ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση: Ο Ρίλοφ χάρισε στη Ρωσία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πισίνα μετά από 25 χρόνια

Ο Εβγκένι Ρίλοφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο
Ο Εβγκένι Ρίλοφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο © 2021 MATTHIAS SCHRADER / AP IMAGES

Ο Εβγκένι Ρίλοφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο, κόντρα στα προγνωστικά που περίμεναν μονομαχία ανάμεσα στους Κολέσνικοφ και Μέρφι, σπάζοντας το φράγμα των 52 δευτερολέπτων.

Μονομαχία Κολεσνίκοφ-Μέρφι περίμεναν όλοι στον τελικό των 100μ. ύπτιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, λογάριαζαν όμως χωρίς τον Εβγκένι Ρίλοφ. Ο Ρώσος πρωταθλητής κόσμου των 200μ. πήρε κυριολεκτικά στην τελευταία χεριά το χρυσό μετάλλιο, πετυχαίνοντας μάλιστα και ρεκόρ Ευρώπης με 51.98, καθώς βελτίωσε το 52.11 που είχε ο Γάλλος Καμίλ Λακούρ από το Ευρωπαϊκό του 2010 στη Βουδαπέστη.

Ο ρωσικός θρίαμβος στο αγώνισμα ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη του Κλιμέντ Κολεσνίκοφ, που κολύμπησε και αυτός ταχύτερα από το προηγούμενο ρεκόρ Ευρώπης (52.00). Η Ρωσία είχε πάρει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (από το 1996 που αγωνίζεται ως ανεξάρτητη χώρα) μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο, με τον Ρίλοφ στο Ρίο.

Ο κάτοχος του τίτλου Ράιαν Μέρφι περιορίστηκε στην τρίτη θέση με 52.19, γεγονός που σηματοδότησε τη διακοπή του σερί των Αμερικανών, που είχαν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στις έξι τελευταίες διοργανώσεις, αρχής γενομένης από το 1996 στην Ατλάντα.

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 100μ. ύπτιο ανδρών:

1. Εβγκένι Ρίλοφ (Ρωσία) 51.98 (Ρεκόρ Ευρώπης)

2. Κλιμέντ Κολεσνίκοφ (Ρωσία) 52.00

3. Ράιαν Μέρφι (ΗΠΑ) 52.19

4. Τόμας Τσέκον (Ιταλία) 52.30

5. Τζιαγού Σου (Κίνα) 52.51

6. Ούγκο Γκονζάλεθ (Ισπανία) 52.78

7. Μιτς Λάρκιν (Αυστραλία) 52.79

8. Ρόμπερτ Γκλίντα (Ρουμανία) 52.95

Πολλαπλά ιστορικός ήταν ο ρωσικός θρίαμβος στα 100μ. ύπτιο στο Τόκιο. Το «1-2» που πέτυχαν ο Εβγκένι Ρίλοφ και ο Κλιμέντ Κολεσνίκοφ, καταρρίπτονας αμφότεροι το ρεκόρ Ευρώπης του Γάλλου Καμίλ Λακούρ που «άντεχε» έντεκα χρόνια, σηματοδότησε την πρώτη φορά από τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, το 1992, που οι ΗΠΑ χάνουν το χρυσό μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα, με τον κάτοχο έως σήμερα, Ράιαν Μέρφι, να μένει στην τρίτη θέση.

Ο τελευταίος μη Αμερικανός Ολυμπιονίκης στα 100μ. ύπτιο ήταν ο Καναδός Μαρκ Τιούκσμπερι, ενώ από το 1996 και μετά στο πρώτο σκαλί του βάθρου είχαν ανέβει ο Τζεφ Ράουζ, ο Λένι Κρέιζελμπεργκ, ο Άαρον Πίρσολ (δύο φορές), ο Ματ Γκρίβερς και ο Μέρφι.

Παράλληλα, όμως, η νίκη του Ρίλοφ χάρισε στη Ρωσία το πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κλασική κολύμβηση μετά από 25 ολόκληρα χρόνια! Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, καθώς έκτοτε υπήρξαν αρκετοί σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες με παγκόσμιους τίτλους και Ολυμπιακά μετάλλια, η Ρωσία μετά το 1996 στην Ατλάντα (όταν ο «τσάρος» Αλεξάντερ Ποπόφ είχε κερδίσει 50μ. και 100μ. ελεύθερο και ο Ντένις Πανκράτοφ 100μ. και 200μ. πεταλούδα) είχε πάρει μόνο ένα χρυσό, κι αυτό στο open water με τη Λαρίσα Ιλτσένκο, το 2008.

Τυπικά, βέβαια, η Ρωσία δεν πήρε ούτε σήμερα χρυσό, όπως δεν θα πάρει και κανένα μετάλλιο στο Τόκιο, όπου λόγω της τιμωρίας της μετέχει με το όνομα ROC (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή), με ουδέτερη σημαία και χωρίς ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

* Το SPORT24 είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχής αθλητική ενημέρωση και ειδησεογραφία για το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, τον πίνακα των μεταλλίων όλων των χωρών που συμμετέχουν και τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μη χάσετε καμία στιγμή από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων ακολουθώντας το SPORT24 στο Google News!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ