LIFESTYLE

Φυσικοθεραπεία, η επιστήμη της αποκατάστασης

Φυσικοθεραπεία, η επιστήμη της αποκατάστασης

Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια πολύ δημοφιλή επιλογή μεταξύ των λεγόμενων παραϊατρικών επαγγελμάτων. Ολοκληρωμένες σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, δεκάδες χιλιάδες μαθητών που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους καλούνται να επιλέξουν τη σχολή της προτίμησής τους, συχνά χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς το αντικείμενο αλλά ούτε και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει. Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια πολύ δημοφιλή επιλογή μεταξύ των λεγόμενων παραϊατρικών επαγγελμάτων, με μεγάλη ζήτηση, πολύ καλές προοπτικές αποκατάστασης αλλά και με πληθώρα επιλογών εξειδίκευσης.

Φυσικοθεραπεία, η επιστήμη της αποκατάστασης

Τι ακριβώς είναι όμως η Φυσικοθεραπεία, ποιο ρόλο παίζει στην υγεία μας και γιατί είναι απαραίτητοι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας; Ίσως λιγάκι παρεξηγημένος, ο όρος «φυσικοθεραπεία» έχει συσχετιστεί στη χώρα μας περισσότερο με τη μάλαξη ή την εφαρμογή φυσικών μέσων όπως π.χ. η ηλεκτροθεραπεία ή η θερμοθεραπεία, τα οποία αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα της φυσικοθεραπείας, που συνιστά μια Επιστήμη βαρύνουσας σημασίας για τον άνθρωπο. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σύνολο τεχνικών κινητοποίησης, ασκήσεων και αναλγητικών μέσων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά της λειτουργικότητας της κίνησης του σώματος για την όσο το δυνατό συντομότερη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες πριν την εμφάνιση του προβλήματός του.

Ως ειδικοί στην κίνηση και την θεραπευτική άσκηση και έχοντας εμπεριστατωμένη γνώση, οι φυσικοθεραπευτές είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες για την καθοδήγηση και διαχείριση της άσκησης που προάγει υγεία και ευεξία. Επιπλέον, η φυσικοθεραπεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φροντίδα που συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της κίνησης, στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς, εγκεφαλικά επεισόδια, χειρουργεία, αλλά και στη διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ηλικιωμένους.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εξειδικευμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές στον κλάδο της Φυσικοθεραπείας, τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Μάλιστα, το Πτυχίο στη Φυσικοθεραπεία στο EUC είναι το πρώτο πρόγραμμα στο τομέα που προσφέρθηκε στην Κύπρο από το 2008. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν όλες τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις με την εκπαίδευση σε υπερσύγχρονες εργαστηριακές υποδομές, ενώ παράλληλα ενισχύουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες με την βασική κλινική εκπαίδευση και την πρακτική να διεξάγεται σε νοσοκομεία, κέντρα φυσικοθεραπείας, κέντρα αποκατάστασης και αθλητικά σωματεία.

Φυσικοθεραπεία, η επιστήμη της αποκατάστασης

Η υψηλή ζήτηση του προγράμματος, οφείλεται στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη σπουδών στους τομείς της Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Επιστήμων Υγείας και Ζωής στην Κύπρο, προσφέροντας 23 συνολικά προγράμματα σπουδών στους τομείς αυτούς, ενώ 11 από αυτά κατ’ αποκλειστικότητα στην Κύπρο. Μάλιστα, πέρα από το Πτυχίο Φυσικοθεραπείας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσφέρει Μεταπτυχιακό εξειδίκευσης στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία, το πρώτο πιστοποιημένο πρόγραμμα του είδους του σε Κύπρο και Ελλάδα, που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να απασχοληθούν σε αθλητικές ομοσπονδίες και σωματεία, αθλητικά κέντρα και υπηρεσίες αθλητικής αναψυχής, κέντρα αποκατάστασης αλλά και σε ιδιωτικά φυσικοθεραπευτήρια.

Τέλος, αξίζει να γίνει αναφορά και στο PhD Doctorate στη Φυσικοθεραπεία, όπου, μέσα από μια ελάχιστη τριετή φοίτηση, οι υποψήφιοι διδάκτορες αποκτούν απαραίτητες ακαδημαϊκές και ερευνητικές δεξιότητες, διαμορφώνουν κριτική σκέψη και άποψη, αποκτούν ερευνητική κουλτούρα, και καθίστανται ερευνητικά αυτόνομοι και ικανοί να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν, να εφαρμόζουν και να συντονίζουν ερευνητικές μελέτες και να παρουσιάζουν και να τεκμηριώνουν τα ευρήματα τους ενώπιων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Σπουδές 5 Αστέρων

Φυσικοθεραπεία, η επιστήμη της αποκατάστασης

Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστήμιων QS Stars University Ratings 2021, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε την ανώτατη διάκριση Πέντε Αστέρια (rated excellent) για τη συνολική του επίδοση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε πέντε αστέρια για τις επιδόσεις του στους τομείς της διδασκαλίας, της απασχολησιμότητας, της διεθνοποίησης, της στήριξης των φοιτητών, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και για το πρόγραμμα Ιατρικής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή να επικοινωνήστε στο [email protected] και στο 00357 22713000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ