ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: "Καμπανάκι" από τους Ισπανούς γιατρούς για την επιστροφή στη δράση

Κορονοϊός: "Καμπανάκι" από τους Ισπανούς γιατρούς για την επιστροφή στη δράση
AP Photo/Darko Vojinovic AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Μία μέρα πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το μέλλον της Liga Endesa, Ισπανοί γιατροί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια και την υγεία των παικτών που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας.

Ερωτηματικό αποτελεί αν θα συνεχιστούν τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υπό τον φόβο του κορονοϊού , την ίδια στιγμή που η Euroleague έκανε λόγο διάστημα δύο εβδομάδων προετοιμασίας, πριν από την επιστροφή στη δράση. Η αλήθεια είναι όμως πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνους τους Ισπανούς γιατρούς. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ο, τι χρειάζεται προετοιμασία ίση με τουλάχιστον το 50% του χρόνου αποχής, ώστε να είναι έτοιμοι να πατήσουν ξανά στο παρκέ. Η άποψη τους πάντως, έρχεται στη δημοσιότητα μία μέρα πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στην Ισπανία για την πρόταση της ACB να ολοκληρωθεί η σεζόν με ένα τουρνουά 12 ομάδων.

Οι συμβουλές των ειδικών για την επιστροφή στην προπόνηση είναι:

1) Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας το 50% του χρόνου που απείχαν από τις προπονήσεις (π.χ. αν οι ομάδες απείχαν δύο μήνες, προτείνεται τουλάχιστον ένας μήνας προετοιμασίας).

2) Έλεγχος της φυσικής κατάστασης του κάθε παίκτη και αντίστοιχο προπονητικό πλάνο.

3) Οι αθλητές στη διαδικασία αποκατάστασης. Επιστροφη στα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας για να εξασφαλιστεί η προσαρμογή τους,

4) Προοδευτική επιστροφή στις προπονήσεις.

5) Βάρη, δύναμη και κίνηση στο ξεκίνημα. Δουλεύουμε διάφορες παραλλαγές καθώς οι αθλητές καταφέρνουν να προσαρμοστούν στο φόρτο προπόνησης.

Οι Ισπανοί γιατροί μάλιστα, έδωσαν οδηγίες προκειμένου να είναι ασφαλής η επιστροφή των παικτών στις προπονήσεις, σνακοινώνοντας προληπτικά μέτρα που έχουν ως εξής:

1) Προληπτικά μέτρα - πριν από την επιστροφή στις προπονήσεις, γενικός ιατρικός έλεγχος και τεστ COVID-19 σε όλο το τεχνικό επιτελείο και την ομάδα.

2) Για τους παίκτες/staff που έχουν βρεθεί θετικοί, ο γιατρός της ομάδας είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξετάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν και την ιατρική αξιολόγηση και θα προτείνει την πιθανή ημερομηνία επιστροφής στην προπόνηση. Αρχικά θ, ακολουθείται ατομικό πρόγραμμα.

3) Πριν από κάθε προπόνηση θα λαμβάνονται προκλητικά μέτρα: έλεγχος θερμοκρασίας κάθε παίκτη (< 37) και προφορικός έλεγχος με τον γιατρό πριν από την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Οι μετακινήσεις γίνονται χρησιμοποιώντας μάσκες και γάντια.

4) Κάθε παίκτης κατά τη διάρκεια της προπόνησης πρέπει να έχει πετσέτα και μπουκάλι νερό προσωπικής χρήσης. Δεν γίνονται χειραψίες ούτε χαιρετισμοί με σωματική επαφή.

5) Όταν γίνονται οι προπονήσεις η είσοδος και η έξοδος από τις εγκαταστάσεις θα πραγματοποιείται από συγκεκριμένες διαδρομές και διατηρώντας την απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων. Θα υπάρχει αντισηπτικό τζελ και δυνατότητα πλυσίματος χεριών. Για μέγιστη προστασία, προτείνεται η ατομική καθαριότητα να γίνεται είτε κατ'οίκον είτε σε μικρά γκρουπ αν το επιτρέπουν οι εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ