ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: "Μένουμε ασφαλείς, επιστρέφουμε ομαλά και με προσοχή"

Διάγγελμα Μητσοτάκη: "Μένουμε ασφαλείς, επιστρέφουμε ομαλά και με προσοχή"
EUROKINISSI

Την άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πήγε από το "Μένουμε Σπίτι" στο "Μένουμε Ασφαλείς" εν όψει της ομαλής επιστροφής στην κανονικότητα (VIDEO).

Σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης (28/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του οποίου μίλησε λεπτομερώς για την σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό που έχει αφήσει το σημάδι του σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

" Πήραμε μέτρα πρωτοφανή. Αποδεχθήκαμε ως κοινωνία την ανάγκη να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα. Δεν πήγαμε στις εκκλησίες και μείναμε στο σπίτι. Επιδείξατε πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Οι δεσμοί πολιτείας και πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που έμοιαζαν μακρινές και αδύνατες. Ψηφιακή διοίκηση, ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Όλα αυτά δεν ήταν προϊόντα τύχης αλλά σκληρής δουλειάς. Οι ήρωες είναι ο κάθε ένας και η κάθε μια. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα απέδωσαν. Τα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου μας, στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Η πολιτική προστασία ενισχύεται κι άλλο. Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο προσωπικό, περισσότερο εξοπλισμό, εμπειρία και οργάνωση. Έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό και ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε χειραψίες, μένουμε μέσα αν έχουμε βήμα ή πυρετό. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Όλα αυτά, πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα.

Προσοχή όμως, δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας αλλά για μια συνέχεια. Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα. Στόχος μας θα είναι να εντοπίσουμε γρήγορα μια αναζοπύρωση. Το σχέδιό μας είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις. Μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα κρίνει την επιτυχία του. Κάποιες αρχές παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων. Σας εμπιστεύθηκα και εσείς εμπιστευθήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την ελληνική πολιτεία. Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος. Τώρα καλούμαστε να γυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας.

Από την Δευτέρα 4/5 καταργούνται η γραπτή άδεια και τα sms αλλά θα εξακολοθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Οι οργανωμένες παραλίες θα μείνουν κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν καταστήματα, όπως και τα κομμωτήρια. Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όρια για την πυκνότητα των επισκεπτών. Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Αποδείχθηκε αναγκαία για όλους. Από τις 4/5 οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία . Πάντα με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο. Τα μαθήματα της Γ' λυκείου θα αρχίσουν στις 11/5. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις λυκείων και γυμνασίων. Δημοτικά και νηπιαγωγεία ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Αύριο (29/4) η Υπουργός Παιδείας θα κάνει αναλυτική ενημέρωση.

Την 1η Ιουνίου ξεκινά η δραστηριότητα και στον τομέα της εστίασης. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία της δωδεκάμηνης λειτουργίας. Μέσα στον Ιούνιο θα απελευθερωθεί και η υπόλοιπη δραστηριότητα. Κρίνεται αδύνατο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, τα αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα αξιολογείται ανά 24ωρο από ένα μεικτό παρατηρητήριο. Συμπολίτες μου, αναλυτικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αμέσως μετά. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλο, είναι ακόμη εύθραυστο. Όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της ατομικής ευθύνης. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο, γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό δημοκρατία μας. Τώρα πλέον οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακουν τους εκπροσώπους της πολιτείας ξέροντας ότι θα τους ακούσουν και εκείνοι.

Ασσφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες. Η σταδιακή επανεκκίνηση είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Όλοι θα πρέπει να σηκώσουν τα βάρη με τρόπο δίκαιο, με αλήθεια και με ρεαλισμό. Στο μεταξύ, πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό που θα παραμονεύει. Οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία μας θα απαντήσει με σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας, στην ομαλή και σταδιακή επιστροφή με προσοχή. Μένουμε ασφαλείς. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε".

Διαβάστε όλα τα θέματα της επικαιρότητας στο News247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ