ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ο θάνατος Αυστραλού κολυμβητή που ξεσκέπασε οριστικά τη δράση του διαβόητου προπονητή, Τζον Ράιτ

Ο θάνατος Αυστραλού κολυμβητή που ξεσκέπασε οριστικά τη δράση του διαβόητου προπονητή, Τζον Ράιτ
AP PHOTO/GREGORY BULL

Ασέλγεια ανήλικων αγοριών, κακοποιητικές συμπεριφορές εντός ή εκτός πισίνας και ένας μυστηριώδης θάνατος συνθέτουν το παζλ ενός "σκοτεινού μυστικού", όπως τιτλοφορείται το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ABC Αυστραλίας για τον προπονητή κολύμβησης Τζον Ράιτ.

Στις 21/2 του 2021 ο 47χρονος, Σέιν Λιούις, εντοπίστηκε νεκρός από υπερβολική χρήση φαρμάκων. Επρόκειτο για Αυστραλό παλαίμαχο κολυμβητή, ο οποίος και το 2010 είχε αποπειραθεί να θέσει τέλος στη ζωή του. Μέχρι σήμερα ο ιατροδικαστής δεν έχει εκδώσει πόρισμα επί των αιτιών, αν και η οικογένεια του εκλιπόντος επιμένει στην εκδοχή της αυτοχειρίας. Δεν ήταν μυστικό ότι Λιούις πάλευε από χρόνια με τον δαίμονα της κατάθλιψης. Έφερε εντός του ανοικτές πληγές που δεν έκλειναν παρά την προσπάθεια να ξεχάσει.

Ο απροσδόκητος θάνατός του έγινε η αφορμή για τη νέα, εμπεριστατωμένη έρευνα, του αυστραλιανού ABC για τη κεκαλυμμένη δράση του διαβόητου προπονητή Τζον Ράιτ, ο οποίος τη δεκαετία του '80 φέρεται να είχε κακοποιήσει σεξουαλικά πολλούς ανήλικους αθλητές. Δύο εξ αυτών μίλησαν ανοικτά στην εκπομπή που προβλήθηκε προ ημερών. Η πρωτοβουλία ανήκε στην πρώην αθλήτρια Λίζα Κάρι που απευθύνθηκε σε Λόρνα Νόουλς και Νικ Τάγκουελ.

"Αρχικά ζητούσε αγκαλιές. Και τότε, ξέρεις, θα ζητούσε να τον φιλήσεις. Και μετά θα σε ρωτούσε πολύ ακατάλληλες ερωτήσεις για τον αυνανισμό σου και άλλα τέτοια πράγματα. Και μετά θα σε ακουμπούσε σε περιοχές που θα έπρεπε να σε αγγίζει", ισχυρίστηκε αρχικά ο Κόλιν Μάρσαν, πρωταθλητής νέων στο ύπτιο και 10 χρόνων όταν εντάχθηκε στο προπονητικό κέντρο του Τσάντλερ το 1981.

"Ξεκινούσε από την πισίνα. Θα χρησιμοποιούσε τη δικαιολογία ότι επρόκειτο να σε ζυγίσει σε μια ζυγαριά που βρισκόταν σ' ένα δωμάτιο πίσω από μία από τις μεγάλες κερκίδες του κολυμβητηρίου, εκεί που φυλάσσονταν όλα τα εξαρτήματά μας. Προφανώς θα μπορούσε να πάει μ' ένα αγόρι προς αυτήν την κατεύθυνση και κανείς δεν θα αναρωτιόταν γιατί. Σε έπιανε από τα γεννητικά όργανα και τους έσπρωχνε προς τα πάνω. Ξέρεις, ένιωθες πιο ελαφρύς και νόμιζες ότι είναι κάτι αστείο. Θα σου έλεγε μετά 'έλα δώσε μου μια αγκαλιά' και κάπως έτσι ήταν η αρχή της τροπής των πραγμάτων", συνέχισε.

Μια 5ετία πριν από το θάνατό του ο Σέιν Λιούις είχε απευθυνθεί στην κολυμβητική Ομοσπονδία. Είχε καταγγείλει την κακοποίησή του επί σχεδόν μια διετία, από τα 11 ως τα 13 του. Στη μητέρα του Σιου είχε αποκαλύψει την αλήθεια μετά την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει, το 2010. Της είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι ο Τζον Ράιτ τού είχε κάνει στοματικό σεξ. "Δεν το ξέραμε ως εκείνη τη στιγμή. Υπήρχαν υπονοούμενα γύρω απ' αυτό το μέρος, ψίθυροι να προσέχουμε τον Τζον Ράιτ, αλλά ο Σέιν φαινόταν πάντα καλά. Ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά και πολύ καλός να κρύβει μυστικά", υποστήριξε η Σιου Λιούις.

Κατά τη δεκαετία του '80 το κολυμβητήριο Τσάντλερ στο Μπρισμπέιν ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή κέντρα για την εξέλιξη των μελλοντικών κολυμβητών στην Αυστραλία. Είχε φιλοξενήσει μάλιστα διεθνείς αγώνες. Ο Τζον Ράιτ είχε επιτελική σχέση δίπλα στον Λόρι Λόρενς, για τον οποίο δεν προέκυψε οποιαδήποτε υπόνοια εμπλοκής στο αηδιαστικά ένοχο μυστικό. Η ομάδα ήταν τρομερά απαιτητική και το πρόγραμμα προπόνησης εξαντλητικό. "Υπήρχαν από τη μία στιγμές που ο Ράιτ ήταν όπως ο μεγάλος αδερφός, ο μέντορας ή ο κολλητός που μπορούσες να του μιλήσεις για ό,τι είχες στο μυαλό σου και από την άλλη κάποιες ημέρες που θα ήταν μανιακός και επιθετικός, αδιανόητα προσβλητικός", συμπλήρωσε ο Μάρσαλ που για πρώτη φορά υποστήριξε ότι κακοποιήθηκε στα 12 του.

Εν τέλει αποχώρησε από την ομάδα το 1985, αφότου δέχθηκε βίαιη επίθεση από τον Ράιτ στην πισίνα. Αρχικά αρνήθηκε να πέσει στην πισίνα διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του Ράιτ. Κατόπιν απειλήθηκε από τον εξαγριωμένο προπονητή που "είχε περάσει τα χέρια του γύρω από το λαιμό και μου έκοβε τον αέρα". Τον έσωσε ένας γονιός που επενέβη και του ζητήθηκε να μην μιλήσει για το συμβάν.

Ο Ράιτ έμενε σ' ένα μεγάλο σπίτι, όπου φιλοξενούσε παιδιά της ομάδας. Κάμποσα άλλα ανήλικα αγόρια το επισκέπτονταν διότι οργάνωνε βραδιές προβολής ταινιών. Φαίνεται πως ήταν η κάλυψή του.

"Η προσωπική εμπειρία μου ήταν ένα απρεπές άγγιγμα. Κάθισα στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου και σου ζητούσε να πας πιο κοντά ή να γείρεις, λέγοντάς σου ότι αλλάζει ταχύτητα ή πράγματα τέτοια. Ήξερα ότι δεν ήταν σωστό. Ένιωσα άβολα και κάπως τρομαγμένος. Έκανα τα πάντα για ν' αποφεύγω να μπαίνω μαζί του στο αυτοκίνητο", διηγήθηκε από την πλευρά του ο Τόμπι Μπλάντελ.

Ενόσω έδινε τη μάχη του με το θηρίο, ο Σέιν Λιούις είχε απευθυνθεί σε ειδική σύμβουλο για παιδιά, τη Χέτι Τζόνστον, η οποία αποκάλυψε το email που είχε λάβει το 2016. "Μου είπε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Τζον Ράιτ και ήθελε να κάνει κάτι γι' αυτό. Ήταν ένας όμορφος άνθρωπος, ένας αξιαγάπητος άνθρωπος, που υπέφερε απ' ό,τι του είχε συμβεί και δεν μπορούσε να το βγάλει από το μυαλό του".

Όταν έλαβε την καταγγελία του Λιούις, η Ομοσπονδία της Αυστραλίας ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες προτού προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Ο αθλητής απογοητεύτηκε και διέκοψε οποιαδήποτε επικοινωνία. "Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους, το κυνηγητό δεν με παρακινεί. Δεν θα ωφεληθώ σε κάτι", απαντούσε τότε.

Είχε προηγηθεί το 2009 μια ανάλογη προσπάθεια του κολυμβητή, Πολ Σίρερ, η οποία έμεινε εξίσου ημιτελής. Ο κολυμβητής είχε καταγγείλει ότι στα τέλη των 80s είχε κακοποιηθεί από προπονητή του στην ομάδα Γκολντ Κόουστ τουλάχιστον 20 φορές. Δεν τον είχε κατονομάσει τότε, αλλά εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκε ότι αναφερόταν στον Τζον Ράιτ. Ο Σίρερ εγκατέλειψε πρόωρα την κολύμβηση και ασχολήθηκε με το τρίαθλο. "Έχω κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας στη διάρκεια της ζωής μου", αποκάλυπτε ο Σίρερ στη δική του εξομολόγηση πριν από 12 χρόνια.

Η Αστυνομία ανέφερε στο ABC ότι δεν υπάρχει ενεργή έρευνα για τον Ράιτ. Η Ομοσπονδία αρνήθηκε ότι η αλήθεια κρύφτηκε κάτω από το χαλί, αλλά τα υπόλοιπα σχόλια του εκπροσώπου της ήταν επιδερμικά.

Τουλάχιστον μένει πίσω η κερδισμένη μάχη της Λίζα Κάρι που ενεργοποίησε τους δημοσιογραφικούς θύλακες. "Είναι καιρός να σταματήσουν οι άνθρωποι να βλάπτουν τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτόν τον πόνο, αυτό το τραύμα και αυτήν την ντροπή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ