LIFESTYLE

Παίξε μπάλα με τις πιο δυνατές gaming κονσόλες που κυκλοφορούν!

Παίξε μπάλα με τις πιο δυνατές gaming κονσόλες που κυκλοφορούν!

Ποιες είναι οι πιο δυνατές gaming κονσόλες και γιατί να τις προτιμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι εξωπραγματικά σχεδιασμένα παιχνίδια, με αποτελέσματα που συναγωνίζονται ένα ισχυρό υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας.

Μια κονσόλα, χιλιάδες αναμνήσεις. Όσοι ασχολούνται με το gaming, είτε για λίγες ώρες της εβδομάδας είτε για… αρκετές ώρες της μέρας, πιθανότατα έχουν ασχοληθεί κάποια στιγμή -έστω και σε σπίτι φίλου- με κάποια κονσόλα. Τα τελευταία χρόνια, οι κονσόλες κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού, φέρνοντας πολλούς νέους gamers σε επαφή με το πρώτο τους παιχνίδι, χάρη στην ευκολία που παρέχουν – απλά, σύνδεσέ τις στην τηλεόρασή σου κι είσαι έτοιμος για gaming.

Δεν είναι μονάχα η άνεση που προσφέρουν η οποία τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου, βέβαια. Οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν έκαστη έναν «στόλο» από στούντιο ανάπτυξης που παράγουν μερικά από τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια στη βιομηχανία, τα οποία μάλιστα συχνά εκμεταλλεύονται την πλήρη δύναμη των κονσολών. Το αποτέλεσμα είναι εξωπραγματικά σχεδιασμένα παιχνίδια, με αποτελέσματα που συναγωνίζονται ένα ισχυρό υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι κονσόλες και γιατί να τις προτιμήσεις;

PlayStation 5

Παίξε μπάλα με τις πιο δυνατές gaming κονσόλες που κυκλοφορούν!

Το πιο προηγμένο σύστημα που έχει κατασκευάσει η Sony έως σήμερα, το PlayStation 5 αποτελεί μια εξαιρετικά δυνατή κονσόλα με διάφορα «καλούδια» που συμπληρώνουν το άριστο οπτικό κομμάτι. Αρχικά, μπορεί να υποστηρίξει παιχνίδια σε ανάλυση έως και 4K σε έως και 120fps, με λίγα λόγια σε άριστη ανάλυση με πολύ ομαλή κίνηση εικόνας, κάτι που μπορεί να μετατρέψει ακόμη κι ένα παιχνίδι που έχεις επί σειρά ετών συνηθίσει, σε κάτι εντελώς νέο και διασκεδαστικό. Είναι επίσης σε θέση να υποστηρίξει περιεχόμενο σε 8K.

Πέραν αυτών, υποστηρίζει ray tracing, δηλαδή τεχνολογία ιχνηλάτησης ακτίνας, το οποίο μεταμορφώνει -κυριολεκτικά- την όψη ενός παιχνιδιού. Ο φωτισμός πλέον δείχνει φυσικός, αντανακλά πλήρως ρεαλιστικά σε επιφάνειες κι έτσι οι χώροι κι ό,τι εκείνοι περιλαμβάνουν δείχνουν πιο πραγματικοί από ποτέ. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για τη νέα γενιά κονσολών, καθώς μέχρι πρότινος αποτελούσε προνόμιο μερικών μονάχα προηγμένων καρτών γραφικών για υπολογιστές.

Το «πακέτο» ολοκληρώνεται με τη συμπερίληψη του πρωτοποριακού 3D Audio, μιας τεχνολογίας σχεδιασμένης για ακουστικά, χάρη στην οποία ο ήχος έρχεται όχι απλώς περιμετρικά αλλά έχει πλέον και την αίσθηση του ύψους ή βάθους, μεταφέροντας τον παίκτη στον κόσμο του παιχνιδιού με μια ασύλληπτη ηχητική εμπειρία. Η εμπειρία αυτή ολοκληρώνεται με το Dualsense, το σχεδόν ολικά επανασχεδιασμένο χειριστήριο του PlayStation 5 που διαθέτει απτική ανάδραση για δόνηση ακριβείας σε διάφορα μέρη του χειριστηρίου, όπως και σκανδάλες με αντίσταση, οι οποίες γίνονται δυσκολότερες στο πάτημα για συγκεκριμένες ενέργειες ενός παιχνιδιού ή μπορούν να «κλειδώσουν», για παράδειγμα όταν ένα όπλο κολλήσει και δεν πυροβολά.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς σειρές παιχνιδιών, όπως God of War, The Last of Us, Horizon και Uncharted μεταξύ άλλων κυκλοφορούν αποκλειστικά σε συστήματα της Sony οπότε οι πολυπόθητες συνέχειές τους θα βρουν «σπίτι» στο PlayStation 5. Τέλος, για όσους προτιμούν μια πιο λιτή πρόταση, το PlayStation 5 Digital Edition είναι η ίδια ακριβώς κονσόλα με το PlayStation 5, με μοναδική διαφορά το γεγονός πως δεν δέχεται φυσικούς δίσκους κι έτσι απευθύνεται σε όσους «χτίζουν» ψηφιακή συλλογή παιχνιδιών.

Xbox Series X

Παίξε μπάλα με τις πιο δυνατές gaming κονσόλες που κυκλοφορούν!

Η Microsoft δημιούργησε την ισχυρότερη κονσόλα που έχει κυκλοφορήσει, με το Xbox Series X. Υποστηρίζει παιχνίδια σε ανάλυση μέχρι 4K και έως 120fps, με… «σφραγίδα» επιδόσεων. Σε τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν, το Variable Refresh Rate της κονσόλας εξομαλύνει την εικόνα σε περίπτωση πτώσης καρέ, ώστε ο παίκτης να έχει πάντοτε άριστες επιδόσεις και να μην αντιλαμβάνεται καν τις όποιες μικρές μεταβολές σε καρέ, οι οποίες μπορούν να γίνουν ενοχλητικές ειδικά σε στιγμές έντονης δράσης.

Ένα επίσης μεγάλο θετικό είναι πως, εκμεταλλευόμενη πλήρως κάθε «σταγόνα» δύναμής του, το Xbox Series X παρέχει βελτιωμένες αναλύσεις και επιδόσεις (ακόμη και διπλάσιο ρυθμό καρέ) σε παιχνίδια έως και τριών γενεών πριν - δηλαδή, ακόμη και του πρώτου Xbox από το 2001. Παρέχει ακόμη και Auto HDR, διευρυμένο εύρος χρώματος για πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα, σε παιχνίδια που κυκλοφόρησαν όταν η τεχνολογία του HDR δεν ήταν παρά μια… φαντασία. Φυσικά, διαθέτει υποστήριξη τεχνολογίας ray tracing σε παιχνίδια που το αξιοποιούν, δίνοντας άκρως ρεαλιστικά αποτελέσματα μέσω του βελτιωμένου φωτισμού και αντανακλάσεων.

Οι τεχνολογίες που το καθιστούν ξεχωριστό δε σταματούν εκεί, με τη συμπερίληψη του Quick Resume να αλλάζει τα δεδομένα για τους… πολυάσχολους gamers. Αλλάζοντας από παιχνίδι σε παιχνίδι, με κάποιες εξαιρέσεις όπως τα online games, ο παίκτης μπορεί να συνεχίσει ακριβώς από το σημείο που έμεινε – όσες ώρες κι αν έπαιξε άλλα παιχνίδια ή ακόμη κι αν απενεργοποίησε την κονσόλα του ενδιάμεσα στα gaming sessions. Όσοι κάνουν save κάθε δέκα βήματα, μπορούν να… κοιμούνται λίγο πιο ήσυχοι με μια τόσο βολική λειτουργία.

Για τους σινεφίλ, τα νέα είναι πολύ θετικά μιας και υποστηρίζονται τα πρότυπα HDR10, HDR10+ αλλά κυρίως, Dolby Vision και Dolby Atmos. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή συμβατή τηλεόραση και ηχοσύστημα/ακουστικά, η οπτικοακουστική εμπειρία ανεβαίνει πολλά επίπεδα, βυθίζοντάς σε πλήρως στην εμπειρία. Φυσικά, οι τεχνολογίες αυτές υποστηρίζονται και για games, με το Dolby Atmos συγκεκριμένα να είναι ιδιαίτερα απολαυστικό σε παιχνίδια με πληθώρα ηχητικών εφέ.

Xbox Series S

Παίξε μπάλα με τις πιο δυνατές gaming κονσόλες που κυκλοφορούν!

Για πρώτη φορά, η Microsoft κυκλοφόρησε μια διαφορετική κονσόλα από την αρχή της γενιάς, λανσάροντας το Xbox Series S «αγκαζέ» με το Xbox Series X. Μπορεί στον πυρήνα τους να είναι πρακτικά ίδια, όμως υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές που το καθιστούν πολύ διαφορετικό από το Xbox Series X. Αρχικά, όσα παιχνίδια μπορεί να παίξει κάποιος στο Xbox Series X, μπορεί να τα παίξει και στο Xbox Series S, από οποιαδήποτε γενιά. Μπορεί επίσης να αξιοποιήσει όλο το εύρος βελτιώσεων που παρέχονται σε τέτοια παιχνίδια, σαν το Auto HDR, FPS Boost και άλλα – ακόμη και το πιο «βαρύ» ray tracing υποστηρίζεται.

Η ειδοποιός διαφορά του Xbox Series S είναι η all-digital φύση του, που το καθιστά μια κονσόλα ιδανική για όσους προτιμούν την ψηφιακή έναντι της φυσικής λύσης όταν αγοράζουν παιχνίδια ενώ οι συνδρομητές Xbox Game Pass έχουν έναν τεράστιο κατάλογο παιχνιδιών διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Βέβαια, η τιμή του Xbox Series S αρκετά χαμηλότερη από του Xbox Series X, καθιστώντας το ως την πιο οικονομική λύση της αγοράς για όποιον θέλει να εισέλθει στη νέα γενιά.

Όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους ή στα άμεσα πλάνα την απόκτηση μιας τηλεόρασης 4K, τότε το Xbox Series S τους ενδιαφέρει. Αποδίδει σε ανάλυση έως και 1400p, δηλαδή 2K, διατηρώντας τη δυνατότητα να αποδίδει σε μέχρι και 120fps όπως επίσης διαθέτει Variable Refresh Rate. Είναι εξοπλισμένο με τον ίδιο, ταχύτατο δίσκο SSD που «φοράει» και ο μεγάλος του «αδερφός», κάτι που συνεπάγεται αστραπιαία ταχύτητα φόρτωσης εντός κι εκτός παιχνιδιού. Πρακτικά, πρόκειται για ένα μικρότερο, λιγότερο ισχυρό μεν και αρκετά πιο οικονομικό δε, Xbox Series X μιας και σε επίπεδο λειτουργιών και παροχών οι αλλαγές είναι ελάχιστες και πολλοί ίσως ήδη δεν τις χρησιμοποιούν ή αξιοποιούν με τον τρέχον εξοπλισμό τους. Και πάλι, όμως, είναι πολλαπλάσια δυνατότερο από τις κονσόλες προηγούμενης γενιάς ενώ η υποστήριξη παιχνιδιών και τεχνολογιών που απλώς δεν υφίστανται σε εκείνες το καθιστούν μια άψογη λύση που θα συντροφεύσει οποιονδήποτε gamer για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ