ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο πρόεδρος του triple crown

Συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά  και του επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, στο υπουργείο Υγείας, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.
(EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και του επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, στο υπουργείο Υγείας, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ) EUROKINISSI

Το Sport24.gr παρουσιάζει την άλλη -αθλητική- πλευρά του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος έχει επιτελικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορονοϊού, με τη βοήθεια του Τζώρτζη Δικαιουλάκου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του Σωτήρη Τσιόδρα, για να λαμβάνει αποφάσεις και να ανακοινώνει κάθε απόγευμα τις αποφάσεις που λαμβάνονται για να προστατευθεί ο πληθυσμός από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων διατηρεί επιτελικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, έχοντας άμεση συνεννόηση με τους υπευθύνους στον τομέα της Υγείας.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο πολύς κόσμος να τον μάθει εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα μετά την έλευση του κορονοϊού. Για όσους όμως ασχολούνται με τον αθλητισμό, και δη με την πορτοκαλί μπάλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν είναι άγνωστος. Βλέπετε, υπήρξε ο ισχυρός άνδρας της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Αθηναϊκού για σχεδόν μία δεκαετία (από το 2005/06 έως το 2014/15), συμβάλλοντας κι αυτός από τη δική του, διοικητική, πλευρά στην κατάκτηση του EuroCup Women το 2010.

Η ενασχόλησή του με την ομάδα του Βύρωνα (στον ίδιο δήμο διετέλεσε δήμαρχος) ξεκίνησε το 2005/06, όταν ακόμη αυτή βρισκόταν στην α' τοπική κατηγορία. Πολύ γρήγορα, ο Αθηναϊκός έφτασε μέχρι την Α1 Γυναικών (2007/08), στην οποία τα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά την αναγνωριστική πρώτη σεζόν, ακολούθησε η κατάκτηση του τίτλου -για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου- για να ξεκινήσει η δημιουργία μιας μικρής δυναστείας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Αθηναϊκός κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα, ενώ σημείωσε τριψήφιο αριθμό συνεχόμενων νικών στις εγχώριες διοργανώσεις, πριν έρθει το Ελληνικό για να βάλει τέλος σε αυτό το σερί -κι εν συνεχεία ο Ολυμπιακός για να το "σπάσει".

Η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου όμως, αφορούσε στην ευρωπαϊκή πορεία και την κατάκτηση του EuroCup Women το 2010, υπό την εποπτεία του Νίκου Χαρδαλιά και την προπονητική καθοδήγηση του Τζώρτζη Δικαιουλάκου (εκείνη τη σεζόν, η ομάδα του Βύρωνα έκανε το triple crown, κατακτώντας παράλληλα τους δύο εγχώριους τίτλους). Το ρόστερ εκείνη της της σπουδαίας ομάδας που έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, αποτελούνταν από τις: Τούλα Καλέντζου, Αφροδίτη Κοσμά, Ζωή Κεχαγιά, Πόλυ Σαρέγκου, Λολίτα Λύμουρα, Όλγα Χατζηνικολάου, Ρουθ Ράιλι, Νικόλ Σούλις, Βακίνα Βολονάκη, Γκιντάρε Πετρονάιτε, την Κατερίνα Χαλικιά, Ιρένα Βιζμπαριένε και Καντίς Ουίγκινς.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο πρόεδρος του triple crown
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Sport24.gr τι είναι αυτό που έκανε εδώ και χρόνια τον νυν Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να ξεχωρίζει και να φτάσει στο σημείο να έχει τόσο κρίσιμο ρόλο σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τη χώρα.

"Σκέφτομαι πως υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει να πω για τον Νίκο Χαρδαλιά, που φοβάμαι πως θα ξεχάσω να αναφέρω κάποια εξ αυτών. Είναι ένας άνθρωπος με ηγετικά χαρακτηριστικά και ισχυρή προσωπικότητα, συγκεντρώνει πολλά τέτοια στοιχεία πάνω του. Η ζωή του δείχνει όμως ότι μιλάνε τα έργα, κι όχι τα λόγια που θα πω εγώ ή κάποιοι άλλοι που τον έχουμε ζήσει από κοντά όλα αυτά τα χρόνια. Τα έργα του δείχνουν πως με ό,τι καταπιάστηκε, το έφτασε στην κορυφή, είτε αυτό αφορά στον αθλητισμό, είτε στον πολιτισμό, είτε σε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στην πολιτική προστασία" ανέφερε αρχικά ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος για τον άλλοτε πρόεδρό του, για να προσθέσει, εστιάζοντας σε κομμάτια που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας και την εργατικότητά του:

"Το μοναδικό πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, δεν του αρκεί η προσπάθεια και για να πετύχει αυτό που θέλει και έχει βάλει ως στόχο, καταναλώνει πολύ ενέργεια και εργατοώρες Είναι απίστευτα συγκεντρωτικός, σε σημείο που ακόμη και στα πιο απλά πράγματα, θέλει να έχει τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο έλεγχο, κι αυτό έχει να κάνει πάλι με το άγχος του αποτελέσματος. Έχω ακούσει ιστορίες, όπου σε πυρκαγιές έπιανε τη μάνικα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ σε άλλες στιγμές στον Υμηττό έκανε μεταμεσονύχτες περιπολίες, για να δει αν είναι όλοι στις θέσεις τους".

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙ

Τι είναι αυτό που κρατάει πιο έντονα ως μάθημα από τη σύμπραξή τους; "Προσωπικά, αυτό που κατάλαβα και με δίδαξε από την κοινή μας πορεία στον Αθηναϊκό είναι το "να είσαι εκεί, πριν χρειαστεί να πας εκεί". Αυτό έχει να κάνει με την πρόληψη και την εξάλειψη κάθε προβλήματος, πριν αυτό καν δημιουργηθεί. Οι συνεργάτες του θα έλεγα ότι τον μισούν την ώρα της δουλειάς (γελάει) γιατί είναι πολύ απαιτητικός, σε σημείο να δυσκολεύονται σε κάποιες περιπτώσεις να τον ακολουθήσουν σε όλα. Όσοι δουλεύουν μαζί του τον λατρεύουν γιατί είναι πολύ ανθρώπινος και πραγματικός φίλος. Δεν ξέρω κάποιον που να μην στάζει μέλι για τον Νίκο. Κατά τα άλλα, μιλάμε για έναν άνθρωπο με χιούμορ, τεχνοκράτη, ευφυέστατο και λάτρη της τάξης, αλλά αυτό που με εντυπωσιάζει αρκετά είναι η μεγάλη λατρεία και αφοσίωση που έχει για ό,τι ασχολείται, ειδικά με τη δουλειά του".

Ενώ κατέληξε μιλώντας εκ βαθέων για το πώς αισθάνεται από την στιγμή που ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται στη συγκεκριμένη επιτελική θέση εν μέσω κρίσης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού: "Προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη ασφάλεια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε όλοι. Είμαι σίγουρος πως, αν και δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική περισσότερο από την προσφορά στην κοινωνία και αυτό το υπογράφω, εν τούτοις σε οποιοδήποτε υπουργείο κι αν βρεθεί στο μέλλον, θα το απογειώσει. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, είναι πολλοί οι τομείς που χρειάζονται απογείωση".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ