ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Σπανουδάκης: "Η κολύμβηση απαιτεί πολλές θυσίες και πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής"

Σπανουδάκης: "Η κολύμβηση απαιτεί πολλές θυσίες και πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής"

Ο Γιώργος Σπανουδάκης μίλησε στο SPORT 24 για τη μέχρι τώρα διαδρομή του, δυσκολίες που περνούν όλοι οι αθλητές στην εποχή του κορονοϊού, αλλά και τη σημαντικότητα της διατροφής για έναν αθλητή. 

Η κολύμβηση αποτελεί για εκείνον πηγή ζωής, ενώ το νερό το δεύτερο σπίτι του. Βλέπετε, αυτή η σχέση κρατά εδώ και 23 χρόνια. Η πρώτη γνωριμία του Γιώργου Σπανουδάκη με την κολύμβηση έγινε όταν εκείνος ήταν τεσσάρων ετών.

Μετά από τόσα χρόνια η σχέση αυτή έχει δοκιμαστεί, έχει περάσει από πολλές δυσκολίες, αλλά και στιγμές δικαίωσης των αμέτρητων ωρών που περνά ένας κολυμβητής με αντιπάλους τον εαυτό του και ένα χρονόμετρο.

Σε αυτή τη διαδρομή μετρά ήδη πολλές συμμετοχές διεθνείς meetings στα 100μ και 200μ ύπτιο, αλλά και στα 200μ και 400μ μικτής ατομικής, σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και με πολλές σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του τόσο σε εγχώριο όσο και παγκόσμιο επίπεδο.

Πλέον, επικεντρώνεται στο μεγάλο του στόχο που δεν είναι άλλος από το να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Ο Γιώργος Σπανουδάκης μίλησε στο SPORT 24 για τη μέχρι τώρα διαδρομή του, τις δυσκολίες που περνούν όλοι οι αθλητές στην εποχή του κορονοϊού, αλλά και τη σημαντικότητα της διατροφής για έναν αθλητή.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την κολύμβηση και τι σε κέρδισε σε αυτήν;

"Η ενασχόληση μου με την κολύμβηση ξεκίνησε στην ηλικία των 4 ετών. Ήταν το μοναδικό άθλημα στο οποίο μπορούσα να ξεκινήσω από τόσο μικρός και οι γονείς μου θέλανε να μάθω από νωρίς να κολυμπάω γιατί όπως και σε αυτούς έτσι και σε εμένα αρέσει πολύ η θάλασσα.

Αργότερα στην ηλικία των 10 όταν είδα ότι είμαι καλός και συνέχισε να μου αρέσει αυτό που κάνω άρχισα και τους πρώτους μου αγώνες όπου πήγαινα αρκετά καλά και βελτιωνόμουν αρκετά γρήγορα και έτσι αποφάσισα να το δω πιο σοβαρά και να ασχοληθώ περισσότερο με αυτό. Όταν κάνεις ένα άθλημα για 22 χρόνια χωρίς να σταματήσεις νομίζω φαίνεται πόσο το αγαπάς και πως αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σου.

Η κολύμβηση γενικά είναι ένα πολύ μοναχικό άθλημα και θέλει δύναμη ψυχής για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει στην δυσκολία των προπονήσεων και είναι πολλοί εκείνοι που από μικρή ηλικία δεν αντέχουν να συνεχίσουν. Είναι μοναδικό το συναίσθημα όταν μπαίνεις στην πισίνα είτε είναι πρωί είτε απόγευμα είναι πάντα το ίδιο συναίσθημα σαν να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, τα ξεχνάς όλα και όσες σκέψεις και να έχεις και όσες ανησυχίες όλα φεύγουν και το μόνο που σκέφτεσαι είναι η κάθε χεριά, η κάθε ανάσα και απλά αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο.

Αυτό με έχει κερδίσει στην κολύμβηση και όσες πίκρες και αν προσφέρει, η χαρά που θα έρθει είναι μοναδική και αξίζει όλο τον πόνο και όλες τις ώρες στις πισίνες".

Σπανουδάκης: "Η κολύμβηση απαιτεί πολλές θυσίες και πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής"

Ο δρόμος ενός κολυμβητή είναι απαιτητικός και απαιτεί μεγάλη πειθαρχία. Πόσο δύσκολο πιστεύεις ότι είναι αυτό για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση, αλλά και πόσο σημαντικά είναι τα
μαθήματα που παίρνει κανείς μέσα από αυτή τη διαδικασία;

"Η καθημερινότητα ενός κολυμβητή είναι γενικότερα πολύ απαιτητική και χρειάζονται αρκετές θυσίες για να μπορέσει κάποιος να εξελίξει στο μέγιστο τις δυνατότητές του και να διακριθεί. Λόγω αυτής της καθημερινότητας και λόγω των δύσκολων προπονήσεων η πειθαρχία παίζει πρωταρχικό ρόλο και αναπτύσσεται στον αθλητή από πολύ μικρή ηλικία.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά τα οποία μαθαίνουν από μικρά να έχουν πειθαρχία στην ζωή τους, να έχουν αυτογνωσία και να μπορούν από μικρά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να κάνεις κάτι το οποίο αγαπάς και να σου δίνει κάθε μέρα δύναμη να συνεχίσεις.

Όταν από μικρός μαθαίνεις να έχεις πρόγραμμα, να ξέρεις πότε και γιατί θα κάνεις το κάθε τι και όλη αυτή η διαδικασία των προπονήσεων και των αγώνων σε μαθαίνει να σκέφτεσαι και να τεστάρεις τον εαυτό σου κάθε μέρα, σε προετοιμάζει για αργότερα για τις δυσκολίες της ζωής και σε μαθαίνει να εκτιμάς τα απλά πράγματα, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο".

Έχεις συμμετάσχει σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού. Ποια θεωρείς εσύ την κορυφαία στιγμή σου και γιατί;

"Η πρώτη μου διοργάνωση με τα χρώματα της εθνικής ομάδας ήταν το 2017 στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα στην Ταιβάν όπου ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε αγώνες εξωτερικού και η πρώτη φορά που ταξίδεψα σε άλλη ήπειρο. Αργότερα, το 2018 συμμετείχα στους Μεσογειακούς Αγώνες ανδρών-γυναικών στην Ισπανία και στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στην Γλασκώβη της Σκωτίας. Η κορυφαία μου στιγμή στους αγώνες αυτούς ήταν όταν κατέκτησα την 5η θέση στους μεσογειακούς αγώνες στο 200αρι μικτή ατομική.

Παρόλο που έχασα την 3η θέση και το μετάλλιο για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο το συναίσθημα αυτό να αγωνίζεσαι με τα χρώματα της εθνικής από το αεροδρόμιο, στο call room και πίσω από το βατήρα να ακούς τους συναθλητές σου να φωνάζουν για σένα όσο άγχος και να έχεις σου δίνει δύναμη να αγωνιστείς και να δώσεις όλο σου τον εαυτό και είναι κάτι μοναδικό".

Τα τελευταία χρόνια και παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν βλέπουμε ολοένα και περισσότερους Έλληνες κολυμβητές να κάνουν αξιοσημείωτες επιτυχίες στο εξωτερικό. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να
αλλάξει στην ελληνική κολύμβηση ώστε περισσότερα παιδιά να μπουν στις πισίνες και αυτές οι επιτυχίες να έχουν συνέχεια;

"Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική κολύμβηση και όμως οι Έλληνες κολυμβητές που διακρίνονται στο εξωτερικό παρόλες τις αντίξοες συνθήκες είναι ανάμεσα στους elite σε όλο το κόσμο. Προσωπικά, είμαι πολύ τυχερός που μπορώ και κολυμπάω με μεγάλα ονόματα της ελληνικής κολύμβησης και πιστεύω πως αυτή την στιγμή η γενιά αυτή των κολυμβητών είναι η καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Τα προνόμια που υπήρχαν παλιά σε σχέση με τις συνθήκες του παρόντος αποδεικνύουν πως υπάρχει θέληση και ψυχική δύναμη από την μεριά των κολυμβητών. Πιστεύω οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν αφορούν τόσο την ομοσπονδία όσο και το κράτος. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας των Ελλήνων κολυμβητών είναι η εμπειρία και η αγωνιστική δράση. Όταν κάποιος κολυμβητής αγωνίζεται με τα χρώματα της εθνικής στο εξωτερικό συλλέγει εμπειρίες και ανεβαίνει επίπεδο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Θα πρέπει λοιπόν να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε κολυμβητές να αγωνίζονται στο εξωτερικό, να βλέπουν μεγάλα ονόματα, να παίρνουν εμπειρίες και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αυτά μόνο ένας προπονητής και ένας κολυμβητής μπορεί να τα αντιληφθεί και ελπίζω με τις αλλαγές που έρχονται όσον αφορά την ομοσπονδία να τα αντιληφθούν και οι αρμόδιοι φορείς και να πράξουν ανάλογα. Από την μεριά του κράτους θα πρέπει να γίνεται καλύτερη διαχείριση στις πισίνες ώστε να μπορούν οι αθλητές να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες προπόνησης και να υπάρχει η στήριξη από την πολιτεία ώστε να αναπτυχθεί το άθλημα ακόμα περισσότερο.

Η νοοτροπία της προπόνησης έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και ίσως αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να υιοθετηθούν και στην ελληνική κολύμβηση με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος και την ένταξη όλο και περισσότερων παιδιών σε αυτό".

Σπανουδάκης: "Η κολύμβηση απαιτεί πολλές θυσίες και πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής"


Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύεις ότι έχει παίξει το γεγονός ότι πολλά παιδιά πηγαίνουν στις ΗΠΑ όπου εκεί καταφέρνουν και συνδυάζουν τις σπουδές τους με υψηλού επιπέδου προπονήσεις με σαφέστατα καλύτερο
τρόπο από ότι στην Ελλάδα;

"Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά στα 18 τους να αποφασίζουν να συνεχίσουν τόσο τις σπουδές τους όσο και το κολύμπι στις ΗΠΑ λόγω των πολύ καλύτερων συνθηκών που υπάρχουν εκεί και λόγω του υψηλού επιπέδου αθλητών. Η διαφορά με τις συνθήκες της Ελλάδας είναι ότι εκεί μπορείς να συνδυάσεις σπουδές με αθλητισμό κυρίως λόγω των αποστάσεων και των εγκαταστάσεων. Τόσο τα μαθήματα όσο και οι προπονήσεις γίνονται σε εγκαταστάσεις που είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και αυτό βοηθάει πολύ έναν αθλητή.

Αυτό είναι κάτι που λείπει από την Ελλάδα και που θα έπρεπε να διορθωθεί ώστε να μην αναγκάζονται οι αθλητές να μεταναστέυουν και να επιβαρύνονται και αυτοί και οι οικογένειές τους. Είναι πολύ σημαντικό ένας αθλητής να έχει όλα αυτά και να μπορεί να σπουδάζει ταυτόχρονα και αυτό είναι κάτι που το κράτος σε συνδυασμό με την ομοσπονδία θα πρέπει να αρχίσουν να τα συνδυάζουν και να επενδύουν τόσο στην απόδοση ενός αθλητή και εντός και εκτός νερού.

Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί αθλητές στην Ελλάδα που τα έχουν καταφέρει με τις τωρινές συνθήκες και μιλώντας εμπειρικά είναι κάτι πολύ δύσκολο, απαιτεί πολλές θυσίες και πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής για να μπορέσεις να αντέξεις όλη αυτήν την καθημερινότητα".

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

"Διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά και σίγουρα μέσα σε αυτή έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά τους προγραμματισμούς μας. Σαν πρώτος στόχος είναι να πλησιάσω όσο το δυνατόν περισσότερο τα όρια για το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Βουδαπέστη τον Μάιο και αργότερα αν όλα πάνε καλά ένας μεγάλος στόχος και μεγάλο όνειρο είναι η Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο που θα προσπαθήσω για την πρόκριση μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Κολύμπησα τον πρώτο μου αγώνα στις 4 Απριλίου στην Βουλγαρία μετά από 8 μήνες. Ήταν ένα τεστ για να δω την κατάσταση που βρίσκομαι και ποια είναι τα λάθη τα οποία πρέπει να διορθώσω για να βελτιωθώ. Η κολύμβηση είναι πλέον μέρος της ζωής μου και θα ήθελα πολύ να συνεχίσω να αποδίδω και να τεστάρω τον εαυτό μου κάθε μέρα και ένας μεγάλος στόχος για το μέλλον είναι να συνδυάσω την αθλητική πορεία με την επαγγελματική.

Έχω σπουδάσει Φυσικοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και θα ήθελα πολύ μελλοντικά να μπορώ να βοηθήσω και να βοηθάω κάθε μέρα τόσο τους κολυμβητές όσο και πολλούς αθλητές να μπορούν να αντέχουν την προπόνηση με την κατάλληλη αποθεραπεία και να επανέρχονται από τυχών τραυματισμούς οι οποίοι δεν τους αφήνουν να αποδώσουν στο μέγιστο".

Περιέγραψε μας την καθημερινή ρουτίνα σου.

"Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου αυτή την στιγμή αφορά το κολύμπι. Οι προπονήσεις εβδομαδιαία ανάλογα την προπονητική περίοδο είναι από 7 έως 9 την εβδομάδα και 2 με 3 φορές γυμναστήριο. Στις διπλές προπονήσεις ξυπνάω το πρωί στις 6.30 γιατί η προπόνηση μου γίνεται στο ΟΑΚΑ οπότε η απόσταση από το σπίτι μου είναι αρκετή και κάνω προπόνηση 8.30 με 10.30 και μετά γυρνάω σπίτι τρώω σίγουρα δυο γεύματα τα οποία στηρίζονται κυρίως σε υδατάνθρακες και όσο προλάβω ξεκουράζομαι για να είμαι έτοιμος για την επόμενη προπόνηση στις 4.30 όπου και αυτή διαρκεί περίπου 2 με 2.30 ώρες.

Στις μονές προπονήσεις θα κάνω και το γυμναστήριο μου που είναι μια ώρα οπότε κάθε μέρα οι ώρες που αφιερώνω στο κολύμπι είναι πάρα πολλές και συνήθως τις καθημερινές δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Το υπόλοιπο της ημέρας το αφιερώνω στα μαθήματα που κάνω στο μεταπτυχιακό το οποίο έχω ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο στο τμήμα της Ιατρικής με τίτλο ‘’Άθληση και Υγεία’’ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Σάββατο η προπόνηση μου είναι το πρωί και το υπόλοιπο της μέρας όπως και την Κυριακή το αφιερώνω περισσότερο στην ξεκούραση και στην οικογένειά μου και τους φίλους μου. Είναι μια αρκετά δύσκολη καθημερινότητα όμως όπως προανέφερα όταν αγαπάς κάτι πολύ αξίζει να κάνεις τα πάντα για αυτό.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητής;

"Η διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητας ενός αθλητή και συντελεί άμεσα στην απόδοσή του. Όπως με τις προπονήσεις και την αποθεραπεία, έτσι και στην διατροφή πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στο πρόγραμμα που ακολουθεί ο κάθε αθλητής.

Οι κολυμβητές έχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας στην προπόνησή τους για αυτό και η διατροφή μας στηρίζεται σε φαγητά υψηλής ενεργειακής βάσης κυρίως υδατανθράκων έτσι ώστε να μπορεί να βγει σωστά η προπόνηση και να προστατεύει το σώμα από την υπερκόπωση. Είναι σημαντικό να μπορείς να ανταπεξέλθεις καθημερινά στις απαιτήσεις της προπόνησης και προσωπικά χαίρομαι που η αθλητική σειρά της Herbalife24 της Herbalife Nutrition, είναι σύμμαχος μου για να τις διατροφικές μου απαιτήσεις πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Για αυτό κάθε αθλητής θα πρέπει να συμβουλεύεται διατροφολόγους ώστε να έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μπορεί κάθε μέρα να έχει την σωστή βάση για να βελτιώνεται καθημερινά".

Σπανουδάκης: "Η κολύμβηση απαιτεί πολλές θυσίες και πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής"

Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα;

"Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες αθλητικής διατροφής στο πλευρό σου και από προσωπικής πλευράς ξέρω ότι τα προϊόντα της Herbalife Nutrition είναι από τα καλύτερα της αγοράς και πιστεύω θα βοηθήσουν πάρα πολύ τους αθλητές της ολυμπιακής ομάδας να έχουν μια επιπλέον στήριξη στην διατροφή τους και στο δύσκολο αυτό δρόμο προς την ολυμπιάδα.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Herbalife Nutrition που με στηρίζει εδώ και 3 χρόνια και πραγματικά είμαι πολύ τυχερός που έχω δίπλα μου ανθρώπους που καταλαβαίνουν τις δυσκολίες ενός αθλητή και που παρόλες τις δυσκολίες στηρίζουν τον δύσκολο και επίπονο δρόμο μας".

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;

"Η πανδημία έχει επηρεάσει πλέον ολόκληρο τον κόσμο και πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν από εδώ και πέρα και σίγουρα θα αλλάξει και ο τρόπος ζωής μας. Η αποχή από την προπόνηση τους δύο πρώτους μήνες της καραντίνας τον Μάρτιο ήταν για μένα η πιο δύσκολη περίοδος γιατί δεν ήξερε κανείς τι θα γίνει, ποιοι αγώνες θα χαθούν και πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο νερό.

Η επαφή με το νερό σε έναν κολυμβητή είναι το πιο σημαντικό για την απόδοσή του και αυτό χάνεται πολύ εύκολα όταν μένεις για αρκετές μέρες εκτός νερού πόσο μάλλον για μήνες. Είναι πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο για το σώμα να είναι εκτός νερού και αυτό το μπες-βγες πιστεύω έχει στερήσει σε αρκετούς αθλητές και ειδικά η έλλειψη της αγωνιστικής δράσης είναι ότι χειρότερο για την πορεία ενός αθλητή.

Στην Ελλάδα οι τελευταίοι επίσημοι αγώνες ήταν τον Μάρτιο του 2020 και από τότε οι αθλητές προσπαθούν μέσα από την προπόνηση να τεστάρουν τον εαυτό τους και να διορθώνουν τα λάθη τους όμως δεν έχει καμία σχέση αυτό που ζεις στον αγώνα, αυτή η ένταση και αυτή η προσπάθεια με καμία προπόνηση. Μετά από ένα χρόνο αγωνίστηκα στη Βουλγαρία και την Σουηδία όπου και είχα την ευκαιρία να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι αγωνιστικά και να δω ποια είναι τα λάθη μου και που θα δώσω περισσότερο βάση στην προπόνησή μου για να μπορέσω να βελτιωθώ. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι, συνεργάτες και εταιρείες τις δύσκολες αυτές στιγμές που με στηρίζουν για να έχω τη δύναμη και το κουράγιο να αντιμετωπίσω κάθε εμπόδιο όπως η Herbalife Nutrition".

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις και κάποιους άλλους ανθρώπους;

"Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που με έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και χωρίς αυτούς δεν θα είχα φτάσει ως εδώ και στον γυμναστή μου Δημήτρη Κουλούρη που συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια και τον προπονητή μου Δημήτρη Αθυμαρίτη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ