ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

To SPORT24 στο Τόκιο, οι δηλώσεις των Μπούρμπου - Κυρίδου μετά την πρόκριση και το παγκόσμιο ρεκόρ: "Θα το κάναμε από την αρχή άλλες 1000 φορές"

To SPORT24 στο Τόκιο, οι δηλώσεις των Μπούρμπου - Κυρίδου μετά την πρόκριση και το παγκόσμιο ρεκόρ: "Θα το κάναμε από την αρχή άλλες 1000 φορές"

Το τρομερό ελληνικό δίδυμο, Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου κατάφερε να εξασφαλίσει μία από τις πιο συγκινητικές προκρίσεις για τα ελληνικά χρώματα στους φετινούς Ολυμπιακούς, αυτό της τελικού της δικώπου, και μίλησε στο SPORT24 για τη μεγάλη επιτυχία τους.

Στο δρόμο με το ταξί για το Sea Forest Waterway περάσαμε από τη γέφυρα πάνω από το κωπηλατοδρόμιο και ο άστατος καιρός ήταν εμφανής. «Φαίνεται να είναι πρίμα, ίσως δούμε γρήγορες επιδόσεις» σκέφτηκα εκείνη την ώρα από μέσα μου, χωρίς να ξέρω τι πρόκειται να βιώσω σε λίγα λεπτά.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Βότση

Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου ενώ ξεκίνησαν πιο αργά και βρίσκονταν στο κυνήγι της πρόκρισης από την 4η θέση, 4 δευτερόλεπτα πίσω από τα άλλα τρία πληρώματα που έδιναν μάχη μεταξύ τους, στο τελευταίο 500άρι μόνες τους από τον 6ο διάδρομο μείωσαν κουπιά με κουπιά τη διαφορά και τελικά έκοψαν πρώτες το νήμα πανηγυρικά.

Ο σφαλιάρες στο νερό, οι φωνές, οι αγκαλιές που είδαμε αμέσως μετά δεν μπορούν να περιγράψουν στο 100% το συναίσθημα των δύο κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη που στην πρώτη τους Ολυμπιακή παρουσία εξασφάλισαν μία ιστορική πρόκριση για την Ελλάδα στη δίκωπο γυναικών.

Η πρώτη τους δήλωση μετά την κούρσα:

Κυρίδου: «Δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα. Στα τελευταία μέτρα με τη Χριστίνα είμασταν πολύ ενθουσιασμένες και οι δύο και αυτό μας έδωσε ενέργεια για να δώσουμε ακόμα παραπάνω».

Μπούρμπου: «Ενθουσιασμός, χαρά, είμαι περήφανη που μπορώ να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε αυτό το επίπεδο, είμαι περήφανη που παρά τις δυσκολίες που περνάμε με όλα, μπορέσαμε και καταφέραμε να μπούμε σε έναν τελικό σε τέτοια ηλικία. Αυτή η Ολυμπιάδα για μένα είναι κάτι απίστευτο, ο τελικός ήταν όνειρο ζωής και θα πάμε αύριο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Η Χριστίνα Μπούρμπου προέρχεται από μια κωπηλατική οικογένεια οπότε η σχέση της με το άθλημα ήταν καρμική.
Η Χριστίνα Μπούρμπου προέρχεται από μια κωπηλατική οικογένεια οπότε η σχέση της με το άθλημα ήταν καρμική. © ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΥΜΑΡΑΣ / AZSPORTSIMAGES.COM

Τι φώναζε η Μαρία στα τελευταία μέτρα;

Μπούρμπου: «Δε θυμάμαι πάρα πολλά, κάπου στα 500μ μου λέει «μπαίνουμε». Γυρνάω κοιτάω και βλέπω ότι δεν μπαίνουμε. Σκέφτηκα ότι μάλλον θα βλέπει κάτι παραπάνω από μένα. Μετά όμως έβγαλε μία κραυγή πολέμου στα τελευταία 300μ και παρότι δεν μπορούσα να τραβήξω καθόλου, είπα ή τώρα ή ποτέ. Αυτό ήταν, άδειασα».

Κυρίδου: «Τα θυμάμαι όλα όσα της είπα! Κάπου στα 500μ της φώναξα «δώσ’ τα όλα». Μετά από 100μ φωνάζω «μπαίνουμε» και αμέσως μετά «τελικός». Στα τελευταία μέτρα όμως που είδαμε ότι περνάμε έβγαλα την κραυγή πολέμου».

Ποιον θέλετε να ευχαριστήσετε και σε ποιον αφιερώνετε αυτή την πρόκριση;

Κυρίδου: «Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μητέρα μου και την οικογένειά μου που ξέρω ότι είναι δίπλα μου και με στηρίζει παρά τις δυσκολίες που έχει η ίδια. Θέλω να ευχαριστήσω τις φίλες και τους φίλους μας που ξενυχτάνε για να βλέπουν τις κούρσες, αυτό μας δίνει πολλή δύναμη, αλλά και όλους αυτούς που από την αρχή αυτού του ταξιδιού ήταν δίπλα μας και μας στήριζαν».

Μπούρμπου: «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολλά άτομα, δε θα πω προσωπικά έναν-έναν, θα μου πάρει πολλή ώρα. Σίγουρα όμως ξεχωρίζω τους γονείς μου, για εμένα αυτή τη χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη και πέρασα τρομερά πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω ανθρώπους που με στήριξαν ενώ ήξερα ότι περνάω δύσκολα, τον προπονητή μου και το γιατρό που είναι εδώ που κάθε μέρα με βοηθούσαν και ήξερα τι περνάω. Δυστυχώς είχα ένα πολύ άσχημο τραυματισμό φέτος και πίστεψαν πάρα πολύ ότι θα επανέλθω. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα που είχα την καθημερινή υποστήριξή τους».

Η Χριστίνα είχε ένα δύσκολο τραυματισμό μόλις δύο μήνες πριν. Πως το αντιμετωπίσατε όλο αυτό μέχρι και τη σημερινή κούρσα;

Κυρίδου: «Ήταν δύσκολα χρόνια με πίεση ψυχολογική και σωματική, κάθε μία περνούσε το δικό της άγχος και τα δικά της προσωπικά προβλήματα που έχει η κάθε μία. Όσο μπορούσαμε η μία στηρίζαμε την άλλη. Φέτος αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που είπε η Χριστίνα και η κάθε μία είχε τις δικές της αμφιβολίες, το περάσαμε με διαφορετικό τρόπο. Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερε να γυρίσει πίσω. Είχα πει ότιι το καλύτερο πλάνο για μένα είναι να έρθω με τη Χριστίνα σε αυτή την Ολυμπιάδα γιατί ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε, ξέρω πόσο θηρίο είναι η Χριστίνα μέσα στην κούρσα και είμαι πολύ χαρούμενη που φτάσαμε εδώ πέρα μαζί».

Μπούρμπου: «Κάθε χρόνο υπάρχουν μικροτραυματισμοί. Ο φετινός όμως ήταν κάτι πολύ παράξενο, ήρθα από το πουθενά και δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τι ήταν. Απλά είχα πολύ πόνο. Αποφασίσαμε με τον προπονητή μας να γυρίσω σπίτι και να κάνω εναλλακτική προπόνηση, η Μαρία να συνεχίσει στο Σχινιά στο σκιφ μόνη της, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο και ήθελε τρομερό πείσμα. Πρέπει να της πω ένα τεράστιο μπράβο αυτό τη δυσκολία που περάσαμε. Χαίρομαι που ήρθαμε εδώ, το αντιμετωπίσαμε μαζί, βήμα-βήμα όταν ήρθαμε στην Ιαπωνία. Καθημερινά είχαμε βελτίωση και σήμερα είδαμε τρομερά αποτελέσματα».

Η Μαρία Κυρίδου θέλει κάποια στιγμή να βρεθεί στην ίδια βάρκα με την αδερφή της και να φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η Μαρία Κυρίδου θέλει κάποια στιγμή να βρεθεί στην ίδια βάρκα με την αδερφή της και να φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες © ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΥΜΑΡΑΣ / AZSPORTSIMAGES.COM

Οι κωπηλάτες έχουν αντικειμενικά πολύ δύσκολη ζωή με κοινόβια, πολλούς μήνες μακριά από τις οικογένειές τους, πολλή προπόνηση, περιορισμένη προσωπική ζωή. Έχετε περάσει από όλα αυτά για να βρεθείτε εδώ σήμερα. Άξιζε τον κόπο τελικά;

Κυρίδου: «Άξιζε. Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, τις θυσίες που κάναμε και τις αμφιβολίες που είχαμε, άξιζε. Το ονειρευόμασταν μαζί εδώ και δύο χρόνια. Ακόμα και οι τσακωμοί μας πιστεύω ότι άξιζαν (γέλια)».

Μπούρμπου: «Από τη μεριά μου θα το περνούσα όλο από την αρχή ξανά, και ξανά και ξανά. Με όσα έχουμε περάσει, ό,τι έχουμε πει, όσο έχουμε μαλώσει. Είναι πάρα πολλά που δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα σε δύο λεπτά, αλλά θα το έκανα άλλες 1000 φορές. Για αυτή τη στιγμή που ζήσαμε σήμερα».

*Σε συνεργασία του SPORT24 με το Sportsfeed.gr

*Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΤΟΚΙΟ 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ