ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βόκολος: "Ο Παναθηναϊκός δεν πληρώνει μόνο τα λάθη του Αλαφούζου"

Βόκολος: "Ο Παναθηναϊκός δεν πληρώνει μόνο τα λάθη του Αλαφούζου"
Βόκολος

Ο Λεωνίδας Βόκολος μίλησε στο Sport24.gr για την "ανεπιτυχή" του συνεργασία με τον Αντρέα Στραματσόνι στη Σπάρτα Πράγας, για τον Παναθηναϊκό που περνάει δύσκολες ώρες και για το τσέχικο ποδόσφαιρο όπου πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και όχι οι πρόεδροι. Η αναφορά του σε Αλαφούζο, Σαββίδη, FIFA και Grexit.

Την 1η Ιουνίου 2017 ο Λεωνίδας Βόκολος άφηνε πίσω του την Ελλάδα υπογράφοντας συμβόλαιο διετούς διάρκειας στη Σπάρτα Πράγας. Επιλογή Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος του τηλεφώνησε και του είπε ότι τον ήθελε στο πλευρό του, ως τεχνικό σύμβουλο.

Στον Παναθηναϊκό μπορεί να συνεργάστηκαν για λίγο, περίπου ένα μήνα, αλλά ο Ιταλός ήθελε δίπλα του τον 48χρονο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του "τριφυλλιού", του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ. Η θητεία τους στην ομάδα της Τσεχίας ολοκληρώθηκε επτά μήνες μετά. Ο Βόκολος σεβάστηκε ότι ο "Στράμα" τον πήγε στη Σπάρτα, άρα θεώρησε χρέος του να φύγει μαζί του, όταν απολύθηκε από τη διοίκηση.

Πώς όμως κύλησε η συνεργασία τους στη Σπάρτα; Ο Βόκολος μιλάει στο Sport24.gr για την εμπειρία του στην Πράγα και ενώ υποστηρίζει ότι για τον ίδιο επρόκειτο για σπουδαία εμπειρία, παραδέχεται ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί όταν υπέγραφε και άλλα τελικά έγιναν στην πράξη. Ο 48χρονος αναφέρεται στο τσέχικο ποδόσφαιρο, όπου "πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και οι προπονητές, μία φορά είδα τον πρόεδρο της Σπάρτα".

Σχολιάζει τη συνεργασία που είχε στην ομάδα της Πράγας με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ, Ζντένεκ Σκάζνι, και τοποθετείται με σεβασμό προς τον Τόμας Ροζίτσκι, που ανέλαβε βοηθός του Σκάζνι. Ο Βόκολος μιλά, όμως, και για τον Παναθηναϊκό, που περνάει μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Ξεκαθαρίζει ότι αυτές τις δύσκολες ώρες για τον σύλλογο, δεν έχει σκοπό να κάνει μικροπολιτική και να επιρρίψει ευθύνες, αναγνωρίζοντας ο ίδιος λάθη που μπορεί να έκανε το διάστημα που εργάστηκε στους "πράσινους" ως αθλητικός διευθυντής.

Βόκολος: "Ο Παναθηναϊκός δεν πληρώνει μόνο τα λάθη του Αλαφούζου"
Βόκολος

Εκφράζει την άποψη, πάντως, ότι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός δεν φταίει μόνο ο Αλαφούζος, αλλά και παλαιότερες διοικήσεις. Καθιστά σαφές ότι αυτό που σπούδασε και που θέλει να κάνει, είναι να ασχοληθεί με την προπονητική, ενώ αναφέρεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε Σαββίδη, ΕΠΟ, Grexit και FIFA, λέγοντας ότι αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε να φτιάξουμε το προϊόν, ουδείς ξένος μπορεί να το κάνει. Καταλήγοντας, απαντά σε ερώτηση για την Εθνική, την οποία έχει υπηρετήσει όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως προπονητής στην Παίδων, στη Νέων, αλλά και στην Ανδρών, όταν στο πλευρό του Φερνάντο Σάντος το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έφτασε κοντά στους "8" του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014.

Ευχαριστώ τον Στραματσόνι, αλλά στην πορεία προέκυψαν άλλα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί

- Τι συναισθήματα σου άφησε η θητεία του στη Σπάρτα Πράγας;

"Για εμένα ήταν μεγάλη εμπειρία και προσωπική και επαγγελματική. Ήταν πρόκληση για εμένα, την αποδέχτηκα, αλλά η πορεία μας δυστυχώς δεν ήταν η επιθυμητή. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στους λόγους, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι ευθύνες είναι συνήθως μοιρασμένες. Η Σπάρτα δεν είναι μαθημένη σε προπονητικό staff εκτός Τσεχίας. Είναι χώρα που προτιμά να στηρίζεται στο εγχώριο προϊόν της, στους ντόπιους. Έγιναν λάθη από όλους. Κρατάω τα καλά και απομακρύνω όλα τα άλλα".

- Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Αντρέα Στραματσόνι;

"Μου ζητήθηκε τον Μάιο να πάω στη Σπάρτα ως technical manager και όχι ως τεχνικός διευθυντής. Ήμουν στο staff του Στραματσόνι. Επί της ουσίας θα ήμουν σύμβουλος του Στραματσόνι στο τεχνικό κομμάτι και αυτό ήταν που με τράβηξε να πω το ναι, καθώς στόχος μου είναι να μείνω στην προπονητική. Πήγα επίσης σε μια μεγάλη ομάδα. Τον Στραματσόνι δεν τον γνώριζα πολύ καλά, διότι όταν ήρθε στον Παναθηναϊκό, εγώ έφυγα ένα μήνα μετά. Η αλήθεια είναι ότι αγωνιστικά υπήρχαν διαφορές με τον κόουτς.

Παρότι τον ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσε, άλλωστε δεν είμαι άνθρωπος που δεν έχω μάθει να εκτιμώ στη ζωή μου, στο κομμάτι το επαγγελματικό και στην πορεία προέκυψαν διαφορετικές καταστάσεις από αυτές που αρχικά είχαν ειπωθεί και συμφωνηθεί. Ο ίδιος ο Στραματσόνι έπαιρνε τις αποφάσεις και έτσι εγώ ασχολήθηκα μόνο με το οργανωτικό κομμάτι. Έτσι, τιμώντας και το συμβόλαιό μου, παρέμεινα μέχρι τέλους στο κομμάτι αυτό και ήμουν έξω από το αγωνιστικό, ώσπου ήρθε η στιγμή της απομάκρυνσής μας".

-Το περίμενες ότι θα δεχόσουν κρούση από τον Στραματσόνι για να πας στη Σπάρτα;

"Όχι, ήρθε τελείως ξαφνικά. Με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο, μου είπε ότι θα πάει στη Σπάρτα και ότι χρειαζόταν έναν άνθρωπο στο πόστο του τεχνικού συμβούλου. Αρχικά το σκέφτηκα, αλλά ήταν μεγάλη ευκαιρία για εμένα".

- Το πόστο σου τι αρμοδιότητες είχε;

"Είσαι σε όλες τις προπονήσεις, έξω από αυτές, παρακολουθείς τα πάντα, είσαι το μάτι του προπονητή. Επειδή είχαμε μεγάλο staff, εγώ ήμουν ο συνδετικός κρίκος του προπονητικού επιτελείου με τη διοίκηση. Ήμουν υπεύθυνος στο θέμα της οργάνωσης για τα γήπεδα, τα ξενοδοχεία, για την προετοιμασία που θα πηγαίναμε και όλα αυτά σε συνεννόηση με τον τιμ μάνατζερ της Σπάρτα Πράγας. Τις αποφάσεις αναφορικά με τις μεταγραφές τις έπαιρνε ο προπονητής, χωρίς να έχω ανάμιξη".

Στην Ελλάδα ένας παίκτης πρώτα μαθαίνει τον πρόεδρο της ομάδας και μετά τους συμπαίκτες του

- Πώς είναι το ποδόσφαιρο στην Τσεχία από θέμα οργάνωσης, οικονομικών, ακαδημιών;

"Στηρίζονται σε Τσέχους ποδοσφαιριστές και σε προπονητές. Αν εξαιρέσεις ό,τι έγινε με τον Στραματσόνι και παλαιότερα με 2-3 περιπτώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των προπονητών και των παικτών είναι Τσέχοι. Στηρίζουν το δικό τους το ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι δεν γνωρίζεις ποιος είναι ο πρόεδρος κάθε ομάδας. Εγώ για παράδειγμα δεν έμαθα πώς λέγεται και ποιος είναι ο πρόεδρος της Βικτόρια Πλζεν, της Σλάβια Πράγας και άλλων ομάδων. Εδώ στην Ελλάδα, ο κάθε παίκτης που θα έρθει, ή ο κάθε προπονητής, πρώτα θα μάθει τον πρόεδρο της ελληνικής ομάδας και μετά τους συμπαίκτες του. Αναφορικά με το ποδόσφαιρο στην Τσεχία, στηρίζεται πολύ στη φυσική κατάσταση και στην τακτική. Έχουν και εκεί, βέβαια, παράπονα από τους διαιτητές και ίσως κάποιοι να θέλουν να επηρεάσουν καταστάσεις. Δεν θέλω να πω ότι όλα είναι... αγγελικά πλασμένα.

Το σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο το αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά σε σχέση με τη χώρα μας. Οι παράγοντες είναι εκτός και οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες. Τα οικονομικά τους είναι χαμηλά. Αν εξαιρέσεις 2-3 ομάδες, τις μεγάλες, δηλαδή Σπάρτα, Σλάβια και τη Βικτόρια Πλζεν που παίρνει το πρωτάθλημα εφέτος, οι υπόλοιπες κινούνται σε μέτρια επίπεδα. Τα συμβόλαια είναι σε χαμηλό επίπεδο. Όλες οι ομάδες στηρίζονται στις ακαδημίες τους. Τους δίνουν την ευκαιρία να παίξουν στις πρώτες ομάδες. Όπως επίσης δίνουν ευκαιρίες στους Τσέχους προπονητές. Ακόμα και σερί ηττών να κάνουν, δεν θα τους απομακρύνουν εύκολα. Δεν είναι τόσο εύκολοι στις αλλαγές".

- Πώς ήταν η διαβίωση στην Πράγα;

"Το μόνο άσχημο λόγω των συνθηκών ήταν ότι δεν ήταν μαζί μου η οικογένειά μου. Ο μικρός λόγω του σχολείου δεν γινόταν να μετακινηθεί. Βέβαια έρχονταν μια φορά, ή δύο φορές το μήνα, ή ερχόμουν εδώ για να τους δω. Η ζωή στην Πράγα είναι ωραία. Έχουν οργάνωση ως Κράτος. Γενικά πέρασα καλά. Έχει αρκετούς Έλληνες η Πράγα, γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους με καλό χαρακτήρα και μπορούσα να περνάω ευχάριστα τις ελεύθερές μου ώρες".

Βόκολος: "Ο Παναθηναϊκός δεν πληρώνει μόνο τα λάθη του Αλαφούζου"
Βόκολος, Σαμόλης

- Στη Σπάρτα συνάντησες και συνεργάστηκες με έναν πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, τον Ζντένεκ Σκάζνι. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

"Πήγε τον Δεκέμβριο στην ομάδα. Έκανε ένα meeting ο προπονητής με τον πρόεδρο και προσελήφθη ο Σκάζνι ως αθλητικός διευθυντής, πόστο που δεν υπήρχε στη Σπάρτα. Με τον Σκάζνι δεν είχα κανένα πρόβλημα, η συνεργασία μας ήταν σε καλό επίπεδο και μιλούσαμε με τη γλώσσα του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, από τη στιγμή που σταμάτησε από τη δράση ο Τόμας Ροζίτσκι, έγινε βοηθός του Σκάζνι".

-Όσο έζησες τον Ροζίτσκι, τι άνθρωπος σου φάνηκε;

"Πολύ μεγάλο όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εξαιρετικός άνθρωπος. Φοβερός χαρακτήρας και γνώστης του ποδοσφαίρου, δεν χρειάζεται βέβαια να το πω εγώ αυτό. Ήρθε μαζί με τον Σκάζνι τον Δεκέμβριο".

- Μαζί με τον Στραματσόνι αποχώρησες κι εσύ. Θα μπορούσες να μείνεις στη Σπάρτα αν το ήθελες;

"Σεβόμενος το γεγονός ότι πήγα στη Σπάρτα με τον Στραματσόνι, δεν θα έμενα".

Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες σε κανέναν, ειδικά αυτήν την περίοδο που περνάει πολλά η ομάδα. Έχω κάνει κι εγώ τα λάθη μου

- Πώς και επελέγη ο Στραματσόνι για τον Παναθηναϊκό;

"Ο πρόεδρος ήθελε έναν νέο και ξένο προπονητή. Είχα μιλήσει με ποδοσφαιριστές που είχαν συνεργαστεί με τον Στραματσόνι, ο οποίος είχε δουλέψει στην Ίντερ και την Ουντινέζε. Κάναμε μαζί του ένα ραντεβού. Υπήρχε επίσης και η περίπτωση του Σέρβου, του Παούνοβιτς. Αποφασίστηκε τελικά να προσληφθεί ο Στραματσόνι".

- Ο Παναθηναϊκός περνάει δύσκολες μέρες. Ποια είναι η άποψή σου για το γεγονός ότι έφτασαν έως εδώ τα πράγματα;

"Έγιναν πολλά λάθη από όλες τις πλευρές παλαιότερα. Όχι μόνο από τον Αλαφούζο. Ο Παναθηναϊκός πληρώνει και λάθη παλαιότερων διοικήσεων. Συσσωρεύτηκαν λοιπόν κάποιες καταστάσεις και κάποιες λανθασμένες κινήσεις, που βγήκαν στην επιφάνεια. Ξέρω τι σημαίνει μεγάλος Παναθηναϊκός, το έχω ζήσει και είναι άσχημο που αυτή η ομάδα περνάει τόσα προβλήματα. Ευχή όλων, και προσωπική μου, είναι να ξεπεράσει την κρίση γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μεγάλη ανάγκη τον Παναθηναϊκό. Να φτάσει πάλι εκεί που πρέπει.

Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες σε κανέναν, ειδικά αυτήν την περίοδο που περνάει πολλά η ομάδα. Μπορώ όμως να πω ότι έχω κάνει κι εγώ τα λάθη μου από το πόστο που πέρασα. Εγώ τον Παναθηναϊκό τον αγαπάω και κανείς δεν μπορεί να μου το στερήσει αυτό. Δεν μπορώ να κάνω μικροπολιτική σε αυτήν την άσχημη καμπή του συλλόγου".

Βόκολος: "Ο Παναθηναϊκός δεν πληρώνει μόνο τα λάθη του Αλαφούζου"
Βόκολος

- Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στα χειρότερά του. Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, τι λύση θα πρότεινες για να καλυτερεύσουν τα πράγματα;

"Τις λύσεις τις ξέρουν όλοι. Κακά τα ψέματα. Το θέμα είναι ότι δεν τηρείται τίποτα. Θα πρέπει να καθίσουν όλοι τους σε ένα τραπέζι, να συμφωνήσουν σε ένα νομοθετικό πλαίσιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να κοιτάξει ο καθένας την ομάδα του, να κάνει το καλύτερο δυνατό για την ομάδα του και να προχωρήσει. Ας αφήσουν ήσυχη την ΕΠΟ, τους διαιτητές και το παρασκήνιο. Το ζητούμενο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο ή τα συμφέροντα της κάθε ΠΑΕ;

Αυτό να απαντηθεί. Τήρηση των κανόνων, καμία εξαίρεση. Ήμουν επτά μήνες στην Τσεχία και είδα μία φορά τον πρόεδρό μου. Ο Σαββίδης, που είναι στην επικαιρότητα, δεν είναι το πρόβλημα, είναι ένα κομμάτι του προβλήματος. Αν δεν ήταν ο Σαββίδης, μπορεί να ήταν ο Βόκολος. Αυτά περί αυτοδιοίκητου και περί FIFA, τα ακούω βερεσέ. Εγώ ξέρω ότι αν θέλουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο εμείς, πρώτοι εμείς, τα υπόλοιπα γίνονται. Αν δεν πάρουμε εμείς οι ίδιοι την απόφαση να φτιάξουμε το ποδόσφαιρό μας, κανένας ξένος δεν μπορεί να το κάνει. Να μην το κουράζουμε. Ούτε η διακοπή βοηθάει".

- Έχεις υπάρξει αθλητικός διευθυντής, τεχνικός σύμβουλος και προπονητής; Ποιο κομμάτι σου ταιριάζει καλύτερα και ποιο θέλεις να ακολουθήσεις;

"Στα δέκα χρόνια που έχω σταματήσει το ποδόσφαιρο, στα επτά ασχολούμαι με την προπονητική. Αυτή είναι η δουλειά μου, αν εξαιρεθεί η θητεία στον Παναθηναϊκό, που ήμουν αθλητικός διευθυντής, και το επτάμηνο στη Σπάρτα, όπου και εκεί βέβαια η βάση μου ήταν η προπονητική. Αυτό μου αρέσει, η προπονητική. Αυτό σπούδασα και αυτό αγαπάω".

-Η Εθνική ομάδα πόσο εύκολο είναι να επιστρέψει άμεσα στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών;

"Η Εθνική θέλει χρόνο και υπομονή. Δεν είμαι μέσα στην ομάδα για να ξέρω τι γίνεται. Είδα και τα δύο τελευταία φιλικά με Ελβετία και Αίγυπτο. Με τους Ελβετούς δεν ήμασταν καλοί, αλλά με την Αίγυπτο δείξαμε ότι είμαστε μια ομάδα που χτίζεται σιγά, σιγά.

Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουν και πάλι να φτάσουν σε επιτυχίες, όπως την τελευταία 15ετία. Μέσα από δουλειά και υπομονή, όλα θα γίνουν. Αυτός ο προπονητής πρέπει να δουλέψει πάνω στα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που έχουμε ως κουλτούρα και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει".

Photo credits: Μιχαήλ Θεοφύλακτος

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ