ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απειλή της UEFA: "Αν διακόψετε τα πρωταθλήματα, δεν θα παίξετε στην Ευρώπη"

The Champions League trophy is displayed before the UEFA group stage draw at the Grimaldi Forum, in Monaco, Thursday, Aug. 29, 2019. (AP Photo/Daniel Cole)
The Champions League trophy is displayed before the UEFA group stage draw at the Grimaldi Forum, in Monaco, Thursday, Aug. 29, 2019. (AP Photo/Daniel Cole) AP

Η UEFA και η ECA με επιστολή τους προς τις ομάδες τονίζουν ότι η διακοπή είναι η έσχατη λύση και απειλούν με αποκλεισμό όσες Λίγκες το κάνουν. Τι ισχύει με Champions και Europa League. Το περιεχόμενο της επιστολής.

Την επιστροφή στη δράση Ιούλιο/Αύγουστο των πρωταθλημάτων ζητούν οι UEFA, ECA και European Leagues με κοινή επιστολή τους προς ενώσεις, λίγκες και ομάδες.

Το Sport24.gr φέρνει στο φως το περιεχόμενο της επιστολής που στάλθηκε και στο οποίο τονιζεται ότι οι δυο ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions/Europa League) θα ξεκινήσουν ξανά μετά το τέλος των εγχώριων πρωταθλημάτων. Όχι δηλαδή πριν από τον Αύγουστο.

Στην επιστολή επίσης χαρακτηρίζεται "ως πρόωρη και αδικαιολόγητη, σε αυτη τη φάση, κάθε διακοπή πρωταθλήματος", όπως αυτή που έκανε πχ το μεσημέρι της Πέμπτης (2/4) το Βέλγιο με ψήφισμα της λίγκας να τελειώσει η σεζόν και να στεφθεί πρωταθλήτρια η Μπριζ. Η φράση κλειδί είναι αυτή που αναφέρει "η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθορίζεται από το αποτέλεσμα στο τέλος μιας ολοκληρωμένης εγχώριας διοργάνωσης και ένας πρόωρος τερματισμός θα θέσει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος".

Υπενθυμίζεται ότι η Super League 1 μέσω της τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Πέμπτης (2/4) αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή του πρωταθλήματος μέχρι 24 Απριλίου και σε νέα σύσκεψη θα αποφασιστεί η απόφαση για τη διακοπή ή μη του πρωταθλήματος.

Οι ομάδες εργασίας της UEFA τώρα επικεντρώνονται σε σενάρια που περιλαμβάνουν δράση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μαζί με την πιθανότητα οι διοργανώσεις της UEFA ( Champions/ Europa League) να αρχίσουν ξανά μετά το τέλος των εγχώριων πρωταθλημάτων. Η επιστολή αναφέρει πως νεότερα για το σχέδιο ίσως υπάρξουν στα μέσα Μαϊου.

Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

"Η τωρινή υγειονομική κρίση λόγω του κορονοϊού δεν έχει κανενα προηγούμενο στην κοινωνία μας και, επιπλέον της απειλής στη δημόσια υγεία που είναι η αδιαμφισβήτη προτεραιότητα, έχει χτυπήσει βάναυσα όλες τις βιομηχανίες και τους τομείς της οικονομίας. Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση και εδώ και αρκετές εβδομάδες όλες οι διοργανώσεις μας έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν.

Σε ένα τόσο σοβαρό σενάριο, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κατάφερε παρόλα αυτά να αντιδράσει σαν μία ενωμένη οικογένεια. Το κοινό σημείο της 17η Μαρτίου ήταν πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν σύμφωνα με το φορμάτ τους όλες οι εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι τεράστιας σημασίας ακόμα κι ένα γεγονός σαν αυτήν την πανδημία να μην εμποδίσει τις διοργανώσεις μας να κριθούν στον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους, και όλους τους τίτλους δοθούν με βάση τα αποτελέσματα. Ως υπεύθυνοι ηγέτες του αθλήματός μας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξασφαλίσουμε, μέχρι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα και όσο υπάρχουν ακόμα σχεδιαστικές, εκτελεστικές και κανονιστικές λύσεις.

Προχωράμε ενωμένοι με γνώση πως μόνο μια εκπληκτική συντονισμένη προσπάθεια όλων των διοργανωτών μπορεί να βοηθήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να βγει από την κρίση, έχοντας ανακτήσει το βασικό του κορμό, τις διοργανώσεις.

Αυτή η δέσμευση πήρε σάρκα και οστά στις δύο ομάδες εργασίας που φτιάχτηκαν για να εξετάσουν τις επιλογές με το καλεντάρι και με τις νομικές και οικονομικές συνέπειες του να συνεχιστεί η σεζόν και μετά τις 30 Ιουνίου. Χωρίς ενότητα κι αλληλεγγύη, κανείς δεν θα βγει από την κρίση, γιατί είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι.

Απαιτείται χειρισμός και των δύο καλενταρίων, αφού το φινάλε της τωρινής σεζόν θα επηρεάσει το ξεκίνημα της επόμενης.

Παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της κατάστασης, η ομάδα εργασίας που ασχολείται με το καλεντάρι θα δείξει σύντομα, ιδανικά στα μέσα Μαϊου, ποιο πλάνο θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί η σεζόν, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω.

Η διακοπή των διοργανώσεων θα έπρεπε πραγματικά να είναι η τελευταία λύση, μόνο αν δεν υπάρχει κάποιο καλεντάρι που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της σεζόν.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει στους επόμενους μήνες, μέσα σε συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι δημόσιες αρχές, και πως κάθε απόφαση οριστικής διακοπής εγχώριων διοργανώσεων είναι, σε αυτό το στάδιο, πρόωρη και αδικαιολόγητη.

Από τη στιγμή που η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθορίζεται από το αποτέλεσμα στο τέλος μιας ολοκληρωμένης εγχώριας διοργάνωσης, ένας πρόωρος τερματισμός θα θέσει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει το δικαίωμα των ομάδων στη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2020/21, σύμφωνα πάντα με τους σχετικούς κανονισμούς".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ