ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταυροθανασόπουλος: "Η Σουηδία βάζει πάνω από όλα την οικονομία"

Σταυροθανασόπουλος: "Η Σουηδία βάζει πάνω από όλα την οικονομία"

Ο Έλληνας εξτρέμ, Κώστας Σταυροθανασόπουλος, μιλά από τη Στοκχόλμη στο Sport24.gr για τη ρουτίνα που συνεχίζεται στη Σουηδία, η οποία βάζει την οικονομία πάνω από όλα στη μάχη με τον κορονοϊό.

Ο κορονοϊός έχει αφήσει 401 νεκρούς στη Σουηδία, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 6.830 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Η ρουτίνα στη σκανδιναβική χώρα υπόκειται σε λίγους περιορισμούς (κλειστά λύκεια και πανεπιστήμια, απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων).

Η ζωή συνεχίζεται κανονικά, ή τουλάχιστον πολύ πιο κανονικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (εκτός Λευκορωσίας φυσικά που ζει στη δική της σφαίρα) και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Έλληνα εξτρέμ, Κώστα Σταυροθανασόπουλο, ο οποίος ζει στη Στοκχόλμη και έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στη Σουηδία με τις φανέλες των Ακρόπολις και Φρέι.

"Ο κόσμος στη Σουηδια κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους. Μόνο στα mall υπάρχουν περιορισμοί. Είναι γιατί απαγορεύονται οι συναθροίσεις μέχρι 50 ατόμων.

Για παράδειγμα τα δημοτικά σχολεία λειτουργούν κανονικά. Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα λέει στους Σουηδούς να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις. Η ρουτίνα όμως συνεχίζεται κανονικά.

Βέβαια, είναι πειθαρχημένος λαός και ότι είναι να το κάνουν, το κάνουν. Είναι μια αραιοκατοικημένη χώρα. Αν τη δείτε είναι μεγάλη σε έκταση, αλλά η Στοκχόλμη που είναι η πρωτεύουσα έχει μόνο 1.500.000 κατοίκους πληθυσμό.

Σταυροθανασόπουλος: "Η Σουηδία βάζει πάνω από όλα την οικονομία"

Μόνο στην αρχή υπήρχε πανικός. Πήγαν στα σούπερμαρκετ και άδειασαν τα ράφια με χαρτιά υγείας και μακαρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ βλέπουν τις άλλες χώρες να παίρνουν μέτρα, είναι τόσο καθησυχαστικοί. Οι αλήθεια είναι ότι πήραν τα πρώτα μέτρα. Μόλις ο ιός ήλθε στην Ευρώπη απαγόρεψαν τις επισκέψεις σε κλινικές καρκινοπαθών και γηροκομείο, έφτιαξαν 800 νέες ΜΕΘ. Δεν έχουν πάρει, ωστόσο, άλλα μέτρα".

Ο Έλληνας προπονητής της Ακρόπολις, Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε πριν από λίγες ημέρες στο Sport24.gr και τον Πέτρο Παπαμακάριο για τη μάχη που δεν...δίνει η Σουηδία κατά του κορονοϊού και τον αντίκτυπο αυτής στο ποδόσφαιρο.

"Δεν υπάρχει καμία οδηγία. Όποια ομάδα θέλει μπορεί να προπονείται και όποια όχι. Η εκκίνηση του πρωταθλήματος πηγαίνει για δύο μήνες μετά, είναι μια ιδέα αυτή, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ώστε να γίνει με κόσμο. Αυτή τη στιγμή επιτρέπεται η διεξαγωγή φιλικών αγώνων αλλά χωρίς κόσμο", είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σταυροθανασόπουλος εξηγεί ότι οι ομάδες κάνουν προπονήσεις κανονικά και πιθανότατα θα διεξαχθεί και το Κύπελλο μέσα στο Μάιο γιατί εκκρεμεί ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

"Το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε τον Απρίλιο και τώρα μετατέθηκε για τον Ιούνιο. Το Κύπελλο όμως θα διεξαχθεί όμως κανονικά μέσα στο Μάιο κεκλεισμένων των θυρών κι αυτό γιατί εκκρεμεί ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για παράδειγμα υπήρχαν ομάδες όπως η Γκέτεμποργκ ή η Χάμαρμπι που έκαναν κανονικά προπονήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Όχι ένα και δυο άτομα στο γήπεδο, όλη η ομάδα κανονικά. Η ΑΪΚ Στοκχόλμης για παράδειγμα που είχε κρούσμα, τέθηκε σε καραντίνα".

Σταυροθανασόπουλος: "Η Σουηδία βάζει πάνω από όλα την οικονομία"

Πώς αντιδρούν, όμως, οι Σουηδοί μπροστά σε αυτήν την κατάσταση όταν άλλες χώρες ακολουθούν τον αντίθετο ακριβώς δρόμο. Ο πρώην εξτρέμ των Πανιωνίου, Θρασύβουλου, Ακρόπολις, Φρέι και VPS (Φινλανδία) εξηγεί ότι η Σουηδία είναι μια χώρα που βάζει την οικονομία πάνω κι από τη ζωή, αν και τονίζει ότι οι περισσότεροι διαφωνούν με αυτή τη στρατηγική. Αντίθετα, συμφωνούν, περισσότερο με την Ελλάδα και τις χώρες που έχουν λάβει εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.

"Τα αντισηπτικά βρίσκονται σε έλλειψη. Η Σουηδία είναι μια χώρα που βάζει πάνω από όλα την οικονομία και αυτό καταλαβαίνω από τον Πρωθυπουργό τους. Δεν σκέφεται ότι θα χαθεί μία ζωή. Μιλώντας με αρκετούς Σουηδούς, έχω να σας πω ότι διαφωνούν. Συμφωνούν, αντίθετα, με τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ