ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Η Γερμανία στην απομόνωση

Bonn's coach Michael Koch reacts during the fourth final play off match of the German Basketball League between   Telekom Baskets Bonn and EWE Baskets Oldenburg in Bonn, Germany, on Tuesday, June 23, 2009. (AP Photo/Hermann J. Knippertz)
Bonn's coach Michael Koch reacts during the fourth final play off match of the German Basketball League between Telekom Baskets Bonn and EWE Baskets Oldenburg in Bonn, Germany, on Tuesday, June 23, 2009. (AP Photo/Hermann J. Knippertz) AP PHOTO/HERMANN J. KNIPPERTZ

Ο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού και νυν GM της Γκίσεν, Μίκαελ Κοχ, μεταφέρει μέσω του Sport24.gr όσα συμβαίνουν στη Γερμανία λόγω του κορονοϊού και την ελπίδα του να διακοπεί οριστικά η Bundesliga.

Οι πιο μεγάλοι θα τον θυμάστε από την παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (περισσότερο), κι εν συνεχεία με αυτή του Αμαρουσίου (2001/02) και του Ιωνικού Νέας Φιλαδελφείας (2002/03). Εδώ και πολύ καιρό έχει αποσυρθεί από τη δράση τόσο στα παρκέ όσο και τους πάγκους, όπου προσπάθησε να ακολουθήσει την προπονητική. Πλέον όμως έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα. Ο λόγος για τον Μίκαελ Κοχ, ο οποίος έχει τον ρόλο του GM και του αθλητικού διευθυντή στη Γκίσεν.

Η κουβέντα μας αυτές τις στιγμές δεν θα μπορούσαν να επικεντρώνεται στο αθλητικό κομμάτι, αλλά στην έξαρση του κορονοϊού που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλές χώρες. Μία εξ αυτών είναι η Γερμανία που όπως θα διαπιστώσετε από τα λόγια του έχει μπει στην απομόνωση, προκειμένου να καταφέρει να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα ο Κοχ εξέφρασε την ελπίδα του να διακοπή οριστικά το γερμανικό πρωτάθλημα. Πάντως, για την ώρα έχει πάρει αναβολή μέχρι τις 30 Απριλίου αλλά είναι ορατό το ενδεχόμενο για "λουκέτο".

Όπως θα καταλάβετε από τα λόγια του Κοχ, το μπάσκετ και ο αθλητισμός έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα κι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα μέτρα τα οποία παίρνουν στη Γερμανία. "Αυτή την στιγμή είναι πολύ δύσκολη για όλους. Διαφορετικές περιοχές της χώρας, έχουν διαφορετικούς κανόνες για την αντιμετώπιση του ιού. Υπάρχουν περιπτώσεις, για παράδειγμα, όπου δεν μπορείς να πας πουθενά, να κυκλοφορήσεις, ενώ σε άλλες επιτρέπεται, αρκεί να είσαι με μέλη της οικογένειάς σου. Τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, σχεδόν όλα είναι κλειστά πλέον. Η καθημερινή ρουτίνα πλέον, σε γενική βάση, αφορά στο να είσαι σπίτι ή να πηγαίνεις στη δουλειά. Μόνο αυτό. Δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθείς με φίλους έξω, ή να κάνεις κάτι", ανέφερε αρχικά ο παλαίμαχος παίκτης του τριφυλλιού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μίκαελ Κοχ στο Sport24.gr:

- Ποια είναι τα βασικότερα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

"Όπως είπα, κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι να περιορίσει τον αριθμό των συναντήσεων μεταξύ των ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους. Όπως αντίστοιχα, προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται μαζί στον ίδιο χώρο, γι αυτό είπα νωρίτερα ότι κατά βάση επιτρέπεται να είσαι μόνο με την οικογένειά σου. Ο κόσμος δεν μπορεί να συναντήσει φιλικά πρόσωπα σε σπίτι ή δημόσιους χώρους. Επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση για αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Υπάρχει επίσης ενημέρωση προκειμένου να αποφεύγεται η συνάντηση των παιδιών με τους ηλικιωμένους, έχουν τονίσει ότι δεν πρέπει να βλέπουν, για παράδειγμα, τα εγγόνια τους παππούδες τους για να μην ρισκάρουν ενδεχόμενη μετάδοση του ιού στις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας. Ουσιαστικά, με αυτό το μέτρο, οι οικογένειες έχουν χωριστεί κάπως. Όλοι είναι απομονωμένοι".

- Η καραντίνα είναι υποχρεωτική για όλους;

"Σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας είναι υποχρεωτικό να μένεις στο σπίτι, δεν μπορείς να μετακινηθείς. Σε κάποιες άλλες, επιτρέπεται ακόμη να μετακινείσαι με οικογενειακά πρόσωπα, αλλά ανά δύο. Ακόμη κι αν πας στο σούπερμαρκετ, πρέπει να αφήνεις απόσταση περίπου 1.30 μέτρων. Αντίστοιχα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός πολιτών σε κάθε κατάστημα τροφίμων, γι αυτό σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε κόσμο να περιμένει έξω από αυτά για κάποια λεπτά μέχρι να βγει κάποιος".

- Ποια είναι η ψυχολογία της κοινωνίας μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν;

"Όπως καταλαβαίνεις, τους αγγίζει όλους αυτό ψυχολογικά. Έχουμε μάθει να συναναστρεφόμαστε με κόσμο, με οικογενειακά πρόσωπα και φίλους. Τώρα όλα αυτά έχουν κοπεί, οπότε προφανώς επηρεάζεται σημαντικά η διάθεση όλων. Σκέψου ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι που είναι μόνοι στο σπίτι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μένουν με τα παιδιά τους. Εκεί, ευτυχώς υπάρχει κόσμος που φροντίζει προκειμένου να τους βοηθήσει με τα ψώνια για να μην κυκλοφορούν. Υποθέτω πως αυτή η πανδημία θα προκαλέσει αρκετά ψυχολογικά θέματα στον κόσμο γιατί η απομόνωση επηρεάζει πολύ άπαντες".

- Ποιες είναι οι σκέψεις για την Bundesliga για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν;

"Προφανώς τώρα προσπαθούν να μεταθέσουν την ημερομηνία επανέναρξης του πρωταθλήματος. Προς το παρόν αποφασίστηκε να μην γίνονται αγώνες τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου. Από εκεί και πέρα, επίκειται να γίνει κι άλλη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ομάδων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Υπάρχει αναμονή, για να δούμε αν θα προκύψει απόφαση για οριστική διακοπή ή θα παραταθεί η αναβολή των αγώνων για άλλη ημερομηνία, για να υπάρξει η δυνατότητα να τελειώσει η σεζόν. Όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο όλο αυτό για τις ομάδες, γιατί υπάρχουν συμβόλαια που τρέχουν, μισθοί υπαλλήλων, αλλά κανένα έσοδο. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για όλους, σε όλες τις λίγκες.

Θα έλεγα πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι αρκετά κρίσιμοι για όλους, σε οικονομικό επίπεδο. Πρέπει όλοι να βρουν τρόπους για να επιβιώσουν και να μην καταρρεύσουν. Όλα είναι ρευστά τώρα. Προσωπικά ελπίζω πως θα τελειώσει εδώ η σεζόν, για να έχουν όλοι ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα πορευτούν. Εμείς στην Γκίσεν, στείλαμε τους έξι ξένους μας στην πατρίδα τους λόγω της κατάστασης. Μιλήσαμε μαζί τους και αποφασίσαμε ότι καλύτερο για όλους ήταν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους, λύσαμε τα συμβόλαια και είναι πλέον ελεύθεροι. Όλες οι ομάδες στη Γερμανία άφησαν ελεύθερους τους παίκτες τους για να γλιτώσουν κάποια χρήματα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις.

Οι δύο εναλλακτικές είναι ξεκάθαρες, είτε να παραταθεί για λίγο ακόμη η διακοπή είτε να ολοκληρωθεί οριστικά η σεζόν. Μέχρι τις 19 Απριλίου όλα τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί χώροι είναι κλειστοί, οπότε καταλαβαίνεις πως είμαστε πολύ μακριά ακόμη για οτιδήποτε. Δεν επιτρέπεται να κάνεις γυμναστική ή κάτι. Ακόμη κι αν αποφασιστεί να συνεχιστεί η σεζόν, αυτό θα γίνει με κλειστές πόρτες, χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Αυτό περισσότερο αποτελεί ενδεχόμενο λόγω των χορηγών που στηρίζουν τη BBL. Νομίζω ότι καλύτερο είναι όμως να πούμε ότι τελειώνει εδώ η σεζόν και να προετοιμαστούμε όλοι για την επόμενη".

AP Photo/Hermann J. Knippertz

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ