για να τους δωροδοκήσουν; Στο μαγαζί με τα σουβενίρ στην Πλάκα ή στο "Ακρωτήρι", τη ντισκοτέκ όπου ξημεροβραδιαζόταν ο Μαρτσουλιόνις; Αμ ο άλλος που είπε για το ραντεβού του Πολίτη με τον Γκομέλσκι στην ταράτσα; Έλεος"!

Ο Γιαννάκης σηκώνει το τρόπαιο του EuroBasket 1987
Ο Γιαννάκης σηκώνει το τρόπαιο του EuroBasket 1987 EUROKINISSI


Συνεχίζει ο πρώην αρχηγός και προπονητής της Εθνικής: "Πρώτα απ' όλα ο τελικός κρίθηκε στην παράταση και οι Σοβιετικοί είχαν και τις δυο φορές την τελευταία κατοχή. Χάσαμε από τα σφυρίγματα του Κοτλέμπα στον αγώνα των ομίλων και τους νικήσαμε ξανά, παρόντος και του Σαμπόνις στον ημιτελικό στο Ζάγκρεμπ. Τι ζητάνε τώρα; Τα ρέστα; Ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα και να πως η έπαρση και η ηλιθιότητα καταντάνε να γίνονται ίντριγκα και θεωρία συνωμοσίας"!

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: "ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ"

Ο Φάνης Χριστοδούλου μου είπε μια κουβέντα προτού καν τον καλημερίσω...

"Έλα μωρέ με τα καραγκιοζιλίκια"!

Και έβαλε μπροστά: "Τους πονάνε οι ήττες και δεν έχουν επουλωθεί ακόμη τα τραύματα τους. Στην πραγματικότητα τους νικήσαμε τρεις φορές, αλλά δεν μπορούν ακόμη να το χωνέψουν αυτό. Εάν τους... πιάσαμε και τις δυο φορές τότε μπράβο μας, είμαστε πολύ μάγκες" επισημαίνει ο "Μπέμπης» διατυπώνοντας ωστόσο και μια απορία...

"Δεν μπορώ να καταλάβω, πού αποσκοπούν αυτές οι όψιμες δήθεν αποκαλύψεις. Τώρα μετά από 34 χρόνια και στο ξεκούδουνο μάλιστα;".

ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ: "ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ"

Με τις παρόλες του Μαρτσουλιόνις και του Εντεν έβαλε τα γέλια και ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου... Ο τότε συνεργάτης του συχωρεμένου του Κώστα Πολίτη και διάδοχος του στον πάγκο της Εθνικής είναι σεσημασμένος για τον κυνισμό του και τον χρησιμοποιεί και στην προκειμένη περίπτωση...

"Εκτιμώ ότι βγήκαν τώρα μετά από 34 χρόνια και λένε όλες αυτές τις αρλούμπες και τις βλακείες, εκφράζοντας την επιθυμία τους για κάτι που δεν συνέβη. Θα ήθελαν δηλαδή να τους δωροδοκήσουμε"!

Ο "coach K" παραθέτει και μια σειρά επιχειρημάτων στο σκεπτικό του: "Εάν είχε συμβεί κάτι, θα έπρεπε να το πουν τότε και όχι τώρα. Εκείνες τις μέρες βιώναμε μια πρωτοφανή κατάσταση και κανείς στο περιβάλλον της ομάδας δεν διανοούνταν να πλησιάσει τους Σοβιετικούς. Κάποιος, λέει, τους είπε κάτι σε κάποια βόλτα σε κάποιο μαγαζί... Να χαμε να λέγαμε δηλαδή...".

Η ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ EURO STEP

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα του Έντεν, ο Κιουμουρτζόγλου τονίζει: "Εγώ ήμουν από το πρωί ως το βράδυ μαζί με τον συχωρεμένο τον Πολίτη και εάν είχε συναντηθεί με τον Γκομέλσκι θα το ήξερα. Θα ήμουν παρών κιόλας για να κάνω τον διερμηνέα, επειδή ο Πολίτης δεν μιλούσε γρι αγγλικά εκείνη την εποχή και ο Γκομέλσκι μιλούσε κάτι λίγα τουριστικά. Μόνο με παντομίμα θα έκαναν τέτοια συζήτηση μόνοι τους"!

Αυτά, λοιπόν. Αυτά και όχι αυτά προς το παρόν, εκτός κι αν βγει και κανένας άλλος (μετά τον Μαρτσουλιόνις και τον Εντεν) και μας τα πρήξει μεταχρονολογημένα, ζητώντας και τα ρέστα, μαζί με τους τόκους!

Μέχρι τότε ο Εντεν μπορεί να αποκτά λίγη παραπάνω δημοσιότητα που του έλειψε όταν βρισκόταν στη σκιά των επιφανών συμπαικτών του... Όσο για τον Μαρτσουλιόνις μπορεί να συνεχίσει να νοσταλγεί το Euro step το οποίο λάνσαρε στο ΝΒΑ και να μουντάρει στα αποδυτήρια της Ρίτας Βίλνιους, επειδή οι λεγάμενοι δεν πολυβάζουν τον γιόκα του να παίζει!

Για να τον αντιπαθεί, όπως μου είπε κάποιος, ακόμη και ο (πρώην προπονητής του Ολυμπιακού) Κεστούτις Κεζμούρα που κερνάει καφέ μέχρι και τον διάβολο, ε, κάτι σημαίνει αυτό...

Photo Credits: 24MEDIA Creative Team / Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ