ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Συνδυασμός φόβου και ελπίδας στην Ισπανία

A police officer wearing a face mask stands next to the Gran hotel Colon that was transformed into a medical building to treat COVID-19 in Madrid, Spain, Thursday, March 19, 2020. A four-star hotel in Madrid Thursday began operating as the country's first medicalized hospital to help deal with the coronavirus outbreak. For some, it can cause more severe illness, especially in older adults and people with existing health problems. (AP Photo/Manu Fernandez)
A police officer wearing a face mask stands next to the Gran hotel Colon that was transformed into a medical building to treat COVID-19 in Madrid, Spain, Thursday, March 19, 2020. A four-star hotel in Madrid Thursday began operating as the country's first medicalized hospital to help deal with the coronavirus outbreak. For some, it can cause more severe illness, especially in older adults and people with existing health problems. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Ρικάρντο Γκονζάλεθ της AS περιγράφει στο Sport24.gr την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες, κι ενώ η χώρα έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.000 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Η Ισπανία έγινε την Παρασκευή 20 Μαρτίου η τέταρτη χώρα που μετράει πλέον τετραψήφιο αριθμό νεκρών από τον Κορονοϊό. Με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται με τρομερή ταχύτητα την τελευταία βδομάδα, η χώρα έχει κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό τον φόβο να γίνει... Ιταλία. Η αγωνία και ο φόβος αποτελούν πλέον καθημερινή... παρέα για τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι βλέπουν την κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου.

Ο Ρικάρντο Γκονζάλεθ περιέγραψε για λογαριασμό του Sport24.gr τις εικόνες που κυριαρχούν στην Ιβηρική τις τελευταίες ημέρες. Ο δημοσιογράφος της AS στάθηκε στην ταχύτητα με την οποία τα κρούσματα και οι νεκροί αυξήθηκαν μέσα σε μερικά 24ωρα, αλλά και τη μείξη φόβου και ελπίδας που υπάρχει. Αυτό που εύχονται όλοι είναι να περάσει γρήγορα το κύμα του κορονοϊού από τη χώρα, πριν λυγίσει το σύστημα υγείας της Ισπανίας.

Διαβάστε τι έγραψε ο Ρικάρντο Γκονζάλεθ:

Η κατάσταση στην Ισπανία άλλαξε δραματικά σε λιγότερο από μία βδομάδα. Πλέον, είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλοι, απομονωμένοι, με ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εργάζεται από το σπίτι. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εναρμονίζεται με τις επιταγές της Κυβέρνησης και μένει σπίτι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, τη δεδομένη στιγμή. Πριν από δεκαπέντε μέρες, δεν δώσαμε στον κορονοϊό τη σημασία που απαιτεί η κατάσταση, αλλά τώρα όλοι βλέπουν πόσο σοβαρό είναι και ανταποκρίνονται άμεσα στα μέτρα που λαμβάνει η ηγεσία της χώρας.

Υπάρχει μία μίξη φόβου και ελπίδας ότι όλα θα γίνουν καλύτερα στο μέλλον. Έχουμε αντιληφθεί όλοι ότι ο κατ' οίκον περιορισμός θα ξεπεράσει τις αρχικές ημερομηνίες που έδωσε η Κυβέρνηση. Θα είναι περισσότερες από δύο βδομάδες, την ώρα που η οικονομία κατρακυλάει και υπάρχει κόσμος που σταδιακά χάνει τη δουλειά του.

Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις μια πόλη σαν τη Μαδρίτη να είναι μισοάδεια. Το μοναδικό θετικό είναι ότι εξαφανίστηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά αυτό τι να το κάνεις; Το πιο σημαντικό για όλους μας είναι να παλέψουμε με τον ιό, πιστεύω πως όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί τι γίνεται και πώς έχουν τα πράγματα. Προσωπικά, θα έλεγα στους ανθρώπους από άλλες χώρες, όπου τα κρούσματα είναι λίγα, να προσέχουν και να μην το παραμελήσουν. Να πλένουν τα χέρια τους και να αποφεύγουν την παρουσία σε μέρη, που μαζεύει πολύ κόσμο. Αυτά είναι απλά μέτρα, που προτείνουν κι οι αρχές.

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο. Παρόλ' αυτά, κι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσέχουν, γιατί βλέπουμε νεαρούς να βρίσκονται στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού. Ο κίνδυνος, κι είμαστε πολύ στο να το επιβεβαιώσουμε αυτό στη Μαδρίτη, είναι να καταρρεύσει το σύστημα υγείας, εφόσον οι άρρωστοι αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Μιλάμε για μια υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που ταρακουνάει τα θεμέλια της κοινωνίας και μας κάνει όλους να κοιτάμε τον κόσμο με διαφορετική ματιά. Ελπίζω και εύχομαι, από όλο αυτό να πάρουμε θετικά μηνύματα για το μέλλον.

Ως λαός, προσπαθούμε να δείξουμε τη συμπαράσταση και την στήριξή μας προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, βγαίνοντας στο μπαλκόνι κάθε βράδυ στις 8:00 για να τους χειροκροτήσουμε. Είναι κάτι συγκινητικό, για όσους το ζούμε από κοντά.

AP Photo/Manu Fernandez

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ