ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ένιωθα λες και είχα μία μεγάλη πέτρα στο στήθος"

"Ένιωθα λες και είχα μία μεγάλη πέτρα στο στήθος"

Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος, Πέδρο Κούνια, ο οποίος διαγνώστηκε με κορονοϊό περιγράφει στο Sport24.gr τα συμπτώματα της νόσου. Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα; Ποια τα σχέδια για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος.

Ο κορονοϊός έχει αφήσει 187 νεκρούς στην Πορτογαλία, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ανέρχεται σε 8.251 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Ο δημοσιογράφος του Maisfutebol, Πέδρο Κούνια, προσβλήθηκε από τον ιό στα μέσα Μαρτίου. Το Sport24.gr επικοινώνησε μαζί του και από το Πόρτο - όπου αναρρώνει σε καραντίνα - μας κατέγραψε το δικό του ημερολόγιο από τον COVID-19.

"Γύρισα σπίτι το βράδυ της 12ης Μαρτίου από τη δουλειά. Ήταν μια φυσιολογική ημέρα. Από τις 13 Μαρτίου κι έπειτα δουλεύαμε όλοι από το σπίτι με τηλεργασία.

Μέχρι τις 16 ήμουν μια χαρά, δεν είχα κάποιο σύμπτωμα. Τότε ξεκίνησαν τα πρώτα και μάλιστα σε ήπια μορφή. Δεν διέφεραν από μια κοινή γρίπη.

Για τρεις ημέρες περίμενα και πίστευα ότι είχα μια κοινή γρίπη. Ρίγος, κούραση, βήχα και λαιμό. Στις 19 κάλεσα τη γραμμή υγείας της χώρας και ήλθε γιατρός σπίτι.

"Ένιωθα λες και είχα μία μεγάλη πέτρα στο στήθος"

Τις επόμενες ημέρες ξεκίνησε ο πυρετός. Από τις 20 Μαρτίου ανέβαινε ο πυρετός. Έφθανε 39,5, έπαιρνα το αντιβιοτικό, έπεφτε λίγο, ανέβαινε ξανά.

Εκεί ξεκίνησαν τα αναπνευστικά προβλήματα. Δεν ένιωθα να μου λείπει ο αέρας, αλλά είχα βαριά αναπνοή. Χωρίς υπερβολή ένιωθα λες και είχε βάλει κάποιος μια μεγάλη πέτρα πάνω στο στήθος, στους πνεύμονές μου. Διαγνώστηκα θετικός και ξεκίνησα θεραπεία. Ήδη από χθες είμαι καλύτερα. Όχι εντελώς καλά, αλλά καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες".

Ο Πέδρο μένει μαζί με τη σύζυγό του, Καταρίνα, και τα δυο τους παιδιά. Και η σύζυγός του διαγνώστηκε θετική με κορονοϊό. Όπως εξηγεί ο Πορτογάλος δημοσιογράφος με εντελώς διαφορετικά συμπτώματα

Θετική βρέθηκε η σύζυγός μου. Είχε εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από εμένα. Δεν είχε πυρετό, είχε μόνο βήχα και λαιμό. Είμαστε ξεχωριστά σε καραντίνα. Είναι ύπουλος ιός γιατί νομίζεις ότι δεν υπάρχει διαφορά από την κοινή γρίπη.

"Η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι σαφώς πιο ελεγχόμενη σε σχέση με τις άλλες χώρες. Σε σχέση για παράδειγμα με την Ισπανία που βρίσκεται δίπλα μας. Υπάρχουν νεκροί, υπάρχουν κάθε μέρα κρούσματα, αλλά σίγουρα δεν είμαστε στα επίπεδα της Ιταλίας και της Ισπανίας".

Η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι καλύτερη και ελεγχόμενη αν τη συγκρίνει κάποιος με την λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά Ισπανία.

Οι Πορτογάλοι υπάκουσαν στους κανόνες και συνέδραμαν στο έργο της κυβέρνησης της χώρας. Οι δρόμοι στο Πόρτο είναι εντελώς άδειοι.

"Θεωρώ ότι το σύστημα υγείας έχει αντιδράσει σωστά, δεν έχει δοκιμάσει τις αντοχές και τα όριά του. Ο λαός υπάκουσε στις εντολές και τήρησε τα μέτρα.

A sign on the door of the closed Tivoli theater in Lisbon's main Liberdade avenue reads "Stay home. Stay safe. Help us stop the COVID-19 Pandemic." Friday, March 13, 2020. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. (AP Photo/Armando Franca)
A sign on the door of the closed Tivoli theater in Lisbon's main Liberdade avenue reads "Stay home. Stay safe. Help us stop the COVID-19 Pandemic." Friday, March 13, 2020. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms, such as fever and cough. For some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness, including pneumonia. (AP Photo/Armando Franca) AP

Δεν έχω ψηφίσει ποτέ το κυβερνόν κόμμα, αλλά πρέπει να παραδεχθώ ότι αντέδρασε σωστά σε σχέση με άλλες χώρες. Ο κόσμος προσέχει. Μένω σε κεντρικό δρόμο του Πόρτο. Σε νορμάλ συνθήκες είναι ένας δρόμος με κίνηση, κατά μήκος του βρίσκονται τράπεζες, εστιατόρια, σχολεία. Κοιτάζω από το παράθυρο και είναι άδειος".

Το ποδόσφαιρο και κάθε αθλητική δραστηριότητα, όπως είναι φυσιολογικό, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Τι γίνεται όμως με την Primeira Liga; Ποια είναι τα πλάνα για την επανέναρξη του πρωταθλήματος; Πώς έχουν επηρεαστεί η Πόρτο, η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ;

"Η καραντίνα επεκτάθηκε στην Πορτογαλία και πολλοί πλέον ανοικτά κάνουν λόγο για παράταση της κατάστασης μέχρι και τέλη Μαΐου.

Porto's Sergio Oliveira celebrates after scoring the opening goal during the Portuguese league soccer match between FC Porto and Feirense at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, May 6, 2018. Porto clinched the league title Saturday night, two rounds before the end, when Benfica and Sporting CP tied 0-0 in their Lisbon derby. (AP Photo/Luis Vieira)
Porto's Sergio Oliveira celebrates after scoring the opening goal during the Portuguese league soccer match between FC Porto and Feirense at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Sunday, May 6, 2018. Porto clinched the league title Saturday night, two rounds before the end, when Benfica and Sporting CP tied 0-0 in their Lisbon derby. (AP Photo/Luis Vieira) AP

Δεν μου φαίνεται και παράλογο να σου πω την αλήθεια. Η Primeira Liga λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα. Αλλά είναι άτοπο να μιλάμε για ημερομηνίες όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση.

Προτεραιότητα των Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ είναι να πουλήσουν. Κάτι το οποίο βέβαια έκαναν και τα προηγούμενα καλοκαίρια. Δεν θα μου φανεί παράξενο εάν περάσουν ένα καλοκαίρι χωρίς μεταγραφές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ