LIFESTYLE

Όλοι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή για greek style carbonara

Όλοι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή για greek style carbonara

Η carbonara είναι μια από τις πλέον γευστικές μακαρονάδες που κυκλοφορούν στον πλανήτη.

Ένα πιάτο που βγάζει τον κάθε “σεφ” η wannabe σεφ, από τη δύσκολη θέση, όταν επιθυμεί να μαγειρέψει κάτι σχετικά απλό, γρήγορο και πολύ γευστικό, αλλά παράλληλα να εντυπωσιάσει την παρέα που έχει μαζευτεί στο σπίτι για να παρακολουθήσει τελικούς μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και όχι μόνο.

Όλοι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή για greek style carbonara

Η γαστρονομική της σφραγίδα χάνεται στο βάθος των χρόνων. Πολλοί μάλιστα, είναι αυτοί που αναζητώντας την προέλευσή της, κινήθηκαν ανάμεσα σε δυο εντελώς διαφορετικές εποχές: το 1773 και την περιοχή της Νάπολι, αλλά και την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου και λίγο μετέπειτα, την πολύ γρήγορα διαδεδομένη εμπορική κουζίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα του Σικάγο κοντά στη δεκαετία του ‘50.

Ζυμαρικά με αυγά και μπέϊκον, έγιναν με τον χρόνο spaghetti, guanciale και αυγό, μια συνταγή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Υπάρχουν όμως πολλές παραλλαγές και φυσικά εναλλακτικοί τρόποι να πετύχεις το ίδιο και ίσως καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας άλλα συστατικά προσαρμοζόμενα στις παραδοσιακές γεύσεις κάθε χώρας. Αυτή ήταν και η πρόκληση για τον Θέμη Καίσαρη και εμένα.

Όλοι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή για greek style carbonara

Και αυτό ακριβώς κάναμε ως Chefs Next Door στην 24Media, παρέα με τα Lidl. Βάλαμε το ελληνικό στοιχείο σε ένα κλασσικό πιάτο, δείχνοντας ότι το εύρος δυνατοτήτων του, ξεπερνάει τα σύνορα κάθε κουζίνας.

Για ζυμαρικά διαλέξαμε χωριάτικες χυλοπίτες, στο ρόλο του guanciale, χρησιμοποιήσαμε κρητικό απάκι και ακόμη θέση στη συνταγή μας πήραν τα αυγά αχυρώνα, γραβιέρα Κρήτης, ελαιόλαδο, αλάτι Μεσολογγίου και πιπέρι.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά πώς φτιάχνεται αυτή η greek style carbonara.

Υλικά (συνταγή για 4 άτομα)

  • μια συσκευασία Χυλοπίτες Μετσόβου «Νώμα»
  • 250 γρ. απάκι Κρήτης «Νώμα»
  • 230 γρ. γραβιέρα Κρήτης «Νώμα»
  • 4 αυγά αχυρώνα Στερεάς Ελλάδας «Νώμα» (διαλέγουμε 3 κρόκους και ένα ολόκληρο αυγό)
  • λίγο αγνό παρθένο ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης «Νώμα»
  • ανθό αλατιού Μεσολογγίου «Νώμα»

Στα προϊόντα «Νώμα» συναντάμε την ποιότητα, την τεχνογνωσία, την ιστορία του κάθε τόπου στη γεύση και στα αρώματα, την αυθεντικότητα και τη σοβαρότητα στην παραγωγή. Γιατί είναι αυτά τα προϊόντα που δίνουν ουσία και νόημα στην παράδοση της χώρας μας σήμερα και ανοίγουν τον δρόμο για το αύριο μιας στιβαρής παραγωγής με υψηλές διατροφικές προδιαγραφές.

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το απάκι σε κυβάκια και το τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
Όλοι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή για greek style carbonara


  • Βράζουμε τις χυλοπίτες και όταν κοχλάζει το νερό τότε ρίχνουμε το αλάτι Μεσολογγίου (για al dente αποτέλεσμα 1’30’’-2’ λιγότερο από όσο χρόνο λέει η συσκευασία). Κρατάμε πάντα ένα φλυτζάνι από το νερό που έχουμε βράσει τις Χυλοπίτες για το ανακάτεμα.
Όλοι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή για greek style carbonara
  • Χτυπάμε τους τρεις κρόκους και το ένα ολόκληρο αυγό και προσθέτουμε το τυρί τριμμένο μαζί με τριμμένο πιπέρι.
  • Σουρώνουμε τις χυλοπίτες από το νερό, ρίχνουμε το απάκι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε στη συνέχεια τα αυγά με το τυρί, ανακατεύουμε συνεχώς και λίγο-λίγο ρίχνουμε και το νερό που έχουμε κρατήσει.
  • Σερβίρουμε ρίχνοντας ακόμα λίγο τριμμένο τυρί και πιπέρι.

Καλή απόλαυση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ