ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"

Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο μιλά στο Sport24.gr για τις εκτελέσεις φάουλ - συνώνυμο του γκολ, θυμάται το γκολ του κόντρα στην Εθνική Ελλάδας και σχολιάζει στιγμές της καριέρας του.

Το Sport24.gr εντόπισε τηλεφωνικά τον Ζουνίνιο Περναμπουκάνο στο Ρεσίφε του Περναμπούκο (περιοχή της Βραζιλίας, στην οποία οφείλεται το όνομα που συνοδεύει τον Ζουνίνιο). Η πρώτη ερώτηση ήταν, ποια είναι η πρώτη του σκέψη στο άκουσμα της χώρας μας; Τι του θυμίζει η Ελλάδα;

"Από την Ελλάδα, θυμάμαι κυρίως τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, για το Champions League. Θυμάμαι, τους οπαδούς στο γήπεδο να φωνάζουν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, κι ήταν αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"
INTIME SPORTS

Είχα φίλους που αγωνιζόταν στην Ελλάδα, όπως ο Ριβάλντο. Αλλά, θυμάμαι και τις κόντρες μαζί του, όπως και με τον Τουρέ, για το Champions League, στα παιχνίδια της Λιόν με τον Ολυμπιακό."

Coup franc de JUNINHO contre le mur KAFES - KAPSIS - STOLTIDIS - TOURE - ANATOLAKIS - KOSTOULAS - Lyon / Olympiakos - 19.10.2005 - Champions League C1 - Foot Football - OL - largeur action but frappe tir
Coup franc de JUNINHO contre le mur KAFES - KAPSIS - STOLTIDIS - TOURE - ANATOLAKIS - KOSTOULAS - Lyon / Olympiakos - 19.10.2005 - Champions League C1 - Foot Football - OL - largeur action but frappe tir EDDY LEMAISTRE/FEP/PANORAMIC

Το όνομά του γράφτηκε, κάμποσα καλοκαίρια, στις εφημερίδες ως στόχος των μεγάλων ελληνικών ομάδων. Ο ίδιος ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, αποκαλύπτει στο Sport24.gr, εάν τελικά είχε πρόταση από την Ελλάδα ή όχι.

"Με είχαν πλησιάσει από τον Ολυμπιακό, αλλά ο πρόεδρος της Λιόν δεν το συζήτησε καθόλου. Θυμάμαι, ότι μου είχε προτείνει και την ανανέωση, εκείνη την περίοδο. Ήταν κάθετη η στάση του Ολάς, δεν το συζήτησε καθόλου και εκεί σταμάτησε, όλο αυτό."

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"
INTIME SPORTS

Θεωρείται ο κορυφαίος εκτελεστής φάουλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Σπορτ του Ρεσίφε, το 1995 εντάχθηκε στις τάξεις της αγαπημένης του Βάσκο και το 2001 πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για λογαριασμό της Λιόν.

Στο "Ζερλάν", έφτιαξε, διατράνωσε το όνομά του. Πήρε τα πάντα, εντός γαλλικών συνόρων μέχρι το 2009 όταν και τον προσέλκυσε ο άνεμος της αραβικής άνοιξης της Αλ-Γκαράφα. Μετά τη διετία αυτή, θα ξαναγίνει κάτοικος Ρίο ντε Ζανέιρο για την αγαπημένη του "κρουζμαλτίνο", με εξαίρεση τη θητεία του στις ΗΠΑ για λογαριασμό των New York Red Bulls.

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"

Σε όλα αυτά τα χρόνια, η σταθερή του συντροφιά, η φήμη για την εκτέλεση των φάουλ. Αλήθεια, σε ποια ηλικία ανακάλυψε αυτό το ταλέντο; Πότε ήταν που αντιλήφθηκε αυτή τη δύναμη που έχει στα πόδια του;

"Το αντιλήφθηκα από πολύ μικρή ηλικία. Από τότε που ξεκίνησα να παίζω futsal, θα έλεγα αυτό με βοήθησε κιόλας. Ουσιαστικά, έπαιζα futsal παράλληλα με το ποδόσφαιρο. Από τα 9 μέχρι και τα 16 μου, ήμουν αθλητής του futsal. Από τα 16 και μετά ποδοσφαιριστής.

Το συγκεκριμένο άθλημα, είναι πολύ οργανωμένο στη Βραζιλία και εκεί οι προπονητές μου είδαν ότι τα σουτ μου ήταν ιδιαίτερα. Εξάλλου, εκείνη την εποχή στη Βραζιλία, υπήρχαν 2-3 σπεσιαλίστες στην εκτέλεση των φάουλ."

Γνωστός ως "καμίζα 8" στη Βάσκο, το ίδιο νούμερο και στο γαλλικό Βορρά, ακόμη και στη Νέα Υόρκη. Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, διευκρινίζει μέσα από το Sport24.gr, γιατί προτιμούσε το συγκεκριμένο αριθμό και απαντά στα περί προκατάληψης.

"Όχι, δεν είμαι προληπτικός. Απλά το "8" ήταν το αγαπημένο μου νούμερο από μικρός, ακριβώς γιατί συμβόλιζε αυτή τη θέση που μου άρεσε. Ανάμεσα στην άμυνα, και την επίθεση."

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"
INTIME SPORTS

Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Βραζιλίας, στις 8 Μαρτίου του 1999, με αντίπαλο τη Νότιο Κορέα. Πέτυχε το πρώτο γκολ με τη "σελεσάο", απέναντι στην Εθνική Ελλάδας, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005. Τι θυμάται, από αυτό;

"Βεβαίως και το θυμάμαι, αν και έχω το παράπονο ότι με την εθνική Βραζιλίας, δεν αγωνίστηκα πολλές φορές. Βέβαια, η "σελεσάο" έχει το πλεονέκτημα, ότι έχει πάνω από δύο - τρεις ενδεκάδες ποδοσφαιριστές που μπορούν να κληθούν. Μπορεί να νικήσαμε την Εθνική Ελλάδας, αλλά είχαμε προετοιμαστεί πολύ για εκείνη την αναμέτρηση, ήταν η νικήτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, της προηγούμενης χρονιάς"

Συνολικά 131 γκολ σε 507 συμμετοχές με τις φανέλες των ομάδων, των οποίων φόρεσε. Θα είναι περιττό να αναφερθεί, ότι τα περισσότερα εξ' αυτών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προήλθαν από φάουλ. Με την εκτέλεση να φέρει τη δική του, προσωπική σφραγίδα. Την μπάλα να ίπταται στον αέρα, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει, πάντα υπακούοντας στη βούληση ενός Περναμπουκάνο.

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"

Μία πορεία, όχι ανεξέλεγκτη. Αντίθετα, πλήρως ελεγχόμενη. Το Sport24.gr ρώτησε τον Ζουνίνιο, ποιο είναι εκείνο το μυστικό στις εκτελέσεις του. Ποια ήταν η συνάρτησή των, με τον εκάστοτε αντίπαλο τερματοφύλακα; Ποια ήταν πιο εύκολα, αυτά από κοντινή ή αυτά από πιο μακρινή απόσταση; Ο Ζουνίνιο, απαντά σε όλα....

"Όχι, δεν εξαρτώταν από τον τερματοφύλακα. Εξαρτώταν, κυρίως, από άλλα πράγματα όπως η απόσταση, η γωνία. Κατά κανόνα, τα πιο κοντινά φάουλ είναι και πιο δύσκολα, γιατί είναι δύσκολο να βάλεις ύψος στην μπάλα και να κατεβεί πριν πάει στον τερματοφύλακα. Από την άλλη, όταν εκτελείς από πιο μακρινή απόσταση, κατά την προσωπική μου γνώμη, μπορείς να υπολογίσεις καλύτερα το ύψος που θέλεις να πάρεις η μπάλα, να της ζυγίσεις καλύτερα.

Εμένα στόχος μου σε όλα τα φάουλ, ήταν πρώτα να μπερδέψω το τείχος. Όσον αφορά στον τερματοφύλακα, γνώριζα ότι αυτή η άνοδος και αμέσως κάθοδο, τον μπέρδευε. Υπολόγιζα τη δύναμη που θα δώσω στην μπάλα, ώστε αυτή να περάσει, αρκετά ψηλά από τον πιο ψηλό παίκτη του τείχους και μετά να κατεβεί ομαλά. Αλλά, ξεκαθαρίζω ότι τα πάντα ήταν θέμα δουλειάς."

Θέμα δουλειάς είπε. Κι εμείς δεν μπορέσαμε, παρά να αδράξουμε την ευκαιρία. Ποια ήταν η δουλειά που γινόταν στο "Ζερλάν", στο "Σάο Ζανουάριο"; Ποια ήταν η προπόνηση ενός μετρ του είδους; Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, κορυφαίος εκτελεστής φάουλ, στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δίνει αναλυτικές απαντήσεις.

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"

"Βεβαίως είχα το ταλέντο, αλλά εάν δεν το δουλέψεις, δεν κάνεις τίποτα. Θα σας πω αναλυτικά τι έκανα στην προπόνησή μου. Κάθε μέρα, έκανα προπόνηση στα φάουλ επί 45 λεπτά. Αυτό γινόταν κάθε μέρα, εκτός από τις ημέρες που είχαμε ρεπό. Ήταν ένα πρόγραμμα, από το οποίο, δεν ξέφυγα ποτέ. Σε αυτά τα 45 λεπτά, εκτελούσα κατά μέσο όρο 70-80 φάουλ. Με εξαίρεση την τελευταία προπόνηση, πριν τον επόμενο αγώνα. Εκεί εκτελούσα το πολύ, δέκα φάουλ."

Αντίπαλοί του σε κάθε δοκιμασία, οι αμυντικοί, το τείχος, μα πάνω από όλα ο τερματοφύλακας. Ποιος, ήταν εκείνος ο γκολκίπερ που του έθεσε περισσότερα εμπόδια;

"Πιο πολύ στην καριέρα μου, με δυσκόλεψε ο Μπουφόν. Ίσως, ο καλύτερος τερματοφύλακας, απέναντι στον οποίον έχω αγωνιστεί. Επίσης, ο Ντίντα είναι ένας τερματοφύλακας που έχω σε μεγάλη εκτίμηση. Αλλά, επιμένω σε κάθε αγώνα της Λιόν - τόσο στο Σαμπιονά, όσο και στο Champions League - δεν ξεχώριζα τον τερματοφύλακα της πιο δυνατής ομάδας, από αυτόν της πιο αδύναμης. Για εμένα, όλοι ήταν ίδιοι απέναντί μου."

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"

Δύο Μπραζιλεϊράο, επτά Σαμπιονά, ένα Κύπελλο Γαλλίας, έξι Λιγκ Καπ, ένα Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Τίτλοι αρκετοί να κοσμούν την τροπαιοθήκη του, δίπλα στις ατομικές διακρίσεις. Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, επιλέγει κάτι άλλο, πιο συναισθηματικό, ως επιβράβευση, όπως δηλώνει στο Sport24.gr:

"Το καλύτερο βραβείο στην καριέρα μου, είναι οι δηλώσεις του Αντρέα Πίρλο, που έχει πει ότι έχει μελετήσει τα φάουλ μου, για να βελτιστοποιήσει τη δική του εκτελεστική ικανότητα, ότι ήμουν η δική του έμπνευση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από αυτή, γιατί ο Αντρέα είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής."

Juninho (8) of the New York Red Bulls. The New York Red Bulls and D. C. United played to a 0-0 tie during a Major League Soccer (MLS) match at Red Bull Arena in Harrison, NJ, on March 16, 2013.
Juninho (8) of the New York Red Bulls. The New York Red Bulls and D. C. United played to a 0-0 tie during a Major League Soccer (MLS) match at Red Bull Arena in Harrison, NJ, on March 16, 2013. ISIPHOTOS.COM

Ποιος είναι, όμως, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο των ημερών μας; Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν του αρέσουν οι συγκρίσεις, εκφράζει την ξεκάθαρη προτίμησή του:

"Αν και δεν μου αρέσουν αυτά περί διαδόχων γιατί νομίζω ότι κάθε ποδοσφαιριστής είναι διαφορετικός, θα έλεγα τον Ρονάλντο. Είναι πολύ καλός στις στημένες φάσεις. Έχει ένα στυλ, παρόμοιο. Αλλά, πιστεύω ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν ταλέντο. Το λάθος που κάνουν είναι, ότι προσπαθούν με 2-3 εκτελέσεις φάουλ σε κάθε προπόνηση να το καλλιεργήσουν. Δεν γίνεται, όμως."

Μια μηχανή πανέμορφων γκολ. Με στυλ, με φινέτσα, με θέαμα. Ο ίδιος, επιλέγει μέσα από το Sport24.gr το δικό του αγαπημένο, σε μία ερώτηση, ομολογουμένως δύσκολη.

"Το αγαπημένο μου, ήταν κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Έχω πετύχει και άλλα, όμορφα γκολ με τη Βάσκο απέναντι στη Ρίβερ Πλέιτ, την Κρουζέιρο και με τη Λιόν, αλλά αυτό είναι το καλύτερό μου."

Το 2005, συνέβη ένα περιστατικό που σημάδεψε την καριέρα του. Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε δύο διαφορετικές χώρες, την ίδια ημέρα; Πως γίνεται αυτό; Αφού στις 7 Σεπτεμβρίου, έπαιξε στη νίκη της Βραζιλίας επί της Αργεντινής με 4-2, πήρε την πτήση και πέταξε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Αγωνίστηκε και στην αναμέτρηση της Βάσκο με τη Νασιονάλ. Πως έγινε αυτό; Διαβάστε τι λέει ο ίδιος...

"Θυμάμαι αυτό που μου λες. Είχε γυρίσει από το Συνομοσπονδιών, και ο πρόεδρος της Βάσκο, ουσιαστικά με υποχρέωσε να αγωνιστώ. Μπορεί να πέρασα στην ιστορία σαν ποδοσφαιριστής που έπαιξε δύο ματς σε μία ημέρα, αλλά σίγουρα δεν είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία της καριέρας μου."

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο: "Έτσι εκτελούσα τα φάουλ"

Σχολιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο "Globo" και συμπαρουσιαστής με τον Ζίκο, σε αθλητική εκπομπή. Δεν έχει κρύψει, ότι θέλει να ασχοληθεί, με την προπονητική. Η Ελλάδα θα ήταν ένας πιθανός προορισμός για τον Ζουνίνιο, Περναμπουκάνο;

"Κατ' αρχήν να πω ότι μου λείπει ακόμη, η προπόνηση. Αλλά, όλα έχουν ένα τέλος. Τώρα, παρακολουθώ μαθήματα εδώ στη Βραζιλία. Εάν επιλέξω το δρόμο της προπονητικής, δεν κρύβω ότι θα ήθελα να δουλέψω στην Ελλάδα. Το ποδόσφαιρό σας, είναι ανεπτυγμένο, η εθνική σας ομάδα γνωστή και θα ήταν σίγουρα μία καλή αρχή."

Τέλος αφήσαμε για τον Ζουνίνιο το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό δίλημμα των ημερών μας. Μέσι ή Ρονάλντο. Ρονάλντο ή Μέσι; Δείτε τι απαντά ο ίδιος, μέσα από το Sport24.gr:

"Ο Ρονάλντο είναι φανταστικός, αλλά ο Μέσι είναι ιδιοφυΐα. Μου αρέσει ο Ρονάλντο κάνει μία εκπληκτική χρονιά με τη Ρεάλ, αλλά ο Μέσι είναι κάτι άλλο διαφορετικό. Είναι genius. Είναι κάτι άλλο. Ο Νεϊμάρ, είναι ακόμη μικρός, πιστεύω ότι στο μέλλον, σε 5-6 χρόνια θα είναι σε θέση να βρίσκεται στη θέση του καλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου."

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ