ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Μένει η ονομασία "Euro 2020" παρότι θα γίνει το 2021

The coaches of Germany Joachim Loew, right, speaks with Portugal Fernando Santos after the draw for the UEFA Euro 2020 soccer tournament finals in Bucharest, Romania, Saturday, Nov. 30, 2019. (AP Photo/Vadim Ghirda)
The coaches of Germany Joachim Loew, right, speaks with Portugal Fernando Santos after the draw for the UEFA Euro 2020 soccer tournament finals in Bucharest, Romania, Saturday, Nov. 30, 2019. (AP Photo/Vadim Ghirda) AP

Η UEFA ξεκαθάρισε πως παρότι το Euro θα γίνει το 2021, η ονομασία του θα μείνει "Euro 2020". Θα γίνει στις ίδιες χώρες όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί; Τι μέλλει γενέσθαι με τα εισιτήρια; Όλες οι απαντήσεις.

Η UEFA έδωσε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, λίγες μέρες μετά την επίσημη αναβολή του Euro 2020 για το 2021, λόγω κορονοϊού. Οι εξηγήσεις που έδωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για το πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το αν το Euro το 2021 θα γίνει στις αρχικά προγραμματισμένες τοποθεσίες, ποιοι αποτελούν την ομάδα εργασίας που συστάθηκε και ποιος είναι ο ρόλος της, πώς θα μπορούν οι ομάδες να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, αν δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα και άλλα.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις ερωταπαντήσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πότε θα παιχτεί ξανά ποδόσφαιρο. Όπως κάναμε από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η UEFA θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργάνισμό Υγείας και τις εθνικές αρχές για να δει την ανταπόκριση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κρίση. Παράλληλα, οι αποφάσεις της Τρίτης δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες επιλογές, που πάντα θα βασίζονται σε συμβουλές ειδικών και θα θέσουν πρώτα την υγεία όλων όσοι εμπλέκονται".

Γιατί η UEFA έδωσε προτεραιότητα στις διασυλλογικές διοργανώσεις σε σχέση με το Euro;

"Πιστεύουμε ότι η μετακίνηση του EURO 2020 είναι η καλύτερη λύση για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει όλες τους διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις που βρίσκονται σε παύση. Η συναίνεση πίσω από αυτή την προσέγγιση, η οποία γεφυρώνει τις 55 ομοσπονδίες, τη FIFPro και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και συλλόγων, υπογραμμίζει την ενότητα της ποδοσφαιρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου του COVID-19. Σε μια εποχή πρωτοφανών προκλήσεων, το άθλημα μας αποδεικνύει τις καλύτερες ποιότητες του: δύναμη, αλληλεγγύη και ανοχή".

Το EURO 2020 επρόκειτο να λάβει χώρα σε δώδεκα πόλεις για να γιορτάσει την 60ή επέτειο της διοργάνωσης. Το τουρνουά του 2021 θα διατηρήσει την ίδια μορφή, τις τοποθεσίες και το όνομα;

"Πιστεύουμε ότι όλες οι τοποθεσίες θα παραμείνουν οι ίδιες, διασφαλίζοντας ότι το τουρνουά παραμένει πιστό στο αρχικό του όραμα: διοργανώνοντας ένα πραγματικά ευρωπαϊκό γεγονός που ταιριάζει με τα 60α γενέθλια του EURO. Το τουρνουά θα εξακολουθεί να είναι γνωστό ως UEFA EURO 2020".

Η UEFA δημιούργησε μια ομάδα εργασίας. Ποιοι την αποτελούν και ποιος είναι ο ρόλος της;

"Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από εκπροσώπους της διοίκησης της UEFA, της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων και των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών. Θα εξερευνήσει διάφορους τρόπους που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο όταν έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο".

Οι τελικοί στις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA θα διεξαχθούν στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, στις προγραμματισμένες τοποθεσίες;

"Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε όλους τους ευρωπαϊκούς και εγχώριους διαγωνισμούς συλλόγων μέχρι το τέλος της τρέχουσας αθλητικής περιόδου - 30 Ιουνίου 2020 - αν βελτιωθεί η κατάσταση. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η υγεία όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Η ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει διάφορα σενάρια. Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των συζητήσεών της, καθώς και την εξέλιξη της κατάστασης, προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα".

Πώς θα μπορούν οι ομάδες να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, αν δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα;

"Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα και ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση όλων των εγχώριων διοργανώσεων".

Θα επιστραφούν τα εισιτήρια EURO 2020;

"Ναι, εξ ολοκλήρου. Ωστόσο, οι κάτοχοι εισιτηρίων θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν τα εισιτήριά τους για το 2021. Η UEFA θα επικοινωνήσει προληπτικά με όλους τους κατόχους εισιτηρίων εν ευθέτω χρόνω".

Πώς θα ελαχιστοποιήσει η UEFA τον οικονομικό αντίκτυπο των αποφάσεών της σε συλλόγους και εθνικές ομοσπονδίες;

"Η UEFA θα εργαστεί σκληρά για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στις 55 ομοσπονδίες μέλη της, πολλές από τις οποίες βασίζονται στη χρηματοδότηση από το Euro για την υλοποίηση βασικών και αναπτυξιακών εργασιών στις χώρες τους. Οι αγώνες που έχουν ήδη αναβληθεί θα αναπρογραμματιστούν και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Euro να διοργανωθεί το 2021 υπό τους ίδιους όρους που είχαν προβλεφθεί αρχικά.

Αναβάλλοντας το EURO 2020, δώσαμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στα εγχώρια πρωταθλήματα τις καλύτερες ευκαιρίες να ολοκληρωθούν και, ως εκ τούτου, να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ