ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Οι κανονισμοί του Financial Fair Play θα πρέπει να ανασταλούν"

Manchester City's Sergio Aguero, right, shoots and scores the opening goal of the game during their English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Ethiad stadium, Manchester England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Jon Super)
Manchester City's Sergio Aguero, right, shoots and scores the opening goal of the game during their English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool at the Ethiad stadium, Manchester England, Thursday, Jan. 3, 2019. (AP Photo/Jon Super) AP

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, Πάτρικ Κέντι, συνεργάτης του περιοδικού World Soccer, που μένει μόνιμα στην Τουρκία, μίλησε στο Sport24.gr. H αργοπορία μέτρων στην γειτονική χώρα, το χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ποδόσφαιρο που δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο και θα αλλάξει αρκετά λόγω του κορονοϊού. Τι πρέπει να γίνει με το FFP.

Όλος ο κόσμος κινείται γύρω από τον κορονοϊό, η πανδημία έχει σαρώσει όλο τον πλανήτη και βιώνουμε μια πραγματικότητα που φάντάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το σίγουρο είναι πως τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο, όταν ο Covid-19 βρει το γιατρικό του και επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Τώρα είναι η ώρα της μάχης, όμως τα "απόνερα" αυτού του ιού θα φανούν μόλις καταλαγιάσει η μπόρα.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο και έχει πληγωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς, ενώ η μακάβρια λίστα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Η ιατρική κοινότητα δίνει μια τεράστια μάχη, χρησιμοποιώντας όλα τα εφόδιά της και η μια χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν μέτρα καραντίνας στους πολίτες της.

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος απ' όλο αυτό. Οι διοργανώσεις έχουν σταματήσει και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει. Θα ολοκληρωθεί η σεζόν έστω και καθυστερημένα ή θα μπει πρόωρο τέλος; Θα υπάρξουν πρωταθλητές; Και αν όχι, τι θα ισχύσει; Βέβαια, το πρωτεύον είναι η ανθρώπινη ζωή, τίποτα δεν μπαίνει πάνω απ' αυτό.

Το Sport24.gr μίλησε με τον Πάτρικ Κέντι, Βρετανό δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το περιοδικό World Soccer, o οποίος που μένει μόνιμα στην Τουρκία. Γνωρίζει καλά τι συμβαίνει τόσο στη γειτονική μας χώρα, όσο βέβαια και στην πατρίδα του. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τον κορονοϊό, αλλά και την επίδρασή του στο ποδόσφαιρο και σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και το Financial Fair Play.

A fan wearing a protective mask attends at the English Premier League soccer match between Liverpool and Bournemouth at Anfield stadium in Liverpool, England, Saturday, March 7, 2020. (AP Photo/Jon Super)
A fan wearing a protective mask attends at the English Premier League soccer match between Liverpool and Bournemouth at Anfield stadium in Liverpool, England, Saturday, March 7, 2020. (AP Photo/Jon Super) AP

Η Τουρκία καθυστέρησε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και τώρα φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έκρυψε το θέμα για δικούς της λόγους για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει "πνίξει" οποιαδήποτε φωνή προσπάθησε να δημοσιοποιήσει την απειλή. Ποια είναι η γνώμη σου;

"Πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση εδώ και υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τους αριθμούς. Υπήρξε πολλή δυσπιστία ότι χρειάστηκε η Τουρκία μέχρι τις 11 Μαρτίου να δηλώσει την πρώτη της περίπτωση κορονοϊού. Οι αρχές άργησαν πολύ να κάνουν τεστ, αν και αυτό έχει αυξηθεί πολύ αυτή η διαδικασία τις τελευταίες ημέρες. Το Υπουργείο Υγείας ελέγχει αυστηρά τις πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των δοκιμών, όλες οι δοκιμές διέρχονται από κέντρο που επιβλέπει το υπουργείο και η τουρκική ιατρική ένωση τους έχει ζητήσει να είναι πιο διαφανείς, να δίνουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να απελευθερώνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών στους επαγγελματίες γιατρούς πιο γρήγορα.

Ορισμένα άτομα έχουν ερευνηθεί στην Τουρκία για τις θέσεις τους στα σόσιαλ μίντια που επικρίνουν την αντίδραση της κυβέρνησης και το ότι προσπάθησε να έχει "παραπλανητικές" αξιώσεις σχετικά με την εκδήλωση της νόσου. Έχουν υπάρξει λίγες περιπτώσεις δημοσιογράφων και επαγγελματιών υγείας που κρατούνται από την αστυνομία, πιθανώς λόγω της αναφοράς τους για το ξέσπασμα. Όμως, πολλές οργανώσεις, ιατροί εμπειρογνώμονες και σχολιαστές έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τα μέτρα της για την αντιμετώπιση της κρίσης, οπότε υπάρχει σε ένα βαθμό συζήτηση και έλεγχος προς την κυβέρνηση".

Πώς είναι τώρα η καθημερινή ζωή των πολιτών; Βγαίνετε έξω ή μένετε σπίτι; Τι είδους απαγορεύσεις υπάρχουν και ποιες είναι οι ποινές αν τις σπάσετε;

"Η Τουρκία βρίσκεται σε μερική απομόνωση. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι χώροι συναυλιών, τα μουσεία, βασικά οι δημόσιοι χώροι, έχουν κλείσει έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει, εκτός από τα φαρμακεία και εκείνα που πωλούν τρόφιμα και βασικές προμήθειες. Η κυβέρνηση εισήγαγε ένα όριο για το πόσοι άνθρωποι μπορούν να βρίσκονται σε ένα κατάστημα ταυτόχρονα και οι δημόσιες συγκοινωνίες εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά τα λεωφορεία πρέπει να δέχονται μόνο τους επιβάτες κατά το ήμισυ της χωρητικότητάς τους. Όλες οι διεθνείς πτήσεις έχουν ακυρωθεί και όλα τα χερσαία σύνορα είναι κλειστά για τους επιβάτες. Οι άνθρωποι χρειάζονται άδεια από την τοπική κυβέρνηση και να δείξουν ότι υπάρχει εξαιρετική ανάγκη για να ταξιδεύουν σε λεωφορεία στις πόλεις. Κάποιοι είναι σε καραντίνα, όπως άνθρωποι που επιστρέφουν από το προσκύνημα Umrah στη Μέκκα, στρατιώτες που επιστρέφουν από τη στρατιωτική θητεία και Τούρκοι πολίτες που επαναπατρίστηκαν από άλλες χώρες.

Χώροι αναψυχής όπως πάρκα και αυτά για θαλάσσια σπορ έχουν κλείσει τα Σαββατοκύριακα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Υγείας κάλεσαν τους ανθρώπους να μένουν στα σπίτια τους και να μη βγαίνουν, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Μια συνολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνιες παθήσεις υγείας τέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα πάνω από 500 δολάρια εάν παραβιάσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και η αστυνομία και οι τοπικές αρχές πρέπει να τους προμηθεύσουν με τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

"Οι κανονισμοί του Financial Fair Play θα πρέπει να ανασταλούν"

Η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ ήσυχη και περίεργη γι αυτό που την έχουμε συνηθίσει, οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο σπίτι, αλλά βλέπεις μερικούς, περπατώντας στους δρόμους και πολλοί άνθρωποι εργάζονται τώρα από το σπίτι. Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να εργάζονται σε εργοστάσια και ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει ζητηθεί από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας και την ομάδα επιχειρήσεων TUSIAD ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι εάν οι άνθρωποι συμμορφωθούν με τα υπάρχοντα μέτρα, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι πάνω από το χειρότερο από το ξέσπασμα σε 2-3 εβδομάδες, αλλά εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαν σύντομα να πάρουν πιο δυνατά μέτρα".

Ακόμη και οι αγώνες στην Τουρκία σταμάτησαν ύστερα από άλλες χώρες, με πολλούς αθλητές να διαμαρτύρονται, καθώς δεν ήθελαν να παίξουν. Πώς αντιμετώπισε ο Τύπος εκείνο το θέμα; Επίσης, τα Μέσα ελέγχονται από τον Ερντογάν;

"Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, το υπουργείο αθλητισμού και πολλοί μεγάλοι σύλλογοι ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν το πρωτάθλημα - αλλά προφανώς πολλοί παίκτες αισθάνονταν άβολα με το να παίζουν σε αυτές τις συνθήκες και ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν μολυνθούν οι παίκτες, οι προπονητές και το προσωπικό. Έτσι ήταν αναπόφευκτο ότι θα έπρεπε να αναστείλουν το πρωτάθλημα. Περίπου το 90% των Μέσων Ενημέρωσης εδώ είναι "φιλοκυβερνητικά", αλλά υπάρχει ακόμα κάποιο περιθώριο για να σχολιάσουν και να επικρίνουν τις ενέργειες των αρχών, υπάρχει συνήθως μια ζωντανή συζήτηση όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο και ορισμένοι σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης ζητούσαν το πρωτάθλημα θα ανασταλεί, ενώ άλλοι πίστευαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί".

Ζεις στην Τουρκία, αλλά είσαι Βρετανός. Ο Μπόρις Τζόνσον ακολούθησε μια διαφορετική τακτική στην αρχή, τελικά άλλαξε την πολιτική του γρήγορα, και έχει νοσήσει και ο ίδιος. Γιατί οι Βρετανοί υποτίμησαν τόσο πολύ τον κορονοϊό;

"Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου άλλαξε την πολιτική επειδή βασίστηκε στην εσφαλμένη ανάγνωση δεδομένων από μία μελέτη για να ακολουθήσει μια πολιτική 'ανοσία της αγέλης'. Όταν συνειδητοποίησαν σύντομα ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους από 250.000 θανάτους, άλλαξαν απότομα την πορεία τους. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει έντονη κουλτούρα ατομικισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι δεν τους αρέσει να περιορίζονται οι ζωές τους, υπάρχει δυσαρέσκεια του κράτους να προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στην ατομική ελευθερία και ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μια αρκετά χαλαρή στάση στη ζωή και είναι ιδεολογικά και ιδιοσυγκρασιακά αντίθετος για την επιβολή ισχυρών περιορισμών. Πολλοί άνθρωποι, όπως και σε άλλες χώρες, είναι επιρρεπείς σε λανθασμένους ισχυρισμούς ότι ο κοροναϊός είναι τόσο κακός όσο η γρίπη και πολλοί άνθρωποι φαίνεται να ανησυχούν απλώς για τον εαυτό τους και όχι για άλλους ανθρώπους.

Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street for the House of Commons for his weekly Prime Ministers Questions, Wednesday, March 25, 2020. British lawmakers will vote later Wednesday to shut down Parliament for 4 weeks, due to the coronavirus outbreak. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death.(AP Photo/Matt Dunham)
Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street for the House of Commons for his weekly Prime Ministers Questions, Wednesday, March 25, 2020. British lawmakers will vote later Wednesday to shut down Parliament for 4 weeks, due to the coronavirus outbreak. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death.(AP Photo/Matt Dunham) AP PHOTO/MATT DUNHAM

Αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι και η κοινωνία γενικά ήταν πολύ πιο μπροστά από την κυβέρνηση και πολλοί άνθρωποι ζητούσαν από την κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα μέτρα. Και στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, η Premier League ανέβαλε τα παιχνίδια, ακόμη και όταν η κυβέρνηση, πιθανόν εσφαλμένα, υποστήριζε ότι τα δημόσια γεγονότα όπως το ποδόσφαιρο δεν διέδωσαν σημαντικά την ασθένεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να καταλαβαίνουν τους κινδύνους, θέλουν την κυβέρνηση να αναλάβει ισχυρή δράση και υπήρξε μεγάλη οργάνωση από κοινότητες και σχηματισμούς ομάδων γειτονιάς αμοιβαίας βοήθειας για να βοηθήσουν τους ευάλωτους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Τι λένε οι δικοί σου εκεί; Οι άνθρωποι πεθαίνουν και πολλοί φοβούνται μια τραγωδία παρόμοια με την Ιταλία. Το συμμερίζεσαι;

"Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η υγειονομική υπηρεσία δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ήταν σε κρίση πολύ πριν από αυτό το ξέσπασμα. Υπήρξε ένα είδος πανικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, που οδήγησε σε άδεια ράφια και υπερφόρτωσε τους online λιανοπωλητές. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπερδεύτηκαν από τα μικτά μηνύματα της κυβέρνησης, αν και τώρα φαίνονται πιο καθησυχασμένοι ότι η κυβέρνηση είναι σαφέστερη και έχει εισαγάγει αρκετά σημαντικά μέτρα για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων. Αλλά δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει εκτεταμένη φοβία για μια παρόμοια τραγωδία όπως συμβαίνει στην Ιταλία, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι φαίνεται αρκετά στωικοί και ήρεμοι στην Τουρκία - ενώ πολλοί άνθρωποι ανησυχούν, άλλοι φοβούνται πολύ περισσότερο και άλλοιπεριμένουν να δουν τι συμβαίνει. Δεν υπήρξε μεγάλος πανικός στην Τουρκία. Ενώ πολλοί άνθρωποι φορούν γάντια και μάσκες προσώπου όταν βγαίνουν στο δρόμο, άλλοι δεν το κάνουν".

Έχετε ανθρώπους στο περιβάλλον σας, φίλους και συγγενείς που έχουν αρρωστήσει;

"Είμαι πολύ τυχερός που δεν γνωρίζω ακόμα κανέναν που έχει αρρωστήσει σοβαρά ή βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Όμως, πολλά μέλη της οικογένειάς μου είναι ηλικίας άνω των 70 ετών και μερικοί έχουν υποκείμενα νοσήματα, επομένως υπάρχει μεγάλη ανησυχία".

Όλος ο κόσμος αλλάζει, οπότε ο αθλητισμός δεν μπορεί να μείνει άθικτος. Πολλές ομάδες ζητούν περικοπές στα συμβόλαια, καθώς τα έσοδα θα είναι περιορισμένα. Πιστεύετε ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός θα αλλάξει όπως τον γνωρίζουμε ή θα επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο σε σύντομο χρονικό διάστημα;

"Είναι πολύ δύσκολο να πούμε - πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο. Αλλά είναι σαφές ότι το ποδόσφαιρο πρόκειται να υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό χτύπημα, οπότε πιθανότατα θα αλλάξει πολύ όταν τα πράγματα, όταν επιστρέψουμε σε ένα είδος κανονικότητας.

Δεν μπορώ να δω πολλά πρωταθλήματα στην Ευρώπη να ολοκληρώνονται, ακόμη και με το να παίζουν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και πάλι είναι πολλά χρήματα που διακυβεύονται, ιδίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εάν, όπως φαίνεται πιθανό, το ποδόσφαιρο αργήσει αρκετούς μήνες να επαναφέρει τα γεμάτα γήπεδα, όλο αυτό πρόκειται σίγουρα να έχει δραματική επίδραση στο ποδόσφαιρο.

"Οι κανονισμοί του Financial Fair Play θα πρέπει να ανασταλούν"

Μικρότερα κλαμπ θα χτυπήσουν ιδιαίτερα - ειδικά εκείνοι που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα της ημέρας αγώνα από τους φιλάθλους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί σύλλογοι στις μικρότερες κατηγορίες βρίσκονταν ήδη σε μεγάλη οικονομική στενότητα. Η Μπέρι πτώχευσε πέρυσι, ενώ κοντά έφτασε και η Μπόλτον. Έτσι, εκτός εάν υπάρξει τεράστια κινητικότητα για την υποστήριξη αυτών των συλλόγων, τότε πολλοί μπορεί να καταρρεύσουν. Ωστόσο, οι ελίτ σύλλογοι θα πιεστούν ιδιαίτερα. Αποφάσεις όπως αυτή των παικτών της Γιουβέντους να παραιτηθούν από τους μισθούς τους για τέσσερις μήνες θα βοηθήσουν τους συλλόγους τους, αλλά σε μικρότερες ομάδες οι παίκτες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους μισθούς τους. Οι κανονισμοί του Financial Fair Play θα πρέπει ασφαλώς να ανασταλούν ή να προσαρμοστούν για λίγο καιρό.

Όσο για το ποδόσφαιρο στην Τουρκία, φαίνεται ευάλωτο, οι σύλλογοι είναι υπερβολικά χρεωμένοι και πληρώνουν υψηλούς μισθούς. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση ανέκαθεν έκανε παρεμβάσεις για να στηρίξει το ποδόσφαιρο και να το αποτρέψει από την κατάρρευση, με την ακύρωση χρεών, την επένδυση στα γήπεδα, το άνοιγμα της πρόσβασης σε πιστώσεις, την εύρεση χορηγών και πολλά ακόμη. Παρόλο που πολλά μικρότερα σωματεία χρεοκόπησαν όλα αυτά τα χρόνια και πολλά μπορεί να καταρρέσουν ως αποτέλεσμα όλου αυτού. Αλλά η μεγάλη κατηγορία και οι μεγάλοι σύλλογοι είναι πολύ σημαντικοί για να αποτύχουν και η κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχίσει να τις υποστηρίζει με κάθε τρόπο.

Ίσως, όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, αυτή η κρίση θα προκαλέσει μια επανεξέταση και περισσότερη ενδοσκόπηση για το ποδόσφαιρο, γιατί όσο και αν μας αρέσει, το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει πολλά προβλήματα. Συνεπώς, το ποδόσφαιρο θα επιβιώσει, αλλά δεν θα είναι το ίδιο όταν ξεκινήσει και πάλι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ